1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország légvédelme

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - misinator által indítva @ 2014. szeptember 30..

 1. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Ajánlom figyelmedbe @Szittya korábbi kimmentjét:

  "Mar soszegeztem az elejen :) azt hogy mijen legvedelmi rendszert veszunk mar reg el van dontve /a bejelentes elott allunk./ az amiktol objektum/terulet vedelemre veszunk tovabbi valamit... De ezt is nyilatkozzak es nyilatkoztak csak sokan tobbet akarnak belelatni. /es igen a tervezett mar regota kivalasztott rendszernek is lessz koze amerikahoz./ ahogy valoszinuleg azamiktol beszerzett rendszernek is.!/ nemegy rendszer lessz beszerezve."

  Amiről most megy a tárgyalás az az amit az amik ajánlottak, de ezen kívül van már egy fix.
  Itt a többi komment is ezek alapján tessék találgatni.;)

  "Annyit mondok hogy van ami mar biztos /ami bejelenrtes elott all./ es van ami bizonytalan /amit az amik mostajanlottak.../hogy ez csupan objektumvedelem lessz /pl stingerek automata alvanyon 8 db./vagy valami komolyabb ami balisztikus raketak elfogasara is alkalmas/ azon mullik hogy a mar fixalt rendszerhez /lehet e ballisztikus raketak elleni vedelmet kerni vagy sem./... :) jol meg mondtam hogy nem mondtam semmitsem :) /nem ismerem a legvedelmi rendszerek parametereit sajna. Igy en is csak tippelek hogy most mi is hogy is lessz /vegulis sok minden keresztbe letthuzva...vagy nem.../ de valami az biztos...

  Mondtak igazabol mindent kis-kozepes-anti ballisztikus- teljes orszagot lefedo - objektum vedelmi :) /ami fix nem egy rendszerrol van szo./azt tudom hogy amit terveztek az is kotodik usa hoz + ez a latogatassal meg valami bekerul az melle /mert az nem eleg./hogy ez most milyen kategoria lessz szerintem meg csak most dontenek rolla.../ egy biztos nem az a kategoria lessz ami mar fix. /esaztudtommal a kis-kozepes./"
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Ha jól emlékszem 2018-ban még 2019 elejére ígérték a bejelentést....

  Ha el van döntve hogy ASTER 15-30, akkor az mellé részben duplikáció lenne a NASAMS.(Persze ha csak AIM-9 lenne hozzá, akkor már nem.)
  Ha el van döntve hogy IRIS-T SLM, akkor az mellé meg több kellene, mint a NASAMS.
  De ha mindkét rendszernek van köze az amerikaiakhoz, akkor...
  Avenger mellé kevésnek tűnik a NASAMS.
  Avenger és a Patriot/MEADS között meg túl nagynak tűnik a "lyuk" NASAMS nélkül.
  Patriot/MEADS mellé már csak kicsi pénz a NASAMS, nem lenne ekkora felhajtás, hogy idejön Pompeo és felajánlja.
  Falcon mellé nem elég a NASAMS.

  MEADS+Falcon rendszer azért elég jól illeszkedne a "mindenből a legújabbat, az se baj ha még csak fejlesztés alatt áll" beszerzések sorába. De akkor hogy jön a képbe az újságírók által megálmodott NASAMS... :rolleyes:
   
  Hegylakó likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az Aster 30-hoz kicsit kevésnek tűnik az Arabel…
  Az Aster 30 hatótávolsága - elvileg - 120 km az Arabel radaré meg - forrástól függően - 70-100 km
  Nem tűnik logikusnak hogy a radar hatótávolsága kisebb mint a rakétáé...
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  MEADS és Falcon nem jön ki a pénzből, azt nyugodtan ki is húzhatod a listáról.
  ASTER-t is, a franciák nem legyeskednek itt, az amerikaiak - németek igen.
  A MEADS mindent tud egymaga, ami eddig szóba jött, IRIS-T SL egy az egyben AMRAAM ER csak más tartományban (IR), Pac-3 meg tud még ABM-et is. Amerika-Német. Árba talán még belefér, nekem első számú favoritom volt a Falconig.
  Falcon meg a NASAMS-al tökéletes párost alkotna, egyetlen hátránya a MEADS-al szemben hogy nincs valós ABM képesség, de IRIS-T SL német és IR, AMRAAM ER R alap és USA, jönnek a norvégok is, nekünk több sztem nem kell, ár/érték arányban költséghatékonyságban optimum. Ezek mellé még beleférne egész szép mennyiségű stinger is.

