A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Inkább csak abban, hogy az valóban rajszintre kell-e, nem tudom elképzelni, hogy a rajparancsnok majd nekiáll a drónképet nézegetni és az alapján dönteni, úgy hogy nem feltétlen látja át, hogy hol a szakasz/század többi része, mivel egyedül raj nem dolgozik. Én szakasz szint alá nem vinnék drónt.
Szerintem itt inkább az a lényeg, hogy felépítsék a felderítő drón rendszert.
Az ilyen nano drónnak LEHET létjogosultsága akár raj szinten is, de nem általános felderítésben, mint inkább mondjuk olyan helyeken, ahol rejtve kell felderítést végezni, vagy mondjuk helységharc esetén az épületen belül.
És igen, a Black Hornet nagyon drága - most még. Ha kijönnek a versenytársak, akkor jóval olcsóbb lesz ez a kategória is!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Inkább csak hozzáférés kell neki a szakaszdrón adta képhez, meg C4I rendszer egy részéhez, leginkább a blue force trackerhez egy tableteten.
Az is megoldás, de nem minden problémára, de mivel helyet nem foglal, ezért én fenntartanám neki a Black Hornet lehetőségét, különösen hegyi, erdei és városi terepeken, ahol a belátható terepszakaszok olyan nagy mértékben csökkennek, hogy a szakaszdrón nem fogja győzni a munkát vagy egyszerűen csak túl nagy lesz a feladathoz!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Egy szakasz szét tud húzódni több száz méteren és rajparancsnoknak ezért át kell tudnia tekintenie a helyzetet több száz méteres távolságokban is, pláne épített környezetben! Én látom a helyét, csak biztosan jóval többet lesz használva a szakaszdrón mint a rajdrón. De az utóbbi mint lehetőség szerintem szükséges!

Nem kell átlatnia az egészet,tudnia kell a tűzszektorok határait meg hogy hol a szomszédos raj felé eső vége.Azt kell átlátnia ami felett befolyása van az meg a raja.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss
K

kamm

Guest
Magyarországnak nincs szüksége a Bayraktar TB2-nél komolyabb támadódrónra.

Az új tüzérségi eszközök közül zászlóaljtüzérségnek van szüksége századszinten (a támogató szakaszban): Switchblade 300-ra és zászlóaljtüzérségnek ütegként Warmate-re. A dandártüzérségnek minden dandárba osztályként Orbiter 1K-ra és a dandár szintje fölött pedig az összes dandárunk harcának támogatására egy vegyes osztály (2xcirkálódrón üteg, 1xGLSDB üteg) Harop vagy Harpy drónokra és GLSDB-re is kvázi hadosztálytüzérségként (az utóbbi a kemény célok ellen, minimalizáljuk a Gripenek csapásmérő feladatkörét a SEAD-ra, az ellenséges repülőterek és legfontosabba vezetési pontok elleni cirkálórakétás támadásokra, a CAS a drónok feladata kell legyen). A jelenleg elérhető drónok közül pedig ezek szerintem a legalkalmasabb eszközök jelenleg.

Felderítődrónokból minden szinten szükségünk van valamire. A rajoknak például Black Hornet és innentől kezdve sorolni lehetne, hogy a szakasz, század, zászlóalj, dandár és hadosztály szinten milyen megfelelő eszközök vannak! Ugyanakkor műholdas kommunikáció nélkül már a magyar hadvezetés nem lenne képes ésszerűen kiaknázni a dandár és hadosztályszintű drónok képességeit! Valami módon SATCOM-ot kell biztosítanunk magunknak úgy, hogy az a szuverenitásunkat ne korlátozza. A dróntüzérség megvan a földi bázisú átjátszókkal, hiszen már a LOS kommunikáció is kiterjeszti a hatókörét adott esetben száz-százötven kilométerre, ami ötszöröse a hagyományos tüzérségének, így ők boldogok és ilyen mélységre nincs is nagyon szükségük. De a haderő egészének felderítést biztosító vagy csapásmérést kivitelező eszközei azért jó lenne, ha mélységben is tudnának operálni!

