Lézeres légvédelmi rendszerek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
ha van sebességbecslés (elég pontos vagy lézeres trafipaxhooz hasonló valami) funkció a refin bocsánat lézerpukkán. ágyún. még gyorsabban de egyenletesebben mozgó eszköz sem lehet akadály. viszinylag közel de maagasabban.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
egyébként egyfolytába azon vergődtök hogy nem gyújtja robbantja fel a dront a lézerfegyver.
nem.

DE NEM IS KELL.

bőven elég ha felmelegíti annyira hogy az infrakeresők érzékeljék... és majd a csöves vagy a infra rakétás leszedi.

ezért fasság mert fegyverként használnátok a lézert (amire jó is lehet nagy on nagy kapacitású) de kb tűzvezetőnek jelölőnek vakítónak (ugyanúgy mint a reflektorok jók.) tehát nem a csöves légvédelem vagy a rakétás légvédelem az alapja hanem a REFLEKTOR... és a refletortől várnátok el túl sokat. ezért is drága... (jön az majd magátol ha van használva elég mert fejlesztődik) NEM UGRANI KELL LÉPNI CSAK.
nem skyWOKER kardot kell csinálni megy dzsabba fegyvert. plazmaácsúnak képzelni legalábbis azt elvárni. meg mitudom én 1000 éves solyomfegyvert.

A lézerrel is célozni kell. Ha rá tudod irányítani a lézert, akkor már látod a célpontot. Viszont a fő probléma még minden nem ez. Az alap probléma még mindig az, hogy nagy számú, nem túl jó minőségű, de olcsó drónt sokkal drágább rakétával leszedni. Egyszerűen kiégeted az ellenség zsebéből a pénzt, a hadi költségvetést, ha csak mezőn megálltok egymással szemben és te küldöd, ő leszedi.
A nagyobb probléma a túlterheléses támadás, vagyis a védelmet hamarabb fel kellene állítanod, a pénzt ráköltened, mielőtt a támadás egy ponton megtörténik.

Ezért erőltetik most sok helyen a kutatásban a lézert, nem azért, mert sci-fi. De egyetértek veled, hogy ma még elég problémás.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Egy nagyobb méretű parabola formályú ezüstükörrel ??? pl külső megvilágítás rásegítéssel a nap erelyére el lehetne kb vakítani egy 4 km re tetszőleges merőleges. vagy a naphoz viszonyított szektorban ? egy kis közepes méretű dron vagy kvadrocopter optikáinak elvakítása megoldható e ? elméletbe kivitelezhető e ? viszonylag egyszerű (netán civil piacon fellelhető termékeket is használva felhasználva.) ? ezt az elvakítást végezhetné automatika. kamerarendszerrel párosítva ? és egyéb figyelő megfigyelő rendszer adataihoz (részadataihoz) hozzáférési lehetőséggel.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Hátránya lenne egy ilyen eszköznek hogy nem semmisíti meg a célegységet csak a küldetését teszi tönkre. (ami egy nagy cél egyébként.)
további hátrány a naphoz viszonyított kötött alkalmazhatósági/ bevethetőségi zóna de láncként vagy telepként történő telepítése esetén ez nem probléma. mert több egység több napállásra is tályolható több földralyzi ponton mélységbe is eltőlhatóan...) de több összedolgozva extra fényforrásssal tovább növelhető hatékonyságuk. (a különböző izzók fényforrások (akár oriási fényességgel égő harcsászati anyagok (termit foszfor) fényének rásegítésével. "kémiai fényrásegítés" lehetőségével) több fénytartományba/fényspektrumba)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
a leglóvésabb a fókuszlenycse lenne (alappanyag csiszolás) szerintem a fent felvázoltaknak. nagy és finom mozgásra 2 külön rendszert alkalmaznék. (a finom akár pásztázó a cél környéke is is vakítva. lél mozgását lekövetve. (oda finom mozgatás szükséges mert a távolság miatt kicsi a szögmozgás.) a nagyrendszer meg kb tök mindegy milyen csak működjön.

vékülis egy láncbatelepített filléres eszközök (gombos) lehetnének. telepítésükkel nem kellene spórólni a gyors gyártható és egyszerű szerkezet miatt.

a küldetést sikertelenítí az ellenfélnek célját nem éri el. meg nem semmisítik az eszközt. de arra lehet más eszközt alkalmazni. ez viszont emberi felügyelet nélkül szinte bárhol ott lehet. egy operátor szerintem több tucatot elmüködtet (riasztásba meg úgyis ott lessz mindenki vátlás pk stb.)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Sky Warden: Az MBDA légvédelmi rendszere az Enok platformon mutatkozik be

Az MBDA a berlini ILA nemzetközi légi- és űrhajózási kiállításon mutatja be először Sky Warden NNbS néven a drónok elleni közeli és közelharci védekezésre szolgáló új fegyverrendszert.

Az új rendszerhez a meglévő, bevált komponenseket harmonizálták és integrálták egy fegyverirányító rendszerbe. A teljes rendszer olyan könnyű maradt, hogy platformként egy rendkívül mobilis, taktikai járművet lehetett választani. Berlinben a Sky Warden NNbS-t egy védett 4×4 kerekes Enok 9.5 járművön mutatják be.

