Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 922
8 564
113
Annyira alacsony a Duna, hogy az elsüllyedt hajók is látszanak...

A Mohács alatti Duna-szakaszon a Gabriella-sziget környékén négy elsüllyedt hajó roncsai ülnek a meder fenekén, amelyek most láthatóvá váltak.

Csak jelzem, hogy szept. 6.-án alacsony volt a Duna szintje. 12 napja.

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
867
2 523
93
Valószínű, a '13-as árvizet nem követtem ennyire nyomon.
Most az osztrák esőzések után mondta valaki a tv-ben, hogy nem kell aggódni jóval a '13-as víz alatt maradunk, miközben azok rekordokat emlegettek, Szlovákok és Csehek is usztak. Akkor kezdtem nézni a szinteket, webkamerákat és nekem nem az jött le, hogy ez sima liba lesz.
Közben időről időre emelték itt is a várható szintet.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 686
31 847
113
Valószínű, a '13-as árvizet nem követtem ennyire nyomon.
Most az osztrák esőzések után mondta valaki a tv-ben, hogy nem kell aggódni jóval a '13-as víz alatt maradunk, miközben azok rekordokat emlegettek, Szlovákok és Csehek is usztak. Akkor kezdtem nézni a szinteket, webkamerákat és nekem nem az jött le, hogy ez sima liba lesz.
Közben időről időre emelték itt is a várható szintet.
Az osztrákoknál nem a Duna volt a kritikus, hanem a mellékfolyói pl a Wien folyó meg a Kamp.

• Tetszik
Reactions: tonyo and Szittya

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 632
31 642
113
Szimpatikus gépecske.
Felteszem könnyebb, mint egy átlag hagyományos traktor + hernyótalpas, vagyis kisebb mértékű taposást végez, kevésbé tömöríti az amúgy is agyonnyomorgatott termőföldet.
Kb. a fülke súlyával tud kevesebb lenni, ami csökkent súlyhoz hozzájön a mindenféle érzékelő, kommunikációs eszköz. Nekem, ránézésre jelentősen nem csökkenti a talajnyomást, mint egy hagyományos hevederes, mert azokon meg nagyobb a heveder felülete. A videóban sem nagyon erőltetik a környezetvédelmet, még a talajnyomásnál is viszonylag kevésbé meggyőzően mondja az ember, hogy alacsonyabb. Meg azért kell mellé még a rendes traktor a szegélyt körbedolgozni.
Sajnos azt gondolom, hogy az ilyen gépek is olyan irányba mutatnak, hogy a nagytáblás művelési ágra lesz igény [pláne amíg közúton sem közlekedhet magától], ami meg megint tesz egy kérdőjelet a környezetvédelmi lózungok mögé.

Szimplán arról szól, hogy egy kvázi szakképzetlen kezelő elég több olyan gépre, aki kevesebbet beteg, kevesebbet fárad el, nincs szabadsága... tehát lehet rajta hosszú távon és kellő földméretek mellett spórolni. Semmi másról nem szólnak a mezőgazdasági fejlesztések, mint a költséghatékonyság. A többi csak marketing.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 711
11 559
113
Kb. a fülke súlyával tud kevesebb lenni, ami csökkent súlyhoz hozzájön a mindenféle érzékelő, kommunikációs eszköz. Nekem, ránézésre jelentősen nem csökkenti a talajnyomást, mint egy hagyományos hevederes, mert azokon meg nagyobb a heveder felülete. A videóban sem nagyon erőltetik a környezetvédelmet, még a talajnyomásnál is viszonylag kevésbé meggyőzően mondja az ember, hogy alacsonyabb. Meg azért kell mellé még a rendes traktor a szegélyt körbedolgozni.
Sajnos azt gondolom, hogy az ilyen gépek is olyan irányba mutatnak, hogy a nagytáblás művelési ágra lesz igény [pláne amíg közúton sem közlekedhet magától], ami meg megint tesz egy kérdőjelet a környezetvédelmi lózungok mögé.

