Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 663
38 878
113
https://www.portfolio.hu/podcast/20...s-a-magyar-piac-is-keszulhet-a-jovore-749011#
"12 naponta 2 milliárd fekete katonalégy lárvát nevelnek, majd dolgoznak fel Magyarország első ipari léptékű rovarfehérje-üzemében, amely 2024 decemberében kezdte meg működését Üllőn. Bár sokan még mindig fenntartásokkal tekintenek a rovarfehérjék hasznosítására, a takarmányiparban bizony óriási kereslet mutatkozik irántuk, sőt a szektor globális szinten is hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik. Erről a témáról beszélgettünk az Alapvetés podcast új műsorában, ahol vendégünk Percze Rajmond, az Agroloop Hungary Kft. ügyvezetője."
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Oszt ez kóser? :rolleyes: :oops:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
"Hüllők, kétéltűek, férgek és rovarok: A négyféle sáska kivételével ezek mind nem kóser fogyaszthatók."

• Vicces
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
Tegnap egy szállítmány bárányt sikerült leadni. Az egyik srác mondta, hogy hallotta, hogy beszélték, hogy bármikor jöhet a telefon, hogy leállítják az átvételt.
Az ára meg hát... lehetne jobb, bár még mindig jobb mint a 17 lejes felvásárlási ár.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 122
13 732
113
Tegnap egy szállítmány bárányt sikerült leadni. Az egyik srác mondta, hogy hallotta, hogy beszélték, hogy bármikor jöhet a telefon, hogy leállítják az átvételt.
Nem sikerült GyMS-ban megfogni a körömfájást? Vagy ezt hogy kell érteni?

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 278
34 840
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
Nem sikerült GyMS-ban megfogni a körömfájást? Vagy ezt hogy kell érteni?
Az előző telepi fertőzéskor is az egész országra terjedően export tilalom volt, nem csak harmadik ország, hanem uniós tagállam felé is. Ezt feloldották magyar részről, de az olasz partnernek is engedélyezni kellett a szállítást és tegnap előtt meg ugye lett az újabb eset, amitől megint bevezethetnék a korlátozást -mindkét fél részéről.

De, hogy ne csak egy baj legyen, egyik oldalról jön a száj és körömfájás, a szomszéd megyékben meg ott a pestis. Remek kilátások.

Ne legyen igazam, de szerintem nem lehet megfogni sem a száj és körömfájást, sem a birka pestist. Nem tudom, hogy miként tudott Kisbajcsról levélre jutnia fertőzésnek, elég nagy távolság ahhoz, hogy ne érintsen közbenső telepeket.

• Dühítő
Reactions: Busho3301

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
Megmondom őszintén, szeretem a konteókat, több okból, de nem vagyok ilyen elvakult hívő, meg gyártó, de azért mégis csak elgondolkodtató, hogy pont főszezonban, pont azokban az országokban, ahol ez jelentős gazdasági tétel, de nem csak a termelő, hanem a felvásárló országok részéről. Miközben egyrészről hallgatni, hogy ezeket az országokat meg kell büntetni, másrészről meg, hogy pl. pont a kérődzők milyen környezeti terhet jelentenek valamint mennyire nyomják a műhús témát.
És hát hallottunk már olyanról, hogy bilógiai fegyver, hallottunk már olyanról, hogy öko-terrorizmus és az is igaz, hogy relatív sok pénz van a dologban; azt szoktam mondani, hogy ennél kevesebbért is öltek már meg embereket (nem, hogy állatokat, vagy gazdaságot).

Megint csak ne legyen igazam, de okvetlenül is elindul a bogár az emberek fejében.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 278
34 840
113
Ne legyen igazam, de szerintem nem lehet megfogni sem a száj és körömfájást, sem a birka pestist. Nem tudom, hogy miként tudott Kisbajcsról levélre jutnia fertőzésnek, elég nagy távolság ahhoz, hogy ne érintsen közbenső telepeket.
1, A szlovák kitörésekhez viszont közel van. 2, Én úgy tudom, állatorvost nem talált a csávó nagyon sokáig, olyan körülmények vannak nála. Ja, és német a tulaj. 3, Széllel is tud terjedni. Asszem, egy kísérleti telepről észak-németországi szigetről kijutott a szárazföldre egyszer, több, mint 100km-re. Ha jól emlékszek a sztorira.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
1, A szlovák kitörésekhez viszont közel van. 2, Én úgy tudom, állatorvost nem talált a csávó nagyon sokáig, olyan körülmények vannak nála. Ja, és német a tulaj. 3, Széllel is tud terjedni. Asszem, egy kísérleti telepről észak-németországi szigetről kijutott a szárazföldre egyszer, több, mint 100km-re. Ha jól emlékszek a sztorira.
Mondom, ne legyen igazam. De pont most, nem fél évvel korábban, nem máskor... pont mikor a termelési idény és a piaci igény és a magas felvásárlási ár is egybeáll...
A felvidéki kitörés a magyar kitörés után lett; pontosabban a kettő között.

