1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

M60

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - dudi által indítva @ 2013. január 19..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  56 tonna lett, úgy hogy a páncéltest védelme gyakorlatilag a nullához közelít manapság. A T-90MS nincs 50 tonna viszonyításképp. Saccra árban is a T-90 felett van, mivel az Abrams tornya a sok drága holmi miatt alapból lehet egy 10-es, plusz akkor még a felújított M60 alváz ami kb 2-3. szóval ez is van vagy kb 13 millió dollár ha nem több, és az alja papír, kb T-55 szint.
   
  endre and andris.7 like this.
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nyugi már ennek is megvan a piaca. Mivel a nagy hű de hideg helyzetben "tank hiány" lépet fel :)
  Majd rásózzák a kisebb balti államokra vagy a friss nato tagokra. Plusz egy két régebbi nato tag KKE országra.
   
  antigonosz likes this.
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Csak nehogy a végén erre cseréljük a t72-t....
   
  antigonosz likes this.
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Van benne ráció. A torony mindenképp a gyengébb "páncélzatú" export verzió lehet. Az árra is hasonlót tippelnék amit gonosz felvetett. Kiindulva a Sabre ból (modernizált török M-60) ami 5-6 millió lehet ez a változat olyan 8-12 között lehet. Feltéve ha tényleg gyártják? Viszont a T-72B3 rom szintjét a torony miatt mindenképp hozhatja. Talán kicsivel jobb is. Hátránya lehet a gyengébb teknő páncélzat. De ez is orvosolható plusz kiegészítéssel.
  Egyébként az utolsó szériás M-60 ok elvileg és egyéb infok alapján jobban szerepeltek az első generációs Abramseknél.
   
  andris.7 likes this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 6. andris.7

  andris.7 Member

  Most, hogy egy kicsit jobban utána olvastam, nekem úgy tűnik, hogy ez a program már rég halott, javítsatok ki ha tévedek, de ha jól értem akkor eredetileg az volt a cél, hogy csináljanak egy modernizációs csomagot azoknak a szegényebb országoknak akiknél hadrendben állt az M60 valamilyen változata de nem lett volna elég pénzük lecserélni jobbra, viszont lett volna pénzük modernizálni az M60-asokat. Nem is terveztek új tankokat építeni, csak a régieket modernizálni egy olyan szintre ami megközelítette volna az M1A1 Abrams képességeit. Ha jól értem akkor kapott volna új tornyot új elektronikával és 120mm-es ágyúval, kiegészítő páncélzatot a teknőre, új felfüggesztést és motort új erőátvitellel, mindezt úgy, hogy feleannyiba került volna mint az Abrams. A 90-es évek végén vagy a 2000-es évek elején talán lett is volna értelme de ma már így is elég elavult lenne.
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mihez képest?Valójában elég komoly harcértékű járgányt hoztak össze,és még fejlesztési tartalék is van benne.Sabre harcértéke is magassan felülmulja a térségünk összes hk-ját az osztrák Leo2t kivéve.
   
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ez sajnos így van. Egyedül a csehek modernizált T-72 i lehetnek vele egálban. De abból meg kevés van.
   
 9. andris.7

  andris.7 Member

  Hát elképzelhető, hogy nem csak az M1A1 tornyát hanem az M1A2-t is rá lehet szerelni, végülis a harcértéke tényleg jó lehet, de nem tudni, hogy pontosan mennyibe kerül, mennyire lehet jó az ár/érték aránya. Szerintem ezt azoknak érhetné meg megvenni akiknek még van sok M60 raktáron. Új tanknak itt csak akkor jöhetne szóba, ha valahonnan mocskosul olcsón, esetleg ingyen (segély formájában?) beszerezne a honvédség M60-asokat és azokat elküldené az USA-ba erre a modernizációs csomagra. De akkor is muszáj lenne a "fullos" csomagot venni, amiben benne van az új elektronika, új felfüggesztés, erőátvitel, új 1200 lóerős motor, extra páncélozás a teknőre stb... Esetleg akkor megérné, hogy a harckocsi képesség megmaradjon, a T72 bármelyik változatával szembe lehetne állítani, de talán akkor sem szolgálhatna hosszabb távon, mert előbb vagy utóbb ezt is le kellene cserélni valami modernebbre.
   
