Magyar történelem

mindkettő oldallal jobban járunk, mint ha magunkat kormányozzuk. Ez azért elég jól látszik
Most a németekre meg az osztrákokra gondolsz?? A múlt században 2 világháborúba rángattak bele minket, ahol elvesztettünk. mindent, milliók haltak meg és mindkettő végén nyakunkba hozták a komcsikat.

Jobban ellettünk volna nélkülük. Most éppen újra a ruszkiknak vinnék Európát, 2 német, Ursula és Merz vezetésével. Nein, Danke!

Most a németekre meg az osztrákokra gondolsz?? A múlt században 2 világháborúba rángattak bele minket, ahol elvesztettünk. mindent, milliók haltak meg és mindkettő végén nyakunkba hozták a komcsikat.

Jobban ellettünk volna nélkülük. Most éppen újra a ruszkiknak vinnék Európát, 2 német, Ursula és Merz vezetésével. Nein, Danke!
Jah, ők rángattak bele. Véletlenül sem szavazta le még a magyar kormány is Tiszát, aki ellenezte a háborút. Nem tűntettek milliók egy jó kis háborúért.
A második előtt meg megszálltak a németek, és nem voltunk ott. Nem tűnt jó bulinak egy kicsit népet írtogatni a szomszédban.
Mink ott se voltunk kéremszépen.

De amúgy mégegyszer, amire ma verjük a mellünket, az vagy a kiegyezés és 1930 között alapult, vagy 1956 és 90 között.
Amiben ma lakunk az vagy 1930ig amíg még kitartott a monarchia elitje, vagy 1960-90 között épült színte kizárólag.
Mert nekünk magunkban Kossuthokat meg Rákóczikat sikerül csak istenítenünk.
Károlyit mentegetjük
A Széchenyik, Batthyányok csak akkor lesznek hősök, ha meghalnak. (Bár az előbbit csak sikerült diliházba juttatni)
A Tiszákat, Deákokat, Hadikokat már gyanakodva figyeljük
az 1711es Károlyit vagy épp Görgeit meg árulózzuk.

Melyik kommunistákat hozták ránk? A Tanácsköztársaság hungarikum volt, míg a Szovjeteket mi támadtuk meg.

Tudom, hogy nektek derogál a témát egyik legjobban ismerő történészt hallgatni, olvasni.
De talán nem mondanál butaságot, vagy tudatosan nem ferdítenéd el a történelmet, ha mégis olvasnál némi Ungváryt .
Ti. Mo belépése a 2.vh-ba

Tudom, hogy nektek derogál a témát egyik legjobban ismerő történészt hallgatni, olvasni.
De talán nem mondanál butaságot, vagy tudatosan nem ferdítenéd el a történelmet, ha mégis olvasnál némi Ungváryt .
Ti. Mo belépése a 2.vh-ba

Ungváry nem rossz fej, de teljesen balliberális nézetből közelít szinte minden történelmi kérdéshez. A tudomány lényege az lenne, hogy objektív.
Én nem nevezném az elfogultsága okán jó történésznek. Ettől még minden podcast videóját megnézem, mert érdekelnek, de nem vagyok a rajongója, a baloldalisága okán.

Ungváry nem rossz fej, de teljesen balliberális nézetből közelít szinte minden történelmi kérdéshez. A tudomány lényege az lenne, hogy objektív.
Én nem nevezném az elfogultsága okán jó történésznek. Ettől még minden podcast videóját megnézem, mert érdekelnek, de nem vagyok a rajongója, a baloldalisága okán.
abban nincs semmi balliberális vagy akármi, hogy konkrét, egyértelmű, fizikai bizonyítékokat mutat be.
Nem szimpátia kérdése, hogy valóban, kronológiailag ki, mit és mikor mondott, írt.

NE keverd össze az egyén politikai szimpátiáját a történészi munkájával.
Ha meg van olyan, amit szerinted elfogultságból félremagyaráz, akkor írd le konkrétan. Érdekelne.

Elég érdekes, hogy a gyenge németek, a haldokló Európa, a tehetségtelen európai vezetők stb... az érv akkor, amikor ez támasztja alá Moszkva érdekeit, ellenben, ennek pont az ellenkezője, ha az támasztja alá Moszkva érdekeit.
Valamit találjatok már ki, mert ez így nagyon gáz, javaslom válasszatok egy hülyeséget és konzekvensen legyen az, ne mint a szélkerék változzon a vélemény foylmatosan.

