Mesterlövész fegyverek, távcsöves puskák, romboló puskák

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 722
28 337
113
Forgotten Weapons elemzése az esetről. Ahogy Ian szavaiból kivettem vélhetően az történhetett, hogy lövéskor bár megindult a lövedék a csőben mégis olyan mértékben és olyan gyorsasággal alakult ki a normál üzemnél jóval magasabb túlnyomás, ami a legkisebb ellenállás fele távozva lényegében felrobbantotta a fegyvert. Avagy ismét az a megállapítás, hogy érdemes vigyázni a lőszerrel plusz ha valami szokatlant produkál akkor leállni és megnézni miért van.
A tervező reakciója
Részletesebb elemzés
 
W

Wilson

Guest
Új képek a Barrett REC10-ről Izraelben..

Az új fegyver fokozatosan felváltja majd az IDF-ben az "elhasználódott" 7,62 mm-es NATO kaliberű SR-25-öst.


71220206.jpg

27345806.jpg


11950835.jpg
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Pedig a SABOT (franciául köpeny, papucs, ha ránézel a képre, rájössz miért a név) finoman szólva nem új dolog. Leválóköpeny előbb volt kézi lőfegyverben, mint harckocsiban.

muzzle4.jpg
muzzle5.jpg
muzzle6.jpg
Te most az elöltöltősök fojtásáról beszélsz ? Mert annak a tömítés volt a feladata , tizedmilliméterekben mérhető a vastagsága és az akkoriban technikailag magas tűréshatárú cső és lövedék illesztését szolgálta . Én ezt nem tekinteném leváló köpenynek mert nem a sebesség fokozása volt a cél !
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 272
78 972
113
Te most az elöltöltősök fojtásáról beszélsz ? Mert annak a tömítés volt a feladata , tizedmilliméterekben mérhető a vastagsága és az akkoriban technikailag magas tűréshatárú cső és lövedék illesztését szolgálta . Én ezt nem tekinteném leváló köpenynek mert nem a sebesség fokozása volt a cél !
Meg nem is köpeny...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 010
15 955
113
Te most az elöltöltősök fojtásáról beszélsz ? Mert annak a tömítés volt a feladata , tizedmilliméterekben mérhető a vastagsága és az akkoriban technikailag magas tűréshatárú cső és lövedék illesztését szolgálta . Én ezt nem tekinteném leváló köpenynek mert nem a sebesség fokozása volt a cél !

Igen is meg nem is. Nem a sebességfokozás a feladata, így nem modern értelemben vett űrméret alatti, de az elv hasonló: egy kisebb kaliberű lövedék megvezetése és a lőporgázok tömítése is egyben.

A képen látható szövet tömítés elsődleges feladata pontosan ugyanaz, mint a rézköpenynek a modern lövedékeknél - segít belepréselni a lövedéket a huzagokba és megpörgetni (huzagolt elöltöltős csőnél értelemszerűen magának lövedéknek enyhén űrméret alattinak kellett lennie, különben nem tudnád huzagokon keresztül lepréselni a lőporkamráig, "pőren" a puha ólom is csak deformálódna töltéskor, illetve egyszerűen áttaknyolna a huzagokon.

A működése viszont hasonló, körbeöleli a lövedéket a csőben, kilövés után a kis textilköpeny pedig ugyanúgy leválik 5-10 méteren, mint a modern leválóköpenyek, maga a lövedék pedig halad tovább a célig.

A "sabot" elnevezés innen van tudtommal, nem a semmiből jött elő, volt előzménye. Kétféle jelentése volt eredetileg, mindkettő lábbelit jelöl: az egyik a klasszikus holland "fapapucs", a másik egyfajta bőrből és/vagy szövetből készült bocskorféleség.

Definition of 'sabot'​

(ˈsæbəʊ, French sabo)​

NOUN​

1. a shoe made from a single block of wood​

2. a shoe with a wooden sole and a leather or cloth upper

3. a lightweight sleeve in which a subcalibre round is enclosed in order to make it fit the rifling of a firearm. After firing the sabot drops away

4. Australian​

a small sailing boat with a shortened bow

Collins English Dictionary. Copyright © HarperCollins Publishers​

Word origin​

C17: from French, probably from Old French savate an old shoe, also influenced by bot boot1; related to Italian ciabatta old shoe, Old Provençal sabata​


Marriam-Webster értelmező szótár szerint az etimológiája:

The Evolution of Sabot​


The term sabot may have first been introduced into English in a 1607 translation from French: "wooden shoes," readers were informed, are "properly called sabots." The gun-related sense appeared in the mid-1800s with the invention of a wooden gizmo that kept gun shells from shifting in the gun barrel. Apparently, someone thought the device resembled a wooden shoe and named it sabot (with later generations of this device carrying on the name). Another kind of French sabot—a metal "shoe" used to secure rails to railway ties—is said to be the origin of the word sabotage, from workers destroying the sabots during a French railway strike in the early 1900s. The word sabot is probably related to savate, a Middle French word for an old shoe.
 
 • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest

Iráni mesterlövészek HS.50 és AM-50 nagy kaliberű mesterlövészpuskákkal​


Az IRGC iráni mesterlövészek kiképzéséről készült felvétel érdekes, mivel közelről mutatja az eredeti osztrák 12,7 mm-es Steyr HS.50 mesterlövészpuskát és annak összehasonlíthatatlanul elterjedtebb iráni másolatát, az AM-50-et, amelyet az iráni védelmi ipari szervezet vállalatai gyártanak. Köztudott, hogy Irán a 2000-es évek közepén 800 eredeti osztrák puskát vásárolt , de hamarosan az EU teljes fegyverembargót rendelt el Irán ellen. Hamarosan a HS.50-es puska másolatát állították sorozatgyártásba néhány módosítással, nyilvánvalóan a gyártás egyszerűsítése és olcsóbbá tétele érdekében, így az iráni puskák pisztolymarkolatúak, és hiányoznak a hosszanti bordák, amelyek az eredeti osztrák gyártmányú puskák csövén jól láthatóak.
Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest

Iráni .50 Cal: Az AM-50 Sayyad és használata a Közel-Keleten​


Az AM-50 Sayyad- azaz Vadász- gyakran látható a Közel-Keleten, különösen ott, ahol Irán szövetségeseket tart fenn vagy fegyvereket szállít. Azonban nem mindig az Iráni Iszlám Köztársaság barátainak kezében jelenik meg, és gyakran találkozhatunk vele olyan csoportok kezében, mint a Hayat Tahir Al-Sham és az ISIS, valamint Irán szövetségesei, például az iraki Népi Mozgósító Erők vagy a jemeni Húszi-erők.

Ennek az egylövetű haditechnikai puskának némileg egyedi története van. Létrehozása 800 darab Steyr HS.50-es puska importálásából ered, amelyeket az osztrák Steyr-Mannlicher cég adott el az iráni Nemzeti Rendőrségi Szervezetnek, amely a Steyrnek 2005-ben adott 8 millió dolláros megrendelés keretében állítólag a jól felfegyverzett kábítószercsempészek elleni használatra vásárolta a puskákat, valószínűleg az afgán-pakisztáni határ nagy, nyílt hegyvidéki területein. Ez a vásárlás teljesen legális volt, és a kiváló minőségű .50 BMG használata a csempészek járműveinek megbénítására és a nagy távolságból érkező fenyegetések semlegesítésére teljesen elvárható.

A már jól ismert mintát követve (más példák közé tartozik a KLS és az S-5.56-os támadó puska) azonban ezeket a puskákat hamarosan klónozták, és a 2000-es évek elejére úgy tűnik, hogy sorozatgyártásba kerültek. A Steyr eredeti HS.50-es puskái és az iráni DIO AM-50 Sayyad puskája között azonban lényeges különbségek vannak, nevezetesen a pisztolymarkolat, a kúpos, nem bordázott cső kialakítása és a csőhossz kis eltérése.

Az alábbi képek megkönnyítik az összehasonlítást - a felső képen egy HS. 50, az alsó képen az AM-50 Sayyad látható.
140428_600-1-.jpg10189282893_791264f801_o-1-.jpg


Images source: ARES/Hoplite Blog - http://armamentresearch.com
Ami érdekes a különbségekben, az az, hogy egyértelműen mutatják a puska "iráni DNS-ét" - a pisztolymarkolat olyan típusú, amelyet a kínai CQ puskákon használnak -ami az M16A1 klónja -, amelyet aztán Irán S-5.56 néven klónozott. Ezért egy másolat másolatának egyik alkatrésze egy másik másolatban landolt.

Az AM-50 története valóban a fegyvertechnológia másolásának és elterjedésének története, amelynek még több fordulata van, amint azt később részletezni fogom.

