Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 966
6 367
113
Ja, meg széllel terjed.
100 km-t simán terjed. Oké, teljesen elfogadható. De, hogy se egy sertés, se egy juh, se egy marha telep; se kicsi, se nagy nincs közte, csak pont X km-re csapódik le a szélből a cucc? Nem kéne végigfertőznie a közbülső telepeket is? Mert oké, hogy lehetnek fogékonyabbak az állományok, máshol meg kevésbé.
Valószínűleg valamilyen beszállító terjeszti tudtán kívül. Az autó viszi a cuccot sorban több telepre, és ki tudja hogy egy kisebb telepnél bejelentik-e ha egy két állat elpusztul.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 917
11 122
113
Azt mondta vki, hogy ő pl megkérdezte a nagyapját (80+), hogy anno ez hogyan ment.
Azt mondta az öreg, hogy átment az állományon, pár darab elhullott, aki elkapta azt vmilyen
teával itatták, meg vmi gyógynövénnyel kenték, aztán ennyi.
Nem dőlt össze a világ, le se ölték az állatot (a beteget sem, az egészségest depláne nem!).
Azt még mondjuk hozzá tette, hogy azok nem ilyen nyomorult szerencsétlenek voltak, akik
egész életükben 2nm-en 'élnek', hanem szabadtartással.
Én sem értem, miért kell nagyobb kárt okozni, mint amennyit a betegség maga okozna. De lehet, maradnak hordozó állatok, melyet újabb járványok forrásául szolgálhatnak.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Én sem értem, miért kell nagyobb kárt okozni, mint amennyit a betegség maga okozna. De lehet, maradnak hordozó állatok, melyet újabb járványok forrásául szolgálhatnak.
Én úgy gondolnám, hogy csak lecseng ha átment az állományon.
Ami meg nem öl meg...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 670
35 156
113
Valószínűleg valamilyen beszállító terjeszti tudtán kívül. Az autó viszi a cuccot sorban több telepre, és ki tudja hogy egy kisebb telepnél bejelentik-e ha egy két állat elpusztul.
Elképzelhető. Bár ilyenkor szerintem meg kell(ene) nézni minden beszállítót, ami azért olyan sok nem biztos, hogy lehet. (Táp, Atev, állatszállító, tejszállító, meg egy-két személygépjármű.)
Bejelenteni meg be kell. A marhánál nem tudom, de birkánál még a fejet is le kell adni, még házi vágásra jelentésnél is. Pláne ilyen vírusos időben, vírusos telep közelében ezt fokozottabban kellene ellenőrizni. .

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Én úgy gondolnám, hogy csak lecseng ha átment az állományon.
Ami meg nem öl meg...
Én meg úgy gondolnám, hogy ha valamiről fogalmam sincs, abba nem ugatok (nyávogok) bele. A száj- és körömfájás nem egy kis lázacsa, és majd a tehénke sokat iszik, méri a lázát és iszik neocitrant, hanem leválik a körme. Tudod, amin áll(na) a több mázsás állat. Te fogsz 1000-1500 állatot felhevederezni, mert ugye abba beledöglik, ha hetekig nem tud felállni.

Amúgy tessék utánanézni, az angol hülyéknél hogyan zajlott ez a 2000es évek elején.
https://en.wikipedia.org/wiki/2001_United_Kingdom_foot-and-mouth_outbreak

Amiről a wikipédia nem ír: Közép-Európából importált állatorvosok (Ausztria, Mo, Szlovákia pl), rendőrségi razziák, mielőtt az állatorvosok be mertek egyáltalán menni, mert fegyverrel fenyegették őket, az állatok sokszor nehezen megközelíthető legelőn, "ha elszalad, akkor egészséges"...