Elég érdekes, hogy a gyenge németek, a haldokló Európa, a tehetségtelen európai vezetők stb... az érv akkor, amikor ez támasztja alá Moszkva érdekeit, ellenben, ennek pont az ellenkezője, ha az támasztja alá Moszkva érdekeit.
Valamit találjatok már ki, mert ez így nagyon gáz, javaslom válasszatok egy hülyeséget és konzekvensen legyen az, ne mint a szélkerék változzon a vélemény foylmatosan.
ezt tanulták a kedvesvezetőéktől, akiket /és a sleppet/ baromira nem zavar, ha a következő héten mást mondanak valamiről.
Pl. US pénzügyi védőpajzs, Szőlő utca éssatöbbi

Hú, de beletapostam sokak lelkivilágába!
Pedig csak leírtam, hogy jobban jártunk volna a 20. században a németek/osztrákok nélkül. Lehet a magyar elit is sok mindent elxart volna, de az ország kétszeri kifosztásához, lerombolásához kellettek a németek. Sőt ők voltak mindkétszer a fő indikátor.(a komcsik kétszer csak következmény, bár sokat ők sem tettek hozzá a haza boldogulásához, inkább elvettek)

Persze a hazai árulók is kellettek, akiknek fontosabb volt a Führer lelkiüdve, meg a német/osztrák császár lelkivilága, mint a magyar. És igen a magyar utat kereső vezető elit is mindig benézte a geopolitikai változásokat. Vagy lehet nem nézte be, de mások céljaiért belsodródott olyan háborúkba, amitől távol kellett volna tartanunk magunk. Aztán amikor a hazát kellett volna megvédeni, mindig az árulók kezébe került a gyeplő. Lehet az Károlyi vagy Kun Béla, vagy bő 20 évre rá Szálasi.

Abszolút nem mentettem fel senkit, de azért lássuk, milyen keretrendszerbe mozogtunk és azt kik szabták. A németek!!!

Persze most még nem tartunk ott, és más ez az alakulat, egyenlőség jelet nem teszek De sajnos a trend hasonló. Ahogy szokták, a németek fullba tolják a kretént. Most nem részletezem, mert történelem topik. de mind a társadalompolitikában, mind a gazdaságban, mind a háborúhoz való hozzáállásban sikerül mindig egy szélsőséges pozíciót elfoglalniuk és a faxságaikat ránktolni.

@Redgreg
Azt el kell ismerni a kiegyezés után szaladt az egyik legjobban a szekér és minden ami ma a nagyvárosokban van és szép majdnem akkor épült. Ott sikerült egy jó megegyezést kötni az osztrákokkal. De ahhoz kellett 48, hogy az osztrákok erre a kiegyezésre szoruljanak. Viszont a német és osztrák császár kedvéért nem kellett volna a háborúba mennünk. Már a qrva Bosznia is csak nyüg volt. Tisza ezt jól látta, de sajnos nem volt ereje ellenállni, aztán tévesen azt hitte a becsület megkívánja, hogy többszázezer magyart megölessünk a fronton.

És a kiegyezés utáni korszak is kétárcú volt. Nagyon meglepődtem, amikor láttam amerikai statisztikában, hogy ebben az időben a magyar kivándorlás létszáma Amerikába benne volt a Top 10-ben és annak is inkább a közepén. Ez és a világháborús áldozat sok minden egyéb más mellett is hozzájárult, hogy etnikailag is elveszítsük, amit Trianon területileg elvett.

@honved
Nem mosolygok. Sajnos Merz-Ursula tandem odadobná Európát Ukrajnáért. Most volt egy flamand nacionalista, aki ennek ellenállt, de itt lesz jövőre? Nem fogják ezek addig politikailag kinyírni??
Merkel keményen fogta a gyeplőt, nem engedte Európát még saját magáért sem eladósítani. Ma Ukrajnáért veszi fel a hiteleket Európa.
És van egy erősödő primitiv oroszellenes háborús német retorika is. Nekem a ruszkik nem lieblingjeim, minél távolabb, annál jobb. De mintha átesnének a németek újra a ló túloldalára. A lengyeleket is lekörözik fegyverkezési tervekben, fullban ők is hitelből, pont olyan ütemben, amikor döglődik a német gazdaság. Ha messziről ránézel, honnan hova tartunk, akkor leginkább egy lejtőn rohanunk lefelé.