Bele sem kezdek, miert habokos kaosz ez az egesz, de par megjegyzes:

- azt mar tudjuk, hogy gyartani fogunk valamit, azt meg ugye varhatoan a RM-hoz hasonlo felallasban, tehat az amerikaiak jo sansszal alapbol kiesnek
- a torokok TB2-je versenykepes, mert a felebe (!) kerul meg piacon is a hasonlo zsido cuccoknak, es a harmadaba az amerikai eszkozoknek; kerdes, ez milyen felallasban mukodne ill erne meg nekunk es mindenkinek egyszerre, mert ugyan a Foni es Kardigan jol megertik egymast, de az edeskeves
- a csapatszintu (felderito stb) dronokat a nemetekkel/lengyelekkel/stb meg lehet oldani, az nem is kerdes, ki sem terek rajuk
- amint emlitettem, a kritikus kerdes szamomra a MALE UAV a csapasmero kategoriaban, azon millio dollarokat lehet sporolni darabonkent, ha magunk gyartjuk majd es
- az izraeli IAI eleve joban van a RM, van kozos businessuk, ez a legvaloszinubb felallas, raadasul
- minden dronjuk oregecske (igen a Heron is vagy 20+ eves design, a HeronTP/Eitan meg a legujabb a maga 15 evevel) es ezek mindegyike batar nagy, hangosak stb; eppen ideje egy olyan termekvonallal elorukkolni, ami az (Elbit) joval modernebb 900-asaval versenykepes, de tobbet elbirna es
- az szerintem piackepes is lenne azonnal, ha pl a nemet partnerrel megoldva mondjuk Spike NLOS vagy hasonlok is loghatnak rola.

A tema engem kulonosebben nem izgat, csak szormenten okoskodom, igy biztos van az enyemnel okosabb/jobb/szebb tipp is - de az en tippem a hazai gyartasra meg mindig vmi nemet-izraeli design, europai fegyverzettel.

Az Elbit már gyárt Romániában, ezért nekünk az IAI kellene, ha már a radart tőlük szerezzük be (RM Canada-ügylet).
Gyárthatnánk az IAI Heron TP-t (Eitan). Ebben megint benne van a Rheinmetall ;)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/IAI_Eitan
Szerintem a WB Electronics belemenne a gyártasba is, pragmatikus magáncég.

Igen, lasd fent, en is az RM-IAI vonalat latom a legpraktikusabbnak.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

tomka03

Well-Known Member
2014. október 20.
122
259
63
Az Ei hegesztett többfélét is az utóbbi 10 évben nem tudom meddig jutottak vele.

Nem ez?
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and vasszekely
K

kamm

Guest

Nem ez?

Azok a fotok a nappaliban ucsorgo dronnal, faragott szekekkel korulotte, azok paratlanok. :D :D

uaviator-drones-slider7.jpg

uaviator-drones-slider6.jpg



Mindegy, ha mukszik, akkor ebbe akar meg is erheti belefektetnie az allamnak.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113

Nem ez?
Nem tudom nem láttam közelről, csak annyi hogy csupaszárny és, hogy nem annyira kicsi.

A korábbi fejelsztésekről itt van egy összefoglaló

http://www.repulestudomany.hu/kulonszamok/2013_cikkek/2013-2-60-Botta_Andras.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely and kamm

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 079
113
Bele sem kezdek, miert habokos kaosz ez az egesz, de par megjegyzes:

- azt mar tudjuk, hogy gyartani fogunk valamit, azt meg ugye varhatoan a RM-hoz hasonlo felallasban, tehat az amerikaiak jo sansszal alapbol kiesnek
- a torokok TB2-je versenykepes, mert a felebe (!) kerul meg piacon is a hasonlo zsido cuccoknak, es a harmadaba az amerikai eszkozoknek; kerdes, ez milyen felallasban mukodne ill erne meg nekunk es mindenkinek egyszerre, mert ugyan a Foni es Kardigan jol megertik egymast, de az edeskeves
- a csapatszintu (felderito stb) dronokat a nemetekkel/lengyelekkel/stb meg lehet oldani, az nem is kerdes, ki sem terek rajuk
- amint emlitettem, a kritikus kerdes szamomra a MALE UAV a csapasmero kategoriaban, azon millio dollarokat lehet sporolni darabonkent, ha magunk gyartjuk majd es
- az izraeli IAI eleve joban van a RM, van kozos businessuk, ez a legvaloszinubb felallas, raadasul
- minden dronjuk oregecske (igen a Heron is vagy 20+ eves design, a HeronTP/Eitan meg a legujabb a maga 15 evevel) es ezek mindegyike batar nagy, hangosak stb; eppen ideje egy olyan termekvonallal elorukkolni, ami az (Elbit) joval modernebb 900-asaval versenykepes, de tobbet elbirna es
- az szerintem piackepes is lenne azonnal, ha pl a nemet partnerrel megoldva mondjuk Spike NLOS vagy hasonlok is loghatnak rola.

