L-159 Alca (Aero, Csehország)

Azért van ennek az árnak egy diszkrét bája! 14 db gép (1szd) ,2,75 milliárd Ft. 3db Mi 8 -as 3 MFt.

Üzemeltetni mondjuk már drágább dolog lenne. Mondjuk nem tartanám ördögtől valónak a rendszeresítésüket, még akkor sem, ha molni ellen érveit el is ismerem.

Az irakiaknak drágább lesz ha jól tudom. Sok benn az ami cucc,így olcsóbb volt az ami vétel. Aztán lehet azok is az irakiaknál kötnek ki.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a csehek mindenáron próbálnak a porosodó példányokon túladni, akár áron alul is. A Mi-8 viszont slágertermék, egyre magasabb árral.

Ennek ellenére nem nagyon kellett volna többet összekuporgatni vadiúj Mi-8-asokért...

<i>"...míg három L-159A-t alkatrészbázisnak használnak majd"</i>
Ezt majd egyszer talán felfogom épp ésszel... :)

<i>"...míg három L-159A-t alkatrészbázisnak használnak majd"</i>
Ezt majd egyszer talán felfogom épp ésszel... :)

Egy olyan géphez amit már hosszú évek óta nem gyártanak, másképp nem tudnak alkatrészt biztosítani, csak ilyen módszerrel, anélkül meg persze ki venné meg. Ez a három gép nyilván másképpen, olcsóbban szerepel a számlán, de mivel a csehek már nagyon régen árulják ezt a portékát, szerintem kénytelenek voltak belemenni egy-két ilyen kompromisszumba, hogy nyakukon ne rohadjanak a gépek.

Ezt én értem, csak minél nagyobb értékről van szó, annál inkább gázabb -számomra- a kannibalizálás... :)

Az ALCA-khoz valószínűleg olcsóbb + gépeket venni alkatrésznek (meg aztán a szerelők is gyakorolhatnak rajtuk, mint a Vodochody-tól alkatrészeket. (Itt nem Vodochody adja el a gépeket tudtommal, hanem a cseh lekonzervált készletből megy.
Sajnos a gépeket kannibalizálják, oka
- nem vagy drágán gyártanak hozzá alkatrészeket - pld. B-52, B1
- gyorsan kell és nincs raktárkészlet - pld. Op. Oddyssey Dawn, amikor az Brit EF-ek közül több gépet kannibalizáltak, hogy a többi repülni tudjon. Azóta a hírek szerint már pótolták az alkatrészeket és nagyobb raktárkészletet tart fenn a RAF.

Olvasva az Iraki L-159 es cikket arra gondoltam, hogy milyen gépek ellen lenne alkalmas légiharcra hamár van rajta AIM 9es (leszámítva a fegyvertelen elenfeleket)
(Persze nem ez az elsődleges feladati)

Olvasva az Iraki L-159 es cikket arra gondoltam, hogy milyen gépek ellen lenne alkalmas légiharcra hamár van rajta AIM 9es (leszámítva a fegyvertelen elenfeleket)
(Persze nem ez az elsődleges feladati)

Szubszonikus csatagépek, saját kategóriájában könnyű harcigépek és felfegyverzett iskolagépek ellen, és szerintem tökéletes helikoptervadász is lenne. Persze, ha az ellenségnek valódi vadászgépei vannak, akkor már vadászvédelmet igényelne.

L-159_ALCA_1080p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

FullHD