@Kockás ing
Arra értettem, mindkét német érdekből indított világhábotú után, a komcsik kerültek a nyakunkba. Ez nem volt szándékos, de a balsors mindkét világháború végén minket még a komcsikkal is megvert

Egyébként ha belemegyünk a 20as években Bécs volt mind Károlyi, mind a kommunista párt emigráns központja. Kun Bélától, Rákosiig ott szervezkedtek, hisz a vörös Bécs ideális ideológiai talaj volt számukra a moszkovita emigráció előtt.

@dudi
Európa nem haldoklik de lejtőn van. Kulturálisan, gazdaságilag, pénzügyileg. A világban az eljelentéktelenedés irányába tart. Eközben önti az olajat az ukrán háborús tűzre, ahelyett, hogy oltaná. Sőt aki befagyasztaná, azt is gáncsolja. Amikor magát kellene rendbeszedni minden téren, akkor önti az euromilliárdokat az Ukrajna nevü feneketlen zsákba.

Xarok én Moszkvára nekem tökmind1 hol lesz az orosz-ukrán határ.
De régen Európa expanzív állapotban volt. Terjeszkedett. Másokból húzott hasznot. Ma gazdaságilag zsugordik, a világgazdaság 25% -os arányáról 14%-ra csúszott és ez még a német autoipar megbicsaklása elött volt. Egyre növekvő adósságon ül.
Itt van most ez a 3 ruszki olajfinomító. Szerb, bolgár, román. Hol vannak a nyugati cégek, akik a ruszkiktól átvennék a bizniszt??? Sehol. Nem lenne strazégiai érdek?? Azeri, kazah felvásárlók vannak a MOL mellett. A német cégeket ázsiai, kínai cégek vásárolják fel.Qrvára nem jól mennek a dolgok. Európa tehát nemcsak Afrikából, a világból szorul ki, már itthon, Európában sem ura önmagának.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and vata
Hú, de beletapostam sokak lelkivilágába!
Pedig csak leírtam, hogy jobban jártunk volna a 20. században a németek/osztrákok nélkül. Lehet a magyar elit is sok mindent elxart volna, de az ország kétszeri kifosztásához, lerombolásához kellettek a németek. Sőt ők voltak mindkétszer a fő indikátor.(a komcsik kétszer csak következmény, bár sokat ők sem tettek hozzá a haza boldogulásához, inkább elvettek)

Persze a hazai árulók is kellettek, akiknek fontosabb volt a Führer lelkiüdve, meg a német/osztrák császár lelkivilága, mint a magyar. És igen a magyar utat kereső vezető elit is mindig benézte a geopolitikai változásokat. Vagy lehet nem nézte be, de mások céljaiért belsodródott olyan háborúkba, amitől távol kellett volna tartanunk magunk. Aztán amikor a hazát kellett volna megvédeni, mindig az árulók kezébe került a gyeplő. Lehet az Károlyi vagy Kun Béla, vagy bő 20 évre rá Szálasi.

Abszolút nem mentettem fel senkit, de azért lássuk, milyen keretrendszerbe mozogtunk és azt kik szabták. A németek!!!

Persze most még nem tartunk ott, és más ez az alakulat, egyenlőség jelet nem teszek De sajnos a trend hasonló. Ahogy szokták, a németek fullba tolják a kretént. Most nem részletezem, mert történelem topik. de mind a társadalompolitikában, mind a gazdaságban, mind a háborúhoz való hozzáállásban sikerül mindig egy szélsőséges pozíciót elfoglalniuk és a faxságaikat ránktolni.

@Redgreg
Azt el kell ismerni a kiegyezés után szaladt az egyik legjobban a szekér és minden ami ma a nagyvárosokban van és szép majdnem akkor épült. Ott sikerült egy jó megegyezést kötni az osztrákokkal. De ahhoz kellett 48, hogy az osztrákok erre a kiegyezésre szoruljanak. Viszont a német és osztrák császár kedvéért nem kellett volna a háborúba mennünk. Már a qrva Bosznia is csak nyüg volt. Tisza ezt jól látta, de sajnos nem volt ereje ellenállni, aztán tévesen azt hitte a becsület megkívánja, hogy többszázezer magyart megölessünk a fronton.

