Magyarország adósságszerkezete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 370
54 999
113
csaba77

Nem akarlak megbántani, de nagyon sok butaságot írtál. Gondolom ez abból fakad, hogy nincs ilyen jellegű képzettséged, ami önmagában nem baj, csak ha egy ország gondjait akarjuk megoldani, azt szerintem bízzuk szakemberekre :)
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Szerinted mi a butaság? Ha leírod, akkor okosabb lennél, mint én. :)
Szerintem rettentő sok buta pénzügyminiszter van... Azoknál biztos, hogy okosabb vagyok....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 370
54 999
113
csaba77

<i>"Szerinted mi a butaság? Ha leírod, akkor okosabb lennél, mint én. :)
Szerintem rettentő sok buta pénzügyminiszter van... Azoknál biztos, hogy okosabb vagyok...."</i>

És ez előtt írtál egy ilyet:
"<i>"Több pénzt kellene nyomtatni és minden Magyar dolgozó ember kapjon készpénzben havi 50-150 ezer forintot ezzel növelni lehetne a Magyarországon a bérek versenyképességét...."</i>"

Biztos okosabb vagy náluk, sőt nálam is és minden közgazdásznál is :)
 

csaba77

Member
2013. június 24.
40
0
6
Bocs, hogyha neked gond, hogyha a Magyar állampolgárokat, akik dolgoznak támogatni kell központilag. :) Nem azokat kell támogatni akik nem dolgoznak, hanem akik adóiból vesznek Audi Q4 autókat, Francia drága katonai eszközöket, Amerikai multikra adott "támogatások"....
Szerintem azt mindenki tudja, hogy ahol magasak a bérek ott kevés a gyártás. Kínában olcsó a munkaerő és mindenki ott gyárt. Kínai munkaerővel csak úgy lehet versenyezni, hogy ne legyen Magyarország az éhezők ország, hogy az Állam állja a bérnek egy bizonyos százalékát szerintem elég 20-40%-át.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
"Kínai munkaerővel csak úgy lehet versenyezni, hogy ne legyen Magyarország az éhezők ország, hogy az Állam állja a bérnek egy bizonyos százalékát szerintem elég 20-40%-át. "

Éhezni azok éheznek akik akiknek az apjuk 8 osztályos és a kocsmába veri el a pénz cigire italra.

+
Ma az ebéd a gyereknek ingyenes a tanköny úgy szintén legalább is (itt) plusz 10 ezer forintot kapnak gyerekre mert óvodába jár.
És akkor az apuka adókedvezménnyel közmunkán még többet kap minél több gyereke van. Laza 90e plusz a 4 gyerekre fejenként 10 ezer .
Tehát lezúzzák az országot úgy hogy lényegében semmit nem termelnek .
Ellenben a fiatal gyári munkás kap 75-80 ezer forintot 3 műszakra úgy hogy 40 ezer adót vonnak le tőle.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 370
54 999
113
csaba77

Nekem az a gondom, hogy olyan szinten nem érted a dolgot, hogy fölöslegesen magyaráznám mi miért butaság, mert nem biztos, hogy megértenéd.
De tegyünk egy próbát. Leírom, hogy értsed mi a gond:

<i>"Több pénzt kellene nyomtatni és minden Magyar dolgozó ember kapjon"
</i>

A pénz egy erőforrás közvetítő árú. Annyit ér amennyit a fedezete.
Például:
100 fedezeted van. Ehhez van 100 pénz nyomtatva. Így 1 db pénz 1 db fedezetet ér.
Ha 1000 pénzt nyomtatsz 100 fedezetre akkor 1 db pénz 0.1 fedezetet fog érni.
Vagyis hiába nyomtatsz több pénzt, nem leszel gazdagabb...

Remélem sikerült nagyon egyszerűen és érthetően leírnom a dolgot. A többi ötleted is hasonló butaság, csak nincs türelmem mindet így elmagyarázni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 071
113
A pénznek azóta nincs normálisan fedezete amióta elszakadt az aranyalaptól. Azóta a modern pénz egy ígéret, amit a gazdaságod teljesítménye tart be.
 

magic

Member
2012. február 22.
92
0
6
Az egészen biztos, hogy a munkára rakódó terheket csökkenteni kéne.

Amivel lehetne versenyezni az nagyon nagy automatizáltságú gyárak építése. Ha kellően nagy a gyár akkor még így is jelentős embertömeget szívhat fel.(A gépeket etető segédmunkás, raktáros, biztonsági őr, mérnök és hasonlók). A gyár adóiból lenne pénze az államnak.

Magyarországon és úgy általában véve Európában is a mobiltelefon és tablet alkalmazások és játékok fejlesztésében sok munkahely lenne létrehozható.

Egy kicsit más téma:

Én pénzbeli támogatást jobbára csak a 3. gyerekkel bezárólag adnék. A 4. 5. stb gyereknél az összeg adókedvezményben jelenne meg.

