Mesterlövész fegyverek, távcsöves puskák, romboló puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Érdemes nézni, amit mond 5 perc környékén. A tervező szerint normál esetben a nyomás az 55 ezer psi (379 MPa) környékén van, míg a menet leszakításához 85 ezer psi (586 MPa) szükséges, szóval minimum másfélszeres túlterhelésről beszélünk. Nem tudom a fegyvergyártásban mennyi ráhagyással szoktak tervezni, tudom nem jó az analógia, de a vadászgépeknél korábban alkalmazott háromszoroshoz képest eléggé csekély. Kíváncsi lennék hogyan alakult volna mindez, ha nem egy Serbu, hanem mondjuk egy M82 Barrett lett volna amiben felrobban a lövedék. Mert a fő sérüléseket pont a lerepülő kupak okozta, ami aztán a reteszt letörve lyukasztotta át srapnelként a tüdejét illetve sértette fel a nyaki artériát.

Mondjuk utánaolvasva a SLAP lövedékeknek azt a tengerészgyalogság kizárólagosan az M2 géppuskában engedte használni, mesterlövész/rombolópuskákban szigorúan tilos volt ezeket alkalmazni. Volt ennek egy 7,62x51 milliméteres változata is, de annál például a lövedék túlságosan instabil volt és könnyen dezintegrálódott átlyulasztva az M60 csövét plusz akkora extra átütés nem járt vele, mint .50 esetében.
Lehet,hogy csak simán nem takarította a csövet a sok SLAP után és lerakódott a műan,ag annyira,hogy nem ment ki a lövedék.

• Tetszik
Reactions: Ocses and nyugger

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 108
31 930
113
Ez az infó honnan származik, hogy ekkora ráhagyás van?
Valszeg rosszul emlékszem, egyszer a Szu-57 földi tesztpéldányának tesztjei közben merült fel a fórumon a szárny túlterhelésének kérdése, hogy a korábbiakhoz képest kisebbre méretezték. Mintha ott merült volna fel ez a háromszoros szorzó, de igen rosszul fogalmaztam, nem az egész gépre, hanem csak a szárnyra értendő.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 108
31 930
113
Lehet,hogy csak simán nem takarította a csövet a sok SLAP után és lerakódott a műan,ag annyira,hogy nem ment ki a lövedék.
Ez mondjuk nem elképzelhetetlen, a korábbi videóit nézve mostanság azért többet lőtt SLAP-el és az említett baleset előtt is említi ahogy hirtelen lábnyi távolsággal kezdett félrehúzni a fegyver. Másrészt viszont "no blockage"-t emleget és a SLAP mellett lőtt hagyományos lőszerrel is, szerintem annál ki kellett volna ütközzön ha úgymond dugulás van.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Ez mondjuk nem elképzelhetetlen, a korábbi videóit nézve mostanság azért többet lőtt SLAP-el és az említett baleset előtt is említi ahogy hirtelen lábnyi távolsággal kezdett félrehúzni a fegyver. Másrészt viszont "no blockage"-t emleget és a SLAP mellett lőtt hagyományos lőszerrel is, szerintem annál ki kellett volna ütközzön ha úgymond dugulás van.
Úgy illik,hogy maximum 2-3 SLAP után normál,hogy valamennyire kitakaritsa a csövet.

• Tetszik
Reactions: nyugger

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113
Ez az izé valódi fegyver vagy micsoda?
Mert számomra nem világos, hogy mire jó ez, ha 2-3 lövésenként takarítani kell...
Ez az "izé"(M903 SLAP) egy nagyteljesítményű űrméretalatti páncéltörő lőszer aminek a köpenye műanyag.Ez a műanyag burok koszolja a csövet.Ha betartod,hogy 2-3 lőszer után kilősz pár normált is akkor nincs gond.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 868
67 527
113
Ami SLAP lőszer videót én láttam, azok alapján (figyelem: ez nem egy szakmai vélemény) akkora nagy előny nem jelentkezett. Legalábbis kis távolságokra leadott lövéseknél. Nyilván felmerül a kérdés, hogy ki a fene lő kis távolságokra ilyen puskákkal.

Minden esetre az egy elgondolkodtató dizájn probléma, hogy szerelhető komponens néz a lövész arca irányába.