És a kiegyezés utáni korszak is kétárcú volt. Nagyon meglepődtem, amikor láttam amerikai statisztikában, hogy ebben az időben a magyar kivándorlás létszáma Amerikába benne volt a Top 10-ben és annak is inkább a közepén. Ez és a világháborús áldozat sok minden egyéb más mellett is hozzájárult, hogy etnikailag is elveszítsük, amit Trianon területileg elvett.

@honved
Nem mosolygok. Sajnos Merz-Ursula tandem odadobná Európát Ukrajnáért. Most volt egy flamand nacionalista, aki ennek ellenállt, de itt lesz jövőre? Nem fogják ezek addig politikailag kinyírni??
Merkel keményen fogta a gyeplőt, nem engedte Európát még saját magáért sem eladósítani. Ma Ukrajnáért veszi fel a hiteleket Európa.
És van egy erősödő primitiv oroszellenes háborús német retorika is. Nekem a ruszkik nem lieblingjeim, minél távolabb, annál jobb. De mintha átesnének a németek újra a ló túloldalára. A lengyeleket is lekörözik fegyverkezési tervekben, fullban ők is hitelből, pont olyan ütemben, amikor döglődik a német gazdaság. Ha messziről ránézel, honnan hova tartunk, akkor leginkább egy lejtőn rohanunk lefelé.

@Kockás ing
Arra értettem, mindkét német érdekből indított világhábotú után, a komcsik kerültek a nyakunkba. Ez nem volt szándékos, de a balsors mindkét világháború végén minket még a komcsikkal is megvert

Egyébként ha belemegyünk a 20as években Bécs volt mind Károlyi, mind a kommunista párt emigráns központja. Kun Bélától, Rákosiig ott szervezkedtek, hisz a vörös Bécs ideális ideológiai talaj volt számukra a moszkovita emigráció előtt.

@dudi
Európa nem haldoklik de lejtőn van. Kulturálisan, gazdaságilag, pénzügyileg. A világban az eljelentéktelenedés irányába tart. Eközben önti az olajat az ukrán háborús tűzre, ahelyett, hogy oltaná. Sőt aki befagyasztaná, azt is gáncsolja. Amikor magát kellene rendbeszedni minden téren, akkor önti az euromilliárdokat az Ukrajna nevü feneketlen zsákba.

Xarok én Moszkvára nekem tökmind1 hol lesz az orosz-ukrán határ.
De régen Európa expanzív állapotban volt. Terjeszkedett. Másokból húzott hasznot. Ma gazdaságilag zsugordik, a világgazdaság 25% -os arányáról 14%-ra csúszott és ez még a német autoipar megbicsaklása elött volt. Egyre növekvő adósságon ül.
Itt van most ez a 3 ruszki olajfinomító. Szerb, bolgár, román. Hol vannak a nyugati cégek, akik a ruszkiktól átvennék a bizniszt??? Sehol. Nem lenne strazégiai érdek?? Azeri, kazah felvásárlók vannak a MOL mellett. A német cégeket ázsiai, kínai cégek vásárolják fel.Qrvára nem jól mennek a dolgok. Európa tehát nemcsak Afrikából, a világból szorul ki, már itthon, Európában sem ura önmagának.
Oroszország célja még jelentéktelenebbé tenni Európát, pont ezert támogatják az ukránokat, mert amíg Donbaszban bénáznak az oroszok addig nem tudják tovabb gyengíteni európat. Az a pénz amit európa az ukrán háborúra köot az lótúró európának, ezt a világ végéig képes penzügyileg folytatni, az oroszok meg marhára nem.

Magyarországnak több oka is volt arra, hogy nem kért engedményt: hitt a gyors gazdasági felzárkózásban, meg akarta tartani, hogy „jó adós” hírében áll, és végső soron sokkal jobban félt a hitelességének elvesztésétől, mint az adósság hosszú távú terheitől. A magyarországi elemzők reménykedtek a rendszerváltás után érkező külföldi bevételek és a privatizáció hozadékában, amik fedezhették volna az adósság visszafizetését, így sem Németh Miklós, sem Antall József miniszterelnök nem kérte az államadósság könnyítését a nyugati hatalmaktól.

