Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Folytatom az oroszokkal, a Moszkvics 3/5/6/8 néven kezdett autógyártásba kínai licenc alapján.
Első képen a fentebb már taglalt KIA, amiből kínai majd orosz autó lett (szerintem) ez pedig a Moszkvics 6-os:
346938399986214.jpeg

Van moszkvics 3-as is:
2560px-Moscow_car_show_2025-08-03_Moskvich-3_02.jpg

Ez meg a képen a moszkvics 5-ös:
2560px-Moscow%2C_Moskvich-5_red%2C_Sept_2025_02.jpg

És végül a moszkvics 8-as:
2560px-Moscow_car_show_2025-08-03_Moskvich-8_%28Sehol_X8%29_06-1.jpg

Állítólag nem kirobbanó sikerek, de nem a gyártással van gondjuk hanem az eladással.
Pl. a moszkvics 6 induló ára 2,4 millió rubel, ami 10 millió forintnak felel meg. A kínai eredeti modell kínában 1,4 millió rubelnek megfelelő pénzbe kerül az ottani piacon, ami kb. 6 millió forint.
Bár a magyar videósok szerint (lásd fentebb) a kínai kocsi csak 4 misi körül van, de lehet valamit elszámoltak. Minden esetre olcsó kínában gyártott kínai model. Az orosz verzió drágább.

A moszkvics 8-as SUV ára 3 millió rubel, ami kb. 12.5 millió forint.
A 3/5-re most nem találtam árat.
Viszont feltehetőleg ha egy valós teszten néznénk, akkor az előbbi egy ford-t modell szintjén van utasvédelemben, az utóbbi meg megfelel az európai szabványoknak.

• Vicces
Reactions: Ocses and fip7
Most melyik modelről beszélgetünk? Meg milyen Ford T model? o_O
Bármi, ami kínában készül, ha leszednénk az állami dotációt, kidetülne, hogy drágán kapsz szemetet. Az autókra is igaz. Itt is volt szép összefoglaló: hát a navija nagyon jó, igaz kanyarban elfordul, de hát azért mégis. A hangvezérlés nem akad, jó nem tud magyarul, de azért mégis.
Na ezért lesz drágább egy tetszőleges európai mindig. Mert itt ez a de azért mégis nem opció.

• Vicces
Reactions: vata
hát a navija nagyon jó, igaz kanyarban elfordul, de hát azért mégis. A hangvezérlés nem akad, jó nem tud magyarul, de azért mégis.
Na ezért lesz drágább egy tetszőleges európai mindig. Mert itt ez a de azért mégis nem opció.

Szerintem nem találkoztál még modern EU-s autóval. Egy határ szar a legtöbb, csak legalább drágák is.
Nagyon erős és alaptalan prekoncepcióid vannak.

Bármi, ami kínában készül, ha leszednénk az állami dotációt, kidetülne, hogy drágán kapsz szemetet. Az autókra is igaz. Itt is volt szép összefoglaló: hát a navija nagyon jó, igaz kanyarban elfordul, de hát azért mégis. A hangvezérlés nem akad, jó nem tud magyarul, de azért mégis.
Megint az általánosítás.

Ha az egy KIA klón, akkor nagy baj nincs a biztonsággal. Ha úgy gyártjak, ès nem változtattak rajta. Ami valószínű, mert az lehet több pènzt vinne el. Hacsak nem gyengèbb minősègű anyagokat használnak.

Az európában forgalmazott járművekre nem hiába van vèdővám. Mert amúgy olcsóbb lenne.
Máramelyik.
Persze a kínai állam támogatását nehèz átlátni. De ugye nem vèletlen kèszül egy csomó minden kínában. Mert olcsóbb elkèszíteni.

De hogy hozzak egy nem olcsó pèldát.
Ami nem copi. Ès elvileg nem szemèt ahogy te fogalmaztál.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az összehasonlításban s6-hoz mèrik! 25 Milla előnnyel?

Persze èrtem èn. Az egy óriasgyar/szervíz mindenhol ez még egy új stb.

Mindenesetre egy jaeko/omoda/tiggo/byd/mg ha nem is èri el mindenben a nyugati minősèget, szerintem ők most a 25 èvvel ezelötti kia/hyundai. Vagy 15 ève a ssangyong.

Ès ha abban a döntèsben lennèk hogy új Suzuki Vitara vagy mondjuk jaeco 5-öt vegyek, lehet bajban lennèk.

Megint az általánosítás.

Ha az egy KIA klón, akkor nagy baj nincs a biztonsággal. Ha úgy gyártjak, ès nem változtattak rajta. Ami valószínű, mert az lehet több pènzt vinne el. Hacsak nem gyengèbb minősègű anyagokat használnak.