Hogy nem talált állatorvost? Ez nem úgy megy, hogy nincs. 2-3 ezres marhaállományokról beszélünk. Nekem mikor bejelentett állattartó telepem lett -ennek az állománynak kerekítési hibahatáron belüli méretével- egyből kellett egy állatorvos. Minden szállítás úgy kezdődik, hogy megyek az állatorvoshoz az engedélyért. Tehát olyan, hogy nincs orvos én nem tudok elképzelni.
Ezen felül vannak az ellenőrzések, pl.: NÉBIH. Nekem, úgy, hogy tulajdonképen nem is termeltem még semmit, az első évben volt járási és megyei ellenőrzésem. Persze, ez nem törvényszerű, valakinél évekig nincs. De egy ilyen méretű, problémás telepet ne ellenőrizzenek, ne jutna el információ...
Tegnap adtam le a bárányokat, az első papír, amit kértek az állatorvosi igazolás volt.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 952
27 897
113
Mondom, ne legyen igazam. De pont most, nem fél évvel korábban, nem máskor... pont mikor a termelési idény és a piaci igény és a magas felvásárlási ár is egybeáll...
A felvidéki kitörés a magyar kitörés után lett; pontosabban a kettő között.

Hogy nem talált állatorvost? Ez nem úgy megy, hogy nincs. 2-3 ezres marhaállományokról beszélünk. Nekem mikor bejelentett állattartó telepem lett -ennek az állománynak kerekítési hibahatáron belüli méretével- egyből kellett egy állatorvos. Minden szállítás úgy kezdődik, hogy megyek az állatorvoshoz az engedélyért. Tehát olyan, hogy nincs orvos én nem tudok elképzelni.
Ezen felül vannak az ellenőrzések, pl.: NÉBIH. Nekem, úgy, hogy tulajdonképen nem is termeltem még semmit, az első évben volt járási és megyei ellenőrzésem. Persze, ez nem törvényszerű, valakinél évekig nincs. De egy ilyen méretű, problémás telepet ne ellenőrizzenek, ne jutna el információ...
Tegnap adtam le a bárányokat, az első papír, amit kértek az állatorvosi igazolás volt.
Azt mondta vki, hogy ő pl megkérdezte a nagyapját (80+), hogy anno ez hogyan ment.
Azt mondta az öreg, hogy átment az állományon, pár darab elhullott, aki elkapta azt vmilyen
teával itatták, meg vmi gyógynövénnyel kenték, aztán ennyi.
Nem dőlt össze a világ, le se ölték az állatot (a beteget sem, az egészségest depláne nem!).
Azt még mondjuk hozzá tette, hogy azok nem ilyen nyomorult szerencsétlenek voltak, akik
egész életükben 2nm-en 'élnek', hanem szabadtartással.

• Tetszik
Reactions: L.O.B

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
Ja, meg széllel terjed.
100 km-t simán terjed. Oké, teljesen elfogadható. De, hogy se egy sertés, se egy juh, se egy marha telep; se kicsi, se nagy nincs közte, csak pont X km-re csapódik le a szélből a cucc? Nem kéne végigfertőznie a közbülső telepeket is? Mert oké, hogy lehetnek fogékonyabbak az állományok, máshol meg kevésbé.

• Tetszik
Reactions: gergo55

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 640
35 077
113
Azt mondta vki, hogy ő pl megkérdezte a nagyapját (80+), hogy anno ez hogyan ment.
Azt mondta az öreg, hogy átment az állományon, pár darab elhullott, aki elkapta azt vmilyen
teával itatták, meg vmi gyógynövénnyel kenték, aztán ennyi.
Nem dőlt össze a világ, le se ölték az állatot (a beteget sem, az egészségest depláne nem!).
Azt még mondjuk hozzá tette, hogy azok nem ilyen nyomorult szerencsétlenek voltak, akik
egész életükben 2nm-en 'élnek', hanem szabadtartással.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.