Magyar történelem

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 212
4 572
113
Mert más keletejrópai országok jobban jártak, mert átálltak vagy akár szövetségi oldalon harcoltak?
Igen. Csehek mindenképp, szlovákok dettó, főleg egyesülve, románok is, szerbek mindenképp, finnek esetében az oltári mák esete is fennáll.
Baltiak már 40ben felültek a szoporollerre, kb semmit se tehettek, lengyelek tulajdonképpen már a szoporollerre születtek, bolgárok meg bár papíron mindent jól csináltak, hát nem jöttek ki jól a dologból.
Mi az egészet elbasztuk. De nagyon durván.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113
Igen. Csehek mindenképp, szlovákok dettó, főleg egyesülve, románok is, szerbek mindenképp, finnek esetében az oltári mák esete is fennáll.
Baltiak már 40ben felültek a szoporollerre, kb semmit se tehettek, lengyelek tulajdonképpen már a szoporollerre születtek, bolgárok meg bár papíron mindent jól csináltak, hát nem jöttek ki jól a dologból.
Mi az egészet elbasztuk. De nagyon durván.

Számunkra a bekövetkezett végeredménynél rosszabb lehetőség kevés volt, változó mértékben jobb meg szinte az összes többi!
...úgy hogy ezt a politikai-balek Horthy-t nem zártam a szívembe, meg a mostani selejt klónját sem!

.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 212
4 572
113
Számunkra a bekövetkezett végeredménynél rosszabb lehetőség kevés volt, változó mértékben jobb meg szinte az összes többi!
...úgy hogy ezt a politikai-balek Horthy-t nem zártam a szívembe, meg a mostani selejt klónját sem!

.
Ez azért ennél szurkebb szerintem. Távolról nézve a a külső kenyszerekkel egesz jól megúsztuk: 3 falu kivételével status quo, a politikai berendezkedés meg a lajtatol keletre kb adott volt.
Az elcsatolt területek lakossal cseréje és hát mondjuk ki, nem egy esetben népirtása, na az már nem. Sajnos ez elég standard eljárással vált a xx. Században.
Viszont előtte amit lehet elbasztuk: a felesleges beugras, a 2. Hds kiküldése a frontra a honvédség fegyverzetenek jelentős részével és így is alulfegyverezve, az alapvetően lelkes kiszolgálása a náciknak zsidó ügyben, az elcseszett kiugrás... Hiba hiba hátán.

Jaj, szerk: hát dehogy nem lehetett volna rosszabb! Román, szerb de akár cseh követelések, annexio szovjet részről.. mindig van rosszabb lehetőség.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 645
18 824
113
Mégegyszer, csak sajnálhatjuk, hogy 40'-ben nem sikerült katonailag kiköszörülni a csorbát amit az oláhok okoztak 20 évvel korábban, hanem hitler érdekeit kényszerből kiszolgálva donnál odaveszett a haderőnk legjava...

Legjava?

A 2. magyar hadsereg maximum a technikát vitte, meg a mennyiséget, de az emberanyag nagyrészt tapasztalatlan tartalékosokból, behívottakból állt, a "rendes" 1. hadsereget szándékosan hátratartotta a Honvédség, a románokkal való leszámolásra tartogatva.

Egyébként meg mindenki ugyanazt kapta jutalmul vagy büntetésből a végén. Legfeljebb kevesebb rombolással. Két satu közé került egész kelet európa, választani kellett a kettő között, és a kommunizmustól tartott az egész akkori elit, keleten-nyugaton, ráadásul fél kelet európa kultúrálisan már eléggé beáagyozott volt a németekhez, a Habsburgokon keresztül.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113
Ez azért ennél szürkébb szerintem. Távolról nézve a a külső kényszerekkel egész jól megúsztuk: 3 falu kivételével status quo, a politikai berendezkedés meg a lajtakol keletre kb adott volt.
Az elcsatolt területek lakossal cseréje és hát mondjuk ki, nem egy esetben népirtása, na az már nem. Sajnos ez elég standard eljárással vált a xx. Században.
Viszont előtte amit lehet elbasztuk: a felesleges beugrás, a 2. Hds kiküldése a frontra a honvédség fegyverzetének jelentős részével és így is alul-fegyverezve, az alapvetően lelkes kiszolgálása a náciknak zsidó ügyben, az elcseszett kiugrás... Hiba hiba hátán.