 10. beta

  beta Well-Known Member

  Az usákoknak nincsenek eleve elfekvőben M60-asok? Ingyen adnák, csak az ápgrédet kéne fizetni :)
   
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Több modernizációs csomagot kidolgoztak az M60ra is.120S az eggyik legdrágább-igaz valójában nagyonis ütős.Nekünk egy M60T jellegű változat bőven elég lenne.Évtizedekre megoldaná a hk kérdést.M60bol ujjat gyártani már nnem érdemes,de nem véletlen,hogy atörökök és a zsidók modernizálva még hosszútávon számolnak velük.Lehet még őket tovább fejleszteni is.Eredetileg az amik is tervezték,ahogy a németek is a Leo1ét.Csak vége lett a hh-nak,és feleslegessé váltak.Egy M60A3as eredeti kivitelben nagyobb harcértékű mint a mi meglévő T72 változatok bármeike.
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kb akkoriban mókoltak egy T-55 upgradet is, pofás volt, de 105-ös volt csak a löveg. Hogy azon kívül mennyiért mit tudhatott passz. Gondolom nem véletlen nem lett semmi belőle.
   
  tonyo and andris.7 like this.
 13. andris.7

  andris.7 Member

  http://www.military-today.com/tanks/jaguar.htm
   
  antigonosz likes this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez már csak egy olyan tákolás mint a szlovének T-55S tankjai meg a románok Tr-85M1 tankjai. Ráadásul +5 millió dollár + az M60 ára aztán mindjárt ott vagyunk 6-7 misi körül egy homogén páncélú alvázzal (úgy rémlik legalábbis hogy homogén acél). Ettől a jelenlegi T-72 alvázaink is jobbak védelem szempontból.
  Engem még ami érdekelne az a Chieftain tankok a szigeten. Szét vágták/lőtték-e mindet nem tudom. Viszonylag sokat látni múzeumban meg szétlőve. Azok alváza megér-e esetleg egy misét? Mindenesetre a vezető feletti páncél ott is homogén acél csak, hogy az eleje is az-e passz. Viszont pont a döntött részeknek és a kialakításnak köszönhetően a vezető feletti páncél kap a jóból ha rálőnek.
  [​IMG]
  Lulworthben van ez vagy hol.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Külön venni,és modernizálni szerintem se érdemes.De ha kapnánk usák segélyként ingyen jóállapotúakat,szerintem érdemes volna korszerűsitve szolgállatba állitani őket.Ahogyan,ha meglennének a T55eink,szerintem érdemes volna őket modernizálni-de nincsennek,venni meg már nem érdemes.Különben az M60 egy sikeres konstrukció,nem csak a jobbanképzet zsidó személyzet miatt ette meg az 55öket.
  Chieftain nem véletlen nem terjedt el.Korántsem volt olyan sikeres konstrukció,mégha az általa képviselt irányzat jvöbemutató is volt.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nem tudom mit erőlködtök itt az M60-al..... A T-72 alapból modernebb harckocsi, még a mi béna export verzióink is sokkal modernebbek, mint az M60 vagy bármilyen kortárs nyugati harckocsi. Harckocsik tekintetében az SZU olyan 10 évvel volt a nyugat előtt a 80's évek közepéig.
  Egy T-72-őt sokkal jobban megéri modernizálni, mint bármelyik kortárs nyugati MBT-t. Ráadásul gombokért vannak a T-72-höz modernizációs csomagok.
   
  endre and antigonosz like this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igazad is van,meg nem is.72es egy kifejezetten támadó összfegyvernemi gépesitett harchoz-nagy páncéloscsatákra-kifejlesztett hk.Az M60 meg egy általános célú alapharckocsi.És a zsidó M60,sőt,modernizált M48as tankok felülmulták,minden különössebb erölkdés nélkül a 72eket.
  Mivel van kb 2 gyenge zl-nyi 72ünk,azokat,szigorúan csak modernizálva-összefogott páncéloserőként lehetne alkalmazni.Viszont a gépesitett lövész harccsoportok közvetlen támogatására szerintem sokkal inkább megfelelne az M60T/Sabre
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  ".És a zsidó M60,sőt,modernizált M48as tankok felülmulták,minden különössebb erölkdés nélkül a 72eket."

  Ilyet soha egy forrásban sem olvastam még. Tudtommal ilyen nem volt. 1982-ben is ATGM-ekkel harcoltak a T-72-k ellen, mert mással esélyük sem volt.
  Irak-Iráni háborúban is taroltak a butított export T-72-esek.
  Az állításaid maximum vágyálmok a nyugati MBT-kkel kapcsolatban. A T-72 legbutább változata is jól védett volt az M-60-al össze vetve is, nem hogy az M48-al...
  Tűzereje meg magasan felülmúlta. (megfelelő lőszerrel)
   
  endre and antigonosz like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi a különbség egy általános és egy támadó harckocsi közt?Sosem értettem ezt a dolgot.

  Más:Az M60 egy T-72A-val összehasonlítva is teljesen elavult.
   
  endre likes this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Volt.Az M48A5 lényegében már M60 szintű.Az akkor frissiben kifejlesztett zsido 105milis sabottal löttek ki 72est,a Bejru-Damaszkus út menti harcokban.3km-röl megröptették vele a tornyát-eleinte nem is értették,hogy miért is dobja el a 72es találatkor a tornyot.De aztán rájöttek,mikor megvizsgálták a roncsokat
   

Ezen oldal megosztása