1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. altx

  altx Well-Known Member


  a MH uzemelte a tipust majdnem 30 evig nagyjavitas nelkul szanciokban amikor nem lehetet alkatreszeket sem venni?

  erdekes..nemtudtam...
   
  fip7 likes this.
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ne kanyarodjunk el nagyon a topictól.
  A MiG-29-esek klasszikus változatainál megvolt, hogy mely rendszerelemek voltak a gépeken a hunyók. Ilyen volt pl. a radarban egy trafó, ami rendre kiégett, sokat kellett cserélni. A 29-esek radarjai nem voltak üzembiztosak, békeidőben, hanyag flottamenedzsment mellett különösen sok üzemképtelen, vagy harci feladatra alkalmatlan gépet eredményezett. A Szu-27-esekben is ez a radar dolgozott lényegében, csak nagyobb antennaátmérővel, és némileg módosított tűzvezető rendszerrel. Idehaza a 29-eseknél volt olyan, hogy a radar üzemképtelenné vált a keszi gépen a pályára kigurulás közben, így a második gép ment el végül feladatra, elfogni az utasgépet.

  Tehát látszik, hogy még csak az sem elég, hogy a légierőket rendszer szinten vessük össze, hiszen a légierő is egy heterogén rendszer, benne potens, de problémás és kevésbé problémás, de kvázi impotens technikákkal. Hogy a szovjetek milyen színvonalon gyártották maguknak a "belpiacos" gépeket és milyen színvonalon tartották őket hadban, azt még ennyi idő elteltével se tudjuk. Teljesen más metódus szerint operáltak anno. Harcoló alakulatként itt állomásoztak ideiglenesen, ha valamely gépükkel gond volt, hoztak helyette a nagy Únióból másikat. vagy a szomszéd alakulattól. Ez a fajta nagyvonalúság általában gépvesztés esetén volt járható, viszont még arra se alkalmas, hogy megsaccoljuk, ezek után a saját gépeiket 100%-osan tartották mindig harckészen, mégpedig a gyári tervezett technikai paraméterek maximális szintjén, vagy csak darabra tudták mindig kiadni az állományt. Végül is se az NDK-ban se idehaza nem kellett a 29-eseiknek éles körülmények közt operálni.
  A káeurópai légierők meg gatyát letolva szerezték be a gépeiket, amelyeknél aztán arra már nem futotta, hogy normálisan, megfelelő szinten üzemeljenek is a gépek, nem hogy pótolják őket.

  És mi a helyzet az F-35 kontra modern orosz gépekkel? Hát ugye, ez már nem a nagy Szovjetúnió, miközben a Szu-35Sz nem lett egyszerűbb gép. Drága masina, annyi van belőle, amennyi, a radarja komplex, a szenzorai komplexek, a számítógépei komplexek, rengeteg az alkatrész, hazai termékek, hazai minőségbiztosítás és nincs nagy lehetőség a szomszéd alakulattól átpapírozni a gépeket, ha gond van. És a fegyverzet? Na az meg alig adódik.
  Az F-35-ös is felfutóban van, sanszos, hogy jóideig nem fogják még csak a közelébe se engedni olyan zónákhoz, ahol kétséges az abszolút egyértelmű technikai fölény. Értsd, nem őskövület Phantomok, F-14A-k, vagy épp szíriai MiG-23MLD-k és Szu-22M4-esek ellen kell vitézkedni, hanem kínai exportra szánt partvédelmi Szu-35-ösökkel.
  Így még az a polémia is időszerűtlen, hogy pontosan mi is a helyzet most az orosz ekvivalenciával.
   
  nyugger, Python, Panzerfaust and 4 others like this.
 3. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ez ebben a formában nekem fura. Merthogy tök jól csinálják.
  Az USAF megválaszthatja, hogy és milyen körülmények között kezd csatába - övék a kezdeményezés. Ez kb. minden tábornok álma. Így kell csinálni - megválasztod hol, mivel, mekkora erőfölénnyel. Csillagos ötös az akadémián!
  Ez nem valami lovagi torna, hogy feláll a két csúcsgép és győzzön a jobb. Célok vannak, amiket kiadtak a vezetők, érd el. Így meg el is lehet.

  Amiről itt igazán szó kéne, hogy legyen akkor, az egy totális, világháború méterű összecsapás kéne, hogy legyen, hogy a gépek úgymond összemérhetőek legyenek, amire a Yugók bombázása nem a legjobb példa. Az F-35 persze védve lesz - de nincs ma olyan gép, ami nagy mellel támogatás nélkül berepül az ellenséges légtérbe. Egyik sem.
   
 4. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Így van, megválaszthatja. Épp ezért nem is fognak F35-k repkedni Kína vagy Oo. légteréhez közel, harci bevetésen. Maradnak a leroggyant 3. világbeli országok játszótérnek, termékbemutatónak.
   
  Panzerfaust, fip7 and zsolti like this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha szerencsénk van így lesz.
   
  ghostface likes this.
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szerintem a zsidók már bevetést is repültek vele.
   
