Sztem ezzel az 5.000 euroval kicsit fölé lőttél, illetve a 8 fővel is.
AI-vel kalkuláltattam költségeket. Nem tudom mennyire pontos.
Ezzel a BW fizutáblázattal kalkuláltak az AI-vel bérköltséget.
Wie viel verdient man in der Bundeswehr? Die Bezüge von Soldaten, Beamten und Tarifbeschäftigten im Überblick.
www.bundeswehr.de
4 fős személyzet, 2 fős legénység, 2 alttiszt.
2 szerelő. Alttiszti fizuval számolva.
235.000 euro évente.
De végigvettem ezt is.
1.
Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Ez a kategória a harckocsi napi szintű működésben tartását foglalja magában.
- Szerviz és alkatrészek: A Rheinmetall és a KNDS által végzett időszakos, mélységi szervizek, valamint a kopó alkatrészek (lánctalpbetétek, tömítések, szűrők) cseréje. Ez évente kb. 400 000 – 600 000 €-t emészt fel.
- Lőszer és üzemanyag: Egy aktív személyzet évi 15-20 ágyúlövést és több ezer géppuskalövést ad le. A lőszerköltség (gyakorló és éles) 150 000 – 250 000 €. Az üzemanyag (gázolaj és kenőanyagok) további 20 000 – 30 000 €.
- Általános logisztika és infrastruktúra: A harckocsitárolók (Hallen) fűtése, páramentesítése, a laktanyai takarítás, a hulladékkezelés és a kerítésfestéstől a tetőjavításig terjedő fenntartás. Ez gépenként évi 50 000 – 80 000 €.
- Összesen: Kb. 620 000 – 960 000 € / év / harckocsi.
2. Személyi költségek (Bérek és képzés)
A közvetlen emberi erőforrás költségei, amelyek a harckocsi létezésétől függetlenül, a státuszok fenntartása miatt merülnek fel.
- Fizetések és juttatások: A 4 fős kezelőszemélyzet és a 2 dedikált szerelő bruttó bérköltsége, társadalombiztosítási hozzájárulásokkal (munkáltatói oldal) és egyéb juttatásokkal (lakhatási támogatás, ruházati pénz). Ez kb. 220 000 – 240 000 €.
- Alapképzések és szinten tartás: Az a költség, amit a katona iskolarendszerű képzésére, szimulátoros óráira és általános (nem projekt-specifikus) tréningjeire költ az állam. Ez évente átlagosan 30 000 – 50 000 € per harckocsi (személyzetre vetítve).
- Egészségügyi és jóléti költségek: A katonai egészségügyi ellátás és a laktanyai szolgáltatások fenntartása.
- Összesen: Kb. 250 000 – 290 000 € / év / harckocsi
Ez összesen 870.000 - 1.250.000 euro per év.
A fejlesztési költségeket kihagytam.