Magyarország adósságszerkezete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Most latom, hogy 2013 ota mintha ezt akarnak megvalositani. 13300 milliard volt akkor a kiadas, amit 2015-re leszoritottak 11770 milliardra, ami azert eleg jelentos csokkenes.
Akkor mar csak a 2013-es koltsegvetesert kell felakasztani oket, ugyanis a 2012-es 10200 milliardrol felvittek 13300-ra.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
blitzkrieg

Így is mindenki azon sír, hogy kevés a pénz. A te módszereddel pedig végkép.
Ettől függetlenül igazad van! Csak a demokráciában nem lehet betervezni 20 szűk esztendőt, mert leváltanak.
Nem véletlenül van az, hogy a világ legjobban eladósodott országai szinte mind demokráciák.

Nem kell ide semmilyen 20 szukos ev. Egy evig kellene csak stagnaltatni a kiadasokat (sot, az inflacio mertekevel lehetne novelni, ezzel lehet kicsit altatni a nepet), utana minden evben lehetne novelni fele annyival, mint amennyivel nottek a bevetelek. 1 evet csak kibirna mindenki. Nem omlik ossze a korhaz, ha jovore is ugyanannyit koltunk ra, mint iden. Ezt valasztasok utan meg lehet siman csinalni. Ma van a valasztas, utana egy szukebb ev (ami igazabol csak annyira szuk, mint az egy evvel korabbi), de mire jonnek a kovetkezo valasztasok, mar jelentosen csokken az allamadossag ezzel pedig a kamatterhek, az ezen megsporolt penz pedig mehet adoccsokkentesre, igy van mivel kampanyolni.
Elkepedve nezem, hogy a kamatterhek teszik ki a teljes kiadas 10%-at.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
blitzkrieg

Igazad van, de más logika szerint vezetik az országokat a demokraták.
Több bevétel-többet költhetek arra, hogy a támogatóim gazdagodjanak és több jut a választóknak is. Így könnyebben nyerek majd.

Ezzel ellentétes az, hogy kevesebbet költsek, mint ami közgazdaságtanilag lehetséges. Ezért nem is csinálnak ilyet.
Mondom, nem véletlen az, hogy a legjobban eladósodott országok azok demokráciák.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Egyebkent a tarsasagi adobol iszonyu keves folyik be, ugy latszik nagyon hatekonyan kijatszak a cegek, en azt siman megszuntetnem, legalabb vonzobb celpont lenne az orszag. Helyette inkabb novelnem a minimalbert, abbol tobb bevetel szarmazik az allamnak es meg nepszeru is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Nem emlékszem, hogy itt vagy máshol, de beszélgettünk a cégek adóztatásáról a fórumban. Ott szerintem megoldást találtunk a problémára.
Sajnos az adót mindig megpróbálják elkerülni és erre a jelenlegi szabályozás bőven add lehetőséget!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ha be tudnánk hajtani az adót, akkor lehet nem szenvedne minden évben a költségvetés:
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/136-milliardos-adotartozas-vezeti-a-nav-feketelistajat/
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Jó hírek a gazdaságban:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/megerkezett_varga_az_oromhirrel.1.224947.html
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Nem lett Kánaán, de a cikk sem erről szól. Egyszerűen javul az ország anyagi helyzete.
Még úgy is, hogy az EU 600 milliárddal lóg nekünk...Ami azért nem kis pénz.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Nem lett Kánaán, de a cikk sem erről szól. Egyszerűen javul az ország anyagi helyzete.
Még úgy is, hogy az EU 600 milliárddal lóg nekünk...Ami azért nem kis pénz.

