Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

Január 14-én Gdańskban vízre bocsátották Lengyelország második SIGINT (Signals Intelligence) hajóját, az ORP Henryk Zygalski-t...

ORP Henryk Zygalski is the second and final SIGINT ship built for Poland within the ‘DELFIN’ programme. The first ship named ORP Jerzy Różycki, was launched on 1 July 2025. Before entering service, both ships will be equipped with the necessary reconnaissance systems and will undergo sea trials.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
20260114-en-5286540-1.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed
  • Tetszik
Reactions: Hortator
A lengyel Pentagon oktogon lesz...

Január 21-én a Szejm bemutatta a lengyel Pentagon, Lengyelország jövőbeli fő védelmi komplexumának terveit.

Az épületet a tervek szerint nyolcszög alakúra tervezik, a Defence24 szerint.

A szerkezet minden része felelős egy külön területért: a Védelmi Minisztérium főhadiszállásáért, a vezérkari főnökökért és a fegyveres erők főparancsnokságáért, valamint a műholdas hírszerzési központért.

Ezenkívül a komplexum magában foglalja a védett menedékhelyek létrehozását, egy földalatti tábori kórházat, valamint egy közúti és vasúti alagútközpontot.

Sztem nem jó ötlet mindent egy helyre koncentrálni...

2026. január 22-én, csütörtökön a Krakówi Technológiai Parkban Władysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes és nemzetvédelmi miniszter részt vett a NATO DIANA (Észak-atlanti Védelmi Innovációs Gyorsító) hálózatának részeként működő Fort Kraków – DIANA Accelerator Poland lengyelországi központ hivatalos megnyitóján.
"The ICEYE company – because that is what we are talking about – did not find sufficient atmosphere and support in Poland in 2014, so its founder went to Finland and founded the company there."

Új lengyel nehéz IFV: RATEL (Méhészborz)

A nehéz gyalogsági harcjármű magas szintű ballisztikus védelemmel lesz felszerelve, a 40 tonnás járművek osztályába tartozik, 42 tonna és maximum 48 tonna harci tömeggel, ami széleskörű lehetőségeket nyit a modernizáció és a további védelem terén.

A fejlesztés jelenlegi szakaszában a Ratel a hatodik ballisztikus védelmi osztályt (STANAG 4569) kapja, amely ellenáll egy 30 mm-es Bushmaster II ágyú 500 méteres távolságból érkező frontális támadásnak.

Az új jármű alvázát tekintve mélyen egységes lesz a könnyebb Borsuk harcjárművel. Hasonló hidropneumatikus felfüggesztéssel, hét keresztrúddal, valamint egy feltöltött MTU 8V199 motorral rendelkezik majd, 1070 lóerős teljesítménnyel, német vagy amerikai sebességváltóval (RENK, Allison).

Gzxguc-ZXYAQCe-F9-e1756904491715-1.jpg

What will Poland buy from SAFE?