Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 451
64 282
113
A tetemeket elássák megfelelö területen, olvasom. Remélem ügyelnek arra, hogy a talajvizet ne szennyezzék .
Tud erröl valaki többet?

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
A tetemeket elássák megfelelö területen, olvasom. Remélem ügyelnek arra, hogy a talajvizet ne szennyezzék .
Tud erröl valaki többet?
Na igen, ez a szopás, mert a Szigetközben próbálj meg elég mélyre ásni, h ne kaparják elő a vadállatok, de a talajvizet azért ne érd el. Elvileg van fólia legalul. De a Krone-n már megy a háborgás.
Én mondjuk jobban aggódnék a katasztrófa-turisták miatt, akik a fertőzött telepeken akarnak kurva erős képeket csinálni. (Megtörtént.)

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 761
21 382
113
Na igen, ez a szopás, mert a Szigetközben próbálj meg elég mélyre ásni, h ne kaparják elő a vadállatok, de a talajvizet azért ne érd el. Elvileg van fólia legalul. De a Krone-n már megy a háborgás.
Én mondjuk jobban aggódnék a katasztrófa-turisták miatt, akik a fertőzött telepeken akarnak kurva erős képeket csinálni. (Megtörtént.)
Miért nem égetik? Túl sok egyszerre?

• Tetszik
Reactions: aquarell

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 451
64 282
113
Én is úgy ovlastam, hogy egyszerre túl nagy környezetszennyezés lenne.
Én azt olvastam a honlapukon (aminek szinvilágát Veér Ispán kifogâsolta itt... :) )hogy kockázatos többezer fertözött tetem szállitâsa keresztül kasul az országban. Meg ègetö kapacitás sem az ilyen esetekre van mèretezve. Állitólag alig 2-3 méter mélyen temetik a tetemeket.
( Ha igaz...)

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
Mert még kerül rá dög, hogy gondolta, aki most hisztikézik, újra leásnak, újra betemetik? Teljesen nyilvánvaló a még ott lévő kupacokból, h ez még nem a végső állapot, mindenkinek, aki nem teljesen fogyatékos, de nyilván politikai haszonszerzésre alkalmas a dolog.

• Tetszik
Reactions: vata and aquarell

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
Miért nem égetik? Túl sok egyszerre?
1, A fél országon át kéne szállítani.
2, Legalábbis 2001ben UKben még úgy volt, h össze kellett várni más állattetemeket, és csak úgy lehetett égetni, h a megfelelő arányban ment hozzá szárnyas stb. Ennek következtében ott bomlottak a krematórium területén hetekig, szóval ők is inkább átálltak az elföldelésre.

• Tetszik
Reactions: aquarell

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
Én azt olvastam a honlapukon (aminek szinvilágát Veér Ispán kifogâsolta itt... :) )hogy kockázatos többezer fertözött tetem szállitâsa keresztül kasul az országban. Meg ègetö kapacitás sem az ilyen esetekre van mèretezve. Állitólag alig 2-3 méter mélyen temetik a tetemeket.
( Ha igaz...)
Hát 6-7m mély, több rétegben dögök, aztán a tetejére még passz, mennyi földet hordanak, de ja, 2-3m.

Aztán aki most aggódik, az bele se gondoljon, h kemo meg sugár után hány embert temetnek, milyen mélyre és a temető sokszor a falu vagy város területén belül van.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 588
26 072
113
@PavolR, @arcas, valaki majd írná az ottani helyzetet, vagy legalább dobna be egy linket, hogy hol lehet követni?
Pontosabban mire vagy kiváncsi, a támogatásokra vagy amit Pavol linkelt járvánnyal kapcsolatban?

A járványról hivatalosan itt: https://svps.sk/zvierata/choroby-zvierat/slintacka-a-krivacka/
azon belül konkrétabban itt: https://slak.svps.sk/
Ez pedig a belügy úgymond anti-hoax oldala a témával kapcsolatban: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy...dnych-zdrojov-platnych-nariadeni-a-odporucani

• Tetszik
Reactions: Ramzana

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 540
12 100
113
Sem az égetés, sem az elásás nem alkalmas eljárás a tetemek megfelelő kezelésére, azaz az életanyag veszteség nélküli, legrövidebb időn belüli visszajuttatására a természetes körforgásába, ahova való!
A megoldás a komposztálás!
3-5x mennyiségű celluóz tartalmú anyaggal, rétegezve, beboritva eü. kockázat nélkül, talajvíz szennyezés, és szaghatás nélkül biztonságosan átalakul kitűnő minőségű talajjavító komposzttá!

• Tetszik
Reactions: Loken

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 727
35 322
113
Sem az égetés, sem az elásás nem alkalmas eljárás a tetemek megfelelő kezelésére, azaz az életanyag veszteség nélküli, legrövidebb időn belüli visszajuttatására a természetes körforgásába, ahova való!
A megoldás a komposztálás!
3-5x mennyiségű celluóz tartalmú anyaggal, rétegezve, beboritva eü. kockázat nélkül, talajvíz szennyezés, és szaghatás nélkül biztonságosan átalakul kitűnő minőségű talajjavító komposzttá!
Ez így van, csak nem biztos, hogy pont a vírusos állattetemeket kellene komposztálni, meg nem biztos, hogy most az az elsődleges, hogy visszajut e a körforgásba.

(Bár amióta olvastam, hogy van, aki még meg is enné...)

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
Ez így van, csak nem biztos, hogy pont a vírusos állattetemeket kellene komposztálni, meg nem biztos, hogy most az az elsődleges, hogy visszajut e a körforgásba.

(Bár amióta olvastam, hogy van, aki még meg is enné...)
A bomlás közben termelődő hő elpusztítja a vírust. Egyébként szalmát is tettek a dögök közé-fölé.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
6 347
35 053
113
Közben a Blikk is előállt azzal, h ők bezzeg bejutottak a fertőzött telepre. Mondjuk kommentben kapják az ívet, h mennyire felelőtlenek, meg h aki nem fogyatékos, az el tudta olvasni, h tilos belépni. De a lényeg a kurva erős kép meg a clickbait cím.