És mégis a cba a legdrágább...
Az inflációt a nagyon magas áfa, a különadók és az energiaköltségek vállalati szektorra való átterhelése ( és ebből adódóan az ő lakasságra való átterhelésük) meg az általánosan gyenge forint generàlja
Ezek is valóban árfelhajtó költségek, viszont vannak ám ott bőven egyéb dolgok is. Hozzám a romániai hipermarketek vannak a legközelebb, a legközelebbi magyar Lidl vagy Tesco kétszer messzebb van, így vásárolni leginkább Romániába járok, de bőven szoktam a magyar üzletekbe is és azt veszem észre, hogy bármilyen nagy az infláció Magyarországon, az árak között mégsem nő a különbség. Természetesen átlagosan Magyarországon drágább a bevásárlás, de ez mindig is így volt. Romániában is nagyon gyorsan nőnek az árak. Pl. a kenyér ára simán a 3-szorosára nőtt a COVID óta.
Ezt persze az üzletek mindig az üzemanyag és a búza drágulásra fogják. Ami általában úgy szokott lenni, hogy amikor hirtelen emelkedik a búza ára, ők rögtön emelnek, de ha visszaesik, a kenyér ára már nem fog. COVID alatt pl. amikor hirtelen nagyot nőtt az üzemanyag ár, a kenyér szinte duplázott, de amilyen gyorsan emelkedett az üzemanyagok ára, olyan gyorsan vissza is esett. Az orosz-ukrán háború kitörésekor amikor a búza úgy kilőtt, szintén nagyot nőtt. Azóta a búza ára még alacsonyabb, mint a háború előtt, a kenyér ára mégsem csökkent.
Szerintem az üzletek úgy vannak vele, hogy az emberek már úgyis hozzászoktak, minek csökkenteni. Ráadásul az alapvető élelmiszerek drágulása nem igazán csökkenti a keresletet, mert ugyebár az ennivalóról nem fogunk leszokni akkor sem ha drága.
A másik dolog (és most lehet nevetni a multizásomon, de én így gondolom) hogy szerintem a multi cégek hajlamosak külföldön nagyobb árakkal dolgozni. Ott van pl. a Tedi üzletlánc. Ott konkrétan az orrunk elé nyomják, hogy lássuk, Németországban minden termékünk olcsóbb, mint mindenhol máshol. Minden terméken írja az árakat, euróban, forintban, lejben, stb. A németországi eurós ár kb. 20%-al olcsóbb, mint forintban, lejben, vagy a holland eurós ár.