Hpasp
Nem olvastam el az anyagot amit linkeltél, szóval nem tudom mi van benne. (inkább a családra szántam az időmet)
Amikor én anno utána olvastam a sztorinak, akkor konkrétan emlékszem arra, hogy a MIG-29-s pilóták arról számoltak be, hogy az EW miatt se a kommunikációjuk nem működött rendesen, se a radarjuk. Konkrétan használhatatlan volt a radarjuk. Így értelem szerűen BVR képtelenek voltak és a teljes légi helyzetképpel sem voltak tisztában.
Ez sem új dolog! Volt a közel keleten F-15 vs. Mig-23 összecsapás is, ahol volt BVR képes MIG-23 csak hát ugyan így jártak az arabok is. Ott ha jól emlékszem rockzenét hallgattak a rádión az izraeliek jóvoltából. 1 db drónt tudtak lekapni BVR-ben össz-vissz.
Annak tudatában, hogy az SZU is rendelkezett komoly EW kapacitással én nagyon nem azt a következtetést vontam le az esetekből amit te.
Amennyire én látom az oroszok az arab-izraeli háborúk tanulságaként azt a következtetést vonták le, hogy a komoly EW az 0 BVR-t eredményez.
Nem véletlenül feküdtek rá a MIG-29/Szu-27 esetén a manőverező légi harcra, nem poénból kaptak lézertávmérős infrát, nem poénból volt az R-27-ből infrás és passzív változat is, utóbbi kifejezetten az EW tevékenység ellen van.
Lehet őket hülyének nézni, de kurvára nem voltak azok!
A szerbeknek volt pár csupasz MIG-29-esük, meg pár L sávos radarjuk.
A nyugatnak volt ARH képes vadászuk, meg AWACS+EW.
Ez alapján mind két félnél meg volt a helyzetkép, csak épp az EW miatt a MIG-ek ebből nem sokat profitálhattak , ellenben a nyugat EW mentes környezetben harcászkodhatot. Így azért elég kényelmes...
De ha már következtetéseket akarunk levonni akkor a MIG-25 az ultimate fighter.
Ugyanis még a nyugati források szerint is 1:1 a győzelem/halál aránya, az orosz/arab források szerint meg inkább 2:1-hez.
E mellet MIG-25 face to face harcban csapott már agyon F-18C-t is....
Hát hiába nah, lássuk be, hogy erről a felsőbb rendű 70's évek béli szovjet elektronika tehet. Hiszen ezek szerint a nyugat az F-18C-vel legalább 20 évvel le volt maradva a szovjetek mögött....
De ha nem trollkodni akarok akkor azt mondom, hogy minden nagyon erősen szituáció függő.
És az is tény, hogy nagy általánosságban az SZU 10 évvel le volt maradva az USA mögött a légierő tekintetében. (végig követő fejlesztésben volt)
Szerintem ezt senki nem vitatja. De azért amikor 40 éveket olvasok olyankor erősen összeráncolom a szemöldökömet.