MiG-19 Farmer (Mikojan-Gurjevics,Szovjetunió) / F-6 , J-6 (Shenyang, Kína)

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 664
8 327
113
A MiG–19-es (NATO-kódja: Farmer) a Szovjetunió első szuperszonikus vadászrepülőgépe. A típusból több mint 10 000 db épült, különböző változatokban. A gépet a Szovjetunión kívül gyártotta Lengyelország, Csehszlovákia, valamint Kína is J–6/F–6 típusnéven az 1990-es évek közepéig 2000 példányt állított elő. Magyarország is alkalmazta.

MiG-19_Farmer_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sosem gondoltam volna, hogy a gépágyú lőszer készlete a szárny belépőéle mögött van végig vezetve.

ElG4F66VgAEZpV9
Tanultak az öreg Willy Messerschmitt-től! A Bf/Me-109-ben a szárnyba épített fegyverek lőszerhevederét is végigvezették a szárnyban, a szárnyvégen egy görgőn visszafordult a heveder a szárnytőig, ott egy másik görgőn újra visszafordult a fegyver zárszerkezete felé. Így a sok lőszer ellenére szép vékony, karcsú maradhatott a szárny, ami megadta a gépnek a magas felhajtóerőt kis légellenállás mellett.

Tanultak az öreg Willy Messerschmitt-től! A Bf/Me-109-ben a szárnyba épített fegyverek lőszerhevederét is végigvezették a szárnyban, a szárnyvégen egy görgőn visszafordult a heveder a szárnytőig, ott egy másik görgőn újra visszafordult a fegyver zárszerkezete felé. Így a sok lőszer ellenére szép vékony, karcsú maradhatott a szárny, ami megadta a gépnek a magas felhajtóerőt kis légellenállás mellett.

Nem is 30mm-es gépágyú volt a szárnyban.

Élőben még nem láttam F-100 Super Sabre-t, de lehetségesnek tartom, hogy annak vékonyabb a szárnya.
Amikor anno Kecelen megláttam a MiG-19-est, ledöbbentem, hogy mennyire vastag a szárnya (nem mértem le)
Nyilván nem a húrhosszúság viszonyosságában néztem, s a belépő él "tömpesége" is ledöbbentett - szuperszonikus jószág létére vs. F-100.
De a beépített heveder mindent megmagyaráz;)
Mindenesetre a típus roppant nagy kedvencem!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Több mint 10e darab èpült belöle. Még elképzelni is sok, föleg a mai darabszámokkal összehasonlitva.