Jaj, szerk: hát dehogy nem lehetett volna rosszabb! Román, szerb de akár cseh követelések, annexió szovjet részről.. mindig van rosszabb lehetőség.

A katonai/állomány ügyben igazad is lehet --nem-tom'/nem néztem utána--, de abban biztos vagyok, hogy az ott vérrel megszerzett tapasztalattal és a nem feleslegesen elégetett morállal egy hazatérő +50-60e katona bőven növelte volna az esélyét egy Duna-vonalas befejezésnek! ;)
..."csak" az újkori történelmünk múlt ezen! Teljesen indokoltnak tartom Jáhni Gusztáv lemondását, és alapvető hibának az vezérkar képzésének --és mentalitásának-- megreformálását!!

Azért minden rosszban, van valami jó, ami ez esetben a szokásos nagy-hatalmi "Oszd meg és uralkodj!" olvasatban azt jelenti, hogy a többi --gyarmatosításra optimális méretű Közép-/Közép-Kelet Európai optimális méretű országot sem lett volna okos lépés megerősíteni!
További friss tüskék is keletkeztek volna a régi sebek mellett a "Világforradalom" építését tervező szovjet befolyási övezetben, ami csak erőforrásokat vont volna el a "Nagy Cél" megvalósításától!

Már rég szét lehetett volna osztani a "magyar-rántotthúst", de az csak elcseszné a minden Eu-s hatalmi csoport --Mo, Fro. skandinávok, Olaszo. ...-- számára ideális(an kizsákmányolható) fél-gyarmati felállást! Aki kicsit jobban megnézi, szerintem felismeri azokat az Eu-s hatalmi csoportok "mozgás-mintáit", hogy a névleges ígérgetések helyett inkább a fél-gyarmati országokból kiszivattyúzható koncon marakodnak, nem annak felszámolásán!

Úgyhogy szerintem valójába a nagyhatalmi háttér-érdekek miatt nem történt meg eddig Mo. felosztása, nem pedig azért, mert tőlünk ezt nem lehetett volna megtenni! Ezer év ide, vagy oda... ! Nem örülök ennek, inkább tenni kellene ellene, mint tagadni!

A --valóban dicső-- múltba révedés mellett kicsit több erőt kellene fordítani társadalmi/egyéni szinten a Jelen-re, és főleg a Jövő-re!

Nekem ez a --sajnos szokásosan primitív, merev, kisstílű gondolkodásnál-- egy-két lépéssel tovább gondolt LMzésnél is már ezt dobja a "Gép", a tanulságokkal együtt!
Bárki, aki szintén megteszi a saját Józan-ész használatát, kb. hasonlóra fog jutni. A részleteken való vita helyett, meg inkább a saját-terület/háza-táj rendezését illene megtenni és akkor egyén-család-nemzet-ország szinten végre vinnénk is valamire! :oops:

.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113
Elírtam, és kifutottam az időből, így helyes:

"......"csak" az újkori történelmünk iránya múlt ezen! Teljesen indokoltnak tartom Jáhni Gusztáv lemondását, és alapvető hibának, hogy elmaradt a tanulságok levonás és a vezérkar képzésének --és mentalitásának-- megreformálása!! ...