egy kötelezettség-szegéssel megkínálnak minket, akkor vissza is lehet tartani, elég sokáig...
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Mar annyit gondolkoztam rajta, hogy mi a francert kell allandoan mar eleve minusszal tervezni a koltsegvetest.
Az elsődleges egyenleget most is nullszaldósra tervezik. Ebben nincsenek benne a kamatterhek és a privatizációs bevételek.
Technikailag azért is nehéz lenne nullás költségvetést tervezni, mert a bevételi oldal függ a fogyasztástól (ÁFA, jövedéki adók stb.), foglalkoztatástól (SZJA, nyugdíj, eü járulékok/adók, ... meg fogyasztási adók), vállalatok nyereségességétől (társasági adó), amit modellezni lehet, pontosan előreáltni a 2010-es években meg nem. Az adósságszolgálat esetében a fizetendő kamatokat eleve definiálja az eurozóna és az USA kamatkörnyezete meg az, hogy mennyire mernek a befektetők kockázatosabb feltörekvő papírokba fektetni. Ehhez jön még a devizában fenntartott államadósság árfolyamkockázata, az állami vállalatok (meg önkormányzatok, kórházak, mikor mi) adósságának (működési hiányának) periodikus átvállalása.
Persze lehet azt mondani, hogy a költségvetés nem fizet ki X milliárd forint fölött, de akkor nem lesz önerő EU-s projektekre (és akkor többek között megáll a teljes akadémiai kutatóhálózat, a felsőoktatás, meg az általa finanszírozott klinikák is), vagy csak simán lenyomjuk a hiányt egy szinttel lejjebb és majd eladósodik a kórház, a MÁV (itt rutin, hogy az állam nem szereti kifizetni azt a veszteséget, amit az ingyen vagy kedvezménnyel utazók termelnek), BKV (dettó), oktatási szféra, önkormányzatok. Utóbbiakkal sikerült 20 év alatt eljátszani, hogy egy rakás feladatot sóztak rájuk, kompetenciát és forrásokat meg nem - szóval előbb a közművagyon értékesítéséből származó pénzből finanszírozták magukat, majd hitelből, majd az állam visszavette az oktatási és eü szolgáltatásokat és ugyanúgy nem képes mit kezdeni vele (mert pénzt meg nem akar rá költeni).

Szóval ilyen okai vannak a dolognak. Persze lehet azt mondani, hogy így meg úgy meg lehetne oldani, de a valóság azt mutatja, hogy nincs olyan ország, ahol ezt "megoldották" volna. Amíg a háztartások, vállalatok, pénzügyi szektor felszívja az állampapír állományt és a külföldi befektetők jó sztorit látnak benne, addig nincs gond, ha meg nem kell a kutyának se adott hozam mellett, akkor meg IMF+EU. Tök mindegy, hány százaléka a GDP-nek az államadósság.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
ozymandias

<i>"egy kötelezettség-szegéssel megkínálnak minket, akkor vissza is lehet tartani, elég sokáig... "</i>

Sajnos ez a helyzet. Vagy meg kellene reformálni az EU-t, vagy meg kellene tőle szabadulni. Ami jelenleg van az nem előre mutató.

sirdavegd

<i>"Tök mindegy, hány százaléka a GDP-nek az államadósság."</i>

Ez így önmagában nem igaz. Egy 20%-os GDP arányos államadósság kezelése teljesen más, mint egy 200%-os államadósság kezelése.
Az adósság mérete is meghatározó nem csak az összetétele és az, hogy van-e rá piac.

<i>"Szóval ilyen okai vannak a dolognak. Persze lehet azt mondani, hogy így meg úgy meg lehetne oldani, de a valóság azt mutatja, hogy nincs olyan ország, ahol ezt "megoldották" volna. "</i>

Lehet szufficites költségvetést is tervezni, csak akkor azt vennénk észre, hogy semmire nem jut elegendő forrás.
Nagyon kevés olyan ország létezik a világon amely nem küzd forráshiánnyal.
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.

- Azért az a CSOK annyira nem nagy pénz, hogy tömegek adják el miatta az állampapírjaikat és álljanak bele ingatlanba. Főleg úgy, hogy csak most másztunk ki a deviza alapú hitelezés pöcegödréből.
- MNB eddig sem vergődött intervencióval, jelenlegi környezetben nincs az a pénz, amiből stabilizálni lehetne a forintot, ha a kínaiak belerottyantanak a ventilátorba (és igencsak zajong a gyomruk). Az a 25 milliárd euró arra elég, hogy a belföldi bankszektor devizás likviditásigényét kiszolgálja, ha a sors úgy hozná. De, tekintve, hogy a hitel-betét arány mára szépen bement 100% alá, nem érzékelek akkora kockázatokat ezen a téren. MNB-nek amúgy sincs árfolyamcélja, a forint szabadon lebeg, amíg a nyersanyagok ára a padlón van, addig különösebb inflációs nyomás sem származik egy sokkszerű gyengülésből. A fundamentumaink meg nem rosszabbak mint a szomszédságé, hogy egy pár hónapnál tovább ugráljon a piac a nyakunkon.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
<blockquote rel="ozymandias">na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.

