1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kurd-Török háború

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - mentuhotep által indítva @ 2018. január 16..

Címkék:
 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Olvastam sőt halottam már régebben is pl .Türkmnenisztán most iylet vett kínától

  QW-2 Manpad
  [​IMG]
  2 évvel ezelőtt meg ezeket :p

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Az oroszok meg elnézik szép csendben mert úgy sem tudnának mit tenni .
  Sőt ha tovább megy az orosz semmittevés akkor már Ukrajna fogja a szerencsétleneket szorongatni
  Nem fognak itt az oroszok senkinek sem ugrálni mert örülnek majd ha valakinek el tudják adni a gázt meg az olajat .
  Nem hogy még egy Kínának pattogni :D

  Pár új ukrán cucc: ide már a szakik kevesek lesznek a jövőben
  http://defence-blog.com/news/video-...aded-s-125-surface-to-air-missile-system.html
  http://defence-blog.com/news/ukraine-unveils-new-tactical-missile-system.html
  http://defence-blog.com/news/ukraine-to-develop-new-ground-launched-cruise-missile.html
  http://defence-blog.com/news/ukraine-develops-hypersonic-cruise-missile.html
  http://defence-blog.com/army/ukrain...ctical-multipurpose-vehicle-at-idex-2017.html
  http://defence-blog.com/news/ukrain...-system-production-increased-by-over-200.html
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Alapvetően elég lazán kezeled a háborúk megvívását. Úgy Törökország, mint Irán 80 milliós országok, egymás területeit soha az életben nem tudnák elfoglalni és főleg pacifikálni.
  Az utolsó videón ahol mutatja, hogy Irán nyugati felén türk népű a lakosság, az szerintem kissé téves, hisz ott nagyrészt kurdok élnek, akik pont nem örülnének a török vagy azerbajdzsáni fennhatóságnak sem.
  Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt? Hogy aztán az ő területeik/érdekszférájuk róvására akarjanak terjeszkedni? Amúgy nem hinném, hogy a török képes lenne Iránt legyőzni.
   
  Pal, sirdavegd and tonyo like this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Irán és Oo nem szövetségesek. Csak együttmüködnek bizonyos területeken.
   
  gonny, Pal and haubagoi like this.
 4. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Na akkor nézzük mi a gond ezzel a duplacsavaros forgatókönyvvel is. Kb ugyanaz mint az Erdélyes rémálommal.

  Alapproblémám az hogy országokat nem szoktak csak úgy szétosztogatni 1945 óta. A nemzetközi rendszer uyganis alapvetően a határok megváltoztathatatlanságán alapul jelenleg. Kivéve a két fél együttes megállapodása (magyar-szlovák, finn-svéd de ezek minimális méretűek, illetve nemzetközi bíróság ld. szlovén-horvát vita). Koszovó is pl. a korábbi Koszovó tartomány határain belül jött létre, és az ottaniak próbálkozásai ellenére sem egyesülhetett Albániával.

  A fenti forgatókönyv súlyos geopolitikai tévedései

  1. Az amerikaiak az életben nem fognak az oroszoknak lapot osztani, azaz egyenlő partnerként kezelni őket. Talán majd akkor amikor már egyértelműen vesztésre állnak Kínával szemben, akkor meg már késő lesz.
  2. Azerbajdzsán amerikai/izraeli befolyás alatt van nagyrészt elsősorban az Afganisztáni csapatok ellátása játssza a fő szerepet (pl. Tavort rendszeresített az azeri sereg, ogy tele van kettős állampolágrokkal stb.).
  3. Ha Irán le van kötve Szíriában, akkor Törökország is!
  4. Oroszok regionális játékosok, most csökkentették a védelmi költségvetésüket, mert fáj az alacsony olajár + a szír háború költségei
  5.A régi jellemzőan katonai-politikai befolyási övezeteket amiket leírsz régen felváltotta a kevésbé direkt gazdasági/ideológai befolyás