Szimplán arról szól, hogy egy kvázi szakképzetlen kezelő elég több olyan gépre, aki kevesebbet beteg, kevesebbet fárad el, nincs szabadsága... tehát lehet rajta hosszú távon és kellő földméretek mellett spórolni. Semmi másról nem szólnak a mezőgazdasági fejlesztések, mint a költséghatékonyság. A többi csak marketing.
Üdv a XXI. században.
Nagyrész erről szól a precíziós gazdálkodás. Műholdvezérlésű traktor és kombájn, szinte grammra pontosan adagolt műtrágya és növényvédőszer.
Persze ezeknek mind van pozitív környezetvédelmi vonzata, de a lényeg a költséghatékonyság. Aki kimarad a fejlődésből, az lemarad és versenyhátrányba kerül, mert nem fog tudni gazdaságosan termelni.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 632
31 642
113
Üdv a XXI. században.
Nagyrész erről szól a precíziós gazdálkodás. Műholdvezérlésű traktor és kombájn, szinte grammra pontosan adagolt műtrágya és növényvédőszer.
Persze ezeknek mind van pozitív környezetvédelmi vonzata, de a lényeg a költséghatékonyság. Aki kimarad a fejlődésből, az lemarad és versenyhátrányba kerül, mert nem fog tudni gazdaságosan termelni.
Amúgy ezek robotizálás nélkül is már bejáratott technológiák.

Hol marad az ember? Minden robotizálva, minden önműködő, minden önvezető. Ez is egy irány. De hol marad az ember? Mit fog az ember csinálni? Már a műkörmös is robotizált szakma lesz, pszichológus helyett meg majd lehet a mesterséges intelligenciával lelkigondozni. És el van hitetve, hogy ez jó. Most épp a környezetvédelem a hívó szó, előtte volt az esélyegyenlőség, ha felzárkóztatás stb. De valójában miről szól? Egy felső gazdasági réteg még több profitot tudjon termelni és az ember, az ember 90%-a pedig feleslegessé válik.

Nem jó irány ha a teremtett akar teremtőt játszani, mert Valaki nem lesz belőle csak semmivé tud válni.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 467
16 052
113

Hol marad az ember? Minden robotizálva, minden önműködő, minden önvezető. Ez is egy irány. De hol marad az ember? Mit fog az ember csinálni? Már a műkörmös is robotizált szakma lesz, pszichológus helyett meg majd lehet a mesterséges intelligenciával lelkigondozni. És el van hitetve, hogy ez jó. Most épp a környezetvédelem a hívó szó, előtte volt az esélyegyenlőség, ha felzárkóztatás stb. De valójában miről szól? Egy felső gazdasági réteg még több profitot tudjon termelni és az ember, az ember 90%-a pedig feleslegessé válik.

Nem jó irány ha a teremtett akar teremtőt játszani, mert Valaki nem lesz belőle csak semmivé tud válni.
Felesleges ezt túl filóozofálni.
Már átesett pár hasonló technológiai váltáson a társadalom. Lift kezelők, lámpa gyújtók, telefonközpont kapcsolók, fénykép előhívó, videótékások, stb.
Ugyan ilyen ütemben jönnek létre új foglalkozások.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 711
11 559
113

Azért lássuk be, hogy ma már sajnos kevés ember akar az agráriumban elhelyezkedni.
Sok, kemény (fizikai) munka, nyáron 40 fokban is kell dolgozni, plusz napszámost/alkalmazottat is kb. lasszóval kell fogni, mert
a) nincs
b) nem megfizethető a munkaerő.

Van olyan hazai fűszerkertészet, ahol a 13 filippínó vendégmunkás nélkül (most jön még 3) már megállt volna az élet, mert nincs értelmes magyar munkavállaló. A fülöp-szigetekiek fele meg diplomás kertészmérnök vagy más agráros végzettségű.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 796
11 963
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 632
31 642
113
Azért lássuk be, hogy ma már sajnos kevés ember akar az agráriumban elhelyezkedni.
De ere az a megoldás, hogy robotizálunk? Nem biztos. Lengyelországban ha jól tudom fiatalodott a gazdatársadalom. A fejekben kellene egy kis értékrendet helyretenni, mert sokan annak ellenére nem gazdálkodnak, hogy lenne hol; meg persze jövedelmezőbbé kellene tenni -bár igazából alapvetően nem biztos, hogy ezzel olyan nagy probléma lenne, csak a paraszt nagyon szeret panazkodni.

