Magyar UAV fejlesztések

Szerintem félreértjük egymást. Kiírt a Honvédség egy közbeszerzést drónbeszerzésre, aminek még nem tudjuk az eredményét. Nem tudjuk, hogy magyar drónt fognak-e rendszeresíteni (="hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"). A rendőrök legutóbb 25 db DJI drónt kaptak.
Igen, de honvédség szerveinél is volt drónfejlesztés. Az, hogy ha bár kivételesen talán nem nagy csúszással kezdtek neki, mégis nagy lemaradást hoztak össze.
Értem, hogy miről van szó -nem csak képekben tudok nézegetni; csak a kifejezés hibásságára akartam felhívni a figyelmet, hogy megtévesztőnek tűnhet.
Szóval egy a lényeg, hogy majd meglátjuk, hogy mi lesz az irány.
A rendőröknek más a felhasználási célja és módja, nekik nyilván költséghatékonyabb volt egy ilyen beszerzés, de hasonlóval nem lehet háborús körülmények között drónt használni tömegével. Ilyen jövőbeni önálló fejlesztésnek meg nem látom esélyét. De lehet, hogy nincs igazam.

Igen, de honvédség szerveinél is volt drónfejlesztés. Az, hogy ha bár kivételesen talán nem nagy csúszással kezdtek neki, mégis nagy lemaradást hoztak össze.
Értem, hogy miről van szó -nem csak képekben tudok nézegetni; csak a kifejezés hibásságára akartam felhívni a figyelmet, hogy megtévesztőnek tűnhet.
Szóval egy a lényeg, hogy majd meglátjuk, hogy mi lesz az irány.
A rendőröknek más a felhasználási célja és módja, nekik nyilván költséghatékonyabb volt egy ilyen beszerzés, de hasonlóval nem lehet háborús körülmények között drónt használni tömegével. Ilyen jövőbeni önálló fejlesztésnek meg nem látom esélyét. De lehet, hogy nincs igazam.
A Maróth által emlegetett izraeli és/vagy török drónokat szerintem nem ilyen nyilvános eljárással fogják beszerezni. A Honvédségnél is több DJI kinézetű drónt láttam már, pl. ezekkel készült néhány a közösségi médiába szánt videó is.

Ez milyen drón tudja valaki?:
2xX0ik9UHD0WhUgjEKEnAISD9HUoab5i13mnUM7XmT2OJxyjjMWbzptSt2ExbGlC7S9kvXyX7XEdCD8=s591-nd

_nv61YaPiqscEexAj_2FJSQd2rfeycmgm5rqZFDKnRLzunWkITPTysK7N3cPmiCgt9GKgV7UlJ6s6w=s640-nd

2021.12.20. Robotpilóta-funkciókat teszteltek a SZTAKI kísérleti repülőgépén

Sindy projekt (MTA SZTAKI)

MTA SZTAKI - Aerospace Guidance, Navigation and Control Group

Dronok ellen van olyan eszköz amely az atlagember számára is elérhető? Vagy ezek olyan komplex rendszerek melyek még a hétköznapi felhasználásba nem szivárogtak le?

Drónok az egészségügy szolgálatában

Az MH Kiképzési és Oktatási Főnökség, az MH Egészségügyi Központ Hadműveleti és Kiképzési Osztálya, a Magyar Katona és Katasztrófaorvostani Társasággal karöltve szervezett szemináriumot az MH Egészségügyi Központ dolgozói, szakemberei és a társintézmények meghívott munkatársai részére, melyen a Loricatus Kft. mutatta be a drónos szállításban rejlő lehetőségeket és az általuk fejlesztett eszközöket, módszereket június 21-én, a intézmény székhelyén.

• Tetszik
Reactions: Szittya and Anti
Egy kis szösszenet tőlem egy talán elfeledett, kevésbé ismert kezdeményezésről:

Egy kis szösszenet tőlem egy talán elfeledett, kevésbé ismert kezdeményezésről:

Egy újabb tétel a "Hogyan csesztünk el mi (szak-)politikusok egy jó kezdeményezést..." című hosszú listából, az automata, önjáró aknavető és az Árpád tűzvezető rendszer és társai mellől.

Érdeklődve várom a "jóindulatos"/költség-hatékony" Zrínyi folytatását! Hmmm... :oops:

U.I.: Nem nagyon látom a német/bármilyen "jóindulatot" a visszatartott Uniós pénzek ügyében...
Kiegészítés: Nagyon nem látom!!!
Hány milliárd €-t kell még felvenni, hogy "derengjen" vmi???

.

• Tetszik
Reactions: hunemperor
Mivel nincs általánosdrónostopik itt kérdezném meg.

Mennyire lenne rossz ötlet, ha műrepülőgép alapon készítene valaki harci drónt?

A legtöbb MALE drón 150-200km/h-val tud közlekedni és minimális manőverező képessége van.

Egy modern műrepülő gép 400-450 km/h-val is repülhet, 12G-s manőverekre is képes, vagyis megfelelő védelmi berendezésekkel a légvédelmi rakéták ellen is tudna manőverezni ill. a pilótafülke helyén kialakítható lenne egy belső fegyvertér 2 Hellfire/Brimstone kategóriájú fegyvernek, így elvileg lopakodóbb lehetne a mai drónoknál.

Ráadásul Magyarországon is terveztek már legalább 2 modern műrepülőgép típust.

Corvus Racer 540
Genevation GenPro

Nyilván ezen gépek nem lennének képesek 12-16 órán keresztül őrjáratozni, de kisebb ORLAN szerű drónok felderíthetnek nekik a célokat.

• Tetszik
Reactions: bel and Vogon
Mivel nincs általánosdrónostopik itt kérdezném meg.

Mennyire lenne rossz ötlet, ha műrepülőgép alapon készítene valaki harci drónt?

A legtöbb MALE drón 150-200km/h-val tud közlekedni és minimális manőverező képessége van.

Egy modern műrepülő gép 400-450 km/h-val is repülhet, 12G-s manőverekre is képes, vagyis megfelelő védelmi berendezésekkel a légvédelmi rakéták ellen is tudna manőverezni ill. a pilótafülke helyén kialakítható lenne egy belső fegyvertér 2 Hellfire/Brimstone kategóriájú fegyvernek, így elvileg lopakodóbb lehetne a mai drónoknál.

Ráadásul Magyarországon is terveztek már legalább 2 modern műrepülőgép típust.

Corvus Racer 540
Genevation GenPro

Nyilván ezen gépek nem lennének képesek 12-16 órán keresztül őrjáratozni, de kisebb ORLAN szerű drónok felderíthetnek nekik a célokat.

A légvédelmi rakéták nem közvetlen találattal pusztítanak, hanem repeszfelhővel. Na most az ellen egy palástorsóval nem fogsz védekezni.
A fegyvertérnek alulra kellene nyílnia, szemben a pilótafülkével, ami felfelé nyílik.

• Tetszik
Reactions: embersarkany
A légvédelmi rakéták nem közvetlen találattal pusztítanak, hanem repeszfelhővel. Na most az ellen egy palástorsóval nem fogsz védekezni.
A fegyvertérnek alulra kellene nyílnia, szemben a pilótafülkével, ami felfelé nyílik.

Ezeknél a műrepülő gépeknál alul is van ablak - gondolom a tökéletes tájékozódás miatt.