  Én e kettő opció közül várok valamit, most talán a Falcon+NASAMS vonal tűnik a legvalószínűbbnek.
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az szerintem bőven elég ha a valós használatot nézed, nem szerencsés sosem hatótáv szélén használni egy 2-3 milliós rakétát, amit egy szar mig-21 is úgy simán hárít, hogy megfordul mondjuk 100km-nél, vagy csak radarhorizont alá süllyed 60-nál.

  Egy ASTER rendszer nekem tökéletesen megfelelne mindenhogy.
   
  fip7 likes this.
 6. subsonic

  subsonic Well-Known Member

  Azért azt nem jelenteném ki ,hogy a Franciák nem legyeskednek itt! ;)
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Németek-USA konkrét szerződéseket is kötött, aminek még nem tudjuk a valós tartalmát tételesen. Egy ASTER az esélyesek közt lenne, Macron de minimum a védelmi miniszterük már itt vigyorogna a Kossuth téren...
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szijjarto volt a franciaknal decemberben es nehanyan itt azt mondtak, hogy biztos alairt meg valamilyen szandeknyilatkozatot. Akkor mindenki Tiger helikopterekre gondolt, de lehettek raketak is. De az is lehet, hogy nem irt ala semmit :)
   
 9. speziale

  speziale Well-Known Member

  Igazából pont a lérak rendszerről való ötletelés mutatja meg mi a legnagyobb baj a mostani haderő beszerzésekkel...
  az, hogy tendereztetés nélkül, csak úgy "ukmukfuk" veszünk eszközöket.
  És hiába bírom én nagyon a Leo-kat vagy a Pzh-t...biztosan ezek voltak a legjobb döntések? A csehek mióta nyúzzák az IFV tenderükön indulókat?

  De visszatérve a lérakhoz...itt megint probléma, hogy nincsen semmi koncepció...nincs egy stratégiai "white paper" ami meghatározná, hogy a jövőben reálisan milyen fenyegetéssel kell számolnunuk, és ezek milyen képességeket igényelnek...
  a lérak esetében az elsődleges kérdés, hogy kell-e ABM képesség vagy sem. Illetve, hogy a légtérvédelmi feladatokat hogyan szeretnénk megosztani a légierő és a lérak között...
  mert ha kell ABM képesség is, akkor a legésszerűbb választás az aster lenne, mert ott vegyesen lehet venni a 15/30-at, így hagyományos fenyegetés ellen nem kell a nagy és drágább rakétát használni

  ha meg nem kell ABM képesség, akkor nasams. Igazából a Falcon, CAMM stb. mind a nasams mintájára készültek. Csak a Camm még nincs rendszerben és gondolom ott a brit/olasz megrendelők vannak a lista elején. A Falconhoz meg nehezen lesz amraam, hiszen a lockheed nem véletlenül az iris-t rakta a rendszerbe (a lockheed-nak nincs rakétája, a raytheon meg az MBDA pedig a saját rendszerükhöz adják a rakétát..így maradt a diehl)
  Stingert meg tök felesleges venni, amikor a meglévő Mistral-okat is lehetne modernizálni.
   
