Leopard 2

Ja, csak azt felejted el, hogy az eltérő szervezet miatt egy önálló zászlóaljban sok olyan beosztás van, ami nem létezik a kötelékászlóajban (mert felesleges), emiatt egy önálló zászlóalj akár 50%-al is nagyobb szervezet lehet, mint egy kötelékzászlóalj.
Annyi HK, tüzér, lövész szászlóaljunk van, hogy ez gondot okoz. :D

Látszik hogy nem dolgoztál ilyen területen, mert akkor tudnád hogy ezek normál esetben szinte automatikus folyamatok. Manapság egyáltalán nem okoz gondot, hogy emberre, eszközre stb. lebontsd a költségeket. Biztos vagyok benne, hogy például a javító részlegek adminisztrálják hogy melyik gépbe milyen alkatrészt építettek be, és mennyi időt töltöttek a javításával. Ha nem, akkor tényleg nagy gond van. Én egy közepes vállalatnál dolgozok, itt még az elnök fizetését is szét dobják. Persze nem közvetlenül, hanem Management Fee -néven.

Annyi HK, tüzér, lövész szászlóaljunk van, hogy ez gondot okoz. :D

Látszik hogy nem dolgoztál ilyen területen, mert akkor tudnád hogy ezek normál esetben szinte automatikus folyamatok. Manapság egyáltalán nem okoz gondot, hogy emberre, eszközre stb. lebontsd a költségeket. Biztos vagyok benne, hogy például a javító részlegek adminisztrálják hogy melyik gépbe milyen alkatrészt építettek be, és mennyi időt töltöttek a javításával. Ha nem, akkor tényleg nagy gond van. Én egy közepes vállalatnál dolgozok, itt még az elnök fizetését is szét dobják. Persze nem közvetlenül, hanem Management Fee -néven.
Bocsanat, de az latszik nem dolgozol allami szferaban ahol ez a keplet amit vazolsz (ami magatol ertetodo es jo) nem tudjak kivitelezni akkora a vizfej, tobben probaltak mar ezt megvalositani a legenda szerint es a legenda azt is taglalja mi lett veluk ezutan hogy elrettentsek a bator probalkozokat :D

• Tetszik
Reactions: krisss
Bocsanat, de az latszik nem dolgozol allami szferaban ahol ez a keplet amit vazolsz (ami magatol ertetodo es jo) nem tudjak kivitelezni akkora a vizfej, tobben probaltak mar ezt megvalositani a legenda szerint es a legenda azt is taglalja mi lett veluk ezutan hogy elrettentsek a bator probalkozokat :D
Mindig mondom.Amig ez az elbaxott regnáló államszervezet nem lesz leváltva,a büdös életben nem jövünk ki a mucsai posványbol.

• Tetszik
Reactions: Kávé
.....
Rövid ideig dolgoztam állami cégnél, de hamar eljöttem. A főnökömnek nem tetszettek a számok. Kimértük hogy a cég által használt berendezésnél csak egy szarabb berendezés van piacon, pont az amire le akarják cserélni. Az meg alap volt, hogy az általam tervezett berendezéshez megrendelt alkatrészek felét egyáltalán nem terveztem be. (Valakinek otthon volt rá szüksége)

Ha havi 5 ezer EUR fejenkénti bérköltséggel és 8 emberrel számolsz harckocsinként, akkor az helyből 480 ezer EUR.
Sztem ezzel az 5.000 euroval kicsit fölé lőttél, illetve a 8 fővel is.
AI-vel kalkuláltattam költségeket. Nem tudom mennyire pontos.

Ezzel a BW fizutáblázattal kalkuláltak az AI-vel bérköltséget.

4 fős személyzet, 2 fős legénység, 2 alttiszt.
2 szerelő. Alttiszti fizuval számolva.
235.000 euro évente.

De végigvettem ezt is.

Három kategória van:
Fenntartási költség - alkatrészbeszerzés, külsős szervízek, takarítattás stb (ez kb minden logisztika) lőszer etc, laktanyakifestés. Infrastruktúra ami nem projekthez tartozik
Személyi költségek - fizu, juttatások, képzések fizetése ami nem projekthez tartozik.
Fejlesztési költség - eszközbeszerzés, alap logisztikai - képzési- infrakiépítési csomagok.

1. Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Ez a kategória a harckocsi napi szintű működésben tartását foglalja magában.
  • Szerviz és alkatrészek: A Rheinmetall és a KNDS által végzett időszakos, mélységi szervizek, valamint a kopó alkatrészek (lánctalpbetétek, tömítések, szűrők) cseréje. Ez évente kb. 400 000 – 600 000 €-t emészt fel.
  • Lőszer és üzemanyag: Egy aktív személyzet évi 15-20 ágyúlövést és több ezer géppuskalövést ad le. A lőszerköltség (gyakorló és éles) 150 000 – 250 000 €. Az üzemanyag (gázolaj és kenőanyagok) további 20 000 – 30 000 €.
  • Általános logisztika és infrastruktúra: A harckocsitárolók (Hallen) fűtése, páramentesítése, a laktanyai takarítás, a hulladékkezelés és a kerítésfestéstől a tetőjavításig terjedő fenntartás. Ez gépenként évi 50 000 – 80 000 €.
  • Összesen: Kb. 620 000 – 960 000 € / év / harckocsi.

