Magyar UAV fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 251
63 383
113
...és itt a topicot le is lehetne zárni......örökre


Maróth az egyik interjúban azt mondta hogy 2016-2017 körül rendszeresített valamilyen saját fejlesztésű drónt a Honvédség. Állítólag valamilyen csupaszárny elrendezésű.

A HM EI Zrt-nek is vannak drónfejlesztései.

Van drónelfogó drón fejlesztés is.


https://www.youtube.com/channel/UC3vggdAfFLkv5dtzUtMVPGw"UAViator is showing how you can do many different tasks with one UAV We talked to Andras Gyarmati, Managing Director, UAViator Drones.""The 7-metre wingspan Hammerhead drone has VTOL (vertical take-off and landing) capability and can carry up to 25kg of payload, either inside its inner storage room (50cmX30cmX20cm) or outside on different, combinable pods as under carriage. "


http://www.janes.com/article/73839/unmanned-innovations-dsei17d2


A BME is kapott elég sok pénzt néhány éve drónfejlesztésre és a drónelhárítás fejlesztésére.

Börgöndön és Zalaegerszegre is terveznek valamilyen drónfejlesztést...

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
18 356
60 814
113
Remélem jó helyre raktam.


Izland-magyar együttműködés révén fejlesztik a jövő álpilóta szimulációs szoftverét​

Az izlandi és a magyar léginavigációs szolgáltatók együttműködési megállapodás aláírásával kifejezték elkötelezettségüket a légiforgalmi irányítók képzésére használt szimulációs szoftver kifejlesztése mellett. Céljuk a kölcsönösen előnyös tudásmegosztás révén a legjobb álpilóta interfész létrehozása, az izlandi léginavigációs szolgáltató, az Isavia technológiai infrastruktúrájának és a HungaroControl ipari szaktudásának felhasználásával.
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
675
1 986
93
"Kicsit" pesszimista vagy!

@Mokiengine tagtárs lehet, hogy tudna "engine" területen bedobni vmit.

Vagy bárki más, bármi mást...

Tavaly sok fejlesztés lett erre a területre "sejtetve" is!
Mondjuk erről sokat én nem tudok,de valami újabb fejlesztés : R–01 Nemere megfigyelő PNR-rendszer.
És szerintem érdemes még megemlíteni hogy gyártásban lehet a Meteor-3MA mint célrepülő a mai napig,ez egy elég jól bevált kis gép.
Érdekesség képpen megemlíthető hogy az axiál kompresszoros sugárhajtóműve az bizony itthon készül!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
20 644
39 002
113
MV-03 Milvércse

A Magyar Honvédségnél 2016-ban állt rendszerbe, és azóta is a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred Pilótanélküli Felderítő Repülő Század alkalmazza az eszközt.

190517_bors_honvnap_1177s.jpg


"Kategóriáját tekintve kis méretű pilóta nélküli repülőeszköz (Miniature UAV), kis hatótávolságú, hordozható, forgószárnyas eszköz.

A Milvércse pilóta nélküli légijármű-rendszer mobilitása és gyors telepíthetősége kompakt kialakításának köszönhető. Képes nappali és éjszakai feladat ellátására is. Különleges kialakításának és a kifinomult vezérlési rendszernek köszönhetően kezelése könnyen elsajátítható. Időjárástűrő-képességének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend; ellenáll a szélnek, beleértve a heves széllökéseket, a csapadéknak és a magas hőmérsékletnek is (működéséhez ideális hőmérséklet-tartomány: 0–40 °C).

Kamerarendszer
A Milvércse három kamerával van felszerelve: egy pilótakamera felel a valós idejű kép-közvetítésért a kezelőszemélyzet számára, így az eszköz irányítása akkor is lehetséges, ha a kezelőszemélyzetnek nincs vizuális kontaktja az eszközzel; rendelkezik még nappali, illetve hőkamerával. Hőkamera segítségével az eszköz rossz látási viszonyok között, akár éjszaka is bevethető. Határvédelmi feladatok során nem egyszer fogtak már el illegális határsértőket a Milvércse bevetésével, nemcsak nappal, hanem éjszaka is.