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 625
113
de ezt a tendenciózus ellendrukkerkedést sosem értettem....
Én meg ezt az álnaívitást nem értem.
Azért egy évezredes középhatalmi identitástudatával rendelkező, de területileg és kulturális központjaitól megfosztott, megalázott "kis-nagy" kompország lakóinak ha valamiből elege van, az az elszámoltathatatlan, határokon túlívelő, korábban internacionalista, most globalista angolszász / közel-keleti soft-, illetve hard power. Aminek a rabszolgái lettünk.
A gusztustalan kettős mérce, hogy nekik mindent lehet, másnak semmit és ehhez "szövetságesként" tapsolni kell.

Mezei igazságérzet, ami nem engedi, hogy a karaktergyilkolt és sarokba szorított, folyton csak gonosznak, rezsimnek, diktatúrának beállított oroszok és irániak ellenében csak azért drukkoljon az izraelieknek, mert azok a NATO, tehát az USA, illetve az USA-t vázként használó nyugati globalista elit barátai.

A magyar embernek egyszerűen az unalomig ismételgetett mártírszerep mögül stikában kilövöldöző, a nyíltszíni és gátlástalanul büszkén hirdetett totális erkölcstelenség, hazudozás és cinizmus, mint "diplomácia" az, amiből elege van.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 423
90 372
113
Én meg ezt az álnaívitást nem értem.
Azért egy évezredes középhatalmi identitástudatával rendelkező, de területileg és kulturális központjaitól megfosztott, megalázott "kis-nagy" kompország lakóinak ha valamiből elege van, az az elszámoltathatatlan, határokon túlívelő, korábban internacionalista, most globalista angolszász / közel-keleti soft-, illetve hard power. Aminek a rabszolgái lettünk.
A gusztustalan kettős mérce, hogy nekik mindent lehet, másnak semmit és ehhez "szövetságesként" tapsolni kell.

Mezei igazságérzet, ami nem engedi, hogy a karaktergyilkolt és sarokba szorított, folyton csak gonosznak, rezsimnek, diktatúrának beállított oroszok és irániak ellenében csak azért drukkoljon az izraelieknek, mert azok a NATO, tehát az USA, illetve az USA-t vázként használó nyugati globalista elit barátai.

A magyar embernek egyszerűen az unalomig ismételgetett mártírszerep mögül stikában kilövöldöző, a nyíltszíni és gátlástalanul büszkén hirdetett totális erkölcstelenség, hazudozás és cinizmus, mint "diplomácia" az, amiből elege van.
Szerintem kb semmilyen 1000 éves középhatalmi identitastudad nem lehet, mert 1526-tól semmilyen középhatalmiságról nem beszélhetünk. A karlóca-i békéig a 26 és 41-közti időszakot leszámítva 3 részre szakadt országunk volt, aminek 1 része a Török birodalomhoz tartozott, egy része török vazallus volt a 3. része pedig Habsburg, úgy hogy közben szinte az egész ország konstans hadszíntér volt. 1669 után önállóak nem voltunk, hisz 1866-ig a Habsburg birodalom alattvalói voltunk, a dualista államszervezetben pedig önállóak megint nem voltunk, csak az államszervezet alakult át úgy, hogy lett beleszólásunk a sorsunkba. 1920-tól pedig semmiféle közephatalmiság szóba sem jöhet a megcsonkított ország okán.

És erre jön rá a 40 évnyi szocializmus ami kb kiirtotta a lakosság döntő részéből azt a fajta önképet amire bármiféle hatalmiságot építeni lehetne.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113
Szerintem kb semmilyen 1000 éves középhatalmi identitastudad nem lehet, mert 1526-tól semmilyen középhatalmiságról nem beszélhetünk. A karlóca-i békéig a 26 és 41-közti időszakot leszámítva 3 részre szakadt országunk volt, aminek 1 része a Török birodalomhoz tartozott, egy része török vazallus volt a 3. része pedig Habsburg, úgy hogy közben szinte az egész ország konstans hadszíntér volt. 1669 után önállóak nem voltunk, hisz 1866-ig a Habsburg birodalom alattvalói voltunk, a dualista államszervezetben pedig önállóak megint nem voltunk, csak az államszervezet alakult át úgy, hogy lett beleszólásunk a sorsunkba. 1920-tól pedig semmiféle közephatalmiság szóba sem jöhet a megcsonkított ország okán.