2. Személyi költségek (Bérek és képzés)
A közvetlen emberi erőforrás költségei, amelyek a harckocsi létezésétől függetlenül, a státuszok fenntartása miatt merülnek fel.
  • Fizetések és juttatások: A 4 fős kezelőszemélyzet és a 2 dedikált szerelő bruttó bérköltsége, társadalombiztosítási hozzájárulásokkal (munkáltatói oldal) és egyéb juttatásokkal (lakhatási támogatás, ruházati pénz). Ez kb. 220 000 – 240 000 €.
  • Alapképzések és szinten tartás: Az a költség, amit a katona iskolarendszerű képzésére, szimulátoros óráira és általános (nem projekt-specifikus) tréningjeire költ az állam. Ez évente átlagosan 30 000 – 50 000 € per harckocsi (személyzetre vetítve).
  • Egészségügyi és jóléti költségek: A katonai egészségügyi ellátás és a laktanyai szolgáltatások fenntartása.
  • Összesen: Kb. 250 000 – 290 000 € / év / harckocsi
Ez összesen 870.000 - 1.250.000 euro per év.
A fejlesztési költségeket kihagytam.

• Tetszik
Reactions: Rferi66 and Kávé
Sztem ezzel az 5.000 euroval kicsit fölé lőttél, illetve a 8 fővel is.
AI-vel kalkuláltattam költségeket. Nem tudom mennyire pontos.

Ezzel a BW fizutáblázattal kalkuláltak az AI-vel bérköltséget.

4 fős személyzet, 2 fős legénység, 2 alttiszt.
2 szerelő. Alttiszti fizuval számolva.
235.000 euro évente.

De végigvettem ezt is.

1. Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Ez a kategória a harckocsi napi szintű működésben tartását foglalja magában.
  • Szerviz és alkatrészek: A Rheinmetall és a KNDS által végzett időszakos, mélységi szervizek, valamint a kopó alkatrészek (lánctalpbetétek, tömítések, szűrők) cseréje. Ez évente kb. 400 000 – 600 000 €-t emészt fel.
  • Lőszer és üzemanyag: Egy aktív személyzet évi 15-20 ágyúlövést és több ezer géppuskalövést ad le. A lőszerköltség (gyakorló és éles) 150 000 – 250 000 €. Az üzemanyag (gázolaj és kenőanyagok) további 20 000 – 30 000 €.
  • Általános logisztika és infrastruktúra: A harckocsitárolók (Hallen) fűtése, páramentesítése, a laktanyai takarítás, a hulladékkezelés és a kerítésfestéstől a tetőjavításig terjedő fenntartás. Ez gépenként évi 50 000 – 80 000 €.
  • Összesen: Kb. 620 000 – 960 000 € / év / harckocsi.

2. Személyi költségek (Bérek és képzés)
A közvetlen emberi erőforrás költségei, amelyek a harckocsi létezésétől függetlenül, a státuszok fenntartása miatt merülnek fel.
  • Fizetések és juttatások: A 4 fős kezelőszemélyzet és a 2 dedikált szerelő bruttó bérköltsége, társadalombiztosítási hozzájárulásokkal (munkáltatói oldal) és egyéb juttatásokkal (lakhatási támogatás, ruházati pénz). Ez kb. 220 000 – 240 000 €.
  • Alapképzések és szinten tartás: Az a költség, amit a katona iskolarendszerű képzésére, szimulátoros óráira és általános (nem projekt-specifikus) tréningjeire költ az állam. Ez évente átlagosan 30 000 – 50 000 € per harckocsi (személyzetre vetítve).
  • Egészségügyi és jóléti költségek: A katonai egészségügyi ellátás és a laktanyai szolgáltatások fenntartása.
  • Összesen: Kb. 250 000 – 290 000 € / év / harckocsi
Ez összesen 870.000 - 1.250.000 euro per év.
A fejlesztési költségeket kihagytam.
Akkor kezdjük ott,hogy ha harcképes sereget akarsz,akkor keményen gyakorolni kell.
Vagyis nem a "világbéke" idei szinten,hanem a HH minőségibb seregeinek szintjén.
Havonta akkor nem lánctalp betétet cserélsz,hanem lánctalpat.Félévente csapat szintű felújitás,évente gyári nagyjavitás.Jóval több üzemanyag,kenőanyag,kopóanyag fogy.Ágyúcsövet is akkor évente cserélhetsz.
Persze lehet ezen spórolni-majd megfizeted a fronton többszörösen.....meg egy vesztes háborúval.....
2 fő dedikált szerelő....Meg egy műszaki mentő páncélos,egy harctéri és egy laktanyabéli javitóműhely.......Stb.
Szóval ezek a fenntartási költségek nagyon nehezen behatárolhatóak.
Talán az IDF "békeidei" költségadatai lennének igazán irányadóak.

Akkor kezdjük ott,hogy ha harcképes sereget akarsz,akkor keményen gyakorolni kell.
Vagyis nem a "világbéke" idei szinten,hanem a HH minőségibb seregeinek szintjén.
Havonta akkor nem lánctalp betétet cserélsz,hanem lánctalpat.Félévente csapat szintű felújitás,évente gyári nagyjavitás.Jóval több üzemanyag,kenőanyag,kopóanyag fogy.Ágyúcsövet is akkor évente cserélhetsz.
Persze lehet ezen spórolni-majd megfizeted a fronton többszörösen.....meg egy vesztes háborúval.....
2 fő dedikált szerelő....Meg egy műszaki mentő páncélos,egy harctéri és egy laktanyabéli javitóműhely.......Stb.
Szóval ezek a fenntartási költségek nagyon nehezen behatárolhatóak.
Talán az IDF "békeidei" költségadatai lennének igazán irányadóak.
1948 óta nincs ilyenje az IDF-nek.