Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 840
113
Reagáltak a pánikkeltésre.

Győri Tisztelt Győriek❗️
Épp a nyári szabadságomat töltöm, azonban értesültem arról, hogy pénteken volt a Városházán egy, a Főépítész úr által meghirdetett lakossági egyeztetés, amin számos olyan komoly kérdés merült fel, melynek tisztázása nem tűr halasztást❗️
Ez a Győri Ipari Park bővítésével kapcsolatos és a hely közelsége miatt érthetően a Győrszentiván városrészben élők körében vet fel fontos kérdéseke
✌️ Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a győri emberek egészsége a legfőbb szempont❗️Orvosként is ezen dolgozom már több mint három évtizede
Természetesen semmi olyat nem fogunk engedni Győrben ami az itt élők életminőségét veszélyezteti❗️
‍ Kb. fél éve jelentettem be a parlamenti képviselőinkkel, hogy az ipari park betelt. Ennek bővítése feltétlenül szükséges. Sajnos több letelepülés után érdeklődő céget kellett elküldenünk, mert nincs már hely a régi területe
Az ipari park fejlesztésére sikerült 10 milliárd forint állami kölcsönt kapnunk, amit a telek eladás után annak ütemében kell majd visszafizetnünk.
⏱Vagyis az idő minket nem sürget
‍ Ez a bővítés Győr jövője szempontjából rendkívül fontos
‍ A projekt menedzsmenttel a saját cégünket, a GyTP Kft.- t bíztam meg
Sajnos az a főépítészi fejléccel, aláírás nélküli, köröztetett anyag tényleg azt sugallja, mintha erre a területre minimum egy “bűzbomba gyárat szeretne a város telepíteni, amit aztán fel is robbant.
‍♂️ Ennyire azért nem vészes a helyzet, hiszen ma már szerintem ez elképzelhetetlen, hogy olyan technológia kerüljön lakott terület közelébe, ami veszélyes lenne a lakókra
Ezzel kapcsolatban egyébként semmilyen elköteleződésünk vagy megállapodásunk nincs és sajnos arról sincs szó, hogy bármelyik cég a letelepedését megígérte volna
Érdeklődők szerencsére vannak
Egyet meg tudok ígérni: minden olyan letelepülni szándékozó cég esetében, akiknek komolyak a szándékaik, az egyetemmel elvégeztetek egy környezetvédelmi hatástanulmányt, mely feltárja még időben a lehetséges és valós veszélyeket
Anélkül nem lesz ide engedve senki
Mivel szabadságon vagyok, ami nem gond, mert legalább ráérek, de
tegnap délután óta telefonálgatok, hogy mi történt tegnap, hogy így félre csúszott a fórum és mi lehet ennek a valós oka❓❗️
Sajnos az biztos, hogy félelmet és bizalmatlanságot kelteni az emberekben, ez a legkönnyebb dolog. Sajnos erre az ellenzék Győrben jól ismert, minden felelősség nélkül hazudozó fórumai és fizetett, kiképzett párt provokátorai alkalmasak is. Vagy csak erre alkalmasak. ‍♂️ Ők ebből élnek, hogy “ígytudják, úgytudják”. Nem egy szép munka, de ez más lapra tartozi
✌️ Maximálisan megértem azokat, akik valóban a saját otthonuk nyugalmát és biztonságát féltik❗️
✌️ Ezt a kettőt, Győr fejlődésének és a lakók biztonságának az érdekét, össze fogjuk egyeztetni ebben az esetben is
❤️ Szívügyünk Győr❗️✌️
Szívügyünk Győrszentiván ❗️✌️
Üdvözlettel,
Dr. Dézsi Csaba András
(A fotó a “Jófogás” oldalról levett illusztáció )s ❗️k… .....”... n..t.
A múltkor jártam Mosonmagyaróváron. A busz félig volt Indiai/Ceylon/Bangladesi vendég munkásokkal. Akik a környező cégeknél vannak.
Jó lenne már egyszer felfogni hogy ha ipart akarunk telepíteni azt lehetőleg oda hogy ne áldozunk be értékes termotalajt, víz bázist stb. ....
Továbbá ne egésük magunkat azzal hogy vendég munkásokkal töltjük fel. Mert izé nincs elég rendelkezésre álló értelmes munkavállaló..... Mert telítodve van a környék .........
Dél Baranya, Nógrád, Somogy ...... Oda kellene rakni. Ja akkor nem lenne olcsón kiszolgálva az Audi.... Mert 150-200 km ről kellene utaztatni az akksit. Vagy 50-100 km ről a mai világban a bejárás gondot okozna.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 351
113
Már ne haragudj de szerintem akkor még az általános iskolai padot koptatad.