A hatósági állatorvosok nem hülyék, ezzel kezdték a mintavételt és ellenőrzést. UK-ben anno egyébként egy szállítóautó vitte végig, azzal kezdődött.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Én meg úgy gondolnám, hogy ha valamiről fogalmam sincs, abba nem ugatok (nyávogok) bele.
Én meg, ha valaki normálisan kérdez, akkor nem vagyok bunkó a válaszadáskor.
A száj- és körömfájás nem egy kis lázacsa, és majd a tehénke sokat iszik, méri a lázát és iszik neocitrant, hanem leválik a körme. Tudod, amin áll(na) a több mázsás állat. Te fogsz 1000-1500 állatot felhevederezni, mert ugye abba beledöglik, ha hetekig nem tud felállni.
A betegség magas lázzal kezdődik, ami két-három nap alatt gyorsan lecsökken. A beteg állat szájának nyálkahártyáján hólyagzás jelenik meg, ami csurgó, vagy habos nyálazást eredményez és nagy valószínűséggel a táplálkozás fájdalmassá tételével étvágyvesztést is, ami miatt a felnőtt állat hónapokig tartó fogyásba kezd. Az állat lába hasonló hólyagzást mutat és az állat megsántul. A hímnemű állat heréje megdagad, a nőstény tejhozama pedig lényegesen lecsökken. Egyéb tünetek: gyengeség, hidegrázás. Bár a fertőzött állat a betegség lefolyása után végül is felépül, egyesek esetében a betegség szívizomgyulladáshoz (myocarditis) és pusztuláshoz vezethet, különösen gyenge példányok, például újszülött borjak esetében.
A hatósági állatorvosok nem hülyék, ezzel kezdték a mintavételt és ellenőrzést. UK-ben anno egyébként egy szállítóautó vitte végig, azzal kezdődött.
Ehhez képest nem egy videó van, hogy a tetemeket nyitott dömperekkel viszik...

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Elképzelhető. Bár ilyenkor szerintem meg kell(ene) nézni minden beszállítót, ami azért olyan sok nem biztos, hogy lehet. (Táp, Atev, állatszállító, tejszállító, meg egy-két személygépjármű.)
Bejelenteni meg be kell. A marhánál nem tudom, de birkánál még a fejet is le kell adni, még házi vágásra jelentésnél is. Pláne ilyen vírusos időben, vírusos telep közelében ezt fokozottabban kellene ellenőrizni. .
Marhánál is, egyébként a gazdának a bejelentési kötelezettség alá eső betegség gyanúját kell felismerni, és akkor hívni a lódokit, aki meg kb a diplomájával felel ha ilyent nem ismer fel. Itt nincs olyan, h hinnye, ezt elnéztük.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Én meg, ha valaki normálisan kérdez, akkor nem vagyok bunkó a válaszadáskor.

A betegség magas lázzal kezdődik, ami két-három nap alatt gyorsan lecsökken. A beteg állat szájának nyálkahártyáján hólyagzás jelenik meg, ami csurgó, vagy habos nyálazást eredményez és nagy valószínűséggel a táplálkozás fájdalmassá tételével étvágyvesztést is, ami miatt a felnőtt állat hónapokig tartó fogyásba kezd. Az állat lába hasonló hólyagzást mutat és az állat megsántul. A hímnemű állat heréje megdagad, a nőstény tejhozama pedig lényegesen lecsökken. Egyéb tünetek: gyengeség, hidegrázás. Bár a fertőzött állat a betegség lefolyása után végül is felépül, egyesek esetében a betegség szívizomgyulladáshoz (myocarditis) és pusztuláshoz vezethet, különösen gyenge példányok, például újszülött borjak esetében.

Ehhez képest nem egy videó van, hogy a tetemeket nyitott dömperekkel viszik...
Figyu, nem először szaladsz bele, hogy biológiával kapcsolatban az alapokkal nem vagy tisztában. És nem kérdeztél, hanem kijelentést tettél. Persze mindenkinek joga van, meg döntéshozatali helyzetben nem vagy, szóval kárt nem csinálsz.

Nem a nyitott dömper a fő gond, UK-ben egyik farmtól a másikig fertőtlenítés nélkül vitték a borjakat, több, mint 10 telepet érintve.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Figyu, nem először szaladsz bele, hogy biológiával kapcsolatban az alapokkal nem vagy tisztában. És nem kérdeztél, hanem kijelentést tettél. Persze mindenkinek joga van, meg döntéshozatali helyzetben nem vagy, szóval kárt nem csinálsz.

