Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
De talán a mentalitás gyökereit lehet a multban, az iparositásban keresni. Ahogy a mi mentalitâsunknak a gyökerei is visszanyúlnak a kuk monarchiába, a Horty-korszakba, az agrár állam létünkbe és természetesen az un szocializmusba is.Na jó, de modern gazdaság nem csak iparból áll…. A tercier szektor mindehol meghatározó, pláne a gazdasági output tekintetében.
De ha már…
Deloitte évek óta vezet egy 50-es listát a térség országairól.
A start-upból induló leggyorsabb árnövekedés mutató techcégekről.
Évek óta nincs magyar az ötvenben, a legjobb évben is kettő fért be.
Az utolsó listán 14 cseh cég szerepel vs. ZERO magyar.
Azért ennek a szektornak nem a monarchiás időkben kell keresni a gyökereit.
Most jöttem ki Portugáliábol.Egyetertek vigyek csak azert forgassak itt vissza amennyit lehet, nekik is erdekuk ez.
Én se akartam elhinni, ezért még posztolás előtt csekkoltam, és úgy tűnik igaz.. a hozzá tartozó úttal 1milliard dollárt is meghaladja a Mohácsi híd költsége..Baxki,ez komoly?
Qrvadurva.
Némi közpénz elveszti a közpénz jellegét... Es azt még nem is említettem, hogy forgalom is ali-alig lesz rajta...Én se akartam elhinni, ezért még posztolás előtt csekkoltam, és úgy tűnik igaz.. a hozzá tartozó úttal 1milliard dollárt is meghaladja a Mohácsi híd költsége..
Lehet a kulturális antropológiában keresni a gyökereket.De talán a mentalitás gyökereit lehet a multban, az iparositásban keresni.
Ez mondás Amerikában magyarokkal összefüggésben ismert, igaz a XX.század első felében hangzott így.Nem a csehekröl mondták hogy "bemegy a csapóajtón mögötted és kijön elötted".
Erre mondom,hogy ez már nem korrupciós probléma,hanem államstruktúrális probléma.Én se akartam elhinni, ezért még posztolás előtt csekkoltam, és úgy tűnik igaz.. a hozzá tartozó úttal 1milliard dollárt is meghaladja a Mohácsi híd költsége..
800 ezer vendegmunkas de 600 ezer meg kulfoldon el. Ugyhogy ne add elo azt a meset hogy azert kellene 800 ezer vendegmunkas mert annyira istencsaszar a gazdasag. Aki kivandorol azt potolni kell importtal. Ennyi.
@Anti a csehekröl beszélt, csak neked nem tünt fel. (vagy én értem félreJajj de nem is vándorolt annyi ki, ez az egyik hivatalos narratíva. A másik pedig az, hogy a kivándorlást kéne megelőzni,mert a magyarság jövője szempontjából egy kivándoroltat egy filippínó nem fog pótolni, csak kivételes esetben. Ja nem, ilyet nem mond a digitális polgári kör.
De nekem mindegy, ennek a népnek 2 generáción belül vége, már kár erőltetni az egészet. Jó lesz a negyedéves jelentés a GDP-ről majd az excelben azért végig. (vagy nem, valójában nagyon szarul teljesítünk már most is, és a jüvő alapjait már feléltük. Persze mindegy, az AI szingularitáson túlra úgysem tudunk tervezni, felesleges már erőlködni. Úgyis minden mindegy, addig kell jachtozni és kokózni, amíg nem jön a skynet, a csóró jobbágyok kit érdekelnek? A gépeket nem fogják, akkor mi mit feszüljünk rajta?)
Ügyeskedésről már Jókai is írt, de azért a sikeres vállalkozáshoz jelentős értékeket is kell teremteni, ami az akkori termelési kapacitás növekedésén meg is látszott.De talán a mentalitás gyökereit lehet a multban, az iparositásban keresni. Ahogy a mi mentalitâsunknak a gyökerei is visszanyúlnak a kuk monarchiába, a Horty-korszakba, az agrár állam létünkbe és természetesen az un szocializmusba is.
Nem a csehekröl mondták hogy "bemegy a csapóajtón mögötted és kijön elötted". Mi szeretünk ügyeskedni. ( Ez mg itt a fórumon is látszik...)
Kár, hogy Magyarországon is csökken az életszínvonal és így sajnos még mindig jobban megéri külföldre menni, ahogyan tervezi is sok ismerősöm (hosszútávra).@Anti a csehekröl beszélt, csak neked nem tünt fel. (vagy én értem félre)
Ő ha jól emlékszek onnan (Prágából?) tolja.
@Anti
Nem is arról beszéltem , hogy istencsászár a gazdaság, de a csehek sztem és a gazdasági adatok szerint előttünk jártak, járnak. Hogy kinek ebből, mi szűrődik le az más kérdés, meg ahogy olvastam ott sem volt fáklyásmenet az elmúlt pár év.
KIvándorlás Nyugatra helyettük vendégmunkások a munkaerőhiány miatt.
![]()
Ha megnézed ezek a számok egész Kelet Európában hasonlóak. A V4-ben a többi keleti országhoz képest valószínűleg azért alacsonyabb, mert itt van lehetőség Ausztiába vagy Németországba ingázni. Ahol erre nincs lehetőség többen költöznek.
