Mesterlövész fegyverek, távcsöves puskák, romboló puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

H

Hummen23

Guest
Az "idehaza" az tőlem pont egy határral arrébb van, uh kicsit másak a jogszabályok, de ez csak az egyik része. A vadászat elég drága s annyira nem is izgat, inkább sport szinten érdekel a dolog. A két kaliber azért tetszik, mert jó a röppályájuk, nem olyan veszett nagy lőszerek, és nem is annyira drágák. Persze lőnék én 338 Lapuával is, csak csak épp az olaj fel kellene törjön a telken s nem kéne létezzen az a törvény, ami szerint minden altalajkincs az államé. Amit még szeretek az a 12-es sörét, korongra kurvanagy buli.
6,5x55-öt lőttél valaha? Nagyon kiegyensúlyozott, lapos röppályájú kaliber. Elterjedt, nagy lőszerválaszték van hozzá, nem is drága.
Ha nem baj neked, hogy LA, akkor bátran ajánlom. Viszont a rem700-at nem, ha nem akarod pimpelni. Hüvelyvonó és sütés csere az alap, de a csöve sem az igazi. Én többre tartom a gyári Tikka T3x-et.

• Hűha
Reactions: Miskolci Ogre

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 454
113
6,5x55-öt lőttél valaha? Nagyon kiegyensúlyozott, lapos röppályájú kaliber. Elterjedt, nagy lőszerválaszték van hozzá, nem is drága.
Ha nem baj neked, hogy LA, akkor bátran ajánlom. Viszont a rem700-at nem, ha nem akarod pimpelni. Hüvelyvonó és sütés csere az alap, de a csöve sem az igazi. Én többre tartom a gyári Tikka T3x-et.
A 6.5 x 55 Swidish mindennel rendelkezik csak lapos röppályával nem . A Svédek imádják , nekem volt én nem szerettem meg . Amúgy a lövész részről kifejezetten kellemes és viszonylag pontos ! De pont a pontossága miatt nem lapos a röppályája ugyanis a furat : lövedék tömeg aránya nagy vagyis viszonylag vékony a lövedék de 6.5-ekhez képes nehéz így hosszúnak kell lennie a lövedéknek , amit a huzag jól megvezet ezért pontos de a nagy tömege és a rossz BC-je miatt sokat és gyorsan veszít a sebességéből ami rontja a röppályát !

Jó nagy mélyre hatolási képességgel így kiemelt ölőerővel rendelkezik nem ok nélkül használják eredményesen a Svédek jávor vadászatra !

A Tikkákat szerettem addig a pontig amíg M690 és M695 volt de pont a T3 szériával qrták el de nagyon . Ugyanis a T3-nál lett 1soros műanyag tár ahol a lövedék a hegyével támaszkodik és nem a hüvely vállával . Ami azért gond mert a lövés visszahat a tárban lévő lövedékre -ami ugye a hegyével támaszkodik a tárba- és szépen visszakalapálja a hüvelybe ami tömörített töltetet hozhat létre és cső/tok robbanáshoz vezethet . Én megúsztam egy 2m-es torkolattűzzel és egy 2 napos hallás romlással !

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 108
31 929
113
2015-ben a szakadároknak juttatott belőle a Lobaev, egy későbbi gyári tesztlövészük felpakolta anno Instagramra.
Lényegében Lobajevék egyik "gyári tesztpályája" volt a donbasszi konfliktus (na meg persze Szíria) és részben azok alapján is fejlesztik folyamatosan a termékeiket. A nagyobb problémát inkább a klasszikus orosz minisztériumi bürokrácia jelenti, avagy hiába gyártanának Lobajevék a hivatásos orosz haderőnek nagy tételben mesterlövész fegyvereket, a beszerzési osztály fafejű bölényei ezt nem engedik. Konkréten maga Lobajev írta azt, hogy a mesterlövész fegyverektől is olyan strapabíróságot várnak el, mint egy sima AKM-től és a tesztek során úgy dobálják le őket mind hülyegyerek a dinnyét majd megy a szöveg, hogy nem felelt meg. Olyasmire gondolok, mint nem tudom hány méterről ráejtik a fegyvert direkte az optikára és csodálkoznak mikor az eltörik. Egyszerűen a mesterlövész fegyver nem erre való, pontosabban normál felhasználása nem egyezik meg egy sima egyéni lövészfegyverével. Csak hát ott is dolgozik a vízfej és hiába mondják már mindenfele, hogy cserélni kéne az SzVD-ket arra valahogy nem akar sor kerülni. Így viszont a különlegesek/Wagnerosok/egyes szakik kivételével nem jut el nagy számban Lobajev a csapatokhoz.

Ui: Lobajev Telegramon olyanról is beszélt, hogy mesterlövész célokra a 7,62x54R helyett azért is érdemes lenne más kalibert választani, mert a peremes lőszerek valahogy kevésbé stabilak a töltényűrben (?) és az alap kialakítás miatt nagyobb MOA-val dolgoznak. Ha lesz időm talán kikeresem azt az üzenetet, csak most még a tegnapi cikkel sem végeztem

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 801
26 378
113
A képből talán ki tudsz venni valamit
13277750_274563679554731_1685322628_n.jpg

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 281
5 609
113
A 6.5 x 55 Swidish mindennel rendelkezik csak lapos röppályával nem . A Svédek imádják , nekem volt én nem szerettem meg . Amúgy a lövész részről kifejezetten kellemes és viszonylag pontos ! De pont a pontossága miatt nem lapos a röppályája ugyanis a furat : lövedék tömeg aránya nagy vagyis viszonylag vékony a lövedék de 6.5-ekhez képes nehéz így hosszúnak kell lennie a lövedéknek , amit a huzag jól megvezet ezért pontos de a nagy tömege és a rossz BC-je miatt sokat és gyorsan veszít a sebességéből ami rontja a röppályát !