 10. Wilson

  Wilson Well-Known Member


  Tiszteletben tartva a véleményedet,én ezzel vitatkoznék attól,hogy nem kötik az orrunkra még lehet,hogy egy átgondolt (sok szempontot figyelembe vevő) koncepció mentén zajlanak a haditechnikai beszerzések.
   
  fip7, megazez, Masztiff and 8 others like this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Stinger nem a Mistral kategóriája, sokkal mobilabb annál.
  Az Aster úgy jó ahogy van, ebben egyet értünk.
  Falcont semmivel sem tartom rosszabbnak mint a NASAMS-ot. A köd/felhő probléma valóban egy IR-rendszernek, de néhányan úgy tesznek mint ha rádiózavarást nem lehetne megoldani a mai világban, az meg az Amraam-ot lehetetleníti el. Az az IRIS-T SL szerintem nagyon is jó választás lenne, pláne hogy passzív módon érkezik meg a rakéta, MAWS nélkül sima RWR-el azt sem tudod hogy jön feléd.
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van.
   
 13. speziale

  speziale Well-Known Member

  nem állítottam, hogy a falcon jobb vagy rosszabb-e, mint a nasams. Csak annyit állítottam, hogy az is a nasams koncepció "kaptafájára" készült rendszer (ami egy jó kaptafa). Illetve azt, (hogy szinte biztos vagyok benne), hogy a Falconhoz nem lesz amraam integrálva, mert a raytheon (és az MBDA) nem adja el egy másik gyártó komplexumába a a rakétáját. Nem véletlen a Diehl-el közösködik a Lockheed
   
  zsolti likes this.
 14. speziale

  speziale Well-Known Member

  Nem akarlak megbántani, de k*rvára nem így van. Bármi napvilágot látott arról, hogy miért pzh-t veszünk és miért nem mondjuk Archer-t, Ceasar-t vagy K-9-et, vagy modernizált m109-et? Hogy melyik milyen képeséggel bír, és mennyibe kerülnek? 24 Pzh-nak biztosan nagyobb a harcértéke, mint 35 ceasar-nak? Mert szerintem kb. 1,5szer annyiba kerül.

  semmi tesztelés, tender nem volt. Nézd meg a cseh IFV tenderetetést, vagy korábban a görög MBT tendert. A mostani lérak beszerzeés kapcsán bármi napvilágot látott arról, hogy kell-e nekünk abm képesség vagy nem? Ez egy haditechnikai fórum...mégis mindenki csat ötletel, annak függvényében, hogy éppen ki látogat ide, hogy mit veszünk....
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az hogy nem lát valami napvilágot, meg a nincs az nem egyenlő.

  Elég sok ember mászkál ám szerte a világban tőlünk is, amit nem feltétlenül szellőztetnek meg az Indexnek.
   
  fip7, svajcibeka and dudi like this.
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  .
  Nekem viszont nagyon nem áll össze a kép.
  Ceaucescu alatt már rezgett a léc, a nép teljesen fellázadt ellene, a katonaság szintén, valahogy nem tudom elképzelni, hogy ő meg Magyarország megtámadásán gondolkodott.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member


  Ha kormány azon kijelentéseit vesszük alapul miszerint,a jelenleg zajló hadászatfejlesztés célja hogy Magyarország "bármilyen irányból érkező" támadást saját erőből is ki tudjon védeni, akkor szükség van ABM képességre

  (https://www.portfolio.hu/gazdasag/o...-tamadasat-ki-kell-tudnunk-vedeni.313999.html)
   
 18. speziale

  speziale Well-Known Member

  Hagyjuk már ezt az ócsak szöveget. A cseh vagy görög tenderekről egy csomó infó érhető el a neten. De a német haderő fejlesztési koncepció white paper-ja is fenn van.
  Tudod erről szól az átláthatóság....
  van itt a fórumon pár aktív katona is tudtommal...íjász tudott mondani bármit arról, hogy miért pont pzh-t vettünk?
   
 19. speziale

  speziale Well-Known Member

  ez egy politikai lózung szöveg...azt, hogy ez a valóságban pontosan milyen harcászati képességet jelent, azt senki nem tudja...
  mégis mit mondott volna? azt, hogy olyan rendszert veszünk ami semmire nem jó? vagy mit?
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A MOL az Északi tengeren olaj után kutat.
   

Ezen oldal megosztása