Széles körben alkalmazható, többek között kutató-mentő feladatok támogatására, objektum-védelemre, területbiztosításra, stratégiai pont megfigyelésére, célkiválasztás támogatására, harcászati mélységű légi felderítésre."
Elég érdekes a "hogyantovább" része az írásnak! :rolleyes:
 

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
219
239
43
Mondjuk erről sokat én nem tudok,de valami újabb fejlesztés : R–01 Nemere megfigyelő PNR-rendszer.
És szerintem érdemes még megemlíteni hogy gyártásban lehet a Meteor-3MA mint célrepülő a mai napig,ez egy elég jól bevált kis gép.
Érdekesség képpen megemlíthető hogy az axiál kompresszoros sugárhajtóműve az bizony itthon készül!
Ennek a gépnek a története megérne egy misét, de inkább hagyjuk.... :) Egy RC (boltban kapható) ASK vitrolázó repcsiből indultak ki és Igen valóban anno Hofém H-160 típusú turbina (big big respect!!!!) hajtotta. Úgy tudom az utóbbi időben már külföldi erőforrás fújta forró levegőt a függőleges vezérsíkra, de ezt elkerülendő egy áramlásterelőt kapott......:) :) :)

Ebben az anyagban van részletesebb infó is a kezdetekről, azóta már átesett pár fejlesztésen.
https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bi...d=2DADD278EDC462DC1CA9E1CC234D186A?sequence=1
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 251
63 383
113
2018. május 16.

https://www.youtube.com/channel/UC3vggdAfFLkv5dtzUtMVPGw"UAViator is showing how you can do many different tasks with one UAV We talked to Andras Gyarmati, Managing Director, UAViator Drones."


"The 7-metre wingspan Hammerhead drone has VTOL (vertical take-off and landing) capability and can carry up to 25kg of payload, either inside its inner storage room (50cmX30cmX20cm) or outside on different, combinable pods as under carriage. "


http://www.janes.com/article/73839/unmanned-innovations-dsei17d2Újra előkerültek az UAVIATOR drónok...

613d12707625e420389219.jpg

II. Nemzeti Rendvédelmi és Hagyományőrző Nap Simonpusztán...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 843
113
Ez az egész topik a magyar fejlesztésekről szól, érdemes átnézni. Találsz itt olyanokat is, ami az általad linkelt 2013-as cikkben még nincs benne.
Nem mondod... akkor miért írtad, hogy "akkor derül ki, hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"? Mert van, volt. Nem jövő időben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 251
63 383
113
Nem mondod... akkor miért írtad, hogy "akkor derül ki, hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"? Mert van, volt. Nem jövő időben.
Szerintem félreértjük egymást. Kiírt a Honvédség egy közbeszerzést drónbeszerzésre, aminek még nem tudjuk az eredményét. Nem tudjuk, hogy magyar drónt fognak-e rendszeresíteni (="hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"). A rendőrök legutóbb 25 db DJI drónt kaptak.
 
 • Tetszik
Reactions: Blitz97

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 843
113
Szerintem félreértjük egymást. Kiírt a Honvédség egy közbeszerzést drónbeszerzésre, aminek még nem tudjuk az eredményét. Nem tudjuk, hogy magyar drónt fognak-e rendszeresíteni (="hogy magyar UAV fejlesztés lesz-e"). A rendőrök legutóbb 25 db DJI drónt kaptak.
Igen, de honvédség szerveinél is volt drónfejlesztés. Az, hogy ha bár kivételesen talán nem nagy csúszással kezdtek neki, mégis nagy lemaradást hoztak össze.
Értem, hogy miről van szó -nem csak képekben tudok nézegetni; csak a kifejezés hibásságára akartam felhívni a figyelmet, hogy megtévesztőnek tűnhet.
Szóval egy a lényeg, hogy majd meglátjuk, hogy mi lesz az irány.
A rendőröknek más a felhasználási célja és módja, nekik nyilván költséghatékonyabb volt egy ilyen beszerzés, de hasonlóval nem lehet háborús körülmények között drónt használni tömegével. Ilyen jövőbeni önálló fejlesztésnek meg nem látom esélyét. De lehet, hogy nincs igazam.