És erre jön rá a 40 évnyi szocializmus ami kb kiirtotta a lakosság döntő részéből azt a fajta önképet amire bármiféle hatalmiságot építeni lehetne.

Egy illem hsz után :mad: elég sok országban kib@sszák az adott ország, adott katonáját az állományból!
Szerintem jogosan! :hadonaszos:

...és az említett országok többsége demokrácia!
Alap-(nemzeti-)értékek hiányát sejtem, nem először!

,

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 247
113
Egy illem hsz után :mad: elég sok országban kib@sszák az adott ország, adott katonáját az állományból!

,
Mármint azért mert összefoglalta 1526-utáni történelmünket?
A két világháború közt beszélhetünk szuverén országról a többi időszakban külföldi uralom alatt állt az ország részben/egészében.
A középhatalmi státusz pedig valóban odalett 1526-ban.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
3 012
23 644
113
A két világháború közt beszélhetünk szuverén országról a többi időszakban külföldi uralom alatt állt az ország részben/egészében.
Ez igaz amit írsz... Itt ezzel a résszel van gond:
Jelentkezem kivételnek, nekem a tudatom folyamatosan formálva volt 1980 óta a szomszédos , magyar lakta területeken történő utazásokkal, az ottaniakkal való véleménycserével (még valóban értelmességi románokkal is, aki az ifjú Teleki gróf baráti köréhez tartoztak, joggal).

No ennek alapján, a kivétel csak erősíti a szabályt? És ki a lakosság mindent eldöntő része?

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 954
66 303
113
szerintem ne menj bele ebbe a játékba,mert hamar ki fognak innen pattintani vagy 3 napra. :D

most ha már egy Irán topicban írkálunk miért nem Kodály Zoltán népdalgyűjtéséről folyik az eszmecsere, vagy beszélhetnénk ennyi erővel is a csikóhalak szaporodási rátájának megváltozásáról a globális felmelegedés hatására .. mert kb ezenek is annyi köze van ehhez a topichoz,amit a 3 részre szakadt országnak.

na de hogy a témánál maradjak én is ..

Izrael lezárta a kijáratot állampolgárai előtt – mindenkinek kötelező maradnia

Miri Regev izraeli közlekedési miniszter kemény nyilatkozatot tett:

„Jelenleg nem engedjük meg az izraeliek külföldre utazását. Csak a hazájukba visszatérő turisták, üzletemberek és diplomaták hagyhatják el az országot – és más nem.”

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden izraeli állampolgár számára tilos elhagyni az országot. Tegnap vált ismertté, hogy a légitársaságoknak tilos helyi lakosokat felvenniük a fedélzetre még az evakuációs járatokon is. Gyakorlatilag nincsenek alternatív útvonalak: nincs vasúti vagy kompjárat a szomszédos országokba, a szárazföldi határok pedig csak külföldi útlevéllel rendelkezők számára nyitottak.

A hivatalos magyarázat az, hogy „a repülőtéri zsúfoltság megakadályozása és az utasok biztonságának garantálása érdekében”. De az intézkedés háttere magáért beszél, és az ukrán „üzletiesítésre” emlékeztet, mondják a szakértők.

Június 13-án Izrael megkezdte a tartalékosok tömeges mozgósítását.

hogy is volt az az ominózus mondat a tömegesen menekülú oroszokról ? :rolleyes::rolleyes: (ez egy kihagyhatatlan magas labda volt)
Hmm...
"Itt élned, halnod kell."

