1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ezért írtam amit. Reptetheted te őket elvágva is persze - de az már nem az a repbiztonság, a hibák pedig az idő előrehaladtával nagyjából köböződnek így. Irán flottáját is a földre verték napok alatt - ami meg repült, az legózott cucc volt. Messze a gépek valódi harcértéke alatt.

  Mondok egy példát - kimegy a FADEC (vagy MEC, vagy akármi) a hajtóművön. Az egy tömb, nem bontod meg, shopod nincs hozzá, a gyár tudja megcsinálni. De ugye az kilőve - holott lehet egy párezer dolcsis gyors javítás (az az ördögtől jött ALIS pont ezt mondja meg nagyjából azonnal, de az egy másik story...)

  Szóval egy kis rövidzáras IC miatt a géped nem száll fel. FADEC-ből meg nem tartasz raktáron tucatot - alapból meg is kell találni a hibát, amit az ALIS hiánya miatt a szerelők megszenvednek jópár napig... szóval egy F-35 kilőve. ÉS ugye kinek lesz többszázas flottája? És akkor még nem beszéltem a többi szarrol, amit esznek a gépek, fúvókaszettől a stealth festékig.

  Ez már nem a régi drótozós korszak. Lehet felszáll, de ha nem egy komplett hálózat (ALIS) áll mögötte, nem sokat fog érni a cucc... és igen, napok alatt. ALISról levágod használhatod a saját mérnökszolgálatodat....


  Talán a NATO tagság esetleg kötelezettségekkel is jár. Szar ügy...
   
  fishbed, wolfram and molnibalage like this.
 2. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Sok sikert bespájzolni shelf life-os alkatrészekből... manapság elég kevesen engedhetik meg ezt maguknak, rohadt drága, főleg amilyen lejárati dátumai vannak egy ócska sealentnek is :D
  Távirányítást továbbra sem értem. Levágni a hálózatról lehet, átvenni felette az irányítást.... ezt kitárgyaltuk jópár oldallal vissza. Meg azt is mit tehet ellene egy user ha akar (ahogy tettek is). Itt megint csak a Japán példát hoznám - rábíznák a hazájuk egy gépre, amit egy másik irányíthat, akik eladják a gazdaságukat Kínának? Hm....

  De persze lehet másik gépet venni, nem tilos. De az új eladó pont ugyanígy alád nyúlhat, valami más módon. Csak azt nem népszerű promózni, mit kérnek cserébe mások....
   
  wolfram likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én is ezért írtam amit írtam...
  Az F-35 esetében nem kell megvárni amíg pl. a FADEC elromlik. Azonnal lenullázhatják bármelyik teljesen hibátlan gép harcértékét egy perc alatt.
  Olyanokét is amin még semmi nem romlott el.
  A NATO tagság nem egyenlő azzal mindenki beáll az USA mögé. Elvileg ez egy kollektív védelmi szövetség ahol a tagok abban a tévhitben vannak hogy majd jól megvédik egymást ha valamelyiküket támadás éri…(ha,ha,ha...:rolleyes:)
   
  nyugger, hurci10, arcas and 1 other person like this.
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Átadják, csak úgy pusziért, mert szövetségesek vagyunk?!! Én úgy tudom ELADJÁK, jó vastag dollárokért, nem ingyen!! Én ha megveszek valami technikai eszközt, azt hiszem jogosan várom el, hogy CSAK azt csinálja, amit én szeretnék, vagy ha mégse, akkor minimum legyen róla tájékoztatásom, ne csak véletlenül derüljön ki hogy a kifizetett cucc kétkulacsos üzemmódban dolgozik.
  Tudod ez olyan, mint mikor gyerekkoromban a szomszéd tanyán a vadőr Sanyi bácsi másik kutyát vett, "mert a Sörét már nagyon öreg, az már csak őrizze a házat, majd a Brutus, azt mondták jól kiképezték!" Csak jópár hét múlva tűnt fel neki (ill. a feleségének) hogy jobban fogy a csirke, kacsa, liba mint kellene, úgyhogy S. bácsi éjszakánként lesbe állt "arra a büdös rókára". Mit ad Isten, két nap múlva hajnalban a Brutust leste meg amint megfogott egy kacsát, aztán elsétált vele az úton a falu felé. S. bácsi vörös fejjel és csőre töltve követte a blökit, aztán kiderült hogy az az előző gazdihoz, az élelmes kutyakiképzőhöz vitte "ajándékba" a kacsát!! Tényleg jól volt kiképezve, csak Sanyi bácsi nem ezért fizetett, így nem sok híja volt hogy használja is a puskát!! Szóval el lehet gondolkozni, ki is a kétkulacsos ...
   
