Magyarország adósságszerkezete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 619
113
Pedig ott van az:
2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás
2 486,8

Ez a két és félmilliárd ez holokárpótlás a zsidóknak és nem jóvátétel. Nincs semmilyen jóvátétel már rég. Más tételt jelentenek a különféle lejáratú régi hitelek, azok egy részét még fizethetjük, de az az államadósság része.
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
Azért fel tenném a kérdést, hogy ki a jó istennek fizetjük ezt a pénzt? A nyugati szövetségeseinknek akiket nem is támadtunk meg cserébe viszont szarrá bombázták az országunkat, vagy az oroszoknak akik itt ültek a nyakunkon 40 évig? Agyrém. De ugye kis ország és a kicsit a legkönnyebb ütni. Bár ami azt illeti ha jól tudom az 1 világháborús kártérítésünket is valamikor az év végén egyenlítettük ki véglegesen. Őrület.


Sajnos a XX.század történelmében folyamatosan a f.sz rossz végén álltunk. Az I.Vh-t mi indítottuk, és mire a többiek is beszálltak, mi a szerb és párhuzamosan az orosz fronton már többszázezres veszteségnél jártunk. De ami még nagyobb gond, a végét is elvesztettük. Ha ezt valamivel még lehet rontani, hát megtettük a Tanácsköztársasággal, így számomra Trianon nem "sorscsapás", hanem egy szomorú következmény.
A II.Vh sem sokkal jobb... Ki üzent hadat a Szovjetuniónak? Mi. Ki üzenet hadat az Egyesült Államoknak? Mi. Nem ők nekünk. Mi őnekik. Sikerült megint a vesztes csapatba kerülni. Ki tartott ki az utolsó percig Hitler mellett? Mi. A románok össze tudtak hozni legalább egy kiugrást, mi a Kormányzó úr őfőméltóságával még azt is elbaxtuk.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="imike">Rosszul értelmeztétek a költségvetést.

Nem külföldre megy az a kárpótlás (pl.: Oroszoknak, vagy USA-nak), hanem elvileg magánszemélyeknek.

Ha a PDF-ben tovább olvastok (1096. oldal), akkor ezt találjátok:

A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 1997. évi X. törvény alapján fizetett kárpótlási életjáradék 2015. évi előirányzata 2 486,8 millió forint. („A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947 évi XVIII. törvény 27. Cikke 2. pontjának értelmében a faji, vallási vonatkozású diszkriminatív törvények, vagy más, fasiszta rendszabályok által érintettek magyarországi szervezetei számára kell visszajuttatni a személyektől elvett azt a vagyont, amelyért örökös nem jelentkezett, és a szervezetek, érintett közösségek, illetőleg
életben maradt tagjai támogatására kell, hogy e vagyont fordítsák.” Ennek egyik eleme a túlélő, rászorult idősek részére életjáradék juttatása.)

Alig van már túlélő... Hova is megy az a pénz??</blockquote>

Lehet, hogy én tudtam rosszul és akkor bocsánatot kérek, de az csak 97-től van igy nem?
Elötte fizettünk az USA-nak, a SZU-nak és a Kisantantnak is úgy tudom.
 

naszados

Member
2015. február 6.
57
3
8
<blockquote rel="naszados">"A 2.-ban folyósítottakat még javában fizetjük.
Igen mi is, mivel a Magyar Költségvetés első sora a mai napig:
Az "1949-es Párizsi Békeszerződés alapján fizetendő jóvátételi díj."

Én nem találom ezt a sort a költségvetésben.
http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794.pdf

Pedig ott van az:
34/2
<b>Kormányzati rendkívüli kiadások</b>
/2 Pénzbeli kárpótlás
<b>1 Pénzbeli kárpótlás </b>
1 505,5
<b>2 Az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás</b>
2 486,8
<b>3 Pénzbeli kárpótlás folyósítási költségei </b>
65,9

83. oldal</blockquote>

Ja, én a jóvátétel szóra kerestem rá. Igazad van. Itt a magyarázat is:
"A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 1997. évi X. törvény alapján fizetett kárpótlási életjáradék 2015. évi előirányzata 2 486,8 millió forint. („A Párizsi Békeszerződésről szóló 1947 évi XVIII. törvény 27. Cikke 2. pontjának értelmében a faji, vallási vonatkozású diszkriminatív törvények, vagy más, fasiszta rendszabályok által
érintettek magyarországi szervezetei számára kell visszajuttatni a személyektől elvett azt a vagyont, amelyért örökös nem jelentkezett, és a szervezetek, érintett közösségek, illetőleg életben maradt tagjai támogatására kell, hogy e vagyont fordítsák.” Ennek egyik eleme a túlélő, rászorult idősek részére életjáradék juttatása.) "
 