A repülőgép ipar biztonsági tényezőja 1.5, tehát 50% a ráhagyás a tervezett maximális, engedélyezett túlterhelésre. Ez az úgynevezett töröterhelési többes értéke.
Daruknál szokás 5-szörös, vagy afeletti értékkel számolni.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 108
31 930
113
Ez az izé valódi fegyver vagy micsoda?
Mert számomra nem világos, hogy mire jó ez, ha 2-3 lövésenként takarítani kell...
Olyan mint a harckocsik esetében az APDS lőszer, a normál lövedékhez képest a hüvelyben egy űrméret alatti volfram penetrátor foglal helyet (.50 BMG esetében egy 7,62-es), amit műanyag burokba ágyaztak. Lövéskor a cső elhagyása után a köpeny leválik és ahogy az APDS esetében, így itt is a hagyományoshoz lőszerhez képest jelentősen nagyobb kezdősebesség érhető el laposabb röppálya és nagyobb pontosság mellett. (géppuska lőszereket nézve, a mesterlövész egy más kérdés) Viszont a műanyag köpeny rendesen össze tudja koszolni a csövet és a huzagolást, ami akár a videón látott esethez is vezethet. Csak itt csőrobbanás helyett a kupak menete engedett el

SLAP és sima pct-gyújtó lövedékek összehasonlítása

Slaptrajectory.jpg

A táblázatnál annyi a különbség, hogy az M962 az az M903 SLAP nyomjelzős változata

M

molnibalage

Guest
Olyan mint a harckocsik esetében az APDS lőszer, a normál lövedékhez képest a hüvelyben egy űrméret alatti volfram penetrátor foglal helyet (.50 BMG esetében egy 7,62-es), amit műanyag burokba ágyaztak. Lövéskor a cső elhagyása után a köpeny leválik és ahogy az APDS esetében, így itt is a hagyományoshoz lőszerhez képest jelentősen nagyobb kezdősebesség érhető el laposabb röppálya és nagyobb pontosság mellett. (géppuska lőszereket nézve, a mesterlövész egy más kérdés) Viszont a műanyag köpeny rendesen össze tudja koszolni a csövet és a huzagolást, ami akár a videón látott esethez is vezethet. Csak itt csőrobbanás helyett a kupak menete engedett el

SLAP és sima pct-gyújtó lövedékek összehasonlítása

Slaptrajectory.jpg

A táblázatnál annyi a különbség, hogy az M962 az az M903 SLAP nyomjelzős változata
Beszarás, nem tudtam, hogy létezik ilyen lőszer ilyen méretben.

• Tetszik

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 454
113
Viszont a sebzése durva volt.
Na pont ezért adtam nagyon gyorsan túl a 22-250-es puskámon ! Nagy sebességű pici lövedék lapos röppályával és borzasztó felületi sebzéssel !

Az Accelerator 50m is 20-25cm-es szórásképet produkált ! Kipróbáltuk több puskából egyik se szerette ! Nem tudom , hogyan tudott eljutni a forgalmazásig !

A szeretett 243-asomhoz is jól kell lövedéket választani mert a puha maggal nincs mélységi hatás csak borzalmas sebzés !

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 454
113
Ez az "izé"(M903 SLAP) egy nagyteljesítményű űrméretalatti páncéltörő lőszer aminek a köpenye műanyag.Ez a műanyag burok koszolja a csövet.Ha betartod,hogy 2-3 lőszer után kilősz pár normált is akkor nincs gond.
El nem tudom képzelni , hogy milyen műanyag az ami nem csúszik át a huzagokon ? A sebességét lehet fel tornázzák de a pontosságán nem hiszem , hogy tudnak javítani !

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 210
35 447
113
Na pont ezért adtam nagyon gyorsan túl a 22-250-es puskámon ! Nagy sebességű pici lövedék lapos röppályával és borzasztó felületi sebzéssel !

Az Accelerator 50m is 20-25cm-es szórásképet produkált ! Kipróbáltuk több puskából egyik se szerette ! Nem tudom , hogyan tudott eljutni a forgalmazásig !

A szeretett 243-asomhoz is jól kell lövedéket választani mert a puha maggal nincs mélységi hatás csak borzalmas sebzés !
érzékeny a huzagemelkedésre.Ha nem pont nekivaló,akkor instabil.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 216
86 187
113

Nyugi az M903 ugyanolyan pusztító mint a normál 12,7-es lőszer és a pontosságával sincs baj.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 108
31 930
113
Forgotten Weapons elemzése az esetről. Ahogy Ian szavaiból kivettem vélhetően az történhetett, hogy lövéskor bár megindult a lövedék a csőben mégis olyan mértékben és olyan gyorsasággal alakult ki a normál üzemnél jóval magasabb túlnyomás, ami a legkisebb ellenállás fele távozva lényegében felrobbantotta a fegyvert. Avagy ismét az a megállapítás, hogy érdemes vigyázni a lőszerrel plusz ha valami szokatlant produkál akkor leállni és megnézni miért van.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.