Jó nagy mélyre hatolási képességgel így kiemelt ölőerővel rendelkezik nem ok nélkül használják eredményesen a Svédek jávor vadászatra !

A Tikkákat szerettem addig a pontig amíg M690 és M695 volt de pont a T3 szériával qrták el de nagyon . Ugyanis a T3-nál lett 1soros műanyag tár ahol a lövedék a hegyével támaszkodik és nem a hüvely vállával . Ami azért gond mert a lövés visszahat a tárban lévő lövedékre -ami ugye a hegyével támaszkodik a tárba- és szépen visszakalapálja a hüvelybe ami tömörített töltetet hozhat létre és cső/tok robbanáshoz vezethet . Én megúsztam egy 2m-es torkolattűzzel és egy 2 napos hallás romlással !
6,5x55 be van olyan lövedék ami bizony lapos jó BCvel.... a Lapua Scenar széria 130-140gres kivitelei bizony jól sikerültek... a T3as széria CTR és UPR ns adj isten A1es szériája 10es fém tárral dobozból long range változatu csővel vannak szerelve, nagyon jó minőségű alap puskák...

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 876
32 233
113
Milyen lőszerrel lőnek a gyárban?
Nem tudom, a videóban nem látszott, de szerintem semmi extra házilag töltött, hanem sima gyári. Mondjuk vannak lőszerek, amivel a túlnyomással szembeni ellenállását tesztelik, azt valószínűleg ők töltik maguknak.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Nemigazán találkoztam 6,5x55-össel, inkább a 300 asokhoz volt szerencsém. Minek a rövidítése az "LA"?
A Remington 700-ast csak annyira pimpelném, hogy a tust kidobnám a p*csába és vennék valami pofásabbat helyette, az AWT-nek régebb volt egy alu tussa, az nagyon tetszett, de már nincs fent a weblapjukon, igaz nagy az internet ha a többi része megvan. A Remington csövét nem tudom így megítélni, a Varmint változat belőle kicsit vastagabb, így pontosabb.

• Tetszik
Reactions: Nemerson

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
183
1 263
93

Jóféle lőszer lehet, amiben a lövedéket a fegyver hátrarúgásától keletkező erő és a tár fala beljebb üt a hüvelyben...

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 454
113
Jóféle lőszer lehet, amiben a lövedéket a fegyver hátrarúgásától keletkező erő és a tár fala beljebb üt a hüvelyben...
Nem egyedi eset , 300WM(majd 5000j) kaliber Norma Nosler Partition 11,7g-os(180gr) volt , ja és krimpelt mag . Először az ólomhegyet ütötte el majd beljebb tolta . Mert nem a hüvely válla támaszkodik hanem a lövedék hegye ! Általában ugyan azokat a lőszereket használtam, a tömör töltés egy disznó hajtáson 5-ös tár 3. vagy 4. lövésénél volt de az addig betárazott és lövést átélt lőszereken utána megfigyeltem többön is főleg , hogy a gyári ültetési mélységet a krimpelt magnál nem is kell mérni ! Nem a lőszer volt szar hanem a T3-as gagyi tárja ! Soha más fegyvernél nem vettem észre ilyet pedig volt már vagy 50 !

• Tetszik
Reactions: Szittya

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 876
32 233
113

• Tetszik
Reactions: Kurfürst

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 280
33 857
113
Mesterlövész fegyver bemutatása:

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
268
724
93

• Tetszik
Reactions: Ocses

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 210
35 447
113
Egyes lövéseket és rövid sorozatokat.
Oroszoknak a 12.7-es Kord van, tudtommal nagyobb nincs ilyen célra.

Elég sok olyan szituáció van már, amikor hasznos tud lenni ilyen nagyobb kaliber, pl. épületek elleni harcnál.
Nyugatiaknak viszont van erre a célra nehéz,20milis rombolópuiskájuk.Többen is gyártanak
II.vh-ban még mi is gyártottunk 20milis öntőltő npk-t.Modern időkben elösszőr a búrok (kik mások?) csináltak,a háborús tapasztalataik nyomán (és kivételesen ez el is készült,nem hagyták félbe a fehér hatalom bukásakor)

ntw_20_l6.jpg

Háború alatt ők is,meg a rodéziaiak is használták az MG151 Mauser gá-t,főleg helikopterekről,de gyalogsági támogatóként is,hasonlóan mint itt a csecsenek (kommandós rajtaütéseknél,de nem volt általános).Ezen tapasztalatok nyomán fejlesztették aztán az amcsik az ASP30-at.De aztán nem rendszeresitették,feledésbe merült (ezt sem....de pl csináltak 70milis Hydra rakétára egy komplett sorozatvető családot is,Army elfogadta,igényelte-aztán nem kapott rá pénzt,hogy rendszeresitse.Nekünk pedig most jó lenne,nem csak nagy sorozatvető kell,kell a kicsi is).Megfontolandó lenne pedig elővenni,szerintem.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 711
2 485
113
Volt már róla szó, de nekem tetszik.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 428
83 600
113