Miután az AM-50-es sorozatgyártásba került a Defence Industries Organisation (Védelmi Ipari Szervezet), Irán állami tulajdonú fegyvergyártó vállalata által, aztán világszerte eladásra kínálták.
A DIO prospektusának az AM-50-et bemutató része.firefox_2018-12-13_14-44-03.pngBár jelenleg nincs bőséges bizonyíték más országoknak történő törvényes értékesítésre - Irakot leszámítva - rengeteg bizonyíték van mind az iráni fegyveres erők, mind Irán közel-keleti szövetségesei általi használatra.


Iranian_commandos_now_equipped_with_new_AM_50_Sayyad_sniper_rifles_640_001-1-.jpgVelayat_94_Military_exercise_03_by_Mbazri.jpg


Az iráni hadsereg mesterlövésze egy AM-50 Sayyaddal, 2016 márciusában, és az iráni haditengerészet mesterlövészei 2016 elején.

Tekintettel arra, hogy a modern konfliktusokban a páncéltörő puskák hasznosak a könnyű páncélozott járművek, a járművön szállított IED-k hatástalanítására és az épületek átlövésére, nem meglepő, hogy ezeket a puskákat Irán számos félnek szállította:

 • A libanoni és szíriai Hezbollah, amely Izrael és a szíriai lázadók ellen harcol.
  Más, Irán által támogatott szíriai csoportok, például a Szíriai Szocialista Nacionalista Párt (SSNP).
  a Hamász fegyveres csoportjai Gázában.
  Húszi erők Jemenben
  A Szíriai Arab Hadsereg (nagyszámú orosz OSV-96 12,8x107mm-es puska mellett).
  a síiták által dominált iraki népi mozgósító egységek.
  Az iraki fegyveres erők
A .50 BMG puskával felfegyverzett mesterlövész jelenlétének erőteljes "élettani hatása" (valamint a páncéltörő képessége) természetesen szintén fontos, és ez nyilvánvalóan szerepet játszik abban, hogy a Gázai övezetben ezeket a puskákat bizonyos fokig erősemlegesítőnek szánták, mivel a milicisták így nagy távolságból képesek "kinyújtózni és megérinteni" az izraeli erőket. Egy másik példa erre a Barrett M82-es puskák használata az IRA által az észak-írországi South Armaghban az 1990-es évek végén. Bár a használókat végül semlegesítették, a fenyegetést rendkívül komolyan vették. Az olcsó és pontos AM-50 ebben az esetben tökéletesen megfelel Irán operatív igényeinek. A nagyméretű lövedéknek a gyengén páncélozott járművek hatástalanítására való képessége azt jelenti, hogy az olyan puskák, mint az AM-50, gyorsan bevethetők csapatszállítók vagy VBIED-ek ellen, amikor nehéz géppuskák vagy RPG-k/ATGM-ek nem állnak rendelkezésre, ami rendkívül hasznos az ilyen fenyegetésekkel szembenézők számára.

Természetesen az AM-50 csak egy a sok antianyag puska közül a jelenlegi közel-keleti konfliktusokban, de állandóan jelen van ott, ahol Irán katonai kézben van, vagy segítséget nyújtott. Néha ez a szállítás burkolt - például Gázába -, máskor pedig meglehetősen nyílt, mint például a szíriai hadsereg kezében látható nagy mennyiségű puska. Úgy tűnik, hogy a puskát néha olyan optikával látták el, amely külsőleg némileg hasonlít a szovjet PSO-1 távcsőre, máskor pedig egyértelműen hazai termékekkel, mint például Szíriában.


untitled460-1-.pnguntitled457-1--1-.png


Az AM-50 a szíriai Hezbollah kezében. Rufus McDonald

C8OiPsiUQAAMI95.jpg-large.jpg

Pro-Regime SSNP Fighter with AM-50 Source: Rufus McDonald

Az alábbi első képen jól látható, hogy a sorozatszámot eltávolították, ami annak bizonyítéka, hogy megpróbálták eltitkolni a puska szállítóját.