Az európában forgalmazott járművekre nem hiába van vèdővám. Mert amúgy olcsóbb lenne.
Máramelyik.
Persze a kínai állam támogatását nehèz átlátni. De ugye nem vèletlen kèszül egy csomó minden kínában. Mert olcsóbb elkèszíteni.

De hogy hozzak egy nem olcsó pèldát.
Ami nem copi. Ès elvileg nem szemèt ahogy te fogalmaztál.

Az összehasonlításban s6-hoz mèrik! 25 Milla előnnyel?

Persze èrtem èn. Az egy óriasgyar/szervíz mindenhol ez még egy új stb.

Mindenesetre egy jaeko/omoda/tiggo/byd/mg ha nem is èri el mindenben a nyugati minősèget, szerintem ők most a 25 èvvel ezelötti kia/hyundai. Vagy 15 ève a ssangyong.

Ès ha abban a döntèsben lennèk hogy új Suzuki Vitara vagy mondjuk jaeco 5-öt vegyek, lehet bajban lennèk.
Nehéz okosnak lenni, mert engem pl. roppant meggyőzött egy rokoni próbakörön a BYD Seal U (a cégesem ugye ekkor még a VII-es e-Golf volt viszonyításképp, most meg már van a "cégünknél" ID.3 is, ami flottásan lett 15 milla/db, ezért meg kétgombos az ablaktekerés, s nincs benne tolatóradar).
Egy munkatárs Jaecoo 7-esének az illesztései hézagait csak távolról voníthatják a formai khm. inspiráció Roverek.
De ezek a kínai példák egy egy éves autók.

Az én I30-am februárban lesz 4 éves, kérdezik ismerősök, hogy jó e?
Hát hogy az ördögbe ne lenne jó még ilyen korában!?

De hogy milyen lesz 7-10-15 évesen, 100-200 ezer, netán több (Euro6.......) kilométeresen bármelyik, ha kínai, koreai, ha európai, ha japán?

Én már próbáltam 2021-es, 200 ezer kilométeres, pályás használatban üzletkötő által szó szerint agyonűzött (megy 220-at...), 155 lovas ezres Focust és még a motorja teljesen rendben van.
...igaz, a kézi(!) váltóját (pedig váltani normálisan vált a használója) már háromszor kellett szétborítani eddig...

Biztos írtam, hogy jó hírnevű autószerelő ismerősöm is megerősítette, amit az "alvázvédősöm" állít, hogy a mai autókat gyakran már egy-két évesen is szinte lehetetlen műanyag/bolha törés nélkül megbontani. (Tiguan kerékjárati ív dekor műanyag, Hondák, lassan bármik, miközben az akkor 16 éves szarolasz (török) Albeát sikerült épen szét és összeszerelni teljes alváz/üregvédelemhez.)

Szóval csak azt akartam mondani, hogy köbö nem tudunk semmit az újrahasznosított műanyagokból, ki tudja milyen élettartamú elektronikákból*, s ma hogyan hengerelt acél lemezekből, lassan Euro7-re kényszerített motorokból összelapátolt autókról, hogy milyenek lesznek 15+ használt kocsikként.
*https://hirek.prim.hu/cikk/53569/?noredir=1
Elektronikai mérnök, egyetemi tanársegéd ismerősöm erősen szkeptikus e tekintetben, én meg nem értek hozzá.

Márpedig nálunk sajnos ez a 15 év az átlagos autó életkor, ami sokaknak leginkább elérhető megvételre. Ettől sanszosan csak rosszabb lesz. a helyzet.

Más, de kapcsolódó:
Prekoncepció:
Beszélgetek telefonon ismerősömmel, akivel húsz éve nem kommunikáltunk (igen másfele vitte az élet).
...szóba került az autó is.
Mondom, hogy van ezres, 3 hengeres I30-am.

A 3 hengeresek mind szarok, stb., stb.
Csak a dízel!

Mondom, hogy nem hengerszám kérdése az élettartam, hanem az ahhoz való méretezésé, s a gond inkább az Euro normáknak (no meg a megtérülési elvárásoknak...) való megfelelési kényszer, s a mai túltenyésztett, magas fajlagos teljesítményű - azt kihasználó - direktbefecskendezős üzemelés a gond.

De ő csak kötötte az ebet a karóhoz csak a dízel.

Kérdem mije van, mondja, hogy 4 éves automata AdBlues turbódízel. (Tényleg nem emlékszem a típusra.)

