A lapátok még mindig a régiek. A tavaly bemutatott nyilazott végű dizájnt hiányolom.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az, hogy 25 km a hatótávjami értelme egy 25km hatótávú rakétának?
Mert csak batár nagy rakétákat tudnak létrehozni. !
Nyugaton már az UB blokk rakéták is precíz irányításúak (Vagy nem? )
Az akkora mint egy H-25...Minek ilyen helikopterre?Főleg ha csak kettő fér rá...
Haditengerészeti célokra jó lehet kicsi hajók ellen.mi értelme egy 25km hatótávú rakétának?
Haditengerészeti célokra jó lehet kicsi hajók ellen.
Vagy a Mistralokra lesz a gépnek egy haditengerészeti változata és ahhoz fejlesztik.Szíriai gyakorlat alapján láthatjuk, hogy a muszkák a CAS bevetéseket kisebb részét SzU-25 -ös Sturmovikokkal repülik, a zömét viszont Mi-24, Mi-28, Ka-52 helikopterek teljesítik. Kényszer szülte helyzet, de mára ez lett a gyakorlat náluk. Ilyen esetekben viszont kinézhetnek masszívabb, védettebb célpontok is, mint pl. erősített fedezékek, bunkerek, esetleg csöves légvédelemmel jobban védett összevonási pontok, objektumok.
Szerintem ilyen esetek miatt integrálták ezeket a batár méretű és nagyobb hatótávolságú irányított rakétákat, a hajókon túl. Mert a 122mm -es Sz-13 nem irányított rakéta most is adott, láttunk is rá példát Mi-28 -on; és még a 240mm -es Sz-24 is felmegy elméletileg, de arra nem láttunk fényképes vagy videó bizonyítékot eddig.
Nem, szó nincs ilyenről.Vagy a Mistralokra lesz a gépnek egy haditengerészeti változata és ahhoz fejlesztik.
Én végig azt hittem, hogy radaros lesz. Személy szerint végig egy haditengerészeti rakétára tippeltem, ami olyasmi mint a Sea Skua és akkor a Helikopter is kap egy kicsi radart az orrába.Nem, szó nincs ilyenről.
A 25km az kinematikai hatótáv.
Ennek a fegyvernek kb 10-15km hatásos lőtávolsága lesz, előretolt drón fedélzeti, vagy JTAC rásegítéssel lehet szó akár 20km-ről is.
A nagytávolságú helikopteres célleküzdésben jelenleg a bajnokok az izraeliek és még a száraz (igaz forró) sivatagi atmoszférában is gond csak magáról a helikopterről 15km-ről célokat beazonosítani. Ez már a hatásos elektronikai célazonosítás felső határa a földközeli harcászatban, ahol a rálátási szög is elég alacsony. És akkor még nem beszéltünk a köztes terepakadályokról.
A korábban már emlegetett Germesz rakéta simán lehet az alapja ennek az újnak. Ugyanúgy négy vetőcső ment volna fel pilononként, mint a mostani esetben.
A Germesz, mint dizájn lényegében a Tungozka/Pancír rendszerek légvédelmi rakétáinak hajtóművét használta volna első fokozatként, amelyre egy Kornet-et illesztettek volna második fokozatnak.
Ezzel a kombinált hajtásmóddal ígértek tíz éve kb 30km hatótávot és a megvalósulás előtt most ez a 25km se tűnik sokkal kevesebbnek.
A Germessszel kapcsolatban idáig csak a Ka-52-es merült fel hordozóként, még jóval a szíriai orosz tapasztalatok beérkezte előtt.
Végül is azóta már olyan projektek is vannak, mint ez a mostani Mi-28NM, szóval nem csoda, hogy a Mil beelőzött.
Én végig azt hittem, hogy radaros lesz. Személy szerint végig egy haditengerészeti rakétára tippeltem, ami olyasmi mint a Sea Skua és akkor a Helikopter is kap egy kicsi radart az orrába.
Hát mert mikor elolvastam a 25 km hatótávot, elsőre a kicsi haditengerészeti rakéták jutottak eszembe. Onnan meg továbbgondolltam, hogy ha már megvan az a pár Mistral, akkor lehet, hogy azokra szánják.Nem is értettemm mire alapoztad ezt.Ilyeneket az oroszk nem csináltak soha.
Valami kimaradt. Abban voltam, hogy egy-két hajót mintha megkaptak volna.Nincs Mistral.
Valami kimaradt. Abban voltam, hogy egy-két hajót mintha megkaptak volna.
Két hajót kapott az egyiptomi haditengerészet.Valami kimaradt. Abban voltam, hogy egy-két hajót mintha megkaptak volna.
Igen, megkapta mind a kettőt - Egyiptom. Azért is rendeltek rájuk orosz Ka-52 helikoptereket, mert azokhoz voltak tervezve.Valami kimaradt. Abban voltam, hogy egy-két hajót mintha megkaptak volna.
Amikhez gyorsan "megvették" a Kamovokat is, nem?Amerikai fenyegetésre Hollande akkori francia elnök nem adta át a már kifizetett és teljesen kész Mistralokat Oroszországnak. Azok később Egyiptomhoz kerültek.