1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

M1 Abrams

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. andris.7

  andris.7 Member

 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Az MBT-70 több dolog miatt vérzett el, de nem a gázturbinán. Én úgy tudtam eddig, hogy az dízelmotoros lett volna az MBT-70. A probléma iszonyatos komplexitása volt a harckocsiknak, a US Army értékelése szerint "egyetemi diploma kellett hozzá".
  • A sok újítása miatt megbízhatatlan volt főleg a MGM-51 Shillelagh lövegből indítható pct. rakéta, aminek pc. átütő képessége tudtommal hamar elégtelenné vált. Mire hadrendbe állt volna az újabb T-64 változatok ellen már nem ért volna semmit, nemhogy a '70-es évek végi vagy '80-es évek harckocsijai ellen. Hiába volt az átmérő nagy a Shillelagh átütési értéke tudtommal még az iTOW közelében sem volt és a minimális megsemmisítési távolsága is valami 800 méter táján volt.
  • A lövege hiába volt nagy kaliberű kis sebességű volt, mert a rakétára alapoztak, a sokkal kisebb űrméretű APFSD lövegékek nagyobb RHA értékkel bírtak nála már a '70-es évek közepén is, nemhogy a '80-as években. A BGM-51C változat átütése 60%-kal volt nagyobb, ami 1981-ben állt hadrendbe. Az alap TOW változattal volt kb. pariban a rakéta.
  A Leopard 2 és M1 eltérés nem az MBT-70 szétválásának eredménye, hanem az egyből utána következő programban összeveszésének, tehát csak közvetve az MBT-70. Az MBT-70 bukott, de az utána következőnél nem tudtak megegyezni bizonyos dolgokban. Az első M1 prototípusnál alapvetően eltértek az MBT-70 komplexitásától, még ha egyes elemeket fel is használtak abból. A Leo2 eleve 120 mm-se löveget kapott, az M1 csak 105 mm-ert és csak M1A1-től lett 120 mm-es az is. Mai napig nem értem, hogy mi frászt akartak a jenkik az M1-nél a 105 mm-es löveggel. Hiába volt az M1 páncélvédettsége számottevően magasabb az M60A3-nál is, ha a tűzereje gyakorlatilag azonos volt. Már a T-72A ellen is közelebb kellett menni tudtommal 1500 méternél az átütéshez. Az M1IP-hez készült újabb gránáttal tudták csak az ERA nélküli T-72A- messziről kilőni, illetve az kapta meg a DU-t. A szovjet T-64 és T-80 csúcsragadozókat leszámítva az M1IP így szódával elment.

  Volt hozzá valami nagyon durva kis mennyiségben készült APFSD, amit sehova nem exportáltak, nem túl sok forrást találtam róla. Ezzel majdnem akkor átütést értek el, mint az M1A1-nek az első 120 mm-es gránátjával.
  http://www.bandepleteduranium.org/en/m900-105mm-apfsds-t-round
   
  Nagy Csaba likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért ragaszkodtak a 105-öshöz mert a 42 lőszert nem tartották elégnek az amerikai szakértők.Ebben az a logika,hogy 42 lőszerrel 42 célt tudsz támadni 55 lőszerrel viszont 55-öt.És ez akkor is igaz,ha nagyobb a 120-as puszítóereje(a harckocsik a hiedelmekkel ellentétben töredéknyi mennyiségben lőnek másik harckocsira ahhoz képes amennyit más célpontokra lőnek.Egy géppuskafészeknek vagy más puha célpontnak meg teljesen mind1,hogy 120-as vagy 105-ös lövi szét).
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Ez szép és jó, hogy 105 mm-es többet lehet tüzelni, csak ha kinyír az ellenséges harckocsi, akkor nem lősz többet a 105 mm-es lövegeddel...
  • A 120 mm-es lövegnek a puha célok elleni változata is erősebb. Azért egy nagyobb épületbe vagy fedezék közelébe lőve nem mindegy, hogy mekkora a romboló erő. Érvelésed alapján nem léteznek 250 kg feletti HE bomba, mert "minek", mert "a puha célnak mindegy".
  Megalkottak egy páncélvédettebb hk-t, aminek tűzereje az M60A3 szintjén volt, de pl. gyengébb éjjellátó képessége volt.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont a harckocsik miatt váltottak űrméretet.Egyszerűen vállalhatatlan volt a 105-ös hatékonysága.Csak nekik idő kllett ezt megérteni.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt kell tudni,hogy bármennyire is élenjár a hadiipar az amerikai tábornoki ka eléggé vaskalapos.
   
