Még a vezető búvója is égett ha volt a harckocsiban valaki az tuti meghalt amikor kiégett a küzdőtér.
Nem tudom, erős kétségeim vannak. A két búvónyílás alsó része alapvetően tiszta (az egyik fémtiszta, nagygenerál lehetett és elfogyott a festék?), a búvőnyílások koszorújának belső része nem kormos, egy lehelletnyit nagyobb felbontású képen viszonylag normálisan belátni, csőfarral együtt a torony belseje alapvetően tiszta. A vezetőnél viszont hamu van - legalábbis annak tűnik - lehetséges, hogy a csőnél lévő égett nemtudommiről pergett oda, ráadásul amennyire belátni, nincs korom. A löveg meg gyanúsan meg van emelve - lehet, hog ykönyníteni akarták a vezető távozását?
Másszóval erős kétségeim vannak, hogy volt e egyáltalán belső tűz.
Nem valószínű, hogy meg fogjuk tudni, legalábbis belátható időn belül.
Vagy egy rakás nyomorult homokzsák legalább. De erre is képtelenek.
Azokból a régi jó ottománokból és szaracénokból nem maradt semmi...
Most konkrétan nézegetve ezt a képet, tele vagyok kétséggel. Mert a vas szépen benne ült egy gödörben, hull down a nagykönyv szerint. Viszont oldalbakapták és az ATGM nem zavartatta magát a gödörtől túlságosan.
Voltak más képek, videók is, hasonlónak nevezhető szituációk: nagykönyv szerinti elhelyezkedés, amennyire lehet, viszont szintén oldalba lettek kapva. És mindegyik hk jellemzően állt (vagy icipicit mozgott csak).
Úgy megérzés szerint egész egyszerűen nem lehet már páncélozott erődként használni a harckocsikat, főleg, ha az ellen nagy mennyiségű, megbízható ATGM-el rendelkezik (a páncéltörő tűzereje és mozgékonysága a gyalogságnak brutálisan nagy), a bevetett erők kicsik (egy-két-három tankok, minimális gyalogság, sőt mintha azokat akarnák kiváltani, tüzérség, közelfelderítés, járőrtevékenység harmatos, sőt, mintha nem is létezne), ráadásul az egész nem úgy néz ki, mint egy támadás vagy akár védekezés, hanem valami recon in force (szerűség), csak épp világos cél nélkül.
Mert ugye úgyis csak irreguláris az ellen.
De manőver az minimális, mert... miért is?
Az egész helyzetet hajlandó lennék a felső és középvezetés számlájára írni - bár biztos vagyok benne, hogy a PKK elleni tapasztalok és rossz következtetések levonása is benne van (nem ugyanaz a helyzet, PKK max IED-ezett, ha jól tudom, ATGM-et nem kaptak - eddig), de az megint csak a vezetés sara. A "mehmecsik" (jól írtam?) a jellemzően ismert arab seregeket felülmúlja, holtest, sebesült, mozgásképes cucc nem nagyon marad, még ha futni is kell, meg úgy általában nem az a benyomásom (jó adag - pozitív - előítélettel persze).
Kemál szerintem egyébként átment propellerbe a sírjában.