Lider-osztály / Project 23560 Shkval (Oroszország)

orosz hajók többnyire szépek.

70-es évekbeli szutykok ja persze egyedűl a kirov nagypéter jön be de a SLAVA oldalán a nagy cserépkályha csövekkel egy ocsmány

Pár makett kép:
1023666318.jpg

6c646df3529992461b027e62c8e0af72.jpg

Honnan tudod hogy lesz betonváltozat ?

A 6000 tonnás fregattból sem építettek betont mégis megépült.

Persze és ezt is megépíthetik beton nélkül, de akkor elég sok rizikót vállalnak. Aki csak teheti előbb betonból épít, vagy más régebbi hajókon próbálgatja ki az új dolgokat.

Figyeljétek két oldalt az antenna rendszert. Több féle VLS indító, nekem elsőre kevés a rakéta fegyverzete. A nagy torony nem tetszik, de maga a hajó vonalvezetése kiegyensúlyozott, esztétikus, az tetszik. Többet is ki lehetne hozni ebből a hajó testből.

Mekkora nagy helyen van 12x4=48, 8x6=48 összesen 96. Hátul kis rakétáknak van pár sor. Ekkora méretű hajóhoz szerintem kevés.
Csak akkor mondanám, hogy részemről rendben van, ha az első 12x4 VLS-ben valami nagyon ütős rakéták lennének.

ghostrider

Szerintem elöl a nagy méretű VLS-ekben egy négyzet alakú fedél alatt 8 rakéta van"revolver tárban"mint pl a Kirovon az Sz-300 rakéták.

Sőt ahogy elnézem azok nem négyzet alakú ajtók hanem négyzet alapon kör alakú ajtók.

Tehát 1 négyzeten van 4 fedél fedelenként 8 rakéta azaz 384 rakéta bár ezt én kicsit soknak találom bár a fene sem tudja nagy hajó ez.

Lesz minek utána nézni, úgy látom. Ha tényleg több VLS-t tartalmaznak, akkor már OK a mennyiség. Gondolom egy robbantott ábra még a nincs erről.

Ha a Zumvaltot nézzük akkor ott összesen 80 cellát ad ki a 20 VLS ami azt jelenti,hogy vagy visz magával 320 RIM-162-t vagy 80db Toma Hawkot vagy 80db ASROC-ot vagy ennek kombinációját(értelem szerűen mindenhová az elméleti maximumot írtam úgy,hogy mást nem visz és tele van minden cella).
Na ezzel összehasonlítva marha sok rakéta fér el rajta.

Ezek a VLS indítók nincsenek meg jelenleg valamilyen már létező hajókon?
Mert akkor kb tudnánk, hogy mit indítanak?