Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A térkép értelmezéséhez. Lényegében az összse kör Bp-t leszámítva a csapatlégvédelem Kurg és Kub-jai meg a szovjet Buk dandár és a szovjet reptereknél 1 db Nyeva. (Emiatt a tököli Nyeva viccesen úgy néz ki, mintha a fővárosi öv része lenne.)Az azért elég jól látszik.hogy mit akartak nagyon védeni és mik azok a helyek amiknek csak jutott védelem.
Balázs!A térkép értelmezéséhez. Lényegében az összse kör Bp-t leszámítva a csapatlégvédelem Kurg és Kub-jai meg a szovjet Buk dandár és a szovjet reptereknél 1 db Nyeva. (Emiatt a tököli Nyeva viccesen úgy néz ki, mintha a fővárosi öv része lenne.)
A csapatlévédelemnél a SAM-el laktanya helyekre lettek berajzolva. Honi légvédelem Bp, Mikolc és Dunaúj-Paks-nál volt Nyevákkal és Volhovokkal. Tehát a térkép ebből a szempontból csalóka. Én nem tettem volna rá azokat, hanem a laktanya helyeket rajzoltam volna be.
Az nem AVR volt.Elvileg kabinba épített mobil komplexum, de nálunk védett objektumba telepítették."
Ennek nézzetek már utána HPAPS-sel, mert Mogyoródon, már 1973-ban üzemelt a "kupola" alatt! Sőt! Készült a Vasvári kp.Igaz, fényképem nincs róla, se internet hozzáférés...
Hát, mi?Az nem AVR volt.
Más kommunikáció lehetett. Vagy, ha szerinted AVR volt, akkor jó lenne, ha megneveznéd a típusát....Hát, mi?
(Tényleg, a legnagyobb tisztelettel kérdeztem!)
Szia MolniMás kommunikáció lehetett. Vagy, ha szerinted AVR volt, akkor jó lenne, ha megneveznéd a típusát....
Könyörgöm írtam, hogy akkor készült a Vasvári digitális központja! Kezdődött a kőrgyűrű alagút kiépítése.Típusról nem tudok semmit, mert a hírközlés területén vagyok nagyobb "ász", ha így kikényszerítetted belőlem! De, a Herceghalmi Állatkísérleti Állomásról mit tudsz? Nem sokat! Elárulom! Csak egy hírközlési gyűjtő kp. volt. Ezért kértelek, hogy konzultálj HPAPS-sel, talán Ő jobban tisztában van a dolgokkal! (Tényleg, ennél normálisabban már nem tudok fogalmazni!)Más kommunikáció lehetett. Vagy, ha szerinted AVR volt, akkor jó lenne, ha megneveznéd a típusát....
Én azt állítom, hogy akkor semmféle AVR nem volt itthon. Ha valaki szerint igen, akkor ő mondja meg, hogy mi volt ott... Az ex légvédelmisekből és régi anyagokból ismert, hogy itthon hol voltak AVR rendszerek. Itt nem volt. Legalábbis Volt Tüzértől Hpasp-on és a többi légvédelmis szaki szerint ott nem volt. Most akkor ki emlékszik rosszul...?Szia Molni
Nem kekeckedés, vagy személyeskedés végett. de ha megkérdezik tőled a legnagyobb tisztelettel, hogy mi volt, és Nem tudod (Én sem tudom), akkor azt írom vissza, hogy nem tudom, nem pedig, hogy ha szerinted AVR volt nevezd meg a típusát. Éppen azt kérdezik tőled, hogy az volt-e és milyen típusú lehetett..
Nem szégyen a nem tudás, itt mindenki egymástól is tanul..információkat ad, kap ...![]()
Finoman: Nem vagy igaz!Én azt állítom, hogy akkor semmféle AVR nem volt itthon. Ha valaki szerint igen, akkor ő mondja meg, hogy mi volt ott... Az ex légvédelmisekből és régi anyagokból ismert, hogy itthon hol voltak AVR rendszerek. Itt nem volt. Legalábbis Volt Tüzértől Hpasp-on és a többi légvédelmis szaki szerint ott nem volt. Most akkor ki emlékszik rosszul...?
Ha, arra nem vagy képes, amire kértelek!Figyu, minden tudományban valaminek a létezését kell bizonyítani. Ha nem tudsz semmiféle forrást adni arra, hogy ott milyem AVR volt, akkor most mit mondjak...????![]()
akagiBalázs!
"
5N35E Vektor-2VE
40 légicél (kötelék) követése, 14 lérak komplexum tüzének vezetése (Sz-75/125/200), 6 saját elfogó (kötelék) műszeres célravezetése (MiG-21/23/25).