Sok, kemény (fizikai) munka, nyáron 40 fokban is kell dolgozni
Micsoda? Alig van fizikai munka, talán a zöldségtermesztésben van a legtöbb -de azon még nem fog egy robottraktor önmagában segíteni, illetve ha már... ott is vannak modern robot technológiák. Ha én az egészségi állapotommal, meg a 10-en pár éves gyerekem az adott életkorával tud dolgozni, akkor én erre azt mondom, hogy semmi nehéz nincs benne; pedig nekünk tényleg alap eszközeink vannak.
40 fokban meg viszonylag keveset kell kint dolgozni, max légkondis kombájnban, meg traktorral; mert azért elég elterjedt dolgok. Mit akarsz 40 fokban dolgozni?
Igazából sokszor munkaszervezés kérdése.
plusz napszámost/alkalmazottat is kb. lasszóval kell fogni
Ez részben nagyon igaz, más részben meg azt gondolom, hogy ha családi gazdaságokban gondolkodunk, akkor olyan nagy számú külső munkaerő nem kell.
Van olyan hazai fűszerkertészet
De ahol 13 fix munkaerő kell, az nem családi gazdaság méret. :)

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 304
16 135
113
Szimpatikus gépecske.
Felteszem könnyebb, mint egy átlag hagyományos traktor + hernyótalpas, vagyis kisebb mértékű taposást végez, kevésbé tömöríti az amúgy is agyonnyomorgatott termőföldet.
Lehet, h ez a jövő, lehet nem, ezt nem tudom. Azt viszont igen, h zuhanunk. Irreálisan olcsó az élelem, túlfogyasztunk. A reformkorban azzal áltatták a gazdákat, h többet termel és gazdagabb lesz. Akkor (vegyszermentesen) pár hold eltartott egy nagycsaládot. És ma?!
Modernitásról a természet nem hall, benyújtja a számlát. A bayer üzleti modellje "tökéletes": vedd meg tőlem a vetőmagot, műtrágyát, növényvédőszert...utána pedig a gyógyszert, amit az előbbiek használata kiváltott betegségre kell.
Tudom, kevés az ember. Itt tenném fel a kérdést, h biztos van annyi jó képességű ember, ahány gimnáziumi, egyetemi férőhely van?
Végül egy személyes dolog; megbecsült szakmám van, rendezett helyen élünk. De sehol nem érzem olyan szabadnak magam, mint az ezeréves trakin zötykölődve a földünkön. Ott nem lehet erőből követelni, jogilag lepapírozni, okosba elintézni. Isten tenyerén legfeljebb kérni lehet!

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 711
11 559
113
De ere az a megoldás, hogy robotizálunk? Nem biztos. Lengyelországban ha jól tudom fiatalodott a gazdatársadalom. A fejekben kellene egy kis értékrendet helyretenni, mert sokan annak ellenére nem gazdálkodnak, hogy lenne hol; meg persze jövedelmezőbbé kellene tenni -bár igazából alapvetően nem biztos, hogy ezzel olyan nagy probléma lenne, csak a paraszt nagyon szeret panazkodni.
Az EU-s agrárium alapvetően drágán termel. Éppen ezért vannak a különféle agrártámogatások.
Micsoda? Alig van fizikai munka, talán a zöldségtermesztésben van a legtöbb -de azon még nem fog egy robottraktor önmagában segíteni, illetve ha már... ott is vannak modern robot technológiák. Ha én az egészségi állapotommal, meg a 10-en pár éves gyerekem az adott életkorával tud dolgozni, akkor én erre azt mondom, hogy semmi nehéz nincs benne; pedig nekünk tényleg alap eszközeink vannak.
40 fokban meg viszonylag keveset kell kint dolgozni, max légkondis kombájnban, meg traktorral; mert azért elég elterjedt dolgok. Mit akarsz 40 fokban dolgozni?
Igazából sokszor munkaszervezés kérdése.
Nem trendi ma gazdának lenni.
Klímás traktort viszonylag kevés családi gazdaságban szoktam látni. Szerintem még elterjedtebb az MTZ.