150 ezer kilométer van benne, eddig csak turbót, EGR-t és a komplett AdBlue egységet kellett benne cserélni, de gariban cserélték.

Értem. Oké. Rendben.

A Levegő Munkacsoport munkatársának üzenném, hogy van egy remek ötletem:

Tessék kiköltözni agglomerációba, közel egy ipartelephez, oda el lehet jutni elektromos biciklivel is dógozni, oszt' nem kell szívni a pl. belpesti levegőt, hanem ott a harapni valóan friss, elektromos kocsikhoz gyártott akkumulátortermeléssel üdített jó vidéki levegő.:hadonaszos:

Levegő Munkacsoport...hagyjál már a hülyeségeddel...

lassan Euro7-re kényszerített motorokból összelapátolt autókról
Jóparève hallottam valami opel főmuftit, hogy 160000km-re tervezik egyes motorjaikat.

munkatárs Jaecoo 7-esének az illesztései hézagait csak távolról voníthatják a formai khm. inspiráció Roverek.
Hát 20 ève egy genfi autósót nèzve röhögött az ember, hogy mèg fekve is fotóztak a kínaiak mindent.

Egy isemerős ismerőse :D vett abból plugint.
Bent a cègnèl tölti.
Napi 70km.
Azt mondta 5 hónap alatt 2!! alkalommal ment el benzinkútra.
Mert akkora benne az aksicsomag, alig indul be a benzinmotor.
Így neki konkrètan az üzemanyag szinte semmiben kerül.
Az elejèn azt hitte rosszul mutatja a kocsi.

Mondom, hogy van ezres, 3 hengeres I30-am.
nekem 6 èves a tesó. Ceed.
Meg az utolsó hónapban amikor gyártottak vettem 1.4 szívót.
Èn is fèltem a pici turbós 3 hengerestől.

Azóta láttam van 1.5 szívó is. Bár lehet már az is megszünt.

Mostanában látni 1.8 szívót pluginokban. Stb. Folyton változik mivel próbálkoznak.

Itt szerintem a legnagyobb baj, hogy a politika (eu) hozzánemèrtői diktálnak egy csomó előírást.

Amúgy elötte 66000el vettem egy 2 vele azelötti ceedet.
166000al adtuk el.
Minimalis problèmái voltak ez alatt.

Az újnak is minimális problèmái vannak, de már több mint a règinek.o_O

De ahogy leírod, pèldákkal, mindenhol lehet jót ès rosszat találni.
Hosszú távon meg a fasz tudja.

Jóparève hallottam valami opel főmuftit, hogy 160000km-re tervezik egyes motorjaikat.
...hát a PureTech motorokból kiindulva...

Levelező partner mérnökismerősöm akkor az AVL-nél dolgozott, amikor részt vettek a Kappa sorozatú ezres motorka teljes áttervezésében a Smartstream-re.

Ő úgy emlékszik, hogy 300 ezer kilométerre tervezték az élettartamát.
...háááát...nem ez lesz a sláger 15 év múlva a használt piacon...

Azóta láttam van 1.5 szívó is. Bár lehet már az is megszünt.
Nekem tökéletesen megfelelt volna a szívócső befecskendezéses 1.5 DPi motor - ha lett volna automata váltóval, de nem volt.
Főleg, hogy a karaktere (nyomaték jelleggörbe) kifejezetten emlékeztetett a menetpróbákon az örök szerelem Nagypolákéra;)

S igen, annak a motornak a forgalmazása is megszűnt ez éven.:(
De előtte még legyengítették a 110 lovas motort vagy 13 lóerővel, így gyártották még vagy egy évig.

Az ezres turbós motor, ha hiszitek, ha nem, kifejezetten lelkesen indul meg és forog, ráadásul vidáman pörög ki 6000-ig, mint egy jó
szívó motor.
(Természetesen helyén kell kezelni az erejét és nem ő lesz a belső sáv killer a gödöllői parton...)
Így volt 120 lovas 2020-2024 között gyártva.
Ez volt a teljesítmény jelleggörbéje:

Na ezt a motort is elgyengítették 101 lóerősre (ez nem a 2024-ig gyártott 100 lovas /Kona, Bayon, I20/ konfiguráció.
Ilyen lett a jelleggörbéje:

4000 felett már csak forog, de az ereje nem nő, tisztára, mint egy dízel...
De fél literrel többet eszik, mint a korábbi verzió. Taps:

