Egyetértek.
Ahogy én is rámutattam, nem arról van szó, hogy ők meg sem próbálták. Nagyon is jól tudják a saját tapasztalataikból, hogy mit jelent egy drón vagy más haditech tervezés. Szerintem pont ők a példa rá, hogy egy nálunk 4-szer nagyobb ország próbál önerőből színvonalas cuccokkal felszerelkezni. De ez kicsit több, mint katalógusból kiválogatni, hogy milyen extrákat kérek az új autómba, "mint egy fejleszthető vázra".
A V4 egy pár dologban együttműködő politikai egység. Nem védelmi szervezet, mint a NATO. Nem egy közös ország. Eddig még senki nem is vádolta meg őt, hogy a közös hadi beszerzés a feladata lenne. Amennyire én látom, jelenleg van mozgás ezen a téren is. A magyar kormány és Orbán Viktor részéről van készség, hogy valamit közösen csináljunk. De nála sem sok, tisztában van a realitásokkal. Még pedig azzal, hogy ha létre hozunk egy olyan rendszert, ami kritika nélkül felvásárol mindent, ami a 4 országon belül van gyártva, akkor 20 év alatt szorgos munkával elérhetjük, hogy más nemzetek számára nem... vagy csak alig ismert fegyvereink lesznek, amik fő funkciója, hogy semmire nem használhatóak (igazi háborúban, mert gyakorlatozni meg hangzatos cikkeket írni lehet).
Másik lehetőség, hogy a 4 országon kívülről vásárlunk, ami LM eddigi megnyilvánulásai alapján túl drága, túl kevés, a haza megvédésére nem lehetőség. De akkor nagyjából mindent a 4 országon kívülről vásárolnánk, mert akkor lenne verseny, de csak abban, hogy ki tudja gyorsabban letelepíteni a földjére a külföldi gyárat és onnan abból meggazdagodni, hogy a másik három majd megveszi.
Szóval vannak eleve elrendelt tárgyalási aknák a V4 szoros együttműködésében a hadsereg fejlesztésénél, de ezekre nem kell rálépni. Ahogy mindenben, amiben ennyire sok pénz van. A mi érdekünk jó technológiát -nem összelegozott, ezernyi biztonsági réssel dolgozó, tömbön kívül a kutyának nem kell- és felszerelést beszerezni, mert csak ez garantálja a magyar katona számára a túlélést. Eddig úgy tűnik, hogy a csehekkel a mi jelenlegi vezetésünk szót tud érteni. Ha csalódnunk kell, akkor csak bennük tudunk csalódni, mert a többiektől egyelőre semmi jót nem várunk ez ügyben.
Az meg még mindig a Jövő zenéje, hogy Prágával nem csak pénzt dobtunk-e ki az ablakon. De ha lesz elmozdulás a másik két ország irányában, akkor is az egy lassú folyamat lesz. Maguk a tenderek is fél évtized darabja alsó hangon. És akkor csak egy-egy közös projektről beszélünk, nem közös beszerzési rendszerről. Minimum 2-3 ilyen kell, hogy azt mondjuk, hogy nem csak adok, de kapok is. És kialakul egy bizalom, hogy nagyjából mire számítok az elkövetkezendő időkre.