  fip7 and molnibalage like this.
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ennek nem sok köze van ahhoz, hogy az F-35-ös milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA-n kívüli üzemeltetőknek.
  Az, hogy tényszerűen három különféle euro-vadászgép program tengődik egymás mellett, egymás ellenében, annak nem sok köze van ahhoz, hogy az F-35-ös program (ami önmagában szintén el lett aprózva, de minimum a B-verziója indokolatlan) a külföldi üzemeletetők részéről már-már az önfeladás kockázatát jelentheti.
  Vagy úgy érted, hogy a "normális" európai vadászrepülőgépnek is az F-35-öshöz hasonló szintű hálózati integráltságú és irányíthatóságú rendszernek kellene lennie?
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De. Akkor nem kéne F-35 vételén lamentálni...
   
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  De pont, hogy amiatt kell ezen elgondolkodni, mert nincs rosszabb önvédelmi fegyver annál, mint ami távirányítható.
   
  fishbed, Irsai Olivér and fip7 like this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az Airbus altal a helikopterek 90% feletti bevethetoseget biztosito "rendszere" miatt miert nem aggodik senki? :oops:
   
  molnibalage likes this.
 9. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ez azért nem teljesen igaz ilyen formában
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mert nem ismerjük.
  Pls. írj róla valamit. (a megfelelő tpicba)
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hát ez az... nem tudunk róla semmit. Pedig valószínűleg ott sem azon fog múlni a dolog, hogy Jani/Hans milyen gyorsan tud az SAP-ban megrendelést indítani a cserélendő alkatrészre és azt milyen gyorsan fogják kiszállítani.
   
 12. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Üdvözöllek a digitális korban. 2019-et írunk. Abszolut logikus és szükségszerű lépés a hálózat alapú hadviselés. Nem lehet örökké kövekkel meg botokkal csatázni.
   
  zsolti likes this.
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mostmár komolyan kíváncsivá tettél...
  Kérlek okosíts ki minket - a megfelelő topicban - hogy fogja az Airbus egy perc alatt nulla közelébe redukálni a helikopterek harcértékèt. Pls.pls.pls.
   
  borisz and weasel007 like this.
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nem tudom. Csak az a furcsa hogy a helikopterek miatt senki sem aggódik. Pedig abban is van pl. FADEC és lehet hogy még annyi köze sem lesz a Honvédségnek az üzemeltetéshez, mint a Gripeneknél...
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mindegy. Csak elgondolkodtam rajta... 1 hónap múlva itt lesznek az első gépek, majd látjuk mi hogy megy majd.

  Térjünk vissza az F-35-re.
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Értem én a viccet, csak nem szeretem...o_O
   
  Terminator likes this.
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Írtam korábban ezt is... amelyik haderő ezt elfogadja, azt a vezérkart le kell csukni hazaárulásért.
  Fura mód országok egész sora bízza erre a gépre a jövőjét - szóval vagy ennyi hazaárulo inkompetens vezető van - vagy csak egy újabb, valszeg ruszki eredetű hoaxot nyal be a nagy többség.
  Én kizártnak tartom, hogy felesküdött katonák megvennének egy olyan eszközt, ami távirányít egy másik hatalom. De persze ők nem felvilágosult forumozók :D
   
 18. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 19. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  De hát tényszerűen tudjuk, hogy állandó adatkapcsolat kell, és a szerver az USA-ban van fizikailag.
  Innen aztán mindenki úgy gondolja tovább, ahogy akarja. Te így, mások meg más következtetésre jutnak.
   
 20. altx

  altx Well-Known Member

  Politika..
  semmi mas..a katonakat senki sem kerdezi, vagy a velemenyuk nem fontos (lasd az ursula es a nemet generalis akit kirugot mert a F35 emlitette es meg az orahoz lett kotve hogy a politikahoz nem ert). Igy van ez mashol is...a politikusok megbeszelik nekik mi a jo (ki milyen zsebpenzt kap) es mas lassan mar nem is fog szamitani..
   

Ezen oldal megosztása