Wikiztem...Mindenesetre jo nagy zakó volt.
Ezt a ruhadarabot vajon kirol neveztek el?![]()
Olaszból származik ( sacco: zsák) Mâsok szerint angolból ( sac: zsák)

Mellékesen nekem tetszik Lord Sandwich talâlmânya is, hogy tudjon enni kártyázâs közben...
Wikiztem...Mindenesetre jo nagy zakó volt.
Ezt a ruhadarabot vajon kirol neveztek el?![]()

Legalábbis a lovasított tisztAmikor több a tiszt, mint a baka...![]()

Hű, de rég olvastam! Elő kell venni újra...Legalábbis a lovasított tiszt
A témában egyébként kötelező olvasmány és tiszta szívvel ajánlom mindenkinek:
Bourgogne strázsamester emlékezései Napóleon oroszországi hadjáratáról
Első kézből tudósít az egészről. Mai ésszel felfoghatatlan szenvedésen mentek keresztül.
![]()
Bourgogne: Bourgogne strázsamester emlékezései Napóleon oroszországi hadjáratáról
Válassz több 10 000 könyv közül! Könyvek már 400 Ft-tól, újdonságok, klasszikusok, bestsellerek, könyvajánlók. Rendelj online egyszerűen a bookline online könyvesboltból!bookline.hu
1812 tavaszán az alig huszonhét éves Bourgogne strázsamester, a napóleoni Császári Gárda altisztje a dicsőséges Nagy Ármádia katonájaként elindul a portugáliai Almeidából, végigmasírozik egész Európán, és megérkezik Moszkvába. Így kezdődik a világtörténelem egyik legnagyobb és a hadtörténelem egyik legkülönösebb hadjárata és az addig veretlen napóleoni hadsereg pokoljárása az orosz télben-fagyban. Bourgogne strázsamester a résztvevő és szemtanú hűségével, szavahihetőségével, a nem tollforgató ember, az egyszerű katona nyers őszinteségével, mit sem szépítő naturalizmusával idézi meg az oroszországi hadjárat drámai epizódjait, Moszkva bevételét, a Kreml és a város égését, a szmolenszki és krasznojei ütközetet, a berezinai átkelést, a francia hadsereg testi-lelki-erkölcsi züllését, az "Átokországból" menekülők és a rájuk le-lecsapó kozákok véres csetepatéit, az orosz népi ellenállást. Ő maga a visszavonulás során elszakad csapattestétől, jó ideig magányosan, kétségbeesetten menetel visszafelé az orosz hópusztaságban, és csak rettenetes szenvedések árán, kalandregénybe illő események után jut el a hadsereghez és végül szülőhazájába. Visszaemlékezése nemcsak forrásértékű kordokumentum, hanem emberileg megrázó, művészileg hiteles, lebilincselő olvasmány, amely a keletkezése óta eltelt mintegy másfél évszázad alatt mit sem veszített elevenségéből, történelmi jelentőségéből, és ma is méltán sorolható a memoárirodalom gyöngyszemei közé.
Én télen szoktam olvasniHű, de rég olvastam! Elő kell venni újra...