gabe69

New Member
2014. augusztus 5.
15
0
1
A jóvátétel témához.
Mindkét háború lezárásaként az akkori kormány meghatalmazottjai békeszerződést írtak alá. A szerződés pedig szerződés, szokás betartani. Legyen az hitel, adásvételi vagy éppen békeszerződés.
Persze lehet mondani, hogy ránk kényszerítették a szerződéseket, és ebben van is valami. Talán az, hogy az épp aktuális háborúban elpicsáztak bennünket.
(Mondjuk az első világháború végén egy bizonyos Mustafa Kemal nevű török katonatiszt azt mondta, hogy márpedig ő nem ír alá semmit. Három évig harcoltak a függetlenségükért és sikerült.)
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
<blockquote rel="plushun">
Azért fel tenném a kérdést, hogy ki a jó istennek fizetjük ezt a pénzt? A nyugati szövetségeseinknek akiket nem is támadtunk meg cserébe viszont szarrá bombázták az országunkat, vagy az oroszoknak akik itt ültek a nyakunkon 40 évig? Agyrém. De ugye kis ország és a kicsit a legkönnyebb ütni. Bár ami azt illeti ha jól tudom az 1 világháborús kártérítésünket is valamikor az év végén egyenlítettük ki véglegesen. Őrület.


Sajnos a XX.század történelmében folyamatosan a f.sz rossz végén álltunk. Az I.Vh-t mi indítottuk, és mire a többiek is beszálltak, mi a szerb és párhuzamosan az orosz fronton már többszázezres veszteségnél jártunk. De ami még nagyobb gond, a végét is elvesztettük. Ha ezt valamivel még lehet rontani, hát megtettük a Tanácsköztársasággal, így számomra Trianon nem "sorscsapás", hanem egy szomorú következmény.
A II.Vh sem sokkal jobb... Ki üzent hadat a Szovjetuniónak? Mi. Ki üzenet hadat az Egyesült Államoknak? Mi. Nem ők nekünk. Mi őnekik. Sikerült megint a vesztes csapatba kerülni. Ki tartott ki az utolsó percig Hitler mellett? Mi. A románok össze tudtak hozni legalább egy kiugrást, mi a Kormányzó úr őfőméltóságával még azt is elbaxtuk.</blockquote>

Azè' tisztelettel megkèrdeznèm, hogy vajon a többi excsatlòson mièrt nem csattant az a bizonyos ostor ? (Olaszország, Románia) Nem kevès rèszük volt a világháború "beindításában" (fascii di combattimento ideológia, deportálások, munkatáborok).Ennyi minimum volt a rovásukon.
Az I. Vh-t őfelsège indította, ha Tiszán múlik, soha nincs hadüzenet. A tanácskormány hitvány fèrgek diktatúrája volt, kihasználva az akkori zűrzavaros állapotokat, a magyar nèp egyáltalán nem kívánta ezt a szadista vörös bandát.
De egyèbkènt először az antant hatalmaktól kellene megkèrdezni, mièrt volt olyan fontos porig alázni No-t az első vh után. Mert annak egyenes következmènye volt az utána jövő kèt ès fèl èvtized.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
Sajnos a XX.század történelmében folyamatosan a f.sz rossz végén álltunk. Az I.Vh-t mi indítottuk, és mire a többiek is beszálltak, mi a szerb és párhuzamosan az orosz fronton már többszázezres veszteségnél jártunk. De ami még nagyobb gond, a végét is elvesztettük. Ha ezt valamivel még lehet rontani, hát megtettük a Tanácsköztársasággal, így számomra Trianon nem "sorscsapás", hanem egy szomorú következmény.

Ne szórakozz már, Magyarországnak nem volt '14-ben önálló külpolitikája.
Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy Skócia gyarmatosította a fél bolygót.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
A magyar pénzügyekkel foglalkozó topik lévén ide rakom:

A 2015. évi magyar költségvetés bevételei és kiadásai.
Bevételek:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

Kiadások:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse007i.html
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A magyar pénzügyekkel foglalkozó topik lévén ide rakom:

A 2015. évi magyar költségvetés bevételei és kiadásai.
Bevételek:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