A tema engem kulonosebben nem izgat, csak szormenten okoskodom, igy biztos van az enyemnel okosabb/jobb/szebb tipp is - de az en tippem a hazai gyartasra meg mindig vmi nemet-izraeli design, europai fegyverzettel.



Igen, lasd fent, en is az RM-IAI vonalat latom a legpraktikusabbnak.
Románia sajnos megcsípte az Elbitet.
Bár, a Skylarkokat mi is tőlük vettük...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
K

kamm

Guest
Az lesz az, amit @kamm berakott. Volt róla cikk is. Ezt a csupaszárny designt ez a cég tolja. Nagyon hasonló szerkezeteket építenek csak különböző méretekre skálázva,

Nekem nagyon tetszik amugy, sokkal modernebb design, mint azok a csontvaz-designok a zsidoknal; a felderitesen-loiteringen tul el tudom kepzelni, hogy erosebb motorral kesobb akar csapasmero kepesseggel is felruhazhato majd.

Románia sajnos megcsípte az Elbitet.
Bár, a Skylarkokat mi is tőlük vettük...

So what, akkor megint elonyt kovacsolunk abbol, hogy olyannal allunk ossze, aki eppen egy uj modellcsaladot akar inditani, lasd IAI-RM duo, ahogy vazoltam. :)
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Az Ei hegesztett többfélét is az utóbbi 10 évben nem tudom meddig jutottak vele.

De ezalatt a 10 év alatt egyik sem került rendszeresítésre a Honvédségnél. A drónos feladatokat a HM EI zrt megrendelésre végzi. Közbeszerzési eljárásokból lehetett látni hogy pl. mennyiért biztosítanak "célanyagot" a különböző légvédelmi gyakorlatokra.
Lehet hogy valamit végre megvett a Honvédség?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Az lesz az, amit @kamm berakott. Volt róla cikk is. Ezt a csupaszárny designt ez a cég tolja. Nagyon hasonló szerkezeteket építenek csak különböző méretekre skálázva,

Erre a cikkekre gondolsz?

2018.07.01. Világújdonság Tökölön

2018. május 16.

https://www.youtube.com/channel/UC3vggdAfFLkv5dtzUtMVPGw



"UAViator is showing how you can do many different tasks with one UAV We talked to Andras Gyarmati, Managing Director, UAViator Drones."



"The 7-metre wingspan Hammerhead drone has VTOL (vertical take-off and landing) capability and can carry up to 25kg of payload, either inside its inner storage room (50cmX30cmX20cm) or outside on different, combinable pods as under carriage. "


http://www.janes.com/article/73839/unmanned-innovations-dsei17d2
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
De ezalatt a 10 év alatt egyik sem került rendszeresítésre a Honvédségnél. A drónos feladatokat a HM EI zrt megrendelésre végzi. Közbeszerzési eljárásokból lehetett látni hogy pl. mennyiért biztosítanak "célanyagot" a különböző légvédelmi gyakorlatokra.
Lehet hogy valamit végre megvett a Honvédség?

Ne keverd a saját fejlesztésű felderítő drón projektet ezekkel a 30 éve használt célrepülőkkel.

Nekem 2018-ban vagy 2019-ben mondták hogy nincs még tőlük rendszeresítve semmi. Lehet azóta változott a világ.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ez is jo, de en a nagyobb, komoly, csapasmero dronokra gondoltam. A nemetek az armed dronokra mondtak nemet generalisan, azaz igen, kellenek ilyen kis hurkak is, de kellenenek nagy repulo malacok is. Azokon 4-6 raketaval mar akar 15-20 olyan komoly kart tud tenni barmilyen infraban, legyen az hk avagy tuzerseg, netan objektum.
A masik, hogy a lengyeleket (is) max eladas erdekli, kozos gyartas nem, ez Maroth V4-rol elejtett mondataibol vilagosan kiderult.
Maróth pont a lengyeleket nem vette 1 kalap alá a másik 2 V4-el.

A csehek és szlovákok, illetve részben a lengyelek esetében a már említett régi hadiipari vállalatok fenntartása volt a fő cél.


Mintha ott egy kaput nyitva hagyott volna.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 976
113
Nekem 2018-ban vagy 2019-ben mondták hogy nincs még tőlük rendszeresítve semmi. Lehet azóta változott a világ.
A meteor mióta legyártották folyamatosan használjuk, és mivel konkrétan egy sima vizuális iránítású repülőgép amit kurva egyenes vonalban röptetnek nem egy nasa program megcsinálni.