Egyszerüen az osztrák, német, nyugati fizukülönbség túl magas, hiába közelítenek a bérek. Ezerféle kormány volt ezekben az országokban, megoldását nem találják, mert ez egy trend, kormányzati intézkedések kevésbe hatnak rá.
Ahogy fokozatosoan baxódik el az életszínvonal, életminőség Nyugaton, úgy csökken ez a trend. Ennek ellenére én is érzem a lábamban már a bugit és nézem a lehetőséget egy negyedik kinti melóra.
Szal itt max. azt lehet elérni, aki kimegy melózni, tanulni ne maradjon ott, hanem tudással, nyelvvel, szakmai tapasztalattal felvértezve, itthon is jobban boldoguljon. De nem ők fogják valószínüleg kiváltani az ide bejövő vendégmunkások melóját. Bármilyen végzettségről is beszéljünk.
Az itt a kérdés, miért nem közelíthetnek gyorsabban a keleti bérek a nyugatihoz? Mit okozna egy drasztikusabb felzárkózás???
Ezt már többször megcáfoltan tételesen is...több országgal összevetve a magyar árakat...Bukarestből elmentem Portóig a héten....Hát,mi vagyunk Európa szegényháza.
Egyszerűen nem lehet nem észre venni,annyira látszik mindenen.
A dühiző ebben,hogy közben mindenhol olcsóbb a bolt,mint a mi kis szegény mucsajröcsögénkben....(angol,dán belga árszinvonalon vagyunk-qrvadrága minden)
Csekkold a műszaki adatokat. Egy másik topicban már cáfoltam. A kínai híd fele akkora mint az adatok, a mohácsi háromszor hosszabb mint a megadott adat. A kínainál ez csak a híd ára a mohácsinál a rákötő utakkal együtt 300 milliárd forint. Kurva drága de a kép hazugÉn se akartam elhinni, ezért még posztolás előtt csekkoltam, és úgy tűnik igaz.. a hozzá tartozó úttal 1milliard dollárt is meghaladja a Mohácsi híd költsége..
Én meg ténylegesen bemegyek a boltba,és konkrétan vásárolok.Nem egy összeollózott árlistát,hanem a pénztárcám tartalmának fogyását látom (oké,többnyire kártyával fizetek,bár az oláhoknál pl soha,ott mindig készpénzzel).Ezt már többször megcáfoltan tételesen is...több országgal összevetve a magyar árakat...
Csekkold a műszaki adatokat. Egy másik topicban már cáfoltam. A kínai híd fele akkora mint az adatok, a mohácsi háromszor hosszabb mint a megadott adat. A kínainál ez csak a híd ára a mohácsinál a rákötő utakkal együtt 300 milliárd forint. Kurva drága de a kép hazug
Elárulom,jóval könnyebb a Duna fölé hidat épiteni,mint egy mély völgy felett.Már csak azért is,mert a folyón komplett kész szerkezeti elémeket lehet szállitani,és helyükre emelni.![]()
Fogalmam sincs mennyi egy híd költsége, de reálisabb lenne egy másik európai vizi híddal összevetni.
A kínai építési, alapanyag költségek valószínüleg elég alacsonyak a hatalmasra hízott a magyarhoz nem hasonlítható kínai kapacizásokkal összevetve. A külföldi kínai beruhazásokhoz is viszik a kínai alapanyagot, gépeket olyan kapacitásokat építettek ki, amivel sokszor nem is tudnak mit kezdeni.
Másrészt egy völgy feletti hídnak meg egy vizi hídnak elég mások a müszaki követelményei. Eleve más a talaj, víz alatti alapozás, árvízvédelem stb..
Így nagyon prolihergelő összehasonlításnak tűnik. Egy másik vizi híddal lehetne reálisabb az összehasonlítás és nem Kínából.
Mindettől függetlenül lehet nagy túlárazás, de ez ebből a betett képből nem derül ki.
Elárulom,jóval könnyebb a Duna fölé hidat épiteni,mint egy mély völgy felett.Már csak azért is,mert a folyón komplett kész szerkezeti elémeket lehet szállitani,és helyükre emelni.
Dél franciában van egy hasonló méretű völgyhid,(de portugálban és spanyolban is,durva hegyvidékek vannak-két alagut között egy viadukt a baszk pálya jó része)
Egyébként az M5 épitésénél is volt már hir,hogy annyiba került km-.e,mint az ugyanakkor épitett dalmát pálya......Hát,műszakilag qrvára biztos,hogy a dalmát pálya többször annyi munkát,anyagot igényelt,mint a magyar alföldi....
Oszlopokat vernek a teherbiró altalajig,és azokra alapoznak.Nem különösebben nagy was ist das.És mi a helyzet a talajjal?
Kb. 1 éve OV azzal dicsekedett, hogy amióta ő a miniszerelnök, azóta a románoknál már a huszadik miniszterelnök van. Ez nem volt pontos, mert csak a 17-nél tartottak.Ez így azért komolytalannak tűnik, kivéve ha anarchista vagy.
Már az alapban sincs sztem igazad, pl.a román gazdaság jobban működik.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..