Kiadások:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse007i.html

Csak most talaltam meg ezt a topikot ezert elnezest, hogy ilyen sokara reagalok.
Mar annyit gondolkoztam rajta, hogy mi a francert kell allandoan mar eleve minusszal tervezni a koltsegvetest. Miert nem torekednek arra, hogy fogyjon el? 2015-ben csak annyival kellett volna novelni a kiadasokat, amennyit az inflacio megkovetel. Azutan 2016-ban novelhetnek az inflacio folott is, de mindig kisebb mertekben noveljek a kiadasokat, mint amennyivel nottek a bevetelek.
Vagyis ha 2015-ben nottek a bevetelek 4%-al, akkor a kiadasokat is noveljek 2%-al. Ha ez minden evben igy alakulna, hamar lefaragnank az adossagot, az pedig a kamatteher kiesese miatt meg tobb kiadastol szabaditana meg az orszagot.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
blitzkrieg

Így is mindenki azon sír, hogy kevés a pénz. A te módszereddel pedig végkép.
Ettől függetlenül igazad van! Csak a demokráciában nem lehet betervezni 20 szűk esztendőt, mert leváltanak.
Nem véletlenül van az, hogy a világ legjobban eladósodott országai szinte mind demokráciák.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Most latom, hogy 2013 ota mintha ezt akarnak megvalositani. 13300 milliard volt akkor a kiadas, amit 2015-re leszoritottak 11770 milliardra, ami azert eleg jelentos csokkenes.
Akkor mar csak a 2013-es koltsegvetesert kell felakasztani oket, ugyanis a 2012-es 10200 milliardrol felvittek 13300-ra.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
blitzkrieg

Így is mindenki azon sír, hogy kevés a pénz. A te módszereddel pedig végkép.
Ettől függetlenül igazad van! Csak a demokráciában nem lehet betervezni 20 szűk esztendőt, mert leváltanak.
Nem véletlenül van az, hogy a világ legjobban eladósodott országai szinte mind demokráciák.

Nem kell ide semmilyen 20 szukos ev. Egy evig kellene csak stagnaltatni a kiadasokat (sot, az inflacio mertekevel lehetne novelni, ezzel lehet kicsit altatni a nepet), utana minden evben lehetne novelni fele annyival, mint amennyivel nottek a bevetelek. 1 evet csak kibirna mindenki. Nem omlik ossze a korhaz, ha jovore is ugyanannyit koltunk ra, mint iden. Ezt valasztasok utan meg lehet siman csinalni. Ma van a valasztas, utana egy szukebb ev (ami igazabol csak annyira szuk, mint az egy evvel korabbi), de mire jonnek a kovetkezo valasztasok, mar jelentosen csokken az allamadossag ezzel pedig a kamatterhek, az ezen megsporolt penz pedig mehet adoccsokkentesre, igy van mivel kampanyolni.
Elkepedve nezem, hogy a kamatterhek teszik ki a teljes kiadas 10%-at.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
blitzkrieg

Igazad van, de más logika szerint vezetik az országokat a demokraták.
Több bevétel-többet költhetek arra, hogy a támogatóim gazdagodjanak és több jut a választóknak is. Így könnyebben nyerek majd.

Ezzel ellentétes az, hogy kevesebbet költsek, mint ami közgazdaságtanilag lehetséges. Ezért nem is csinálnak ilyet.
Mondom, nem véletlen az, hogy a legjobban eladósodott országok azok demokráciák.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Egyebkent a tarsasagi adobol iszonyu keves folyik be, ugy latszik nagyon hatekonyan kijatszak a cegek, en azt siman megszuntetnem, legalabb vonzobb celpont lenne az orszag. Helyette inkabb novelnem a minimalbert, abbol tobb bevetel szarmazik az allamnak es meg nepszeru is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
Nem emlékszem, hogy itt vagy máshol, de beszélgettünk a cégek adóztatásáról a fórumban. Ott szerintem megoldást találtunk a problémára.
Sajnos az adót mindig megpróbálják elkerülni és erre a jelenlegi szabályozás bőven add lehetőséget!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
Ha be tudnánk hajtani az adót, akkor lehet nem szenvedne minden évben a költségvetés:
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/136-milliardos-adotartozas-vezeti-a-nav-feketelistajat/
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
Jó hírek a gazdaságban:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/megerkezett_varga_az_oromhirrel.1.224947.html
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 985
113
Nem lett Kánaán, de a cikk sem erről szól. Egyszerűen javul az ország anyagi helyzete.
Még úgy is, hogy az EU 600 milliárddal lóg nekünk...Ami azért nem kis pénz.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Nem lett Kánaán, de a cikk sem erről szól. Egyszerűen javul az ország anyagi helyzete.
Még úgy is, hogy az EU 600 milliárddal lóg nekünk...Ami azért nem kis pénz.

egy kötelezettség-szegéssel megkínálnak minket, akkor vissza is lehet tartani, elég sokáig...