Nem haragszom.
Nem "azt" koptattam..
...az egyik főiskolás padomat.

Attól még a leírt/megtörtént tény egy nagyon szomorú tény marad, hogy a felvetésed nem ide/nem ehhez tartozik.
Az viszont sajnos a moderkori társadalmunkra és történelmünkbe --a tanulságokkal együtt--, hogy ilyen előélettel pártok adtak/adhattak nekünk egy vezető politikust/miniszterelnököt!

Mindenki levonja belőle amit tud/akar.
Magánügy!

.
 
  • Tetszik
Reactions: hete

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
A múltkor jártam Mosonmagyaróváron. A busz félig volt Indiai/Ceylon/Bangladesi vendég munkásokkal. Akik a környező cégeknél vannak.
Jó lenne már egyszer felfogni hogy ha ipart akarunk telepíteni azt lehetőleg oda hogy ne áldozunk be értékes termotalajt, víz bázist stb. ....
Továbbá ne egésük magunkat azzal hogy vendég munkásokkal töltjük fel. Mert izé nincs elég rendelkezésre álló értelmes munkavállaló..... Mert telítodve van a környék .........
Dél Baranya, Nógrád, Somogy ...... Oda kellene rakni. Ja akkor nem lenne olcsón kiszolgálva az Audi.... Mert 150-200 km ről kellene utaztatni az akksit. Vagy 50-100 km ről a mai világban a bejárás gondot okozna.
Azt látni kell, hogy a cégek is döntik el, hova szeretnének menni. És egy nagy multi vonzza a többi céget. A kis távolság nagy rugalmasságot tud adni az együttműködésben. Naponta többször lehet kényes ügyekben személyesen ingazni a beszállítóhoz.

Az Audinál és az általam ismert Audis beszállítóknál (persze messze nem mindet ismerem, de nem kettőre van rálátásom) 99%-ban magyarok vagy felvidéki magyarok dolgoznak a németeken kívül. Ez a ceyloni, mongol munkavállalók nem ezek a cégek.

Egyébként ezek a bantukat alkalmazó cégek tudják biztositani hosszabb távon, hogy te heti 30-35 órát dolgozz, több pénzért. Kopi Németország, ahol a kelet- europai, török vendégmunkások termelik meg Hans kiemelt bérét.

Tudom a telex szerint egyszerűen Hans hatekonyabban dolgozik kint, mint Jancsi itthon, ezért keress többet. De hidd el nekem ez HAZUGSÁG!! Átlag Hans hanyagabb, xarabbul dolgozik, mint a magyar szinten pénzzel motiválható Jancsi, aki maga jelentkezik folyamatos műszakba és megsértődik ha a hétvégi túlórát lehúzom. Kint meg forditva. Már csütörtökön baszik a melóra, ha tudja szombaton is kell jönni.

Szal külföldieket alkalmazni egy munkaerőhiányos gazdaságban termeszetes, az életszínvonalnövekedés és az azt megalapizó, folyamatis gazdasági növekedés egyik záloga.

Persze ipartelepítésnél figyelembe venni az ivóvízbázist és akár a termőföldet (bár ez utóbbi sztem durván eltúlzott és 1 gyár jelentéktelen mértékben befolyásolja a hazai mezőgazdasági termelést) fontos. De itt ez miért lenne veszélyben? Pánikot kelteni félinfirmációkból, politikai haszonszerzés reményében, én ezt látom.

Munkahelyek.
A motorgyárban most dolgoznak mondjuk 4.000-en. Ha majd 2 miliő motor helyett a jövőben ugyanennyi elektromos motort fognak gyártani, akkor 3.000 ember megy az utcára, plusz logisztika, szeku, egyéb kiszolgálók. Ugyanígy a beszállítóknál is. Máris nincs letszamhiány. Az akkumlátorgyár Gyorben azt jelenti, hogy marad az alacsony munkanélküliség és nem tesz az erőltetett technologiaváltás 5.000 embert munkanélkülivé.