Akkor miért kínlódnak vele?
Te válaszoltad meg:
Itt szerintem a legnagyobb baj, hogy a politika (eu) hozzánemèrtői diktálnak egy csomó előírást.
Ugyanezt a "dízelesítést" elkövették az 1.5 T-GDI motornál is (ami eredeti 159 lovas verzió ismerősnél gépjárművezető képzésben használva 120 ezer kilométernél kért először dióhéjtisztítást, ami szerintem nem is rossz így használva):

Ott két decivel eszik többet, arra még lehet legyinteni:

Szóval az EU teljesen kinyírja még a maradékát is a használható, urambocsá' netán élvezhető autózásnak.:mad:

Szóval az EU teljesen kinyírja még a maradékát is a használható, urambocsá' netán élvezhető autózásnak.:mad:

A környezet védelemre hivatkozva nagyon drága szemetet gyártat a gyártókkal.
Nem tud egy Euro 6-os motor tartós lenni.
Az ő céljuk, hogy amit veszel az legyen drága és szar, és véletlenül se tartós.
A pórnépnek amúgy se kell autóznia. "Nincs semmid és mégis boldog leszel" mondta nekünk a Sátánista fő zsidaj a WEF-ben.
iu

Szóval remélem megpusztul ez a buzi unió és visszarendeződik a világ a normalitásba, amikor még 20 évre gyártottak autót pl. Honda K motorral. 2 liter, 150LE szívó benzin, kb. 1 millió km-s futásteljesítmény, emberi áron.

Történelmi pillanat az osztrák közlekedésben: átadták az évszázad vasúti projektjét....

A 130 kilométer hosszú Koralmbahn Stájerország és Karintia szövetségi tartományok fővárosait köti össze. A grazi és klagenfurti főpályaudvarok között a korábbi közel 3 órás vasúti utazási idő 41 percre csökken.

A környezet védelemre hivatkozva nagyon drága szemetet gyártat a gyártókkal.
Nem tud egy Euro 6-os motor tartós lenni.
Az ő céljuk, hogy amit veszel az legyen drága és szar, és véletlenül se tartós.
A pórnépnek amúgy se kell autóznia. "Nincs semmid és mégis boldog leszel" mondta nekünk a Sátánista fő zsidaj a WEF-ben.
iu

Szóval remélem megpusztul ez a buzi unió és visszarendeződik a világ a normalitásba, amikor még 20 évre gyártottak autót pl. Honda K motorral. 2 liter, 150LE szívó benzin, kb. 1 millió km-s futásteljesítmény, emberi áron.
Tök mindegy, mennyit fogyaszt az euro xxx benzines/dízel, milyen vezetni, lényeg az, hogy haljon ki, legyen minden vellanyos.
Na meg mindenki menjen gyalog, mert ha úgy ütközik, a súlyos sérülés esélye sokkal alacsonyabb...

Tök mindegy, mennyit fogyaszt az euro xxx benzines/dízel, milyen vezetni, lényeg az, hogy haljon ki, legyen minden vellanyos.
Na meg mindenki menjen gyalog, mert ha úgy ütközik, a súlyos sérülés esélye sokkal alacsonyabb...

Meg a totális kontroll. Csak a kíváltságosoknak lesz autója, de az is "önvezető lesz" vagyis akár távolról kontrolált.
Az embereket meg gettókba zárják , bocsánat, 5 perces városokba.
Szerintem a legjobban ezt a világot a "pusztító" című film mellet a "7 nővér" című film mutatta be.
Utóbbi húsba vágóan realista WEF jövőt mutat be.

bocsánat, 5 perces városokba.
Nagyjából 1995ig ami nem 5 perces város volt itt európában azt úgy hívták tanya.
Azóta valamiért büszkén vallja a nép, hogy neki igenis isten adta joga, hogy 2 órát autózzon a legközelebbi póstáig, mert különben elveszik az ő kis szabadságát.
A nagyapjuk meg hülyén néz ki a fejéből, és azon gondolkodik, hogy ezek tényleg az emberi élet ellen lázadnak?

• Vicces
Reactions: Kim Philby and fip7
A jaecoo/omoda most 10 èv 1millió km :D
Nem tudom minden típusnak e.

Nem tudom ezt ki használja ki. o_O
És hogy használja ki, ha kivonul a gyártó, vagy ha mindig pont arra nem vonatkozik... lásd apróbetűs. Azt hagyjuk is, hogy mi van ha az alsópolcos szerelő ront az autón a szakszervizben (volt ilyen porshe budánál, és ssangyongnál is ismeretségi körben). Amikor pedig nincs benne a garanciában pl. egy törött tükör, de mivel nem tömegautó, ezért bontott sincs, akkor nézel a szakszerviz 1M Ft /db tükör árajánlatára. (SSangyong, 2024).