No akkor miből írthattam volva
Amennyiben angol nyelven nézzük, akkor nem nagy a választék és sok kompromisszumot kell kötni.
Tapasztalataim szerint, a jelenleg elérhető típus könyvek közül az alábbi a leghasználhatóbb:
Mikoyan MiG-21 (Famous Russian Aircraft) – April 7, 2008
amazon.com/Mikoyan-MiG-21-Famous-Russian-Aircraft/dp/1857802578
(Nem tudom a forrásfelhasználásnál erre a könyvre gondoltál-e: Jefim Gordon, Keith Dexter – Mikoyan MiG-21 (Osprey kiadó) alatt)
A könyvben szintén sok hiba van, látszik, hogy nyugati szemmel, és ami nagyon fontos nyugati fizető(!) közönségnek írták. Amihez úgy vélem értek, a hadrendbe állítás, kisebb mértékben a harci alkalmazás, külföldi légierők és a kínai változatok, nos rengeteg hibás adat van benne, gyakorlatilag bekezdések tömege dobható ki, de kb 50% használható. Ez nagyon nagy szó, ismerve a korábbi írásokat.
A műszaki adatok, típusváltozatok, jól hangzanak. Én nem ítélném meg, mondjon róla véleményt, aki ért ehhez és erre jár, pl @Emel – előre is köszönjük, ha olvasod. Vagy bárki, aki valóban üzemeltette a típust.
A prototípusok és történetük olvasmányos és jónak tűnik.
Összefoglalva, komoly hibái vannak, de a korábbi publikációk közül toronymagasan kiemelkedik.
Nézzünk orosz anyagot a típusról. Sajnos, teljesen átfogó és használható ilyen orosz művet nem találtam. (Ami dúrva... Ha tud valaki szóljon, érdekel) A legközelebb teljes anyaghoz az Aviacija i Vremja 95-ik lapszáma van. Használható, korrekt anyag.
Minden más kutatást és utánajárást igényel! Ha érdekel valamelyik ország MiG-21-esesse, jellemzően keresd az adott ország szakíróját. Szerintem ezzel nem mondok újdonságot. Pl a Cseh MiG-21-esek történetének kitűnő összefoglalója:
Hasonlóakat talál az ember, ha német, lengyel, magyar, vagy bolgár kiadványokat olvas. (Románt nem tudok, ha valaki ismer szóljon)
Ha pl, Arab témák érdeklik az embert, akkor az alábbi könyveket érdemes forgatni:
Egytől –ötig:
harpia-publishing.com/galleries/AMV4/index.html
vagy pl: http://www.harpia-publishing.com/galleries/IqF/index.html
(molnibalage-nak tilos, beláthatatlan következményekkel jár. Bocs emel)
De ha pl érdekel a MiG-21-esek korai időszaka, akkor érdemes az első üzemeltető alakulat történetét forgatni:
Páratlan!
A Vietnámi és az Arab-Izraeli háborúkról is van már több olyan írás, ami túlmutat a hetvenes-nyolcvanas évek hadi és győzedelmi jelentéseinek szintjén, valamint akkori nyugati propagandán (mert, hogy nem csak az egyik félnek van olyan). Sőt, esetleg odáig fajul, hogy – <b>kimondani is szörnyű</b> - megkérdezi a másik felet is!
És akkor ott vannak a magazinok. Én az Aviacija i Vremja, Air Forces Monthly, Combat Aircraft Monthly, Mir Aviacija, Aviacija i Koszmonavtika újságokat forgatom, nagyrészt kezdetektől. Az orosz újságokban gyakrabban, az angolokban évente két három alkalommal lehet találni remek cikkeket – jellemzően az adott ország szülöttje legyen az író – amikből össze lehet rakni a képet.
Kemény meló, de a airforce.ru, avia.ru vagy egyéb hasonló fórumokon is lehet érdekesekbe botlani, ha ember kitartó.
Sorolhatnám órákon keresztül.
De Magyarországon is vannak komoly írók, akiknek írásaira lehet alapozni.
Szóval szerintem hasonló forrásokra építve, lehetne egy – ha komolyan vennék – Haditechnika újságba írni orosz típusokról. Tudom sokkal több munka, mint a nyugati típusokról átfutni öt könyvet és összehozni belőle egy írást, de sokkal érdekesebb is.