Másrészt a családi pótlékot ketté venném az 50%-a menne mint rendesen. A másik felét elnevezném ösztöndíjnak. Havonta változna a tanulmányi átlagnak megfelelően. Egy 3as átlag kéne a másik 50% megkapásához. Egy ötöstanuló pedig az eredeti családinál 50-60%-al juttatást kapna és a 4. 5. stb gyerek esetében csak az ösztöndíj járna pénzben. Vagy esetleg az ösztöndíjat az iskolában elérhető szolgáltatásokra lehetne csak beváltani. (Wifi, különóra levásárlás a büfében ilyenek)


Ugyanakkor az olaj fogy. Hiába találnak meglepően nagy készleteket a régiek kimerülnek. A Britek se sokáig maradnak már nettó olaj exportőrök például.
Szóval a szállítási költségek emelkedni fognak és egyre kevésbé fogja a sima fogyasztási cikkeket(Beleértve a termények) a világ másik végére vinni.
Ha ehhez hozzáveszem. hogy a kibányászható források is fogynak akkor újrafeldolgozásra épülő legfeljebb a az adott kontinensen belüli külkereskedelemre berendezkedett gazdaságok létrejötte a valószínű.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 370
54 999
113
Ez a cikk ide illik:
http://www.origo.hu/gazdasag/20141107-a-kormany-ketmilliard-eurot-torlesztett-brusszelnek.html
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 370
54 999
113
Itt pedig számszerűleg megtalálható a magyar államadósság alakulása:
http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
„Oroszországgal közös a kultúránk. Az amerikaiak oroszokkal kapcsolatos érdekei nem ugyanazok, mint Európa érdekei Oroszországgal. (...) Nem akarjuk, hogy újjáéledjen a hidegháború Európa és Oroszország között.”

(Nicolas Sarkozy)

Na ja.
Ezzel nem lehet vitatkozni.
Csak hát Európa az USA-ban nyomott Dollárok miatt működik és ameddig ez így van sajnos független "Európai Politika" nem lesz.
Egyenlőre még a 70 éve Európára kényszerített gazdasági-politikai-katonai rendszer működik.
Kár azt gondolni, hogy a 2. VH-t a németek vesztették el.
Európa vesztette el.
A Nyugat-Európai "győztesek" az USA segítségért cserébe eladták magukat és maradtak is ebben a helyzetben.
Csak érdekességként megjegyzem, hogy a első azaz az ELSŐ VH-s!! USA hitelek töresztését a 2000-es években fejezték be az Európai Antant államok.
A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Ezeknek a pénzeknek a kamatoskamatai még mindíg olyan cégekhez és cégcsoportokhoz vándorolnak, mint a GM vagy a Chevron, vagy a FORD, vagy a GP Morgen.

Ehhez társul a világ legerősebb hadereje, ami letéteményese ennek a rendszerek.
Tehát ők mondják meg merre hány méter.
Az sem véletlen, hogy a valutaalap, ami a FED-el együttműködve létezik több pénzt adott Ukrajnának, mint amennyit az elmúlt 20 évben összesen.
Hú...elkalandoztam, sorry.

Azzal lezárom gyorsan, hogy EU számára egy EU+Oroszo. komoly kihívást jelentene az USA és Kina számára is.
20-40 év múlva az is lesz, ha addig nem hagyjuk magunkat belerántani egy újabb nagy háborúba.
 

naszados

Member
2015. február 6.
57
3
8
"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf

Pedig ott van az:
34/2
<b>Kormányzati rendkívüli kiadások</b>
/2 Pénzbeli kárpótlás
<b>1 Pénzbeli kárpótlás </b>
1 505,5
<b>2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás</b>
2 486,8
<b>3 Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei </b>
65,9

83. oldal
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 804
113
<blockquote rel="naszados">"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf

Pedig ott van az:
34/2
<b>Kormányzati rendkívüli kiadások</b>
/2 Pénzbeli kárpótlás
<b>1 Pénzbeli kárpótlás </b>
1 505,5
<b>2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás</b>
2 486,8
<b>3 Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei </b>
65,9

83. oldal</blockquote>

Azért fel tenném a kérdést, hogy ki a jó istennek fizetjük ezt a pénzt? A nyugati szövetségeseinknek akiket nem is támadtunk meg cserébe viszont szarrá bombázták az országunkat, vagy az oroszoknak akik itt ültek a nyakunkon 40 évig? Agyrém. De ugye kis ország és a kicsit a legkönnyebb ütni. Bár ami azt illeti ha jól tudom az 1 világháborús kártérítésünket is valamikor az év végén egyenlítettük ki véglegesen. Őrület.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="naszados">"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf

Pedig ott van az:
34/2
<b>Kormányzati rendkívüli kiadások</b>
/2 Pénzbeli kárpótlás
<b>1 Pénzbeli kárpótlás </b>
1 505,5
<b>2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás</b>
2 486,8
<b>3 Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei </b>
65,9