Hiba volt...

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Aztán amikor a hazát kellett volna megvédeni, mindig az árulók kezébe került a gyeplő. Lehet az Károlyi vagy Kun Béla, vagy bő 20 évre rá Szálasi.
Német-francia ellentét évszázados dolog volt,ahogy az orosz terjeszkedés is.I.vh készülődött már egy ideje,de a végső lökést hozzá pont az oroszok adták meg hozzá,a szerb terroristák pénzelésével.
Magyar "elit",az utóbbi 500 évben úgy xar,ahogy van.És elötte se volt sokkal jobb.Trianon legfőbb oka bizony a drágalátos önző,szűklátókörű magyar nemesség volt.
Igen,folyton hazaárulókat juttattak külföldröl hatalomra-mint Horthy és Rákosi.
Mert bizonyazt,hogy "Nem,nem,soha!",az Károlyi mondta.És nem is irta alá az országcsonkitó békét,inkább lemondott.Még a mocsok komcsi Kun se volt hajlandó aláirni,pedig az anyját is eladta volna a rendszere elismeréséért.
Bezzeg a "nagy nemzeti" Horthy,ki oláh szuronyok hátán,franciák pénzelte és felszerelte seregecskéje élén bevonulva az Antant által hatalombarakva-na ez a bitang hazáruló,az önző szűklátókörű,törtető hatalomvágyó magyar nemesség diszpéldánya,na ő minden további nélkül aláirta.......
De ahhoz kellett 48, hogy az osztrákok erre a kiegyezésre szoruljanak
Nem 48 kellett hozzá,hogy kiegyezés legyen,hanem a porosz-osztrák háború.
Már a qrva Bosznia is csak nyüg volt.
Nagyhatalmi dinamika.Ha nincs az okkupáció,akkor a cári Orosz Birodalom előörseként működő Szerbia teszi rá a kezét Boszniára-vagyis az Orosz Birodalom irányitása alá kerül.
És a kiegyezés utáni korszak is kétárcú volt. Nagyon meglepődtem, amikor láttam amerikai statisztikában, hogy ebben az időben a magyar kivándorlás létszáma Amerikába benne volt a Top 10-ben és annak is inkább a közepén
Mert a reform megállt azon a ponton,ami már nem szolgálta a drágalátos magyar nemesi elitt érdekeit.
Még ez a félbemaradt reform is mozditott annyit a mi kis feudális mucsai posványunkon,hogy a legvirulóbb fejlődési korszakát hozta el Mo-nak.
De mivel félbemaradt,ezért meg is ágyazott (vagy inkább folytatta a megágyazását) Trianonnak.
Tényleg lejtőn van,de annak semmi köze Ukrajnához.Saját belső problémái okozzák a bajt.Ha azokat megoldja,emelkedőre kerül.Ukrajna az EU gazdaságnak még a jelenlegi gyengélkedése mellett is csak aprópénz.
Ukrajna támogatása egyébként egy tipikus elöretolt védelem akció.Ugyan ezt csinálta Zsigmond királyunk,meg Hunyadi János is,mikor igyekeztek már jóval a magyar határok elött feltartani a terjeszkedő Oszmán Birodalmat.Minden ország(birodalom,szövetség),akinek van hozzá lehetősége,és nem segghülye a vezetése,ezt csinálja....Mert ez az észszerű lépés.
És nem elösszőr a történelem folyamán.Igazábol a XVII.sz vége,XIX.század elejétől tör élre Europa.A XVII.század 3 legerősebb hatalma még az Oszmán Birodalom,a Mogul Császárság,és Kina.Még a XVIII.században is Kina mind katonailag,mind gazdaságilag a legerősebb hatalom.A hosszú XIX:század Europa százada.De már a XX.század elején igazábol az USA a legerősebb gazdaságú hatalom.
Hogy e sokadik europai deffenziv időszak most megújulással,és egy újabb expanziv időszakkal zárul e,vagy Europa földrajzi fogalommá válik,az még a jövő kérdése.