Dr1PI2xWkAAIz0q-1-.jpg1392100415431691_PhotoL-1-.jpg


gázai harcosok AM-50-sel
 
W

Wilson

Guest
C1mMYJTUUAAd9fy.jpgC1mMaJjUkAANc4x.jpg


Húszi erők AM-50-es fegyverrel Forrás: Houthi Forces with AM-50 Source: McDonald

Cm3BShQWIAA8dV1.jpg

Cm3BShZXEAAyeU0.jpg


Iraki katonák kiképzésen az AM-50-es fegyverrel Forrás: Forrás: Haidar Sumeri

A fenti képeken látható összes felhasználó az AM-50 "legitim" felhasználója, legalábbis az iráni kormány szemszögéből. A fegyver azonban nagy mennyiségben került, Korrupción vagy zsákmányoláson keresztül más fegyveres csoportokhoz is, amelyek közül sokan közvetlenül szemben állnak az iráni és gyakran a nyugati érdekekkel. Ide tartoznak többek között, de nem kizárólagosan:

ISIS Szíriában és Irakban
ISIS Wilyat Sinai (Egyiptom)
A törökök által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg lázadói.
Hayat Tahir Al-Sham (HTS)
Válogatott lázadó és szalafista csoportok Szíriában.
Kurd PKK harcosok és a Peshmerga.
A Húszi ellenes erők Jemenben


C7m7WdDXwAI2U-r.jpgDEaEulUW0AAVije.jpg


ISIS mesterlövészek Moszulban, illetve Szíriában AM-50-essel (Forrás: Historicoblog, Sheyk Babak)

photo_2018-12-11_13-03-02-1-.jpgphoto_2018-12-11_13-05-02-1-.jpg


HTS harcosok Idlibben, Szíriában - AM-50-essel. Figyelje meg a 2. képen látható rögtönzött hangtompítót.


Az alábbi képek különösen érdekesek - azonos AM-50-es puskákat mutatnak, mindkettőt az ISIS Wilyat Sinai-i fegyveresei használják az egyiptomi biztonsági erők ellen, majd ezek az erők elfogták őket. Mivel Egyiptom nem vásárolta meg az AM-50-est, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ez a puska (más fegyverek, például ATGM-ek mellett) a Hamásztól került át a Gázai övezetbe az ISIS-hez. A fegyverszállítások nem az ideológiai igazodás eredménye, hanem inkább úgy tűnik, hogy az ISIS finanszírozásának és a gázai fegyveres csoportok fegyverellátási képességének gyakorlati realitása az egyiptomi-gázai határ alatti (néha szó szerint) csempészésen keresztül.

Ezeket az eladásokat azóta egy belső ISIS-politikai változás miatt leállították, de azóta többször is megjelentek az átadott fegyverek, valamint a hagyományosabb DMR/Sniper puskák. Az AM-50 a nyilvánvalóan képzett felhasználók kezében a Sínai-sivatagban nagyon hatékonynak tűnik.


DZCGyRyWsAE4DJx.jpgDbpUwhTWAAYOR2Z.jpg-large.jpg


Ugyanaz az AM-50-es használatban lenti kép, és az ISIS Sínai-sivatagból zsákmányolt fenti kép forrás: ISIS Sínai-sivatag: Berkowitz
 
W

Wilson

Guest
DYCMsgOXcAIZ-yG.jpg-large.jpg

AM-50 puska a TFSA harcosainak kezében az Olajág hadműveletben. Forrás: Forrás: Sheyk Babak

A puska természetesen az iraki, szíriai és esetleg jemeni fegyverpiacokon is szabadon beszerezhető. Néhány kiváló felbontású képnek köszönhetően láthatjuk, hogyan néznek ki a szíriai hadseregnek szállított AM-50-esek, és milyen céltávcsövekkel látják el őket. Az alábbi képek csak egy jó minőségű példát mutatnak a szíriai Idlíb tartományban eladó AM-50-esről.
Figyeljék meg a nagyon jól látható CQ markolatot és a kaliberjelölést.

serial-1.jpg

overall-1.jpg


Ez a puska a megkülönböztető DIO pontbélyegzővel ellátott 1800069-es sorozatszámmal van jelölve, és két optikával érkezett. Mindkettő angolul van jelölve - az egyikre az van írva, hogy "Optical Sight for 12.7mm snipe-rifle (sic)", de nem világos, hogy milyen további részletek vannak rajtuk. Mindkettő szilárd felépítésűnek tűnik, hogy ellenálljon a puska által kilőtt nagyméretű lövedék energiájának. A különböző képeken azonban különböző távcsövek láthatók, így úgy tűnik, hogy többféle gyári opció létezik - a puskák néha DIO RU60G és RU120G hőtávcsövekkel is láthatók. Úgy tűnik, hogy sok iráni gyártású fegyverrel ellentétben népszerűek, és 3000 dollár körüli áron kínálják őket eladásra.

