Magyar UAV fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 270
75 820
113
...és itt a topicot le is lehetne zárni......örökre


Maróth az egyik interjúban azt mondta hogy 2016-2017 körül rendszeresített valamilyen saját fejlesztésű drónt a Honvédség. Állítólag valamilyen csupaszárny elrendezésű.

A HM EI Zrt-nek is vannak drónfejlesztései.

Van drónelfogó drón fejlesztés is.


https://www.youtube.com/channel/UC3vggdAfFLkv5dtzUtMVPGw"UAViator is showing how you can do many different tasks with one UAV We talked to Andras Gyarmati, Managing Director, UAViator Drones.""The 7-metre wingspan Hammerhead drone has VTOL (vertical take-off and landing) capability and can carry up to 25kg of payload, either inside its inner storage room (50cmX30cmX20cm) or outside on different, combinable pods as under carriage. "


http://www.janes.com/article/73839/unmanned-innovations-dsei17d2


A BME is kapott elég sok pénzt néhány éve drónfejlesztésre és a drónelhárítás fejlesztésére.

Börgöndön és Zalaegerszegre is terveznek valamilyen drónfejlesztést...

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 360
67 447
113
Remélem jó helyre raktam.


Izland-magyar együttműködés révén fejlesztik a jövő álpilóta szimulációs szoftverét​

Az izlandi és a magyar léginavigációs szolgáltatók együttműködési megállapodás aláírásával kifejezték elkötelezettségüket a légiforgalmi irányítók képzésére használt szimulációs szoftver kifejlesztése mellett. Céljuk a kölcsönösen előnyös tudásmegosztás révén a legjobb álpilóta interfész létrehozása, az izlandi léginavigációs szolgáltató, az Isavia technológiai infrastruktúrájának és a HungaroControl ipari szaktudásának felhasználásával.
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
"Kicsit" pesszimista vagy!

@Mokiengine tagtárs lehet, hogy tudna "engine" területen bedobni vmit.

Vagy bárki más, bármi mást...

Tavaly sok fejlesztés lett erre a területre "sejtetve" is!
Mondjuk erről sokat én nem tudok,de valami újabb fejlesztés : R–01 Nemere megfigyelő PNR-rendszer.
És szerintem érdemes még megemlíteni hogy gyártásban lehet a Meteor-3MA mint célrepülő a mai napig,ez egy elég jól bevált kis gép.
Érdekesség képpen megemlíthető hogy az axiál kompresszoros sugárhajtóműve az bizony itthon készül!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 135
113
MV-03 Milvércse

A Magyar Honvédségnél 2016-ban állt rendszerbe, és azóta is a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred Pilótanélküli Felderítő Repülő Század alkalmazza az eszközt.

190517_bors_honvnap_1177s.jpg


"Kategóriáját tekintve kis méretű pilóta nélküli repülőeszköz (Miniature UAV), kis hatótávolságú, hordozható, forgószárnyas eszköz.

A Milvércse pilóta nélküli légijármű-rendszer mobilitása és gyors telepíthetősége kompakt kialakításának köszönhető. Képes nappali és éjszakai feladat ellátására is. Különleges kialakításának és a kifinomult vezérlési rendszernek köszönhetően kezelése könnyen elsajátítható. Időjárástűrő-képességének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend; ellenáll a szélnek, beleértve a heves széllökéseket, a csapadéknak és a magas hőmérsékletnek is (működéséhez ideális hőmérséklet-tartomány: 0–40 °C).

Kamerarendszer
A Milvércse három kamerával van felszerelve: egy pilótakamera felel a valós idejű kép-közvetítésért a kezelőszemélyzet számára, így az eszköz irányítása akkor is lehetséges, ha a kezelőszemélyzetnek nincs vizuális kontaktja az eszközzel; rendelkezik még nappali, illetve hőkamerával. Hőkamera segítségével az eszköz rossz látási viszonyok között, akár éjszaka is bevethető. Határvédelmi feladatok során nem egyszer fogtak már el illegális határsértőket a Milvércse bevetésével, nemcsak nappal, hanem éjszaka is.

Széles körben alkalmazható, többek között kutató-mentő feladatok támogatására, objektum-védelemre, területbiztosításra, stratégiai pont megfigyelésére, célkiválasztás támogatására, harcászati mélységű légi felderítésre."
Elég érdekes a "hogyantovább" része az írásnak! :rolleyes:
 

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
221
243
43
Mondjuk erről sokat én nem tudok,de valami újabb fejlesztés : R–01 Nemere megfigyelő PNR-rendszer.
És szerintem érdemes még megemlíteni hogy gyártásban lehet a Meteor-3MA mint célrepülő a mai napig,ez egy elég jól bevált kis gép.
Érdekesség képpen megemlíthető hogy az axiál kompresszoros sugárhajtóműve az bizony itthon készül!
Ennek a gépnek a története megérne egy misét, de inkább hagyjuk.... :) Egy RC (boltban kapható) ASK vitrolázó repcsiből indultak ki és Igen valóban anno Hofém H-160 típusú turbina (big big respect!!!!) hajtotta. Úgy tudom az utóbbi időben már külföldi erőforrás fújta forró levegőt a függőleges vezérsíkra, de ezt elkerülendő egy áramlásterelőt kapott......:) :) :)

Ebben az anyagban van részletesebb infó is a kezdetekről, azóta már átesett pár fejlesztésen.
https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bi...d=2DADD278EDC462DC1CA9E1CC234D186A?sequence=1
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 270
75 820
113
2018. május 16.

https://www.youtube.com/channel/UC3vggdAfFLkv5dtzUtMVPGw"UAViator is showing how you can do many different tasks with one UAV We talked to Andras Gyarmati, Managing Director, UAViator Drones."


"The 7-metre wingspan Hammerhead drone has VTOL (vertical take-off and landing) capability and can carry up to 25kg of payload, either inside its inner storage room (50cmX30cmX20cm) or outside on different, combinable pods as under carriage. "


http://www.janes.com/article/73839/unmanned-innovations-dsei17d2Újra előkerültek az UAVIATOR drónok...

613d12707625e420389219.jpg

II. Nemzeti Rendvédelmi és Hagyományőrző Nap Simonpusztán...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Ez az egész topik a magyar fejlesztésekről szól, érdemes átnézni. Találsz itt olyanokat is, ami az általad linkelt 2013-as cikkben még nincs benne.
Nem mondod... akkor miért írtad, hogy "akkor derül ki, hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"? Mert van, volt. Nem jövő időben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 270
75 820
113
Nem mondod... akkor miért írtad, hogy "akkor derül ki, hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"? Mert van, volt. Nem jövő időben.
Szerintem félreértjük egymást. Kiírt a Honvédség egy közbeszerzést drónbeszerzésre, aminek még nem tudjuk az eredményét. Nem tudjuk, hogy magyar drónt fognak-e rendszeresíteni (="hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"). A rendőrök legutóbb 25 db DJI drónt kaptak.
 
 • Tetszik
Reactions: Blitz97