Aki populistán hangulatot kelt az ezeknek az embereknek a jövőjét felelőtlenül kockáztatja. És ezek az emberek nem akarnak elmenni a bangladesi srácok helyére negyedannyi penzért fárasztóbb munkát végezni. Ez senkinek nem perspektíva.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Aki populistán hangulatot kelt az ezeknek az embereknek a jövőjét felelőtlenül kockáztatja.
Szerintem az is, aki egy kiszáradó országba masszívan vízigényes iparágat telepít nagy számban…
Be kéne végre látni, hogy a korlátozottan hozzáférhető természeti erőforrásokat nem szabad féktelenül alárendelni az emberi igényeknek és mind felhasználni.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Bleroka

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
Más amúgy tudni, hogy túlárazott valami és más bizonyítani, mivel attól, hogy túlárazott még simán meg van neki ágyazva, hogy teljesen törvényes. (nek tűnik)
Minden itthon dől el!
Simicska is akkor lett kivizsgálva hirtelen, amikor kiesett a pixisből. Addig "nem volt túlárazott az M4-es építése"! Az Elios ügy is el lett sikálva. Inkább lemondtunk az EU-pénzről, minthogy büntit kapjon Tiborcz!
És gondolom van még egy jópár hasonló!
 
K

kamm

Guest
Azt látni kell, hogy a cégek is döntik el, hova szeretnének menni. És egy nagy multi vonzza a többi céget. A kis távolság nagy rugalmasságot tud adni az együttműködésben. Naponta többször lehet kényes ügyekben személyesen ingazni a beszállítóhoz.

Az Audinál és az általam ismert Audis beszállítóknál (persze messze nem mindet ismerem, de nem kettőre van rálátásom) 99%-ban magyarok vagy felvidéki magyarok dolgoznak a németeken kívül. Ez a ceyloni, mongol munkavállalók nem ezek a cégek.

Egyébként ezek a bantukat alkalmazó cégek tudják biztositani hosszabb távon, hogy te heti 30-35 órát dolgozz, több pénzért. Kopi Németország, ahol a kelet- europai, török vendégmunkások termelik meg Hans kiemelt bérét.

Tudom a telex szerint egyszerűen Hans hatekonyabban dolgozik kint, mint Jancsi itthon, ezért keress többet. De hidd el nekem ez HAZUGSÁG!! Átlag Hans hanyagabb, xarabbul dolgozik, mint a magyar szinten pénzzel motiválható Jancsi, aki maga jelentkezik folyamatos műszakba és megsértődik ha a hétvégi túlórát lehúzom. Kint meg forditva. Már csütörtökön baszik a melóra, ha tudja szombaton is kell jönni.

Szal külföldieket alkalmazni egy munkaerőhiányos gazdaságban termeszetes, az életszínvonalnövekedés és az azt megalapizó, folyamatis gazdasági növekedés egyik záloga.

Persze ipartelepítésnél figyelembe venni az ivóvízbázist és akár a termőföldet (bár ez utóbbi sztem durván eltúlzott és 1 gyár jelentéktelen mértékben befolyásolja a hazai mezőgazdasági termelést) fontos. De itt ez miért lenne veszélyben? Pánikot kelteni félinfirmációkból, politikai haszonszerzés reményében, én ezt látom.

Munkahelyek.
A motorgyárban most dolgoznak mondjuk 4.000-en. Ha majd 2 miliő motor helyett a jövőben ugyanennyi elektromos motort fognak gyártani, akkor 3.000 ember megy az utcára, plusz logisztika, szeku, egyéb kiszolgálók. Ugyanígy a beszállítóknál is. Máris nincs letszamhiány. Az akkumlátorgyár Gyorben azt jelenti, hogy marad az alacsony munkanélküliség és nem tesz az erőltetett technologiaváltás 5.000 embert munkanélkülivé.

Aki populistán hangulatot kelt az ezeknek az embereknek a jövőjét felelőtlenül kockáztatja. És ezek az emberek nem akarnak elmenni a bangladesi srácok helyére negyedannyi penzért fárasztóbb munkát végezni. Ez senkinek nem perspektíva.
Jelenleg mukaerohiany van, sok ertelme nincs populistat kiabalni, amikor a NER hivatalosan populistanak vallja magat, es meg munkaero sincs.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Szal külföldieket alkalmazni egy munkaerőhiányos gazdaságban termeszetes, az életszínvonalnövekedés és az azt megalapizó, folyamatis gazdasági növekedés egyik záloga.
Csakhogy egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkahelyhiány az országban.