2-1-.jpeg

Hayat Tahir Al-Sham elfoglalása a síita milícia harcosaitól - 2015. Forrás: Nehézfegyverek és fegyveres erők: ARES Blog

Amint láthatjuk, az AM-50 Sayyad széles körben elterjedt és népszerű fegyver a Közel-Keleten, egyszerű és olcsó kivitele miatt pedig, széles körben is el tud terjedni.

Az AM-50 befolyásának története azonban ezzel nem ér véget. Tekintettel a fegyveres csoportok hajlandóságára a Közel-Keleten korlátozott pénzeszközökkel, tartalék nehézgépfegyverek csöveivel és tehetséges mérnökökkel, a "helyben készített "anyagellenes" puskák nagyon népszerűek. Míg az ilyen puskák minőségükben, kivitelükben és kaliberükben óriási különbségeket mutatnak, két példa különösen releváns az AM-50-nél.

Az első ilyen egy rögtönzött ISIS-dizájn, amelyet ritkán látunk, de a legjobban egy nemrégiben közzétett videón figyelhető meg a szíriai Deir Ez-Zorból. Ez a rögtönzött puska nem egy AM-50-es, de egyértelműen nagymértékben merít ihletet annak kialakításából, . Úgy tűnik, hogy a csőszájféket is lemásolták, de HMG csövet (valószínűleg 14,5 mm-es szovjet) és PU-stílusú orosz távcsövet használ. Látható akcióban a SyAA járművek ellen.

DseyOPLXcAAhEiS.jpg

A második AM-50-es példány sokkal közelebb áll az eredetihez, de ismét 14,5 mm-es HMG-csövet használ. Ezúttal úgy tűnik, hogy az alsó részt csöveket akár közvetlenül Iránból is szállíthatták, mint a knock down készletek részét, vagy egyébként nagy mennyiségű gyártási útmutatást kaptak Iránból. Ez a gázai "Ghoul" puska, amely annyira hasonlít az AM-50-eshez, hogy nagyon nehéz megkülönböztetni a kettőt.
Forrás: B: TFB

firefox_2018-12-13_14-31-35.jpg

Screen-Shot-2018-03-01-at-4.16.27-AM-1-.png

Source: TFB

Nem teljesen világos, hogy a Ghoul mennyire saját gyártmány, de már használták az izraeli erők ellen nagyobb távolságból. Bár a 14,5×114 mm-es lövedék gyorsabb és nagyobb, mint a .50 BMG/12,7x99 mm-es, eredetileg a szovjet hadseregben páncéltörő és légvédelmi célokra szánt lövedék, a pontosság valószínüleg rosszabb.

Az AM-50 Sayyad lenyűgöző példája a fegyverek széleskörű elterjedéséig, kezdve a kábítószer-ellenes tevékenységre szánt egyetlen fegyvereladástól egészen a nagyszámú fegyveres csoportok felfegyverzéséig szerte a Közel-Keleten, Jementől Szíriáig, és a kettő közötti mindenféle ideológiával. Arra is példa, hogy ezek a puskák milyen nagy hasznossággal bírnak mind az állami, mind a nem állami fegyveres csoportok számára, az ISIS elleni VBIED elleni taktikától az ISIS ellen Irakban az egyiptomi hadsereg nagy távolságból történő megtámadásáig a Sínai-sivatagban ugyanezen terrorista csoport által. Tekintettel az egyszerű és pontos kialakítására, viszonylag könnyen klónozható, ellentétben a Barrett vagy az OSV-96 puskák vonalával, és még sokáig fogjuk látni ezt a puskát és másolatait.

DtC3MMGXgAA1IS7.jpg-large.jpg 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 158
75 608
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
The Ministry of Defense of Finland is preparing to buy new sniper rifles for its infantry

This is a new rifle system from the manufacturer Sako Oy, model Sako M23. The new sniper rifle will replace the existing rifles of the same purpose in the Finnish army – SVD Dragunov and TKIV85.

76c0b850-d7d9-18f7-e1f5-9f8d5fb1605f


Reszeltek egy kicsit az AR-10/15-ön , gyakorlatilag ellátták különböző szabvány rögzítési pontokkal meg ergonómikusabbá tették és ennyi ! Legalább lőszernek meghagyták az amúgy kitűnő 7,62NATO-t .

Az előnye az eddigiekkel szembe , hogy kivonják a régebbi típusokat és egy típus lesz nemcsak a Finneknek hanem a Svédeknek is !

Gyakorlatilag lesz egy új Dragunovjuk !