<blockquote rel="emel">
<blockquote rel="misinator">A kérdésem itt is ugyanaz, mint a Szu-9 topicban: Az Analog verzió képes lehetett utánégető nélkül hangsebesség felett repülni?
A MiG-21 minden változatának utánégető használata kellett a hangsebességnél gyorsabb repüléshez, és ez a változat sem tudott többet. Súly nagyjából ugyanaz, vízszintes vezérsík nincs de a szárny jóval nagyobb, szóval a légellenállásban sincs jelentős eltérés, és a hajtómű és a tolóerő is ugyanaz volt. Ami lényeges eltérésnek számított, hogy a tesztpilóták szerint a lassanrepülő tulajdonságai megfeleltek egy egyenes-szárnyú gépnek, meglepően jól lehetett kis sebességnél is repülni vele és érzékenyek voltak a kormányok is. Viszont az első protoval meghalt egy pilóta,Viktor Konsztantyinov. Ő lett volna az 1971-es párizsi légibemutató fő szovjet attrakciója, elsőként repült volna bemutatót nyugaton MiG-21-el, és már ekkor készült, gyakorolt rá. 70 júli.. 28.-án az Analoggal repült egy tesztprogramot, és mivel még maradt üzemanyaga, egy kis műrepüléssel akarta kifogyasztani. Csak a túl kis magasság volt a probléma, meg az, hogy nem vette figyelembe, mennyire más a gép karakterisztikája a normál 21-hez képest. Így a túl kemény belehúzás hatására a gép majdnem átesett, majd mikor előrenyomta a botot hirtelen megsüllyedt, és ettől kezdve minden korrigálása túl nagy lett, a gép egyre nagyobb kitérésekkel "pumpált" fel-le, majd becsapódott a repülőtéren. Konsztantyinov az utolsó pillanatban katapultált ugyan, de az ernyő belobbanásához kicsi volt a magassága, így meghalt.</blockquote>
Emel, köszönöm informatív válaszod!
Az Analog lezuhanásának pontos okát nem tudtam. /De magamtól azt gyanítottam, hogy túlhúzhatta a nagy húrhosszúságú szárnnyal megáldott jószágot/. A MiG-21-es párizsi szereplésének a terve nagyon meglepett!
Amiért laikusként gondoltam, hogy képes lehetett utánégető nélkül hangsebesség felett repülni, azok a következő tippek voltak:
1, Ha jól tudom, az alacsonyabb felületi terhelés lehetőség a nagyobb utazómagasság elérésére, ahol ritkább a közeg, persze ehhez kell egy hajtómű is, aminek nem romlik drasztikusan a teljesítményleadása.
2, Ha jól tudom, a külön vízszintes vezérsíknél kedvezőbb kialakítás hangsebesség felett az elevonos megoldás. Lehet, hogy csak nagyobb (pl. 2) Mach-számok esetén?
3, Kedvezőbbnek gondoltam ezt a kialakítást - a kettős delta alakkal - a keresztmetszet jelleggörbe szempontjából.
4, Ha jól tudom/olvastam, a J-35 Draken tudott tudott hangsebesség felett repülni maximálgázon, s az Analog formai kialakításában hasonló ahhoz.</blockquote>
Épp az 1. pontban vetetted fel a fő problémákat, mivel a 21-es hajtóművekben tipustól függően csak 6-8 fokozatú kompresszor volt , ráadásul elég gyenge sűrítési viszonnyal, így biza magasságnöveléskor veszített az erejéből rendesen (a GE J-79-ben pl. 17 fokozatú kompresszor volt, ami a jobb sűrítési viszonnyal jobb magassági teljesítményt adott).
A másik probléma, hogy vadászgépnek tényleg nem rossz az alacsonyabb felületi terhelés, de nagy magasságú repülésre az erősen nyilazott szárny nem éppen ideális, ez inkább a nagy sebességhez kellett, hogy kisebb legyen a légellenállása.