- Azért az a CSOK annyira nem nagy pénz, hogy tömegek adják el miatta az állampapírjaikat és álljanak bele ingatlanba. Főleg úgy, hogy csak most másztunk ki a deviza alapú hitelezés pöcegödréből.
- MNB eddig sem vergődött intervencióval, jelenlegi környezetben nincs az a pénz, amiből stabilizálni lehetne a forintot, ha a kínaiak belerottyantanak a ventilátorba (és igencsak zajong a gyomruk). Az a 25 milliárd euró arra elég, hogy a belföldi bankszektor devizás likviditásigényét kiszolgálja, ha a sors úgy hozná. De, tekintve, hogy a hitel-betét arány mára szépen bement 100% alá, nem érzékelek akkora kockázatokat ezen a téren. MNB-nek amúgy sincs árfolyamcélja, a forint szabadon lebeg, amíg a nyersanyagok ára a padlón van, addig különösebb inflációs nyomás sem származik egy sokkszerű gyengülésből. A fundamentumaink meg nem rosszabbak mint a szomszédságé, hogy egy pár hónapnál tovább ugráljon a piac a nyakunkon.

</blockquote>
ezzel most vitatkoznom kell... A pénzügyminiszter többször említette, 325-ös EURHUF kurzust szeretne. Eddig szerintem el is engedik az árfolyamot. A gond majd akkor lesz, hogyha a kívánt cél bőven el lesz érve. Most még csak mozog a bili. Lehet kiborul, lehet nem, de már 316 környékén egyensúlyozik. Egy komolyabb gixer ezt simán meglökheti 350-ig is akár... (bár ne így legyen)

- Nem kellett interveniálni, persze, nulla közeli alapkamatnál mindent vesznek a világban, ami kicsit több, mint 0 (lásd magyar állampapír). Ez a hosszú ideg tartó "easy money" állapot nemsokára megszűnik, vagy már meg is szűnt. Nem volt mi miatt közbelépni. A gyenge forint segítette az exportot. Az külker többlet brutális.

- Itt nem az infláció veszélye fog mindent bekenni szarral, hanem a globális helyzet és a hírek. Elég csak annyi, hogy a tisztelt Draghi úr valamit nem úgy mond, ahogy kellene...

- Nem Mo. lesz direktben kipécézve, hanem a komplett feltörekvő piac. Egy elhúzódó katonai szembenállás, migráncs válság + SHFT állapot, aztán a CDS felár elindul. Ahogy elnézem, keményen risk off módba váltottak a piacon.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
<blockquote rel="sirdavegd"><blockquote rel="ozymandias">na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.

- Azért az a CSOK annyira nem nagy pénz, hogy tömegek adják el miatta az állampapírjaikat és álljanak bele ingatlanba. Főleg úgy, hogy csak most másztunk ki a deviza alapú hitelezés pöcegödréből.
- MNB eddig sem vergődött intervencióval, jelenlegi környezetben nincs az a pénz, amiből stabilizálni lehetne a forintot, ha a kínaiak belerottyantanak a ventilátorba (és igencsak zajong a gyomruk). Az a 25 milliárd euró arra elég, hogy a belföldi bankszektor devizás likviditásigényét kiszolgálja, ha a sors úgy hozná. De, tekintve, hogy a hitel-betét arány mára szépen bement 100% alá, nem érzékelek akkora kockázatokat ezen a téren. MNB-nek amúgy sincs árfolyamcélja, a forint szabadon lebeg, amíg a nyersanyagok ára a padlón van, addig különösebb inflációs nyomás sem származik egy sokkszerű gyengülésből. A fundamentumaink meg nem rosszabbak mint a szomszédságé, hogy egy pár hónapnál tovább ugráljon a piac a nyakunkon.

