Arra céloztam, hogy van-e egy lengyel katonai doktrin,esetleg fenyegetettségkép, aminek alapján vásárolgatnak. Értelmetlen csak azért fűt-fát összevásárolni, hogy "erősek" legyenek. Hogyan passzol ez a fegyverkezés a "védelmi szövetség" nato doktrinához?
Nos, ha azt veszed hogy régen a NATO azt mondta hogy dobjuk ki a nehézfegyverzetet, most meg (már vagy amúgy megint 10 éve kb lassan...) megint felhívják a figyelmet a nehéztechnikára... nos ha innen veszed a kérdést, akkor belepasszol, mert mit vesznek? hk , ifv, sph , műszaki eszközök, mindent vesznek ami normális, értelmesnek mondható gépesített harcászathoz kell, legyen az támadás vagy védekezés
Értelemszerűen a fegyverkezés csak Oo-al lehet kapcsolatos.
ezt én nem tudom
Vagy azért, hogy egyedül védekezni tudjanak ellene, vagy, hogy meg tudják a siker reményében egyedűl támadni.
szerintem a védekezés inkább jobban közre játszik, volt egy hadgyakorlatuk anno, és picit szíven ütötte őket az eredmény
Hacsak nem feltételezzük, hogy a szintén nato szövetséges No-al kapcsolatos a fegyverkezés.
nem/ne feltételezzünk ilyet, nem jó a kapcsolatuk ez tény, de szvsz erre kevés az esély
Egy orosz támadás elháritására a tervezett erő szerintem (különösen, ha figyelembe vesszük a nato tagságukat) túldimenzionált.
a NATO csak olyan erős mint a benne levő államok, értsd , látják hogy jelen helyzetben, értelmes szárazföldi erővel a NATO-n belül kevés állam rendelkezik
Összességében szerintem ez a méretű fegyverkezés logikusan nehezen érvelhető.
ebben egyetértünk, nehezen de szerintem érvelhető ( nem azt mondom hogy ésszerű de érvelhető) mert ha megnézed pl az eszközeiket, nagyrésze még mindig vsz kohószökevény , 1000+ bmp1, ukri partiig több száz T72+PT91 volt rendszerben és vagy raktáron a Leok mellett , önjáró tüzérségük gerincét még mindig a 122 milis Gvozgyika adja (200+db) , légvédelmük a Poprad megjelenéséig kub+osa adta, műszaki gépeik nagyrésze még mindig vsz platformra épülő technika adja , és akkor ez csak a szárazföld de azért mondtam ezt mert itt vannak "a legnagyobb lemaradásban" , de megemlíthetjük nyugodtan hogy a légierőben még mindig fellelhető a MiG29 - SU22 - Mi2-Mi8
ezeket a fent említett dolgokat leváltani... hááááát hűűűűha , igen, ha megnézed, az eddigi rendeléseik kb mindent is lefednek
- hk (K2 Abrams páros)
- IFV (Borsuk)
-SPH (K9)
-MLRS (HIMARS+K239)
-légvédelem (Patriot+Narew)
-légierő (F35+FA50+AH64+TB2+MQ9)
szóval lehetne még sorolni.... de a lényeg hogy:
brutális? igen...
nehezen értelmezhető? igen, szerintem igen
NAGYON sok pénz? igen, nagyon nagyon nagyon sok
érvelni lehet emelett? igen, nehezen de lehet