Mesterlövész fegyverek, távcsöves puskák, romboló puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Hol?Bele sem fér.
EG1-Ls-A4-XYAIdb-R9.jpg

Ilyenekkel kezdték pár éve. Megoldják.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 798
26 372
113
Ilyen az, ha képedbe robban egy román tervezte 50-es az USA-ban. Nem dizájner, hanem lőszerhiba okozta a bajt.
A srácnak nagyon nagy szerencséje volt:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Csak nekem tűnik a menet a cső végén lófasz mélységűnek? Nem a leradírozottra gondolok hanem a felső még ép részekre.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 090
85 943
113
Akkor amikor azt mondja, hogy very hot round az a túltöltött lenne?
Amúgy ez a puska egy átgondolt gepárd m1-nek tűnik.
Ha ez egy átgondolt Gepárd akkor a Ferrari is egy átgondolt Trabant...

Nem ott inkább a lövedék hőmérsékletére.
Előfordulhat,higy zarolás előtt robbant fel a lőszer mert túlhevült.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 090
85 943
113
Butaságot írtam,biztosan nem magatól robbant fel a lőszer(látszik a videón)!

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 846
67 330
113
Azért csúnyán helyben hagyta a puskája. Nyilván a sérülései is teszik, de azért látszik rajta, hogy volt egy randevúja a halállal.
Gyakran követen a csatornáját, ahogy még pár másikét is és azon tűnődtem már korábban is, hogy vajon a youtube műsorgyártás hevülete mikor viszi bele egyiket-másikat egy-egy neccesebb szituba.
Ez az volt.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 097
31 797
113
Csak nekem tűnik a menet a cső végén lófasz mélységűnek? Nem a leradírozottra gondolok hanem a felső még ép részekre.
Érdemes nézni, amit mond 5 perc környékén. A tervező szerint normál esetben a nyomás az 55 ezer psi (379 MPa) környékén van, míg a menet leszakításához 85 ezer psi (586 MPa) szükséges, szóval minimum másfélszeres túlterhelésről beszélünk. Nem tudom a fegyvergyártásban mennyi ráhagyással szoktak tervezni, tudom nem jó az analógia, de a vadászgépeknél korábban alkalmazott háromszoroshoz képest eléggé csekély. Kíváncsi lennék hogyan alakult volna mindez, ha nem egy Serbu, hanem mondjuk egy M82 Barrett lett volna amiben felrobban a lövedék. Mert a fő sérüléseket pont a lerepülő kupak okozta, ami aztán a reteszt letörve lyukasztotta át srapnelként a tüdejét illetve sértette fel a nyaki artériát.

Mondjuk utánaolvasva a SLAP lövedékeknek azt a tengerészgyalogság kizárólagosan az M2 géppuskában engedte használni, mesterlövész/rombolópuskákban szigorúan tilos volt ezeket alkalmazni. Volt ennek egy 7,62x51 milliméteres változata is, de annál például a lövedék túlságosan instabil volt és könnyen dezintegrálódott átlyulasztva az M60 csövét plusz akkora extra átütés nem járt vele, mint .50 esetében.

• Tetszik
Reactions: megazez

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 798
26 372
113
A tervező szerint normál esetben a nyomás az 55 ezer psi (379 MPa) környékén van, míg a menet leszakításához 85 ezer psi (586 MPa) szükséges, szóval minimum másfélszeres túlterhelésről beszélünk.
Igen pont erre a +30k psi-re gondoltam amikor azt kérdeztem, hogy a very hot meg az extra extra hot a túltöltöttségre utal.

• Tetszik
Reactions: nyugger

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 982
4 862
113
Akkor amikor azt mondja, hogy very hot round az a túltöltött lenne?
Szia,

Szerintem igen, pontosabban a szovegkornyezetet nezve nem is szandekosan tultoltott, hanem a tarolas kozben megvaltozott a lopor, ezert nagyobb nyomast okoz (ez konnyen elofordulhat attol, hogy kicsit gyorsabban eg a tervezettnel, ezert ekkor gyorsabban no a nyomas a tervezettnel, aminek viszont az a mellekhatasa, hogy meg gyorsabban eg a lopor, ezert meg gyorsabban no a nyomas, ... szoval kicsi kezdeti kulonbseg egeszen nagy nyomaskulonbseget tud okozni).

M

molnibalage

Guest
Érdemes nézni, amit mond 5 perc környékén. A tervező szerint normál esetben a nyomás az 55 ezer psi (379 MPa) környékén van, míg a menet leszakításához 85 ezer psi (586 MPa) szükséges, szóval minimum másfélszeres túlterhelésről beszélünk. Nem tudom a fegyvergyártásban mennyi ráhagyással szoktak tervezni, tudom nem jó az analógia, de a vadászgépeknél korábban alkalmazott háromszoroshoz képest eléggé csekély.
Ez az infó honnan származik, hogy ekkora ráhagyás van?

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 924
5 428
113
Amúgy ha jól tudom 30%-a ráhagyás fegyvereknél a nyomásra.
Tormenáló (vizsgáló lőszerek) így vannak kialakítva +30% de valószínűleg többet is bírna a fegyver)

• Tetszik
Reactions: fip7 and nyugger

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 097
31 797
113
Igen pont erre a +30k psi-re gondoltam amikor azt kérdeztem, hogy a very hot meg az extra extra hot a túltöltöttségre utal.
Lehet nem is feltétlen a gyártáskor nézték el a lőpor mennyiségét, hanem az idők során a tárolás alatt mentek végbe olyan folyamatok, amik végül a túlnyomást okozták. Ahogy mondta a videóban nem mai lövedékekről van szó, pár év alatt sokminden történhetett a legjobb tárolás mellett is. Minden esetre nem lenne egyedi eset, az ilyen úgynevezett surplus ammo esetében többször előfordult hasonló. Például a török gyártású 7,92mm-es Mauser lőszer notóriusan hajlamos a túlnyomásra, a videóban is látszik, hogy megrepedt tőle a német-jugó Kar 98K

Az etióp meg egyszerűen szar

• Tetszik
Reactions: bel