LaWS - Laser Weapon System (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 579
74 567
113
Volt már róla hír:

http://htka.hu/2010/07/21/phalanx-lezer-4-uav-fenyes-vege/

 

De azóta már történt ez-az:

http://www.wired.com/dangerroom/2013/04/laser-warfare-system/
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
Képek, alul video a tesztrol.:

http://www.militaryparitet.com/html/data/ic_news/1203/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 611
113
Itt az első hajóra szerelt amerikai 100kW-os lézer.
http://uk.businessinsider.com/heres-how-the-us-navys-new-laser-system-burns-up-its-targets-2015-1
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
"Cifu írása az SG-ről .

A Burke-osztályú USS Dewey (DDG-105) felépítmény előtti platformon feltűnt egy új, feltehetően lézer fegyvert tartó torony. Sokat nem tudni róla, de láthatóan nem a LaWS-hos hasonló megoldás...
Lehet, hogy végül mégis megvalósul a lézeres CIWS?"

140_5252525.jpg


Véleményem szerint ez lesz az a 150 KW lézer amit már terveztek korábban is .
Egy 30 kw lézer képes volt 2 km-ről kiégetni a kocsi motorját akkor ez még durvább lehet.
A lézerek úgy néz ki hogy igen komoly védelmi fegyverek lesznek a jövőben pláne ha megjelennek a 300 -500 kw lézerek amik majd scifi módra radírozzák le az égről a rakétákat .
Ezen kívül az f-35-ös is tervezik lézerrel ellátni a a következő évtized közepétől ami hatástalanítja a rakétákat. Persze a légi tesztek egy f-15-sel fognak kezdődni 2021-től
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 066
113

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Hány KW-os lézerrel lőttek? Hány km távolságból ? Megint egy kis sebességű nem manőverező papír drónra ?
Ha ekkora bazi nagy hajóra kis hoki lézert tudnak még rakni akkor a jövőre érkező vadászrepcsis lézerteszttől nem kell sokat várni .
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Hány KW-os lézerrel lőttek? Hány km távolságból ? Megint egy kis sebességű nem manőverező papír drónra ?
Ha ekkora bazi nagy hajóra kis hoki lézert tudnak még rakni akkor a jövőre érkező vadászrepcsis lézerteszttől nem kell sokat várni .
Azt írják hogy egy "150 kilowatt osztályú" lézer volt és egy 205 kg-os RQ-2 Pioneer drónt lőttek le vele. A távolságot nem írták, de max néhány km lehetett.
Elég kiábrándító a dolog mert egy drón (vagy egyéb célpont)lézerek elleni védelmét meglehetősen könnyű nagyságrendekkel növelni, míg a lézerek teljesítményét igen nehezen tudják felfelé skálázni.
Nem is beszélve arról hogy az időjárás igen erősen befolyásolja ezeknek a lézereknek a hatásfokát.
Kíváncsi lennék hogy esőben, hóban, sűrű ködben valahol az É.i tengeren mit tudnának lelőni lézerrel?
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
A LaWS 1-2 másodperc alatt átégeti egy kis drón burkolatát és 30 kW.

A LaWS balsafa drónokra lőtt, és az az 1-2 másodperc inkább több másodperc volt, és nem átégette, hanem felgyújtotta a drónt:


Ennél tízszer több energiával ez tized másodpercekre csökken. Ez rakétákra már elég, és ha pár másodpercig be tud fogni egy közeli gépet abba is szép lukat tud égetni.

A 300kW egy célteljesítmény, nagyjából ez az a szint, ahol reális esély van egy beérkező lövedéknek pár másodperc alatt annyi energiát közölni, hogy az valós fizikai károsodást szenvedjen. Emlékeztetőleg a YAL-1A elvben 1MW-os lézerrel bírt, gyakorlatilag ennél feltehetően kevesebbet tudott leadni, pontosan nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy mennyi idő alatt volt képes egy rakéta vékony burkolatát átégetni (a közzétett videókra rá is írták, hogy nem valós időben mutatták azokat), de a pletykák szerint több másodperces besugárzásra volt szükség.

A USS Portlandon most teszteli az SSL-MD tesztlézert, ami a hírek szerint 150kW-os szintet tud. És ennyi idő egy egyenes vonalú, egyeneletes sebességgel haladó drón leszedése:


Mondjuk legyen 2, talán 3 másodperc? Figyeljük meg továbbá, hogy lapos szögben tüzeltek, ismeretlen távolságra. Élek a gyanúval, hogy nem túl messzire, így a légköri torzítások problémája relatíve kevésbé jelentkezik.

Ezek alapján a tizedmásodperces besugárzás 300kW-os lézerteljesítménynél szvsz eléggé irreális érték, én itt is több másodperces értéket feltételeznék, úgy, hogy azonos pontot sugároz be a lézer (miközben a rakéta manőverezhet, foroghat a tengelye körül, stb., tehát a besugározni szándékozott célterületen tartani a lézert nem biztos, hogy olyan egyszerű).

Mivel 7 éve állt szolgálatba és azalatt még a civil szférában is érzékelhető áttörések történtek a szabadelektron lézerek terén, amiben már gerjesztett fizikai médium sincs, így el tudom képzelni, hogy sikerült összenyomni a rendszert vadászgépen alkalmazható méretűre. Persze az energiaellátás hagyományos gépen továbbra is kérdéses.

A LaWS rendszerbe állása viszonylagos kérdés, egy második vonalbéli hajón volt teszt jelleggel.
A haditengerészetnél van most egy érzékelőket megvakító lézer (ODIN), amit már rombolóra telepítettek, illetve az SSL-MD.
Az USAF eddig főleg a szilárdtest lézer-fejlesztéseket erőltette, nem a szabadelektron-lézereket, szóval ha csak nem tudsz mutatni ez forrást, hol írnak arról, hogy a tervezett lézer ilyesmi, én ezt kétségekkel fogadom. A korábbi koncepciókban vagy szilárdtest-lézerek merültek fel (és ott volt téma, hogy az F-35B-féle első tengely-kihajtást egy generátorra kötnék rá energiaforrásként) vagy kémiai lézerek merültek fel, de ott két konténeres megoldással, az egyik az optika és a reakciótér, a másik az üzemanyag-tárolásra szolgál (hogy hogy kerül az üzemanyag az egyik szárnyon lévő tartályból a másik szárnyon lévő konténerbe, azt nem tudom).

Ami reális, az egy max. pár tíz kW-os lézer, amely az IR érzékelős rakéták optikáját tönkreteheti. Ezt el tudom fogadni. De hogy valós, "kemény" célok ellen használható lézer, ami vadászgép méretű gépbe elférjen?
Attól még messze vagyunk szerintem...