  Egyéb tévedések
  1. Az életszínvonal jelentősen magasabb Iránban mint Azerbajdzsánban, úgy is hogy kb. 3-4x annyi azeri él ott mint az "anyaországban".
  2. Részben ebből fakadóan a korrupció stb. is alacsonyabb ergo az iráni azeriak inkább az iráni hadseregben harcolnak mint ellene
  3. Eurázsiai Uniós tagság nem akkora vonzerő még
  4. stb.
   
  minszk2, sirdavegd, tonyo and 3 others like this.
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Attol hogy egy nep turk meg nem lessz torok. Ennyi erovel a svajciak is nemetek mert germanok. Olyan reg volt...
  Torokorszag legnagyobb problemaja most a kurdok es masod sorban se iran vagy turkmenisztan hanem ciprus... Miert menne ossze iran es torokorszag ket nagyjabol egy sulycsoportba levo allam hatalmas vesztesegek mind ket oldalon ezt mindenki tudja. Teruleti terjeszkedes... /ma mar nem ennek a vilagat eljuk eleg a befolyas megszerzese is nem kell mar senkinek egy szetlott gazdasagilag visszahuzo terulet...ha csak nincs hatalmas mennyisegu asvanykincs ami kompenzal /ez kesobbiekbem valtozhat
   
  Pal and blitzkrieg like this.
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  "Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt?"

  Pontosan azért, mert egyik sem bírja a másikat leverni, viszont mindkettő kellően meggyengül.
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hogyan fogják embargó alá vonni Kínát? Az egyet jelentene a háborúval, ahol nem holmi Észak-Koreai tákolmányok repülnének az USA nagyvárosaira, hanem százával mennének a robbanófejek.
  Úgy dobálózol itt közép és nagyhatalmak embargójáról, feldarabolásáról, mintha a jelentéktelen Szerbiáról vagy Észak-Koreáról beszélnél. Mint ahogy Iránt nem lehet felosztani, úgy Kínát sem lehet embargózni világháború nélkül.
  Egyébként mikor is fog az USA támadni? Elég rég olvasom már ezt az elméleted és csak telnek az évek és semmi sem történik. Mire vár az USA, hogy Kína mégjobban megerősödjön? Ha akart volna ilyen kaliberű háborút, akkor még a SZU legyőzése után egyből támadott volna, nem várja meg, amíg a kínai gazdaság nagyobb lesz az övénél.
   
  tindalos likes this.
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mennyiből is építik az oroszok a vezetékeket Kína felé? Hány év alatt fog megtérülni? Gondolod, hogy azt a súlyos tízmilliárdokat nem tankokra költenék, ha Putyin azt terveszné, hogy háború lesz Kína és közöttük, olajszállítmány meg nem lesz? Ugyanígy a kínaiak mennyi pénzt öltek/ölnek bele az Oroszországon is átmenő új selyem útba? Nem gondolod, hogy ez az egyre szorosabb gazdasági összefonódás nem a háború előjele? Vagy ennyire akarják álcázni a terveiket, hogy először jól összekapcsolják a gazdaságaikat, hogy a háborúval majd mégjobban megszenvedje mindkét gazdaság?
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ugye milyen rafinaltak a kis dorzsoltek? ;)
   
  karpatalja, tindalos, fip7 and 4 others like this.
 10. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A törökök meg lesznek olyan hülyék, hogy nekimennek a hozzájuk hasonló erejű Iránnak, vágóhídra küldve ezzel akár több millió törököt is, csak azért, hogy a másik szomszédos ország (Azerbajdzsán) megnövelhesse a területét? Magyarország mikor fogja megtámadni Romániát, hogy odaadhassa Erdélyt Szlovákiának?
   