  therob likes this.
 8. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Annyival egészítenélek ki, hogy a Leo 2-t benevezték az amcsi hk programba, de ott egyértelműen a követelmány rendszer miatt 105 mm-es löveget kapott az a verzió is. talán 2 vagy 3db ilyen felszereltségű Leo 2 létezett proto formájában, és a kiválasztási procedúrában ezek versenyeztek anno az M 1 első változatával. Ezt még egy 1978-as Haditechnikai magazin cikkbő szedtem elő......
  A Leo 2 120mm-es verziója, amit a Bundeswehr rendszeresített az egyértelműen csak 120mm-es Rheinmetal ágyúval létezett. Mindebből következően ezek után mindd az M 1 A1, mind a Merkava későbbi verziói, mind a Koreai és Japán simacsövű MBT lövegek mind-mind ennek az ősnek a licenszben gyártott változatai (Leclerc is!). Csak ángliusék különcködtek (azóta is)
   
  fishbed, Tcat and molnibalage like this.
 9. beta

  beta Well-Known Member

  Nekem úgy jött le, hogy nem pusztán a végsebesség volt a gázturbina előnye, hanem a jobb teljesítmény alacsonyabb fordulatszámon:

  https://www.quora.com/Is-it-true-th...nes-since-the-gas-turbines-are-so-inefficient

  [​IMG]

  Jobban gyorsul stb. Viszont ugyan annyi üzemanyaggal fele akkora távot lehet csak megtenni.
   
 10. beta

  beta Well-Known Member

  Meg annyi, hogy bár a gázturbina önmagában nagyobb teljesítményt nyújt adott méreten, de a kiegészítőkkel együtt már eltűnik ez az előny.
   
 11. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  AV (Austere Version) néven futott az amcsiknak szánt változat és elvileg 2 protót küldtek át versenyezni az XM1-esekkel Aberdeenbe:
  https://books.google.hu/books?id=is...Q#v=onepage&q=leopard 2 test aberdeen&f=false
   
  Nagy Csaba likes this.
 12. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Úgy tudom az francia fejlesztés, még a csőhossz is eltér. A galloké L/52-es. Valamelyik nyíllövedéket viszont közösen fejlesztették a németekkel.
   
  torsen and fip7 like this.
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Meg nem mellesleg a gázturbina drágább, mint a dízel motor.
   
 14. luperator

  luperator Active Member

  antigonosz likes this.
 15. torsen

  torsen Well-Known Member

  Én is ezt gondolom, talán a cső ugyanaz, de a többi az autoloader miatt más lehet. A közös fejlesztésű lövedék a DM43/OFL 120 F1-A volt.
   
 16. arcas

  arcas Well-Known Member

  Próbáltam rákeresni a fórumon, de nem találtam erről szóló bejegyzést, ha volt már akkor sorry:

  https://www.topky.sk/cl/10/1739043/...nia-na-Lesti-sa-zranili-traja-americki-vojaci

  A 'Szlovák pajzs 2018' (Slovak Shield 2018) nevű hadgyakorlaton súlyosan megsérült 3 amerikai katona egy Abrams tankban, még szept. 14.-én.

  A szlovák sajtóban alig emlitett történetet sehol sem részletezik (mivel szövetséges katonákról van szó), én néhány napja hallottam néhány nem nyilvános részletet, hogy egy egyébként női parancsnokkal haladó amerikai tank nagy sebességgel bukott a pályán, majd orral a földbe állt úgy, hogy az "elakadt cső ledobta a tornyot" leszakitva a kezelő mindkét lábát. 2 személyt helikopterrel vittek kórházba, egy sérültet mentőkocsival.

  Egyéb link:
  https://www.cas.sk/clanok/742388/nestastie-na-lesti-americky-tank-mal-nehodu-zranili-sa-traja-ludia/
  https://myzvolen.sme.sk/c/20917516/...a-lesti-sa-zranili-traja-americki-vojaci.html
  http://www.tvnoviny.sk/domace/19354...tank-abrams-dvaja-americania-sa-tazko-zranili
   
  fishbed, rudi and antigonosz like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pedig ebből már vagy 2 tucat MTU-55 -öt vehetnének... Eddig nem volt nekik ilyen? Vagy a közel keleti harcok évtizedei alatt igény nem volt rá? Most akkor vajon már nem olyan terepre készülnek?
   
 18. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Szerintem eddig az M-60 on aalapulót használták, ha volt is belőle akkor csak pár db.
   
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Anno az 1990-es években 465db M104 Wolverine-t szerettek volna, de a költségcsökkentések miatt ebből 44 realizálódott. Az M104 Wolverine egy bonyolultabb megoldás volt, de 26 méteres áthidalásra volt képes. A JAB egy olcsóbb és egyszerűbb megoldás, de csak 17,6 méteres áthidalásra képes (mint az MT-55, viszont annak a hídelemei ha jól rémlik csak 50 tonnát bírnak el).

  M104:

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Nagy Csaba, Tcat and antigonosz like this.
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  17m egy patakmeder csupán.
   

Ezen oldal megosztása