Annak érdekében, hogy optimálisan tudjon fellépni a fenyegetés spektrumával szemben, az MBDA különböző effektormegoldásokat kombinált. A szükséges pontosságot és tűzerőt egy nagyenergiájú lézeres effektor, valamint a SADM és MISTRAL irányított rakéták biztosítják.

Az MBDA szerint a lézerrendszer a haditengerészeti lézerrendszer technológiáit, alkatrészeit és tudását használja fel. A kis drónok elleni harcra szolgáló SADM (Small Anti Drone Missile) rakéta a jelenleg bevezetés alatt álló Enforcer rakéta technológiai alapjait használja. A piacon kapható MISTRAL irányított rakéta különösen alkalmas a nagy mozgékonyságú felhasználásra nemcsak a nagyobb drónok ellen, hanem a levegőből érkező fenyegetések széles spektruma ellen is, hatótávolsága, mozgékonysága és gyors célba találása miatt.

A hatások kombinációja a nagyfokú mobilitással kombinálva jelentősen hozzájárulhat a katonák védelméhez a légi fenyegetésekkel szemben.

"A légi fenyegetések elleni védelem kritikus fontosságú a küldetés sikeréhez és a terepen lévő katonák védelméhez. A Sky Warden NNbS-sel hatékony fegyverrendszert kínálunk a Bundeswehrnek a pilóta nélküli légi rendszerek elleni védelemhez" - jegyezte meg Guido Brendler, az MBDA Németország értékesítési és üzletfejlesztési vezetője.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
Lockheed Martin delivers 300-kilowatt laser to Defense Department

IFPC-HEL.png
 
W

Wilson

Guest
Törökországban befejeződött az ALKA irányított lézer rendszer tesztelésének következő szakasza.


Ezt a törökországi védelmi ipari igazgatóság vezetője, Ismail Demir jelentette be Twitterén .


" Az ALKA irányított energiájú fegyverrendszer tesztelésének újabb szakaszát hagytuk magunk mögött, amely fontos helyet foglal majd el lézeres és elektromágneses programunkban, amelyen kevés ország dolgozik " - írta.

A tesztekről egy videót is közzétettek.



A felvételen a földön elhelyezett célpontok és a drónok repülés közbeni megsemmisítése látható.

Az ALKA a Roketsan egy olyan rendszere , amely lehetőséget biztosít az egyes mini/mikro drónok elleni küzdelemre, amelyek különféle rakományokat (kamerák, robbanóanyagok stb.) képesek szállítani. Lehetővé teszi továbbá a drón rajok elpusztítását az ilyen rendszer által védett objektumtól biztonságos távolságban.

A drón megsemmisülésének pillanata az ALKA rendszer segítségével Egy képkocka a videóból


A drón megsemmisülésének pillanata az ALKA rendszer segítségével Egy képkocka a videóból

Az irányított lézerrel ellátott komplexum egy olyan rendszer, amely három lépcsőben nyújt védelmet a dróntámadások ellen.

Kezdetben radar segítségével azonosítják azokat a drónokat, amelyek veszélyt jelenthetnek. Ezután automatikusan követi a rendszer.

ALKA rendszerkomplexum Képkocka a videóból


Az ALKA rendszer komplexuma kép a videóból

Ha a légi objektum veszélyes, a komplexum rádióelektronikus interferenciát alkalmaz, ami befolyásolja a navigációs rendszer jeleit.

Az utolsó szakaszban az ALKA 2,5 kilowattos lézersugarával semmisítheti meg az objektumot.

A repülőgépek hatékony észlelési és követési hatótávolsága radarcsatorna segítségével 4000 m távolságig, irányított EW eszköz használata 1000 m, lézer segítségével pedig 500 m távolságban semmisítik meg az UAV-kat. .

ALKA rendszer Képkocka videóból


ALKA rendszer Képkocka videóból

A rendszer képes nyomon követni és megsemmisíteni a legfeljebb 150 km/h sebességgel mozgó légi objektumokat. Több cél egyidejű követése is biztosított.

A komplexum a nap bármely szakában használható.



 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Új kompakt 10kW lézert mutatott be a Raytheon, ami egy Pick-up platóján is elfér.

És ez mire képes?Milyen körülmények között?Mennyi a rendelkezésre állási ideje?Mennyibe kerül?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Kérlek fordulj a kérdéseiddel Raytheon PR-osztályához! ;)
Szerintem még hosszú ideig egy 30-76milis lövedéket köpködő fegyver többet ér,mint egy PR-lézer.Még sok viz lefolyik a Dunán/Missisipin/Volgán/Sárga-folyon,mire a lézer mint pusztitó eszköz ténylegesen felvesi a versenyt a hagyományos lőfegyverekkel.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Szerintem még hosszú ideig egy 30-76milis lövedéket köpködő fegyver többet ér,mint egy PR-lézer.Még sok viz lefolyik a Dunán/Missisipin/Volgán/Sárga-folyon,mire a lézer mint pusztitó eszköz ténylegesen felvesi a versenyt a hagyományos lőfegyverekkel.
A cikk szerint az amerikai haderő megrendelésére fejleszti ezt a Raytheon, szóval van rá valós igény...