83. oldal</blockquote>

49-et elgépeltem.
Ez a költségvetés egyetlen olyan tétele, ami biztos szám az elmúlt közel 70 évben.
Midegy, hogy Rákosi, Nagy I., vagy Antal J.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="hausser"><blockquote rel="naszados">
</blockquote>
Azért fel tenném a kérdést, hogy ki a jó istennek fizetjük ezt a pénzt? A nyugati szövetségeseinknek akiket nem is támadtunk meg cserébe viszont szarrá bombázták az országunkat, vagy az oroszoknak akik itt ültek a nyakunkon 40 évig? Agyrém. De ugye kis ország és a kicsit a legkönnyebb ütni. Bár ami azt illeti ha jól tudom az 1 világháborús kártérítésünket is valamikor az év végén egyenlítettük ki véglegesen. Őrület.</blockquote>

Nézd a jó oldalát.
Igy közvetve részt vettünk mindenben.
Volt 1-2 Magyar Forint a holdraszállástól az Armata kifejlesztésén keresztül mindenben. :)))

Az az igazi agyrém ha ezt tovább fejtegetjük, hogy az osztrák sógorok, mint áldozatok, kaptak és kapnak a jóvátételi alapból, pedig az egy főre eső náci párttagok száma náluk volt a legmagasabb.
Jelenleg az osztrák zsidóknak jóvátétel gyanánt nem kell szja-t fizetniük odaát.
Tehát ha azt vesszük, akkor közvetve fizetünk az oszták zsidó munkavállalóknak az szja hozzájárulást.
(Ez nem ilyen antiszemita megjegyzés akar lenni, ha viccesnek/siralmasnak találom, mint ahogy azt is, hogy egy ilyen mondat miatt magyarázkodni kell általában.)

Meredek? ...az.

Ha azt nézem, hogy ez az x év alatt kifizetett pénz reálértéken mit jelentene nekünk, miket lehetne ebből megoldani, alkotni, építeni akkor vérlázító.

Én (persze bünösen) úgy érzem, hogy semmi közöm ehhez és fizetni sem akarom nagyon az oszrák, amcsi vagy a csigazabálók jólétét.
Azt hiszem Szaniszló erre mondja azt, hogy szövetségesünknek gúnyolt ellenségeink.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 965
82 824
113
<blockquote rel="hausser"><blockquote rel="naszados">"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf

Pedig ott van az:
34/2
<b>Kormányzati rendkívüli kiadások</b>
/2 Pénzbeli kárpótlás
<b>1 Pénzbeli kárpótlás </b>
1 505,5
<b>2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás</b>
2 486,8
<b>3 Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei </b>
65,9

83. oldal</blockquote>

49-et elgépeltem.
Ez a költségvetés egyetlen olyan tétele, ami biztos szám az elmúlt közel 70 évben.
Midegy, hogy Rákosi, Nagy I., vagy Antal J.</blockquote>

... Albert F., Varga Z., Novák D., Fenyvesi II ... (bocs)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 513
113
Rosszul értelmeztétek a költségvetést.

Nem külföldre megy az a kárpótlás (pl.: Oroszoknak, vagy USA-nak), hanem elvileg magánszemélyeknek.

Ha a PDF-ben tovább olvastok (1096. oldal), akkor ezt találjátok:

A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 1997. évi X. törvény alapján fizetett kárpótlási életjáradék 2015. évi előirányzata 2 486,8 millió forint. („A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947 évi XVIII. törvény 27. Cikke 2. pontjának értelmében a faji, vallási vonatkozású diszkriminatív törvények, vagy más, fasiszta rendszabályok által érintettek magyarországi szervezetei számára kell visszajuttatni a személyektől elvett azt a vagyont, amelyért örökös nem jelentkezett, és a szervezetek, érintett közösségek, illetőleg
életben maradt tagjai támogatására kell, hogy e vagyont fordítsák.” Ennek egyik eleme a túlélő, rászorult idősek részére életjáradék juttatása.)
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 247
113
Rosszul értelmeztétek a költségvetést.

Nem külföldre megy az a kárpótlás (pl.: Oroszoknak, vagy USA-nak), hanem elvileg magánszemélyeknek.

Ha a PDF-ben tovább olvastok (1096. oldal), akkor ezt találjátok:

A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 1997. évi X. törvény alapján fizetett kárpótlási életjáradék 2015. évi előirányzata 2 486,8 millió forint. („A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947 évi XVIII. törvény 27. Cikke 2. pontjának értelmében a faji, vallási vonatkozású diszkriminatív törvények, vagy más, fasiszta rendszabályok által érintettek magyarországi szervezetei számára kell visszajuttatni a személyektől elvett azt a vagyont, amelyért örökös nem jelentkezett, és a szervezetek, érintett közösségek, illetőleg
életben maradt tagjai támogatására kell, hogy e vagyont fordítsák.” Ennek egyik eleme a túlélő, rászorult idősek részére életjáradék juttatása.)

Alig van már túlélő... Hova is megy az a pénz??