1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az a harckocsi ami nem mozog nem bunker hanem roncs...
   
  fishbed and molnibalage like this.
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Papiron.A hadszintéren ennek ellenére nem ritka,hogy a mozgásképtelen hk tovább harcol.Sőt,tartós támpont részévé váltak,vagy egyenesen akörül alakul ki egy tábori erőditett támpont.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem harcol tovább mert azonnal kilövik vagy az előremozgó "társai" újrapozicionálják magukat és nem lesz kilövése.Ha meg hátra mozgás közben történt akkor meg azonnal elhegyja a személyzet a harckocsit.
   
  fedett_mókus likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Erős kétségeim vannak. Mivel a hk csak szemből jól páncélozott, ha mozgásképtelen, akkor a mozgó hadviselés korában, ha éppen nem támadás közben kell hátrahagyni akkor pikk-pakk annyi neki.

  Ezért van az, hogy egy ponton túl te tökmindegy mennyire páncélozod, mert a lánctalpat azt nem tudod. A kulcs az, hogy akkor füsttel vagy más egységek biztosítása mellett azonnal oda kell rongyolnia a hk mentőnek és azonnal kiráncigálni valahogy az első holttérbe, ahol nem tudnak rá lőni. Onnan aztán meg lehet próbálni valahogy még hátrébb küldeni.
   
 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nem nem csak papíron
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ha "klasszikus" mozgóharc van,ez igaz.De nem mindig.82ben Libanonbol olvastam az utolsó ilyen esetröl.Zsidó M48 Gazelle+HOT kombó motortértalálata után folytatni tudta a feladatát.Biztositó,területellenörző figyelőpozició tartása volt a feladata.Késöbb tartos tábori erődités támpont épült köré.Csak akkor már ástak neki egy fedezéket,és kapott egy agregátort,hogy ne keljen a kézi tekerővel tekerni a löveget/tornyot.Ha jol emlékszem,olyan sérüléseket kapott a hátulja,hogy nem volt érdemes javitani az öreg tankot.73ban a Golán fensikrol is olvastam példát,hogy járóképtelen,de harcképes tankok folytatták a harcot.II. vh-bol is vannak példák.Vagy éppen ilyen tankokat védelmi (tábori)erőditésekbe illesztettek,vontattak.
  Azonkivül a klasszikus tankönyvekben a tömeg(gépesitett)hadseregek viszonyaira vonatkoztatnak.De jelenleg a hadszinterekhez képest kis létszámú haderők vannak.Nagyon könnyen előfordulhat,hogy nincs kéznél hk-mentő.
  Dehogy egy konkrét sérült hk-val mi történik,azt az adott konkrét harchelyzet dönti el.Az első számú törekvés,hogy kimentsék és kijavitsák-ha van rá lehetőség.Ha nincs,és a harc dinamikája nem teszi lehetővé a helyben hasznositást,általában felrobbantják.
   
  Pogány likes this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Kiragadhatunk spec. szituációkat de nem célszerű mert csak elviszi rossz irnyba a gondolkozást.Nem az 1%-ból kell kiindulni és nem is szabad semmilyen formában figyelembe venni a 99%-al szemben.
   
  molnibalage and pöcshuszár like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És ezt egy ember nélküli toronnyal miért nem tudod megtenni?
  Ugyebár a jármű fegyverrendszerei akkor is működnek, ha a jármű hajtóműve működésképtelenné válik. Ugyebár van tartalék áramforrás.
  Minden rendszer minimum 2x-es biztosításban van.
  Azt kéred számon egy modern harcjárművön, mintha egy modern fly-by-wire rendszerű gépen, kérnéd számon, hogy miért nincs vészhelyzeti rudazat a kormányművekhez.
  Ha a repülésben működik a 2-3x-os redundancia, akkor egy harcjárműnél miért ne működhetne?
  A PUMA-ban pl. - tudtommal - az összes érzékelő képe kirakható bármelyik harcállásba. A különböző harcállások át tudnak egyes funkciókat venni a másiktól.
  Ha jól emlékszem a Leoba is beletették ezt a lehetőséget.
  A löveg töltőrendszere pedig egy olyan konstrukció, amit nagyjából atombiztosra meg lehet tervezni. Addig fogják tökéletesíteni, amíg minimálissá válik az elakadási esetek száma.
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Csakhogy a háboruk televannak ezekkel a fránya 1% specko esetekkel.És még a tankönyvek is kiemelik,hogy kerüljük a sematikus gondolkodást.
  Egy repülőgépet kicsit többen,és üzemidőre vetitve jócskán jobban és többet barkácsolják,mint egy tankot.És nincs ellenemre egy jó töltögép,de azért lehessen kézzel is tölteni.Ráadásul egy repülőgép viszonylag ritkán fog belerepülni egy összpontositott zárótűzbe
   
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Mert Pápán a MiG-23-asé volt :) Én kérek elnézést.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha tele lennének akkor nem 1% lenne...
  Azert gondolod,hogy tele van velük a háború mert erről írnak hisz ez a ritka mint a fehér holló nem pedig a 99%!
   
  BiancoGasto likes this.
 13. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  4-10 millió dolláros,eurós lövegállás,géppuskafészek. Kicsit drágának tűnik.
   
 14. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Firga bácsi, Ocses, arcas and 2 others like this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Azért mikor az izraeli dd pk memoárjában azt olvasni,hogy a szir támadást megállitó védelmi vonalban lévő hk-i negyede nem volt mozgásképes......De olvashatsz ilyet pl Rommel afrikai hadinaplójában is.És nem oly ritka,hogy az az 1%,szabványtol eltérő esemény dönti el a többi 99% sorsát.Mint pl Nelson szabványtol eltérő hadrendje Trafalgalnal,vagy Rommel tankönyvet sutbavágó előrenyomulása a Csatornáig
  Önjáró szón van a hangsúly.
  És baromi drágák.És még drágábbak lesznek.Nem is gyártják őket már olyan nagy darabszámba.
   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Firga bácsi and Nemerson like this.
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 19. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  [​IMG]

  A 2. világháborúban is része volt a magyar gyalogság kiképzésének.
   
  fishbed likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Még 10 évvel ezelőtt is a honvédségének. Aztán nem volt elég harckocsi hozzá.
   
  gacsat, svajcibeka, fip7 and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása