Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
azért egy-két wikipedia cikket elolvasni nem a világ veleje, mielött valamiről megnyilatkozol
Majd ti felvilágosítotok :p
Egyelőre az jött le -lehet tévesen, de alakítható, hogy az exportálást leszámítva nagyobb kárt okoz
a teljes állomány leölése.
A betegségben nem a teljes állomány hullana el.
Feltételezem a fertőzöttség se lenne 100% Illetve a kényességet leszámítva még fogyasztható is
marad a hús (tejet nem iszok), még a betegségen átesett is.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Egyelőre az jött le -lehet tévesen, de alakítható, hogy az exportálást leszámítva nagyobb kárt okoz
Feltételezem a fertőzöttség se lenne 100% Illetve a kényességet leszámítva még fogyasztható is
De az exportálást nem számíthatod le, mert abból élnek sokan. Ha csak a belföldi piacra termelhetnek, akkor töredéke marad az állománynak. És nem néhány hétről van szó, amíg lecseng, hanem 10-20 évre kitiltanak a nemzetközi piacról, ha egy járványt elengedsz a picsába.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 917
11 122
113
Itt van a számomra ismeretlen faktor: a gazdaságosság. Mi olcsóbb, a leromlott állatállomány gondozása vagy leölése és lecserélése? A szigorú karanténintézkedések vagy az állomány felszámolása? Vagy a leölt állomány "fertőzésbiztos" feldolgozása (akár kutyaeledellé) vagy elégetése?

• Tetszik
Reactions: fip7 and SirHiggins

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
De az exportálást nem számíthatod le, mert abból élnek sokan. Ha csak a belföldi piacra termelhetnek, akkor töredéke marad az állománynak. És nem néhány hétről van szó, amíg lecseng, hanem 10-20 évre kitiltanak a nemzetközi piacról, ha egy járványt elengedsz a picsába.
Gondolom kárpótlást kapnak így is - úgy is, mi lenne ha kicsit lejjebb vinnék az árat (nem tudom milyen árréssel dolgoznak)
és felvenné a belpiac?
Olyan túl sok állattartó nem maradt már úgy sem. Sajnos.

• Hűha

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 351
11 109
113
aki megakpja fertőzni fogja az állományt, embert nem nagyon betegit meg
de ha megelőzhető az országos járvány pár ezer állat leölésével, az sokka olcsóbb mint ha elnegede hogy átfusson az álományon, nem beszélve arról , hogy a vadállományban évekig elkeringene, folyamatossan visszafertőzve a háziállatokat.
Az oltott állatot is le kell ölni ,az oltás is csak arra jó hogy mivele nehéz megfelelő tempóban ölni ekkora állatokat, azok nem fognak ennyi vírust kiszorni magukból.

• Tetszik
Reactions: Ramzana

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
aki megakpja fertőzni fogja az állományt, embert nem nagyon betegit meg
de ha megelőzhető az országos járvány pár ezer állat leölésével, az sokka olcsóbb mint ha elnegede hogy átfusson az álományon, nem beszélve arról , hogy a vadállományban évekig elkeringene, folyamatossan visszafertőzve a háziállatokat.
Az oltott állatot is le kell ölni ,az oltás is csak arra jó hogy mivele nehéz megfelelő tempóban ölni ekkora állatokat, azok nem fognak ennyi vírust kiszorni magukból.
Akkor az összes vadnak is neki lehet esni, különben nincs sok értelme

• Tetszik
Reactions: fip7 and merleg

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Itt van a számomra ismeretlen faktor: a gazdaságosság. Mi olcsóbb, a leromlott állatállomány gondozása vagy leölése és lecserélése? A szigorú karanténintézkedések vagy az állomány felszámolása? Vagy a leölt állomány "fertőzésbiztos" feldolgozása (akár kutyaeledellé) vagy elégetése?
Az a nem mindegy, hogy sikerül megfogni, és 10 állományt számolsz fel, vagy az exporttilalom miatt a gazdaságok fele bedől.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 741
21 346
113
Megmondom őszintén, szeretem a konteókat, több okból, de nem vagyok ilyen elvakult hívő, meg gyártó, de azért mégis csak elgondolkodtató, hogy pont főszezonban, pont azokban az országokban, ahol ez jelentős gazdasági tétel, de nem csak a termelő, hanem a felvásárló országok részéről. Miközben egyrészről hallgatni, hogy ezeket az országokat meg kell büntetni, másrészről meg, hogy pl. pont a kérődzők milyen környezeti terhet jelentenek valamint mennyire nyomják a műhús témát.
És hát hallottunk már olyanról, hogy bilógiai fegyver, hallottunk már olyanról, hogy öko-terrorizmus és az is igaz, hogy relatív sok pénz van a dologban; azt szoktam mondani, hogy ennél kevesebbért is öltek már meg embereket (nem, hogy állatokat, vagy gazdaságot).

Megint csak ne legyen igazam, de okvetlenül is elindul a bogár az emberek fejében.
Olyanról is hallottunk, hogy a fertőző betegségnél az óvintézkedésre legyintettek az úgyis jobban tudom rétegei a magyar társadalomnak... illetve látunk néha pl. áruházban nyilvános WC-ben a nagydolgáról a pékosztályra átballagó, ujját megnyaló, és azzal fánkról cukrot felszedő embereket... persze ők nem városi puhány prájdosok... úgyhogy elindul a bogár az ember fejében... hogy esetleg...

Az emberi hülyeség, beleszarás, okosbamegoldás, kapzsiság is csodás dolgokra képes, nem kell külső ellenség, magyar ember a saját sorsát is el tudja rontani! A szomszédjáét meg végképp! Ahogy látom későbbi kommentekben: egy beszállító egyetlen autója pont elég erre... a telepeken meg a fertőtlenítést nem komolyan venni a ki/be forgalomra.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 670
35 156
113
Olyanról is hallottunk, hogy a fertőző betegségnél az óvintézkedésre legyintettek az úgyis jobban tudom rétegei a magyar társadalomnak... illetve látunk néha pl. áruházban nyilvános WC-ben a nagydolgáról a pékosztályra átballagó, ujját megnyaló, és azzal fánkról cukrot felszedő embereket... persze ők nem városi puhány prájdosok... úgyhogy elindul a bogár az ember fejében... hogy esetleg...

Az emberi hülyeség, beleszarás, okosbamegoldás, kapzsiság is csodás dolgokra képes, nem kell külső ellenség, magyar ember a saját sorsát is el tudja rontani! A szomszédjáét meg végképp!
Egyrészt nem lehet minden állattartó telepre egy az egyben egy full fertőtlenítést csinálni, lásd a családi gazdaságokat. (Érdekes, hogy eddig(!) csak nagy telepről derült ki a fertőzöttség.) Az meg más kérdés, hogy mit ér egy felületes lepermetezés, pláne ha sok tíz km-re is tud terjedni a levegőben is. De ártani biztos nem árt és ha ez a protokol...

Igen, az is mind van, amit írsz, de ezek triviális dolgok, ezeken felül említettem amit említettem, hogy számtalan ok lehet, egyszerű, nagy valószínűséggel szereplő és olyan is, aminek valószínűsége alacsony.

Itt például olyat olvastam, hogy pakisztáni vendégmunkás vitte be a telepre. Nem tudom, hogy igaz e. De részben ebből a szempontból is át kellene gondolni a globalizmust mint olyant, mert nem biztos, hogy az előnyökkel többet nyerünk, mint a hátrányokkal. -És a mezőgazdaság, sokak vélelmével szemben egy nagyon globalista rendszer.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Lehet, a Társadalmi folyamatokba illene inkább, de az zárva. Kicsit most megdúltam magamat.

A 6 napos tojást elpusztítani nem szabad, mert az élet. Mondja az, aki a 9. hónapban is simán engedélyezné az abortuszt. A beteg állatot gyógyítani kell, nem megölni. Mondja az, aki a depressziót eutanáziával gyógyítaná. Maj' meggyógyul az állat, nem kell foglalkozni a járványügyi előírásokkal. Mondja az, aki a tehén tőgyét nem találja meg.

Nincs valami picit félrecsúszva?

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Lehet, a Társadalmi folyamatokba illene inkább, de az zárva. Kicsit most megdúltam magamat.

A 6 napos tojást elpusztítani nem szabad, mert az élet. Mondja az, aki a 9. hónapban is simán engedélyezné az abortuszt. A beteg állatot gyógyítani kell, nem megölni. Mondja az, aki a depressziót eutanáziával gyógyítaná. Maj' meggyógyul az állat, nem kell foglalkozni a járványügyi előírásokkal. Mondja az, aki a tehén tőgyét nem találja meg.

Nincs valami picit félrecsúszva?
Most vmi párhuzamot akarsz itt sugallni?
Mert akkor már előre kikérem magamnak.

• Vicces
Reactions: phaidros

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 303
34 939
113
Ok, sorry. Azt hittem rám érted
Maj' meggyógyul az állat, nem kell foglalkozni a járványügyi előírásokkal. Mondja az, aki a tehén tőgyét nem találja meg
Hát ez mondjuk rád is illene éppen, de legalább nem széles körben terjeszted, legalábbis remélem, petíciót nem indítottál. Semmi gond azzal, hogy te (más) nem ért hozzá, senki nem ért mindenhez. A hangulatkeltéssel van bajom, az ügyvédnővel, aki már a nébih ellen szervezkedik, miközben a nébih sem jókedvében rendelt el korlátozást, állatállomány kivágását. Persze valakinek biztos jól jön majd, ha lehet mutogatni, h mekkora a gazdasági kár, meg lehet szítani az ellentétet azok között, akiknek felszámolják az állományát meg azok között, akik nem adhatják el a tejet, és majd egymásnak eshetnek, hogy ki a bazdmeg.

Amúgy az Állatorvosi délután sajtótájékoztatót tart.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Hát ez mondjuk rád is illene éppen, de legalább nem széles körben terjeszted, legalábbis remélem, petíciót nem indítottál. Semmi gond azzal, hogy te (más) nem ért hozzá, senki nem ért mindenhez. A hangulatkeltéssel van bajom, az ügyvédnővel, aki már a nébih ellen szervezkedik, miközben a nébih sem jókedvében rendelt el korlátozást, állatállomány kivágását. Persze valakinek biztos jól jön majd, ha lehet mutogatni, h mekkora a gazdasági kár, meg lehet szítani az ellentétet azok között, akiknek felszámolják az állományát meg azok között, akik nem adhatják el a tejet, és majd egymásnak eshetnek, hogy ki a bazdmeg.

Amúgy az Állatorvosi délután sajtótájékoztatót tart.
Én hetekig gondoskodtam egy tucat birkáról, féltucat mangalicáról meg egy ökörről :p
Bár az tény, hogy annak a tőgyét nem próbáltam megkeresni :D

• Hűha

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Nem vagy egyedül:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Mondjuk kicsit túlgondolja szerintem. Én legalábbis nem látnék mögé ilyen globális összeesküvést.
De amúgy ja, ezt mondtam itt fent én is, hogy régen is volt ilyen járvány.
És nem feltétlenül ilyen megoldást választottak anno.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 670
35 156
113
Mondjuk kicsit túlgondolja szerintem. Én legalábbis nem látnék mögé ilyen globális összeesküvést.
De amúgy ja, ezt mondtam itt fent én is, hogy régen is volt ilyen járvány.
És nem feltétlenül ilyen megoldást választottak anno.
Nézd meg a hozzád linkelt videót a 66-os járványról. Ott karantént használtak, sőt mi több, a többi állatot is lefertőzték az állományban, hogy hamarabb átmenjen a járvány. De Ramzanának is igaza van, hogy nem biztos, hogy ugyan úgy reagálna ma a piac egy ilyen megoldásra, mint 60 éve és ha egyszer egy piacról, feldolgozótól, felvásárlótól kiesel, nem biztos, hogy könnyen vissza tudsz kerülni.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 066
27 979
113
Nézd meg a hozzád linkelt videót a 66-os járványról. Ott karantént használtak, sőt mi több, a többi állatot is lefertőzték az állományban, hogy hamarabb átmenjen a járvány.
Akkor most végül is igazam van?
De Ramzanának is igaza van, hogy nem biztos, hogy ugyan úgy reagálna ma a piac egy ilyen megoldásra, mint 60 éve és ha egyszer egy piacról, feldolgozótól, felvásárlótól kiesel, nem biztos, hogy könnyen vissza tudsz kerülni.
Persze. De talán vmi felvilágosító kampánnyal rá lehetne venni a vásárlókat.
Vagy egyéb feldolgozási módot találni az érintett állatoknak.
De akkor legalább adsz egy esélyt az egészséges állatoknak, nem ab-start megölni őket.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 670
35 156
113
Akkor most végül is igazam van?
Részben. Lehet. De nem vagyok állatorvos.

De talán vmi felvilágosító kampánnyal rá lehetne venni a vásárlókat.
Vannak ilyen próbálkozások. Legalábbis elméletbe. Szerintem nagyon sok pénzzel lehetne ezen javítani, meg a tudatosságot növelni. Se ez, se (reklám)szakmai része nincs megfinanszírozva kellő képen.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 797
63 268
113
Nem tudom, hogy miként tudott Kisbajcsról levélre jutnia fertőzésnek, elég nagy távolság ahhoz, hogy ne érintsen közbenső telepeket.

Megmondom őszintén, szeretem a konteókat, több okból, de nem vagyok ilyen elvakult hívő, meg gyártó, de azért mégis csak elgondolkodtató, hogy pont főszezonban, pont azokban az országokban, ahol ez jelentős gazdasági tétel, de nem csak a termelő, hanem a felvásárló országok részéről. Miközben egyrészről hallgatni, hogy ezeket az országokat meg kell büntetni, másrészről meg, hogy pl. pont a kérődzők milyen környezeti terhet jelentenek valamint mennyire nyomják a műhús témát.
És hát hallottunk már olyanról, hogy bilógiai fegyver, hallottunk már olyanról, hogy öko-terrorizmus és az is igaz, hogy relatív sok pénz van a dologban; azt szoktam mondani, hogy ennél kevesebbért is öltek már meg embereket (nem, hogy állatokat, vagy gazdaságot).

Megint csak ne legyen igazam, de okvetlenül is elindul a bogár az emberek fejében.

Jó helyen kapisgálsz. Írtam már korábban. A biológiai hadviselés bevett módszer az ellenség mezőgazdasága ellen. Nagyon rég óta használják.
Ezt a kettőt érdemes elolvasni.