Ezek valid gondolatok, amiket írsz. Lokálisan, meg gyártó szempontjából. De az ország egészének érdekében csak részben lehet egyetérteni velük, mert közben az elvándorlással -is- káros hatásokat is kelt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Szerintem az is, aki egy kiszáradó országba masszívan vízigényes iparágat telepít nagy számban…
Be kéne végre látni, hogy a korlátozottan hozzáférhető természeti erőforrásokat nem szabad féktelenül alárendelni az emberi igényeknek és mind felhasználni.
Győrnek tudod mi a neve? A vizek városa. Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal. De a Duna sincs messze....
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Győrnek tudod mi a neve? A vizek városa. Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal. De a Duna sincs messze....
A Duna kivételével melyiknek van valami haj de nagy vízhozama? Ha aszály van, akkor hiába relatíve nagy a vízgyűjtő területük, nem lesz bennük érdemi vízmennyiség.
Másrészről pedig a Duna esetén is folyton problémát okoz nyaranta az alacsony vízállás, az uszályok nem vagy csak jelentősen csökkentett kapacitással tudnak közlekedni. Ezen egy masszív vízkivétel biztos sokat segít... (De akár a paksi atomerőművet is említhetném, számára létfontosságú a Duna vize, hisz ezzel hűtik a reaktorblokkokat. Túl alacsony vízszint esetén korlátozni kell a teljesítményét.)
 
M

molnibalage

Guest
Győrnek tudod mi a neve? A vizek városa. Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal. De a Duna sincs messze....
És kit érdekel, hogy mi a NEVE.
A realitás az, hogy nincs víz.
A szart is lehet cukrozni, attól nem lesz csokoládé.

Amúgy pont nemrég olvastam valamelyik ilyen üzemről, ahol sikerült fain módon elszennyezni a környező vizeket és már a Dunát majdnem elérte a talajvíz szennyezés.

Az már csak bónuszpálya, hogy csak a hype és támogatás agyatlanság hajtja ezeket a projekteket.
Ez az akkutechnológia a kocsik számára és tömeges használatra alkalmatlan.
Pont olyan rövidtávú felélése zajlik a környezetnek, mint a Balaton lebetonozása, az erdők tarvágása, aztán majd amikor egyszerre összeér az egész akkor lehet majd nagyokat pislogni...
 
K

Kopi2000

Guest
A Duna kivételével melyiknek van valami haj de nagy vízhozama? Ha aszály van, akkor hiába relatíve nagy a vízgyűjtő területük, nem lesz bennük érdemi vízmennyiség.
Másrészről pedig a Duna esetén is folyton problémát okoz nyaranta az alacsony vízállás, az uszályok nem vagy csak jelentősen csökkentett kapacitással tudnak közlekedni. Ezen egy masszív vízkivétel biztos sokat segít... (De akár a paksi atomerőművet is említhetném, számára létfontosságú a Duna vize, hisz ezzel hűtik a reaktorblokkokat. Túl alacsony vízszint esetén korlátozni kell a teljesítményét.)
Csak egy adalek, az elmult 5 evben kb. 25 %-kal csokkent a Tisza es a Duna, MO-ra erkezo vizmennyisege....
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
A Duna kivételével melyiknek van valami haj de nagy vízhozama? Ha aszály van, akkor hiába relatíve nagy a vízgyűjtő területük, nem lesz bennük érdemi vízmennyiség.
Másrészről pedig a Duna esetén is folyton problémát okoz nyaranta az alacsony vízállás, az uszályok nem vagy csak jelentősen csökkentett kapacitással tudnak közlekedni. Ezen egy masszív vízkivétel biztos sokat segít... (De akár a paksi atomerőművet is említhetném, számára létfontosságú a Duna vize, hisz ezzel hűtik a reaktorblokkokat. Túl alacsony vízszint esetén korlátozni kell a teljesítményét.)

Csak egy adalek, az elmult 5 evben kb. 25 %-kal csokkent a Tisza es a Duna, MO-ra erkezo vizmennyisege....
Egy kiegészítés:
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 18. § (1) bekezdése szerint "A természetes és természetközeli állapotú vizes élőhelyen, a természeti értékek fennmaradásához, a természeti rendszerek megóvásához, fenntartásához szükséges vízmennyiséget (ökológiai vízmennyiség) mesterséges beavatkozással elvonni nem lehet.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott vízmennyiséget a természetvédelmi hatóság állapítja meg.
"

Tehát egy minimumszint elérése után semmilyen vízkivétel nem engedélyezett.