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 423
90 372
113

,
Egy ilyen hsz után illene elővenni az altalanos iskolás történelemkönyvet, mert elemi szinten sem vagy tisztában a magyar történelemme.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 423
90 372
113

Jelentkezem kivételnek, nekem a tudatom folyamatosan formálva volt 1980 óta a szomszédos , magyar lakta területeken történő utazásokkal, az ottaniakkal való véleménycserével (még valóban értelmességi románokkal is, aki az ifjú Teleki gróf baráti köréhez tartoztak, joggal).

No ennek alapján, a kivétel csak erősíti a szabályt? És ki a lakosság mindent eldöntő része?
A kivétel soha nem erősíti, hanem hyengíti a szabályt, pont azért kivétel.

Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy szerinted a szocializmus nem irtotta ki a magyarsagtudatot aszisztematikusan a társadalomból (de legalabbis annak jelentes részéből). Ott tartunk, hogy egy amerikai demokrata párthoz hasonló politikai formátum itthon szélsőjobboldalinak számítana...

• Vicces
Reactions: megazez and Sniper

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 247
113

Hát akkor üdítő kivétel vagy. A szociualizmus és a 90-es évek főleg eléggé meggyötörték a lakosság tudalattiját és a kollektív néplelket.
Lásd pl. a lakosság hozzáállása a saját haderejéhez stb.

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
716
3 217
93
"A két világháború közt beszélhetünk szuverén országról a többi időszakban külföldi uralom alatt állt az ország részben/egészében."
A OM Monarchia milyen külföldi uralom alatt állt ?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 433
113
Ez egy kicsit komplikaltabb.
A perszonalunio nem feltetlen jelent idegen uralmat
Lajos cseh király is volt.Zsigmond is,és még császár is.
Első Habsburg királyunk Alfréd, és nem Ferdinánd.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 131
141 247
113
"A két világháború közt beszélhetünk szuverén országról a többi időszakban külföldi uralom alatt állt az ország részben/egészében."
A OM Monarchia milyen külföldi uralom alatt állt ?
Hát az osztrák része az semmilyen alatt.
De a magyar meg leginkább osztrák alatt.

Itt most kérdéses, hogy minek tekintjük a Monarchiát ? Nekem nem kifejezetten egyenlő a Magyar Királysággal ami a mohácsi vereség előtt létezett, mégha effektíve jogutódja is.

(de szerintem ezt cipeljük át egy másik topikba mert nem annyira ideillik)

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 852
113

A Dualista állam középhatalmi súlyának --angolszász mértékkel-- azt meghaldó súlya miatt is tört ki az I. V-H !!!

Ez elég általános, elfogadott történészi vélekedés! Az Osztrák-Magyar Monarchia együttes súlya ráadásul nagyobb volt, mint lett volna egy önálló Magyar Királyság-nak az adott korban, bár jó eséllyel ez nem feleződött volna a két tagállam között, hanem területi és demográfiai arányok miatt kb. 60-40 arányban oszlott volna meg a javunkra!
...és így is K-kEu-s középhatalom lettünk volna, megelőzve a korabeli lengyeleket!
Ezért "kellett" a Trianon, hogy befejődhessen az évszázadok óta áhított K-k-Eu-s gyarmatosítás a nyugat-Eu-s nagyhatalmak részéről!

Ezek elfogadott dolgok történészi körökben, csak a részleteket vitatják! ...kivéve @dudi -t! :oops:
Bevallom --mint kb. átlagos magyarnak--, nekem nagyon csípi a szemem --nem először-- ez a nem először gusztustalanul arcunkba tolt, tolakodó, túltolt "internacinalista" szemlélete!
A nevetségesen egyoldalú "külföldi-technika-sz..kodása" már senkit nem lep meg, de ez előző hsz-e azért --nekem-- már kicsit sok!
Ennek ellenére tudtam kulturáltan véleményt nyilvánítani! "Pont!"
Mehet tovább a Világ!

.