Lehet, hogy gyengébb a vevőrész. Nem tudhatjuk.
De a tendencia eléggé nyilvánvaló a többi rendszer esetében. Ez már alap lehet a találgatásomhoz.

A fejlődés
8fOOSK8.jpg

Ezekből mennyi az, ami rendszerbe állt és nem proto? Itt a 2010 táján felsorolt dolgokra gondolok.

PL-12 és PL-8 a domináns, rajtuk kívül még talán van még PL-9, PL-5E, ami jó kérdés a PL-10 és az új hsszú rakéta (talán PL-15) státusza? Hadgyakorlaton lévő gépeken már lehetett látni őket. Lehet mostanában kezdik rendszeresíteni őket.

• Tetszik
Reactions: Python
PL-12 és PL-8 a domináns, rajtuk kívül még talán van még PL-9, PL-5E, ami jó kérdés a PL-10 és az új hsszú rakéta (talán PL-15) státusza? Hadgyakorlaton lévő gépeken már lehetett látni őket. Lehet mostanában kezdik rendszeresíteni őket.
A PL-12-ből melyik? Én azt sem tudtam, hogy ennyi változata van. Sok nagyobb közül melyik ARH és melyik SARH?

A PL-12-ből melyik? Én azt sem tudtam, hogy ennyi változata van. Sok nagyobb közül melyik ARH és melyik SARH?

Nana, azért azt a rajzot érdemes fenntartásokkal kezelni. A PL-12 alváltozatairól csak pletyka szinten lehet olvasni, meg pár maszatos képen kívül semmi konkrétum.
J_11_B_new_missile_maybe_PL_12_C_for_internal.jpg

Valószínű, hogy kísérleteznek ezekkel, de bárhogy is álljanak, még nem kezdtek elterjedni és nincsenek rendszerben. Ami ezen a gépen van, az a rajzon lévő PL-12C-re hasonlít leginkább, mintha behajtható vezérsíkai lennének. Elképzelhező, hogy a J-20 belső fegyverterbe lesz.
Viszont a légiharc rakéták terén is ugyanaz az érdekes szitu áll fent mint egy csomó más fegyverrendszer esetében. Viszonylag rövid időintervallumban úgy nyugati mint keleti élvonalbeli haditecnikához fértek hozzá, jóval többhöz mint amit normál esetben rendszeresíteni érdemes. Picit midenből rendszeresítettek, aztán néhány év múlva egyik vagy másik terjedt el
Itt jőn jól az ausairpower képenyaga.
http://www.ausairpower.net/APA-PLA-AAM.html

Hát itt elég érdekes dolgokat írnak:
http://chinese-military-aviation.blogspot.fr/p/missiles-iii.html
"
PL-15

It was first rumored in 2011 that 607 Institute wasdeveloping the next generation of active radar homing LRAAM dubbed PL-15 replacing PL-12 which is comparable to American AIM-120D . The missile was initially speculated as a PL-12 variant (PL-12C?) but it appears to be a new design. PL-15 features redesigned stabilizing fins and tail control fins with smaller wingspans in order to fit into the internal weapon bay of J-20 (up to 4). A major improvement of the missile is a new a dual pulse rocket motor which could extend its range up to 200km. Its two-way datalink and a new active/passive dual mode AESA seeker onboard will give it an excellent ECCM capability against severe jamming. A PL-15 prototype was first seen underneath the wing of a J-11B in 2012. In 2013 PL-15 was first seen inside J-20's main internal weapon bay during its weapon integration tests. It was reported by US intelligence that PL-15 was successfully test-fired in 2015. A recent image (November 2016) suggested that PL-15 can also be carried by the J-10B/C series. The latest image (July 2017) indicated that the missile is being carried by J-16 as well. The further improved version (PL-20?) was rumored to have been under development. It might feature a streamlined missile body with a smaller diameter so that additional missiles can be fitted into the internal weapon bay of J-20 (up to 6)."

- Nem PL-12C a neve hanem PL-15
- Dul pulse (nem tudom magyarul mi a megnevezése) motor 200 km hatótáv.
- Kétoldalú adatkapcsolat
- Aktív-passzív AESA radar

Mack

"- Dul pulse (nem tudom magyarul mi a megnevezése) motor 200 km hatótáv."

Kettős tolóerő karakterisztikájú hajtómű. És szerintem angolul , helyesen: Dual Impulse :-)

Ez a PL-XX egy légi célok elleni CMnek tűnik - gondolom erre jön az USAF új rakétája az AMRAAM leváltására. Ekkora méretet gondolom már meg lehet célozni és le is lehet lőni egy másik AA rakétával.
Mekkora esély van egy ilyen rakéta ellen megvédeni az AWACS/tanker kategóriát? Védővadászok ezek ellen az AA-CMek ellen vagy a fedélzetre telepített lézerek/ECMek lehetnek a hatékonyabban? (pont nemrég olvastam az USAF-kongresszus meccsről, ahol a légierő visszautasította az E-8 leváltásáról szóló tervet egy újabb utasszállítóra, mert egyrészt drága, másrészt sebezhető. Arról nem volt semmi, mit terveznek helyette...).

A PL 15 és XX vajon miért nem került integrálásra a J-10 A/B és J-11 B típusokhoz? Vagy csak találgatás a kép?

A PL 15 és XX vajon miért nem került integrálásra a J-10 A/B és J-11 B típusokhoz? Vagy csak találgatás a kép?

Feltehetően csak a törzs alatti "hosszú" helyre mehet, mint a Novator KSz-172 (ami ugye 6 méter és ~750kg volt papíron). A J-10-nek feltehetően nincs egyszerűen ekkora rakétát függeszteni képes pillonja. A J-11B érdekes kérdés, talán azon meg megfelelő adatkapcsolat nem lenne?