Nem a nyitott dömper a fő gond, UK-ben egyik farmtól a másikig fertőtlenítés nélkül vitték a borjakat, több, mint 10 telepet érintve.
A sz+kfájás nekem valóban nem a biológiai tudásom alapja.
Hol tettem kijelentést?
Elmondtam egy általam hallott történetet, illetve mondtam, hogy nem értem.
Vehetted is volna a fáradtságot és normális hangnemben el is magyarázhattad volna.
Azért is tettem fel a kérdéseket, ha nem is ?-el, mert nem értek hozzá.
De már inkább nem érdekel annyira.

Nem GB-ről beszélek, hanem tegnap pl a szlovákoknál, ahol nyitott dömperrel vitték a leölt állatokat.
Ahhoz képest, hogy a szél is el tudja vinni, meg akármi X-km -re, szerinted ez nem gond.
OK.

• Tetszik
Reactions: fip7

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Ja, meg széllel terjed.
100 km-t simán terjed. Oké, teljesen elfogadható. De, hogy se egy sertés, se egy juh, se egy marha telep; se kicsi, se nagy nincs közte, csak pont X km-re csapódik le a szélből a cucc? Nem kéne végigfertőznie a közbülső telepeket is? Mert oké, hogy lehetnek fogékonyabbak az állományok, máshol meg kevésbé.
Passzolom.. Tartási körülmények? Iderakom a térképet:
acae68d0-fcf2-1b86-4073-1cc47e582234

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
A sz+kfájás nekem valóban nem a biológiai tudásom alapja.
Hol tettem kijelentést?
Elmondtam egy általam hallott történetet, illetve mondtam, hogy nem értem.

Nem GB-ről beszélek, hanem tegnap pl a szlovákoknál, ahol nyitott dömperrel vitték a leölt állatokat.
Ahhoz képest, hogy a szél is el tudja vinni, meg akármi X-km -re, szerinted ez nem gond.
OK.
Nem akkora gond, mint fertőzött élő állatot végighurcolni több farmon. A leölt állat már nem lélegez ki vírust. Nyilván teljesen kizárni a fertőzésveszélyt nem lehet, de kisebb a kockázat dögök esetében.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Mondjuk azt, hogy van e valós eü-i kockázata?
Vagy csak annyi, mint pl a nyomi gyümölcsöt nem veszik meg, mert csúnya?
Kicsi, de van. Minden lázzal járó betegség esetén az immunsejtek megjelennek a tejben is. Ok, a ködös Albionban biztos megesznek mindent, meg hát mindegy, mi kerül a teába, csak fehér legyen és folyékony, de nálunk néznek csíraszámot, és nem veszik át a határérték felett. Ja, és ha antibiotikumot kap az állat, azt pláne. És mielőtt megkérdezed, így lehet faszányos multirezisztens baktériumokat kitenyészteni, ha kis dózisban szedsz antibiotikumot, pl tejen, mézen keresztül.

És ami elkerülte a figyelmedet, az importtilalom. Egyből az összes ország letiltja a behozatalt, és ha megjátszod, h nem fékezed meg a járványt, hanem majd meggyógyul a tehénke, akkor vagy 10 évig nem exportálhatsz. De te majd gondolom,, fizetsz a gazdáknak, h 10 évig ne hagyják abba.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Kicsi, de van. Minden lázzal járó betegség esetén az immunsejtek megjelennek a tejben is. Ok, a ködös Albionban biztos megesznek mindent, meg hát mindegy, mi kerül a teába, csak fehér legyen és folyékony, de nálunk néznek csíraszámot, és nem veszik át a határérték felett. Ja, és ha antibiotikumot kap az állat, azt pláne. És mielőtt megkérdezed, így lehet faszányos multirezisztens baktériumokat kitenyészteni, ha kis dózisban szedsz antibiotikumot, pl tejen, mézen keresztül.

És ami elkerülte a figyelmedet, az importtilalom. Egyből az összes ország letiltja a behozatalt, és ha megjátszod, h nem fékezed meg a járványt, hanem majd meggyógyul a tehénke, akkor vagy 10 évig nem exportálhatsz. De te majd gondolom,, fizetsz a gazdáknak, h 10 évig ne hagyják abba.
Ha azon múlik a gazdák túlése és szívesen eszek minden nap steaket.
Hőkezelés. Max nem rare eszem, hanem medium :)

edit: egyébként meg szerencsétlen csirkék is tele vannak nyomja alapból minden sz@rral...