Elvileg kabinba épített mobil komplexum, de nálunk védett objektumba telepítették.
exportja:
Lengyelország 1979-1, 1981-1, 1982-1
NDK 1979-1
Magyarország 1980-1 (Érd "20"-as objektum)
Csehszlovákia 1980-1
Bulgária 1980-1
Szíria 1982-5
Kuba 1983-1
5Sz99E Szenyezs-E
50 légicél (kötelék) követése, 17 lérak komplexum tüzének vezetése (Sz-75/125/200/300), 6 saját elfogó (kötelék) műszeres célravezetése (MiG-21/23/25). Zavaró célok automatikus kiháromszögelése.
Elvileg kabinba épített mobil komplexum, de nálunk védett objektumba telepítették."
Ennek nézzetek már utána HPAPS-sel, mert Mogyoródon, már 1973-ban üzemelt a "kupola" alatt! Sőt! Készült a Vasvári kp.Igaz, fényképem nincs róla, se internet hozzáférés...
Ezt a részét én sem tudom! ezért kértem, hogy ebben a témában HPAPS "szaktekintéllyel, konzultáljon (mivel itt nem fórum tag)!akagi
Nem tudom te mit láttál vagy miről tudsz, de a magyar légvédelmi rendszerbe 1964-től bekerültek a MiG-21PF-ek, 71-től pedig az MF-ek. Mindkét típuson volt egy LAZUR-rendszer, amely rádiós szövegelés nélkül, kódolt rádiójelekkel a fedélzeti műszereken kijelezve vezethette célra ezeket a gépeket, ennek a földi része volt a VOZDUH-rendszer. Ez nem tudom hogy mikortól volt és hol települt a földön, és tudomásom szerint nem volt (teljesen) automatizált rendszer. Én ennek a repülős oldalát ismerem, a földi részről csak hallomásból és egy-két filmrészletből - ott viszont konkrét magyarázat nélkül - vannak információim. A rendszer működését ha jól emlékszem a MiG-31 topikban írtam le évekkel ezelőtt.
Most sem sikerült egy árva konkrétumot sem mondanod. Hpaps szerint is legfeljebb Vozduh lehetett ott. Csak az meg nem AVR, ahol emel is írta. Az ő rövid summázata van a HT összefoglalóban is a Lauzrról.Ezt a részét én sem tudom! ezért kértem, hogy ebben a témában HPAPS "szaktekintéllyel, konzultáljon (mivel itt nem fórum tag)!
Én leírtam, hogy mit láttam, és miben voltam érdekelt (hírközlés), de sem erre, sem a feltett kérdésre nem kaptam érdemi választ, csak vagdalkozást!
Hölgyek, Urak!
Most, már közölhetem: A hetvenes évektől a kétezres évek elejéig működtettem (nem csak én!) a HM analóg és digitális légvédelmi hálózatát.
Ember!Most sem sikerült egy árva konkrétumot sem mondanod. Hpaps szerint is legfeljebb Vozduh lehetett ott. Csak az meg nem AVR, ahol emel is írta. Az ő rövid summázata van a HT összefoglalóban is a Lauzrról.
Na, ennyit a "vagdalkozásró". Itteni teljesítményed továbbra is a fing hámozását meríti ki...
Nekem akkor is tetszik,bosszantana nagyon ha lenne vagy 160darabunk,a rakétás verzióból.
![]()
Üdv!
Ha jól tudom nálunk is rendszerben volt.Volt bármilyen indok hogy miért selejteztük ki őket?
Teljesen eldobáltuk az összeset,vagy lehet még eldugva valahova?
Azt hallottam,hogy Csecsenföldön és Szíriában is beváltak a gyalogság tűztámogatásában.Lehetséges hogy Shilkán levont tapasztalatokat használták fel a BMPT kifejlesztésekor?Vagy az teljesen különálló dolog?
Anno azzal a felkiáltással dobtuk ki őket 1988 (?) magasságában, hogy a korszerű pct. eszközökkel szemben hasznossága kicsi. Ez idalizált esetekben igaz, amikor tudod, hogy hol van a cucc, mert a 2-2,5 km-es effektív lőtávval még az akkor már nem éppen legfrissebb AGM és ATGM-ek ellen sem igen tudott volna vitézkedni. A TOW 4 km tájáig jó, az AGM-114 meg akár 8 km-ig is.Üdv!
Ha jól tudom nálunk is rendszerben volt.Volt bármilyen indok hogy miért selejteztük ki őket?
Teljesen eldobáltuk az összeset,vagy lehet még eldugva valahova?
Azt hallottam,hogy Csecsenföldön és Szíriában is beváltak a gyalogság tűztámogatásában.Lehetséges hogy Shilkán levont tapasztalatokat használták fel a BMPT kifejlesztésekor?Vagy az teljesen különálló dolog?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..