Lehet, h ez a jövő, lehet nem, ezt nem tudom. Azt viszont igen, h zuhanunk. Irreálisan olcsó az élelem, túlfogyasztunk. A reformkorban azzal áltatták a gazdákat, h többet termel és gazdagabb lesz. Akkor (vegyszermentesen) pár hold eltartott egy nagycsaládot. És ma?!
Modernitásról a természet nem hall, benyújtja a számlát. A bayer üzleti modellje "tökéletes": vedd meg tőlem a vetőmagot, műtrágyát, növényvédőszert...utána pedig a gyógyszert, amit az előbbiek használata kiváltott betegségre kell.
Tudom, kevés az ember. Itt tenném fel a kérdést, h biztos van annyi jó képességű ember, ahány gimnáziumi, egyetemi férőhely van?
Végül egy személyes dolog; megbecsült szakmám van, rendezett helyen élünk. De sehol nem érzem olyan szabadnak magam, mint az ezeréves trakin zötykölődve a földünkön. Ott nem lehet erőből követelni, jogilag lepapírozni, okosba elintézni. Isten tenyerén legfeljebb kérni lehet!
Túlfogyasztunk, illetve válogatunk. A "csúnya" zöldség, gyümölcs nem kell, mert kicsit pöttyös a héja.
A mai emberek zöme elszakadt a természettől, vidéken is egyre kevésbé vannak zöldségeskertek, gyümölcsösök, valamint haszonállatok a portákon.
Mert azzal csak a munka van, egyszerűbb megvenni.

Félreértés ne essék, nekem sem tetszik ez a világ. Nálunk van vetemény, vannak (egyelőre csak) baromfik. Igazából ha lenne még 2000 m2 területünk, szinte minden zöldség-gyümölcs igényünket ki tudnánk elégíteni.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
875
1 780
93
Klímás traktort viszonylag kevés családi gazdaságban szoktam látni. Szerintem még elterjedtebb az MTZ.
Ebben teljesen igazad van, én nem is tudom mennyi gazda tud megengedni magának -Magyarországon- ilyen számítógép vezérelt önjáró gépet! Ugye 350000 Euró, azaz 138065218FT
Hát nem tudom ki engedheti ezt meg magának családi vállalkozásban! :rolleyes:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 632
31 642
113
Ebben teljesen igazad van, én nem is tudom mennyi gazda tud megengedni magának -Magyarországon- ilyen számítógép vezérelt önjáró gépet! Ugye 350000 Euró, azaz 138065218FT
Hát nem tudom ki engedheti ezt meg magának családi vállalkozásban! :rolleyes:
Akinek csak a saját földterület értéke 4-5-10 milliárd, és nagyjából még egy a géppark... És ez még egy pár fős, kisvállalkozás.

Szerintem még elterjedtebb az MTZ.
Hááát... Lehet, hogy van ahol tényleg így van, de én alig tudok már olyan egyéni gazdát, akinek MTZ-je lenne. Kb. nem is tudok olyat, aki főállásban gazdálkodik a faluban és MTZ lenne a fő traktor, talán egynek van másod traktornak. Nagyon kopnak ki. A nagyon kicsi gazdáknál még van. [kb. 30 ha alatti, de jellemzően még ennél is kisebbeknél] De vagy a nyugati -és japán- irány van, vagy a kicsi, használt japán gépek. Kinek mi a fő irány, mi a földméret.

Az EU-s agrárium alapvetően drágán termel. Éppen ezért vannak a különféle agrártámogatások.
Erre szoktam mondani, hogy patyomkin.

Miért szalag mellett trendi állni? Vagy bármilyen alkalmazottnak lenni? Mivel jobb?
Nem értem, hogy miért nem "trendi" mezőgazdálkodni.
És e mellett olyan gazdagok vagyunk, hogy ha valaki önhibájából nem dolgozik, még az sem hal éhen. Persze, hogy nincs napszámos se.

Túlfogyasztunk, illetve válogatunk.
Mert megtehetjük. Igen, még a sokszor leszólt Magyarországon is.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 304
16 135
113
Azt nem értettem ebben a videóban, hogy ha eleve megnyitással lett tervezve a feltöltés, akkor miért ilyen átvágásos technológiával és nem árvízkapuval, vagy hasonló műtárggyal oldották meg?
Lehet a műtárgy rongálás miatt (erre volt pár éve olyan, h a csatorna zsilipet megnyitották rabsicok és elfolyt a víz nagy része). Árvíznél ez komoly baj lenne.

• Dühítő
Reactions: Kim Philby