Az utàszaik önfelàldozàsànak és iszonyú munkàjànak köszönhetik javarészt az életüket, valamint szintén ugyanezek vezetöjének(szégyellem a neve elfelejtését, de ebben elég rossz vagyok) az elörelàtàsa àltal létrehozott lerakatoknak. Nagy ember volt, az egysége tagjai mindenestöl ízig-vérig hösök.Szintén nagyon jó ebben a témában:"1812,Napoleon végzetes oroszországi hadjárata", Adam Zamoyskitól.
Csodálom, hogy a Nagy Hadseregből egyáltalán valaki élve került ki abból a pokolból,amit Bourgogne is leir és akinek műve szerepel a könyv forrásai közt.
Jean-Baptiste EbléAz utàszaik önfelàldozàsànak és iszonyú munkàjànak köszönhetik javarészt az életüket, valamint szintén ugyanezek vezetöjének(szégyellem a neve elfelejtését, de ebben elég rossz vagyok) az elörelàtàsa àltal létrehozott lerakatoknak. Nagy ember volt, az egysége tagjai mindenestöl ízig-vérig hösök.
, Moszkva után nem semmisítette meg az anyagot.A rohamban 110-en meghaltak, 130-an megsebesültek, 58-an fogságba estek. Több mint 350 ló elpusztult. Tehát a hiresztelésekkel ellentétben a brigâd nem semmisült meg teljesen a roham folyamán.
Milyen híresztelésekről van szó?Csak érdekességnek: Az angol könnyü lovasság rohama 1854-ben a krimi hâborúban, sem rossz. Pedig csak 676 lovas vett benne részt.
És a parancs ott is a szokásos udvarias módon törtènt: "Lord Raglan kivânsága, hogy a lovasság gyorsan a frontra induljon. Kövesse az ellenséget és kisérelje meg megakadályozni, hogy a lövegeket elvigyék." Sajnos senki nem tudta, ez a parancs mit jelent pontosan.
Az akkor 66éves Lord Raglan
( akiröl meg a raglan ûjjat nevezték el...) utoljâra mint Wellington adjudánsa vett részt harcokban. A hat divizióparancsnok közül csak egy volt 60-nál fiatalabb.A törzs rokonaiból állt, akiknek nem volt katonai tapasztalata. A lovasság parancsnoka Lord Lucan volt, Lord Cardigan sógora.
A könnyü lovasság parancsnoka Lord Cardigan ( akiröl a kardigánt neveztèk el...) volt.
A rohamban 110-en meghaltak, 130-an megsebesültek, 58-an fogságba estek. Több mint 350 ló elpusztult. Tehát a hiresztelésekkel ellentétben a brigâd nem semmisült meg teljesen a roham folyamán.
Wikizz rá a témára...Milyen híresztelésekről van szó?
Amúgy egy rövid harccselekményen a 40%-os halott veszteség az kb. egy alakulat funkcionális elvesztése gyakorlatilag.
Nem beszélve a lovakról.Milyen híresztelésekről van szó?
Amúgy egy rövid harccselekményen a 40%-os halott veszteség az kb. egy alakulat funkcionális elvesztése gyakorlatilag.
Mi wikizzek? Egy alakulat nem 100%.os veszteség mellett semmisül meg.Wikizz rá a témára...
találkoztak. Napcsi első nyílt színi veressége lett belőle.a Két Nagy
Nyilván.találkoztak. Napcsi első nyílt színi veressége lett belőle.
Napoleon nagy ellenfele nem Arthur volt. Őt kifejezetten azért választotta, mert úgy volt vele, hogy előbb a szórakozás, aztán jöhet a munka.Nyilván.
De a mondatomnak volt egy második fele is: hogy akkor találkoztak volna, amikor nem volt N-nek ilyen meg olyan baja.
Én viszont két nagy alatt azokat értettem, akiket én mondtamNapoleon nagy ellenfele nem Arthur volt. Őt kifejezetten azért választotta, mert úgy volt vele, hogy előbb a szórakozás, aztán jöhet a munka.
Én az asperni csatáról beszélek, és Napoleon első valóban hasonló kategóriás ellenfeléről Károly főhercegről beszélek. Sajnálatos módon, a két nagy csak egyszer mérte össze a tudását. Az 1:1 lett. Viszont a károlyi reform tette a Császári Királyi hadsereget a francia hadsereg méltó ellenfelévé.

Mi wikizzek? Egy alakulat nem 100%.os veszteség mellett semmisül meg.
A harcképessége régen megszűnik egy alakulatnak akkor, ha egyetlen bevetésben odaveszik kb. fele. Meg ugye a sebesültek.
Csak a számítógépes játékokban és filmekben van máshogy.
Egyébként kétlem. Károlynak sosem voltak olyan hadtestparancsnokai, mint N-nak.Napoleon nagy ellenfele nem Arthur volt. Őt kifejezetten azért választotta, mert úgy volt vele, hogy előbb a szórakozás, aztán jöhet a munka.
Én az asperni csatáról beszélek, és Napoleon első valóban hasonló kategóriás ellenfeléről Károly főhercegről beszélek. Sajnálatos módon, a két nagy csak egyszer mérte össze a tudását. Az 1:1 lett. Viszont a károlyi reform tette a Császári Királyi hadsereget a francia hadsereg méltó ellenfelévé.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..