</blockquote>
ezzel most vitatkoznom kell... A pénzügyminiszter többször említette, 325-ös EURHUF kurzust szeretne. Eddig szerintem el is engedik az árfolyamot. A gond majd akkor lesz, hogyha a kívánt cél bőven el lesz érve. Most még csak mozog a bili. Lehet kiborul, lehet nem, de már 316 környékén egyensúlyozik. Egy komolyabb gixer ezt simán meglökheti 350-ig is akár... (bár ne így legyen)

- Nem kellett interveniálni, persze, nulla közeli alapkamatnál mindent vesznek a világban, ami kicsit több, mint 0 (lásd magyar állampapír). Ez a hosszú ideg tartó "easy money" állapot nemsokára megszűnik, vagy már meg is szűnt. Nem volt mi miatt közbelépni. A gyenge forint segítette az exportot. Az külker többlet brutális.

- Itt nem az infláció veszélye fog mindent bekenni szarral, hanem a globális helyzet és a hírek. Elég csak annyi, hogy a tisztelt Draghi úr valamit nem úgy mond, ahogy kellene...

- Nem Mo. lesz direktben kipécézve, hanem a komplett feltörekvő piac. Egy elhúzódó katonai szembenállás, migráncs válság + SHFT állapot, aztán a CDS felár elindul. Ahogy elnézem, keményen risk off módba váltottak a piacon. </blockquote>

- A lakossági devizahiteleket kitakarították.
- A vállalati devizahitelek egy részét átforgatták NHP-ba, más részét piaci alapon forintosították, mert a forint kamatot is alacsonyra nyomták.
- Az államadósság deviza arányát érdemben csökkentették.
- Az forint állampapírokból külföldiek kezében lévő állományt számottevően csökkentették, elsősorban a lakossági állampapír vásárlások ösztönzésével. A lakossági állampapír állomány megtöbbszöröződött.
- A bankokat (eddig korlátozott eredménnyel) a forint állampapír piac felé tereli az MNB.
- A bankrendszer külföldi forrásait jelentősen csökkentették.
- A bankrendszer hitel/betét mutatója számottevően esett és 100 % alatt van.
- Közben a folyó fizetési mérlegünk durván pozitív 2009 óta. Döntögeti a rekordokat.
- Az állam eladósodottsága - ha nem is túl nagy mértékben, de - csökkent. A vállalatok GDP arányos eladósodottsága már nagyobb mértékben csökkent. A lakosság GDP arányos eladósodottsága pedig kifejezetten sokat esett.
- Az államháztartási hiány alacsony.
- Közben a nagy forintosítás ellenére maradt a magas devizatartalék. Nem 25 milliárd EUR, hanem 33.
- A bankrendszer is óriási likviditási tartalékon ücsörög.
- Az inflációt mesterségesen is leszorították (pl: rezsicsöki, ÁFA csökkentés), miközben a nyersanyag árak csökkenése eleve lenyomta.

Fentieket pont azért csinálták és pont azt teszi lehetővé, hogy az MNB-nek és az államnak ne kelljen kapkodnia. Drasztikusan csökkent a sérülékenységünk az elszabaduló forint árfolyammal szemben. Csökkent a külföldi forrásokra való ráutaltságunk úgy az állampapír piacon, mint a bankszektor forrásai terén. Az alacsonyra szorított inflációban, mélybe lökött kamatszintben, alacsony költségvetési hiányban bőven van tartalék.

Az MNB jelentős a mozgástere. Nincs rákényszerítve intervencióra. Ha globális válság jön, akkor nincs is értelme, mert a devizapiacon akkora pénzek forognak, hogy az MNB nehezen és csak minimális ideig tud ellenállni. Játszhat az árfolyam elengedésével anélkül, hogy akár a lakosság, akár a vállalatok, akár az állam nyakára tenné a kést a devizahiteleken keresztül. Játszhat a kamat emelésével anélkül, hogy az adóssághegyeken keresztül megölné az adósokat. De tarthatja alacsonyan is, hogy a bankokat az állampapírokba terelje. Az ÁKK nagyobb mértékben játszhat a kamatszinttel, mint korábban. Akár szándékosan engedheti kivonulni a külföldieket a forint állampapír piacról (most azt teszi, sőt szorítja ki őket), amíg a lakossági és banki kereslet többlet ezt lehetővé teszi.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy válság ne lenne kellemetlen. A GDP visszaesik, a forint gyengül, a kamatok emelkednek. Azonban ezt ma sokkal jobban bírjuk, mint korábban és jobban, mint mások. Ma már messze nem Magyarország a legjobb célpont egy spekulációs támadáshoz.

