Megint az általánosítás.
Ha az egy KIA klón, akkor nagy baj nincs a biztonsággal. Ha úgy gyártjak, ès nem változtattak rajta. Ami valószínű, mert az lehet több pènzt vinne el. Hacsak nem gyengèbb minősègű anyagokat használnak.
Az európában forgalmazott járművekre nem hiába van vèdővám. Mert amúgy olcsóbb lenne.
Máramelyik.
Persze a kínai állam támogatását nehèz átlátni. De ugye nem vèletlen kèszül egy csomó minden kínában. Mert olcsóbb elkèszíteni.
De hogy hozzak egy nem olcsó pèldát.
Ami nem copi. Ès elvileg nem szemèt ahogy te fogalmaztál.
Az összehasonlításban s6-hoz mèrik! 25 Milla előnnyel?
Persze èrtem èn. Az egy óriasgyar/szervíz mindenhol ez még egy új stb.
Mindenesetre egy jaeko/omoda/tiggo/byd/mg ha nem is èri el mindenben a nyugati minősèget, szerintem ők most a 25 èvvel ezelötti kia/hyundai. Vagy 15 ève a ssangyong.
Ès ha abban a döntèsben lennèk hogy új Suzuki Vitara vagy mondjuk jaeco 5-öt vegyek, lehet bajban lennèk.
Nehéz okosnak lenni, mert engem pl. roppant meggyőzött egy rokoni próbakörön a BYD Seal U (a cégesem ugye ekkor még a VII-es e-Golf volt viszonyításképp, most meg már van a "cégünknél" ID.3 is, ami flottásan lett 15 milla/db, ezért meg kétgombos az ablaktekerés, s
nincs benne tolatóradar).
Egy munkatárs Jaecoo 7-esének az illesztései hézagait csak távolról voníthatják a formai khm. inspiráció Roverek.
De ezek a kínai példák egy egy éves autók.
Az én I30-am februárban lesz 4 éves, kérdezik ismerősök, hogy jó e?
Hát hogy az ördögbe ne lenne jó még ilyen korában!?
De hogy milyen lesz 7-10-15 évesen, 100-200 ezer,
netán több (Euro6.......) kilométeresen bármelyik, ha kínai, koreai, ha európai, ha japán?
Én már próbáltam 2021-es, 200 ezer kilométeres, pályás használatban üzletkötő által szó szerint agyonűzött (megy 220-at...), 155 lovas ezres Focust és még a motorja teljesen rendben van.
...igaz, a kézi(!) váltóját (pedig váltani normálisan vált a használója) már háromszor kellett szétborítani eddig...
Biztos írtam, hogy jó hírnevű autószerelő ismerősöm is megerősítette, amit az "alvázvédősöm" állít, hogy a mai autókat gyakran már egy-két évesen is szinte lehetetlen műanyag/bolha törés nélkül megbontani. (Tiguan kerékjárati ív dekor műanyag, Hondák, lassan bármik, miközben az akkor 16 éves szarolasz (török) Albeát sikerült épen szét és összeszerelni teljes alváz/üregvédelemhez.)
Szóval csak azt akartam mondani, hogy köbö nem tudunk semmit az újrahasznosított műanyagokból, ki tudja milyen élettartamú elektronikákból*, s ma hogyan hengerelt acél lemezekből, lassan Euro7-re kényszerített motorokból összelapátolt autókról, hogy milyenek lesznek 15+ használt kocsikként.
*
https://hirek.prim.hu/cikk/53569/?noredir=1
Elektronikai mérnök, egyetemi tanársegéd ismerősöm erősen szkeptikus e tekintetben, én meg nem értek hozzá.
Márpedig nálunk sajnos ez a 15 év az átlagos autó életkor, ami sokaknak leginkább elérhető megvételre. Ettől sanszosan csak rosszabb lesz. a helyzet.
Más, de kapcsolódó:
Prekoncepció:
Beszélgetek telefonon ismerősömmel, akivel húsz éve nem kommunikáltunk (igen másfele vitte az élet).
...szóba került az autó is.
Mondom, hogy van ezres, 3 hengeres I30-am.
A 3 hengeresek mind szarok, stb., stb.
Csak a dízel!
Mondom, hogy nem hengerszám kérdése az élettartam, hanem az ahhoz való méretezésé, s a gond inkább az Euro normáknak (no meg a megtérülési elvárásoknak...) való megfelelési kényszer, s a mai túltenyésztett, magas fajlagos teljesítményű - azt kihasználó - direktbefecskendezős üzemelés a gond.
De ő csak kötötte az ebet a karóhoz csak a dízel.
Kérdem mije van, mondja, hogy 4 éves automata AdBlues turbódízel. (Tényleg nem emlékszem a típusra.)
150 ezer kilométer van benne, eddig csak turbót, EGR-t és a komplett AdBlue egységet kellett benne cserélni, de gariban cserélték.
Értem. Oké. Rendben.