  Roni likes this.
 7. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Na és hol? Milyen célok ellen?
   
 8. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Olvass vissza :)
   
 9. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Nem kell. Tudom, hogy gacsat Szíriára értette.
  Viszont Szíria most pont egy 3. Vilàgbeli, leroggyant, szétbombàzott, szétterrorizàlt orszàg, ami jelenleg a a zsidó F-16-ok ellen sem tudja megvédeni magàt.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez is csodálatos, magyarázom a bizonyítványom. Már Sz-300PMU2 van ott és Buk-M2 volt eddig is.
  Valahogy mindig van kifogás arra, hogy miért nem működik az orosz technika.

  Csak ez így megint kicsit érdekes objektívval dolgozó komment. Az orosz csúcstechnika mikor és hol nézett utoljára farkasszemet a nyugatival? Lehetősége sem volt rá. Szóval már az F-35 hibája az is, hogy a világ le van maradva. Szuper. Érdekes módon az orosz gépek légvédelem nélküli bombázgatását meg körbeámulja a fél világ, de18 20 éves USA szintű CAS-ra nem képesek.

  Kérem magyarázzam meg ezt már valaki nekem, mert komolyan mondom, hogy tartunk az elmegyogyó felé a fene nagy méricskélésben.
   
  Robur, Nagy Csaba and Roni like this.
 11. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Hááááát, Szíria, mint Szíria tényleg le van pukkanva.De azért csak ott vannak az oroszok, akik meg kettős céllal vannak jelen.Megmenteni Szíriát egy orosz-barát országnak és a lehető legtöbb adatot begyűjteni a nyugati eszközökről, így az F-35-ről is.És itt egyáltalán nem azt értem, hogy le is lőhetnék akár az F-35-t, csak magáról az adatgyűjtésről beszélek, mivel előbbi eleve nincs is szándékukban.Nem hiszem én azt, hogy az USA örülne annak, ha Izrael az F-35-ösökkel Szíriában akciózna.Akármilyen fejlett is az F-35, nem kicsit lenne kockázatos ezt megcsinálni.Más lenne a helyzet akkor, ha Szíriában nem lennének ott az oroszok, de hát ugye a törökök sem véletlenül nem kapnak F-35-t.Az Sz-400 mellé az se volna túl hasznos az USA-nak és a többi F-35-öst üzemeltető (jellemzően oroszellenes) országnak.
   
 12. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ok. Csakhogy amit eddig 100%-ban tudunk, az az, hogy a zsidók F-16-al hajtottak végre támadásokat szíriai célok ellen, és azokat sem lőtték le a már ott lévő Sz-300-ak. Vagy azért, mert képtelenek rá, vagy azért mert nem működnek, vagy ki tudja miért. A lényeg, hogy nem lőtték le őket. Akkor miért is kell oda az F-35? Hol is magyarázom én a bizonyítványom?

  Kb. olyan, mintha Mike Tyson hátulról ütne le egy hajléktalant, holott szemtől szembe se lenne neki ellenfél...
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Én csak tényt közöltem, nem véleményt. Értő olvasásra van szükség, hogy egy neves költőt, molnibalage-t idézzem... :)

  Az F-35-ös várható felbukkanási helye Irán, vagy épp Szíria (mind a kettő megtörtént).
  Se nem a Kína vagy az orosz légtér közele.
  Ez nem a gépet minősíti, hanem a politikát.
  Ezt írtam, ezt kell érteni. Senki egy szóval se beszélt az F-35-ös hibáiról.
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szíria ellen. A szokásos,+ az Sz-300asok tesztelése.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Okas.
   
 16. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért most vannak ott mindenféle csúcskategóriásnak mondott orosz légvédelmi eszközök.
   
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nekem az a bajom, hogy magamat csak odáig érzem okosnak, hogy az F-35-ös repüléséről készült videókat próbálom kielemezni. Úgy látom, hogy ez a gép viszont kettőt se tud úgy fordulni egy gyengébb minőségű videón a levegőben, hogy három oldallal később ne jussunk el a Harmadik Világháborúig, vagy az orosz rakétafegyverzetek és egyéb gépek RCS értékeinek boncolgatásáig.
   
  zolkas, nyugger, fishbed and 2 others like this.
 18. comandante

  comandante Well-Known Member

  Iránnal kapcsolatban mindig van meglepetés:

   
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ajtó ablak tárva nyitva. :)

  [​IMG]
   
  arcas, borisz, Pocok75 and 6 others like this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szerintem egy elég jó F-35 összefoglaló

  [​IMG]


  Current active fleet of 352 F-35s, assigned to 10 nations.
  US armed services account for 75% (264) of the global F-35 fleet
  USAF representing 49% (171)

  Australia, Israel, Italy, Japan, the Netherlands, Norway, South Korea, Turkey and the UK have received 88 F-35s.
  The leading international users are the UK (17), Norway (16) and Israel (14)

  Lockheed uses a further 13 test airframes in support of the programme  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása