<blockquote rel="boki"><blockquote rel="boki">A lapátok is megvannak én már csak a rakétákra vagyok kíváncsi, állítólag fejlesztenek hozzá (vagy modernizálnak) új rakétát.
Meg is találtam:
<b>новая ракета</b> для Ми-28НМ будет иметь несколько заметных отличий от существующих систем. Она получит инерциальную навигационную систему, которая сможет выводить ракету на дальность до 6-8 км от точки пуска, а также «хорошее конечное наведение». Все это позволит надежно поражать наземные цели различных типов.</blockquote>
Hát az új rakétától egyelőre nem vagyok elájulva. Értem én,hogy lesz inerciális nav rendszere és az nagyon jó, de ebben a szövegben csak 6-8km hatótávolságról van szó. Az nem valami sok. 6-ot tud a jelnlegi Ataka rakéta is. A Vihr 10 km-et tud, amivel veri a Hellfire rakétát is,ami ugye 8-at. mi van azzal a talán Hermes nevű páncéltörő rakétával amit még korábban tervezgetett harcihelikopterekre a tulai KBP, és 25 km hatótávolsága lett volna?! Az egyértelmű királya lehetett volna a kategóriájának. Anyagi okokból azt törölték?</blockquote>
15, 20, vagy 25 km távolságból felderíteni is rendkívül nehéz egy harckocsit. Hát még kisebb célokat. Megcélozni még nehezebb, mert ekkora távolságból a lézeres rendszerek már nem működnek. Illetve csak úgy, hogy a rakétát indító helikopteren kívül kell a cél pár km-es körzetében valaki, aki megvilágítja a célt.
De még ez is csak java részben elmélet. A gyakorlatban ugyanis a tereptárgyak miatt elképesztően ritka, hogy akár csak 15 km-ről rálátás legyen a célra. Hiába van ekkora hatótávolságú rakétád, 99 %-ban pár km-en belülről fogod bevetni.
Ráadásul a Hermes 2-szer olyan nehéz, mint az Ataka, vagy a Vihr. Kevesebbet lehet vinni belőle. Nem mellesleg a bonyolultabb vezérlés miatt valószínűleg az ára is többszörös. Az átütő képessége pedig nem nagyobb. A fej átmérője itt is csak 130 mm és az átütő képesség ugyanúgy 1000 mm, mint a már meglévő rakétáknál. Igazából az egyetlen valódi előnye, hogy gyorsabban célba ér.
Itt vannak az adatai KBP iroda honlapján:
http://www.kbptula.ru/en/productions/multi-service-weapon-systems/germes-a