  karpatalja, galland, fip7 and 4 others like this.
 11. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Igen, az egyet fog jelenteni a világháborúval. Az USA eddig azért nem támadta meg Kínát, mert a kapitalista befektetőknek jó pénz volt Kínában összeszerelni meg dolgoztatni. Ez volt a magántőkések érdeke, amely viszont idővel aláásta az USA-nak, mint államnak az érdekeit azzal, hogy megerősítette és nagyhatalommá tette Kínát. Tehát. A válasz az, hogy az USA azért nem támadott eddig, mert eddig a magántőkések érdeke dominált, akik magasról tettek arra, hogy mi lesz az USA-val, ha Kína megerősödik. Most viszont Trump-pal olyanok kerültek hatalomra, akiknek az USA mint állam érdeke előrébb való a magánérdeknél. Ezért mostantól kezdve célja az USA-nak Kína legyőzése.
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem lesz háború Oroszo. és Kína között. Oroszo. csendben játszik össze az USA-val, hogy megfojtsák Kínát. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy Kína ne támadja meg Oroszo-ot. A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.
  Tehát a vezetékeket, amelyeket Oroszo. kiépített Kína felé, nyugodtan tekinthetet ideiglenesnek, és az ebbe fektetett pénzeket egyfajta védelmi pénznek Kína felé, hogy amíg Oo. ellátja Kínát energiával és nyersanyagokkal, addig Kína ne támadjon. De ez nem fog örökre így maradni, Oo.-nak is érdeke a Kína pólus bedőlése, csakúgy, mint az USA-nak.
   
  dragonette likes this.
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A pontos olvasás a barátod. Pont ezért nem Törökország, hanem Azerbajdzsán fogja megtámadni Iránt, - török, amerikai, orosz, szaúdi és izraeli támogatással.
  Töröko. szerepe mindössze annyi, hogy a török benyomulás Szíriába háborúba sodorja Iránt és ezáltal Irán meggyengüljön.
   
 14. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  4 szó:

  Ez nem így működik,
   
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy azeri irani haboru eseten ormenyorszag mit lepne?
   
  tindalos, dragonette and galland like this.
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szóval a tőkések magasról tettek az USA-ra, hisz a 300 millió amerikai jóléte árán megerősítették a kínai gazdaságot is. Na de nem baj, mert most átvették az igazi hazafiak a hatalmat, akik ugyan Washington és egyéb amerikai nagyvárosok elhamvasztása árán, de szétverik Kínát. Ez logikus. :)
  Már írtam párszor. A 21-dik században már nem lesz, nincs is rá semmi szükség, hogy nagyhatalmak egymással háborúzzanak. Régen a háborúkkal próbálták megerőssíteni a gazdaságukat az országok. Ma erre vannak a bankok, minősítő cégek és a különféle bíróságok. Az USA sem katonai erővel vívja már a jelentősebb országok elleni háborúkat. Inkább bepereli és megbünteti különféle indokokkal az adott ország cégeit (lásd. a VW, francia helikopterhordozó, stb.). Ebbe nem hal bele senki (vagy kevesen), és az érdekei így is elérheti.
   
  tindalos, sirdavegd and tonyo like this.
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Egy embargót Kína ellen háború nélkül nem lehetne kivitelezni.

  A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.

  Persze, mert az oroszok nem szeretnének jó pénzt csinálni a nyersanyagaikból. Inkább ülnének rajta és majd pár száz év múlva felhasználják, amikor már valószínűleg úgysem lesz semmi értéke. Addig meg majd jóllaknak ezzel a tudattal, nem?
   
  Pal and Veér István like this.
 18. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Azerbajdzsánt 9 millióan lakják, Iránt 90-en, a két ország gazdasága szintén össze sem hasonlítható. Asszem ez mindent elmond arról, hogy ki nyerné azt a háborút.
   
  tindalos and tonyo like this.
 19. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ez ugy hulyeseg ahogy van.

  Az oroszoknak az lett volna jo ha az EU melle tudtak volna beallni mert akkor ok lettek volna a nagyobb partner. Errol szol az egesz ukrajnai szankciosdi. Hulye Brusszel meg szekundal a sajat gyengulesehez.

  Orosz B terv Kina mellett kisebbik partnernek lenni.
   
 20. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Iránt először is 80 millióan lakják, nem 90-en. Másrészt ez nem ilyen egyszerű, hogy 9 millió vs. 80 millió
  mert ha így lenne, akkor a 38 milliós Ukrajnának is rég le kellett volna tudnia győznie a 2 milliós szakadár Kelet-Ukrajnát, mert ugye 38 millió vs. 2 millió
  de te is tudod, hogy nem így történt, meg azt is, hogy miért.
   
  Lapua likes this.

Ezen oldal megosztása