Közben pedig pedig amíg még tart az olcsó pénz időszaka, addig maximálisan kihasználjuk a kamat csökkentési mozgásteret.

Kuszaszem, Varga, Barcza és pénzügyi-monetáris vezetés elég jól nyomja, még akkor is, ha divat őket fikázni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Laiki: Nagyon jól irod. Hàla Istennek, hogy nincs az euro még bevezetve nàlunk, igy azért van valamennyi mozgàsterünk.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Ezek mind szép és jó dolgok, nem is vitatom. Ennyire nem kezdtem el összeírni. Jól kihasználtul az "easy money" időszakot.

Szar ügy lenne, ha ez a most beinduló pályát letörné egy nagy gixer... Próbálják a kkv-t beindítani, ez is jó (van néhány momentum, ami mondjul bassza a csőröm)

Az export kitettségünk nagy, ezen belül az autógyártás jelentős. A prémium márkák már szenvednek. Idén átlag 10-12%-ot estek a tőzsdén. Ez a hazai beszállítói láncot is érintheti...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.

Nem szabad interveniálni semmilyen árfolyamesésnél sem. Az oroszok esete is ezt bizonyítja, meg a "korszerűbb", harmadik generációs válságelméletek is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
ezzel most vitatkoznom kell... A pénzügyminiszter többször említette, 325-ös EURHUF kurzust szeretne. Eddig szerintem el is engedik az árfolyamot. A gond majd akkor lesz, hogyha a kívánt cél bőven el lesz érve. Most még csak mozog a bili. Lehet kiborul, lehet nem, de már 316 környékén egyensúlyozik. Egy komolyabb gixer ezt simán meglökheti 350-ig is akár... (bár ne így legyen)

- Nem kellett interveniálni, persze, nulla közeli alapkamatnál mindent vesznek a világban, ami kicsit több, mint 0 (lásd magyar állampapír). Ez a hosszú ideg tartó "easy money" állapot nemsokára megszűnik, vagy már meg is szűnt. Nem volt mi miatt közbelépni. A gyenge forint segítette az exportot. Az külker többlet brutális.

- Itt nem az infláció veszélye fog mindent bekenni szarral, hanem a globális helyzet és a hírek. Elég csak annyi, hogy a tisztelt Draghi úr valamit nem úgy mond, ahogy kellene...

- Nem Mo. lesz direktben kipécézve, hanem a komplett feltörekvő piac. Egy elhúzódó katonai szembenállás, migráncs válság + SHFT állapot, aztán a CDS felár elindul. Ahogy elnézem, keményen risk off módba váltottak a piacon.

Lehet, hogy a PM azt szeretne, de az MNB dönt. És szvsz inkább menjen el az árfolyam, minthogy annak védelme miatt kimenjen pár milliárd euró, vélhetően eredmény nélkül.

Ha csak kisebb bizonytalanság van, akkor úgyis vissza fog állni az árfolyam, ha meg nagy gubanc, az egész 25 mrd sem érne semmit.

Semmi tragédia nem lenne a 350-ből, de a ciklus végére akár a 400-ig is elmehetnénk, ha ez nem sokkszerűen történik.

Szvsz az olajárak elszállása esetén sem szabadna az MNB-nek beavatkozni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
<blockquote rel="ozymandias">na ja, de a mai bankközi kamatswap jegyzés nem úgy alakult, ahogy várták... 65 milliárd helyett 15 ment el. Többet kell kínálni.

Arról nem is beszélve, ha most mindenkit beterelnek a házépítésbe, akkor ki a fene fogja venni az állampapírokat... Sérülékenyek vagyunk, a forintot könnyű megtalálni, és az MNB 25 milliárd €-on csücsül, amiből bőven fog interveniálni, ha muszáj.

Nem szabad interveniálni semmilyen árfolyamesésnél sem. Az oroszok esete is ezt bizonyítja, meg a "korszerűbb", harmadik generációs válságelméletek is.</blockquote>

Egyetértek. Az intervenció csak olaj a tűzre. Akkora a devizapiaci forgalom, hogy úgyse tud tartósan szembe menni a jegybank. Ha viszont elkezd interveniálni, akkor a spekulánsok csak vérszemet kapnak és még jobban támadnak.