NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
Mondjuk 900 Célpont kb 950 rakétával az óriási dababszám, van nakünk ennyi rakétánk egy élltalán- ki a fene vitt ukrajnának majd 1000 rakétát. És mi a fene ellen használták el?
A NATO-ban több ezer AMRAAM volt raktáron. A Raytheon több éves termelését is lekötötték Ukrajnának.
A Raytheon éves gyártása pedig 1200 rakéta jelenleg, de fokozzák a termelést...

Fotók alapján Sidewindereket is lőttek ki a NASAMS-ből, nem csak AMRAAM-ot.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 370
10 121
113
A NATO-ban több ezer AMRAAM volt raktáron. A Raytheon több éves termelését is lekötötték Ukrajnának.
A Raytheon éves gyártása pedig 1200 rakéta jelenleg, de fokozzák a termelést...

Fotók alapján Sidewindereket is lőttek ki a NASAMS-ből, nem csak AMRAAM-ot.
Ahogy én tudom.. Az ukrán NASAMS-okba, nem új gyártású rakétákat töltenek, hanem a Holland, Dán stb. AIM-120B régi rakétákat, amelyek ide kiválóan alkalmasak, és a fent országok és mások is, az F-35A gépeikhez rendelt AIM-120 rakéták gyártása van folyamatban. Mellette persze akik megrendeltek ilyen rakétákat (így mi is) hozzá fogunk jutni némi késéssel a fegyvereinkhez, de hát első a "front" és azok az országok, akik oda küldték a saját AMRAAM-jaikat..

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
Ukrajna: a NASAMS eddig 900 célpontot semmisített meg 94% hatásfokkal. Ezt egy norvég ezredes: Per Steinar Tøyte állítja.

A cikkben azt is írják, hogy lelőtt célpontok 60%-a robotrepülőgép volt (Cruise missile).
A nyilatkozó norvég ezredes meg a fő katonai kapcsolattartó Norvégia és Ukrajna között, szóval van rálátása a dolgokra.

• Tetszik
Reactions: arcas

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 323
41 122
113
A cikkben azt is írják, hogy lelőtt célpontok 60%-a robotrepülőgép volt (Cruise missile).
A nyilatkozó norvég ezredes meg a fő katonai kapcsolattartó Norvégia és Ukrajna között, szóval van rálátása a dolgokra.
Mit is nyilatkozott vóna, mikor ők gyártják aztat a rendszert.

• Tetszik
Reactions: ravenlord

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 842
15 358
113
A norvég NASAMS légvédelmi rendszer gyártója vegyesvállalat létrehozását tervezi Ukrajnában rakétagyártásra. A Kongsberg Defense & Aerospace elnöke megerősítette, hogy céget alapítanak Ukrajnában, amelynek célja a helyi technológia felhasználásával rakéta tömeggyártása.

• Hűha
Reactions: Aladeen

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 370
10 121
113
Én úgy tudom hogy az optikai szenzor nemjárt az eredeti NASAMS-hoz, az a 2-nél jelent meg.
Electro_Optical_unit_vehicle_NASAMS_Norwegian_Advanced_Surface_to_Air_defense_Missile_System_Norway_Norwegian_army_640_001.jpg

illetve tudtommal ehhez már a AN/MPQ-64 F1 Improved Sentinel dukál.
2009_Improved_Sentinel_06.jpg

Ennek a radarnak már 120 km a hatótávolsága (persze csak horizont feletti célok esetén)
http://www.defenseindustrydaily.com/usa-1627m-for-sentinels-to-watch-the-skies-07129/
Az ára is elég húzós a radarnak... 9 millió $/db :eek:
Nem vagyok lérakos, de szvsz a NASAMS-hoz hasonló modern összeállítású lérak rendszerhez miért is kell dedikált célfelderítő/célkövető lokátor. Nem az lenne megfelelő, különösen koalíciós erők vonatkozásában, ha minden lokátor amit bekötnek célfelderítő/célkövető rendszerben adatait a FDC, vagy TCC/BOC bejövő adatai lennének és azon kereszül menne ki az indítóegységekhez.. tehát egy sok redundáns lokátorból álló radarrendszer adatai kerülnének felhasználásra és nem egy dedikált lokátor adatait kezelné. A fontos, hogy Link16-on keresztül valamilyen vonalas, vagy más modon összektötött IP alapú rendszeren működne? A lokátorrendszeren kívülpedig elektrooptikai eszközökön, amelyeket az indítók közelében lehetne elhelyezni, radar bekapcsolása nélkül is lehetne inditóeszközökről indítani a rakétákat akár az FDC (ha azt megsemmisítik) közreműködése nélkül (amolyan tartalék, vészüzemódban?

• Tetszik
Reactions: fishbed

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
Nem vagyok lérakos, de szvsz a NASAMS-hoz hasonló modern összeállítású lérak rendszerhez miért is kell dedikált célfelderítő/célkövető lokátor. Nem az lenne megfelelő, különösen koalíciós erők vonatkozásában, ha minden lokátor amit bekötnek célfelderítő/célkövető rendszerben adatait a FDC, vagy TCC/BOC bejövő adatai lennének és azon kereszül menne ki az indítóegységekhez.. tehát egy sok redundáns lokátorból álló radarrendszer adatai kerülnének felhasználásra és nem egy dedikált lokátor adatait kezelné. A fontos, hogy Link16-on keresztül valamilyen vonalas, vagy más modon összektötött IP alapú rendszeren működne? A lokátorrendszeren kívülpedig elektrooptikai eszközökön, amelyeket az indítók közelében lehetne elhelyezni, radar bekapcsolása nélkül is lehetne inditóeszközökről indítani a rakétákat akár az FDC (ha azt megsemmisítik) közreműködése nélkül (amolyan tartalék, vészüzemódban?
csak kíváncsiságból: mi indított arra, hogy egy a közel 10 éves kommentre most reagálj? :)

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 370
10 121
113
csak kíváncsiságból: mi indított arra, hogy egy a közel 10 éves kommentre most reagálj? :)
Az, hogy most olvastam vissza néhány oldalt, és előtte foglalkoztam egy cikkel kapcsolatban a NASAMS-al és megdöbbent, hogy egyetlen légvédelmi rendszer sem képes arra ami alapja lenne a felderítés, célazonosítás, megsemmisítés alapelvnek, abban a tekintetben, hogy szinte mindegyik csak dedikált saját lokátorokk, lokátortípussal és tüzközponttal tud megoldani olyan dolgokat, amelyek a hálózatos hadviselés időszakában anakronisztikusnak látszik. Bele kéne gondolni, hogy minden cél gyakorlatilag egy 3D adat, hozzátarozó sebességtartománnyal és iránnyal. És eddig minden lokátorrendszer vagy lokátor (fejlettségétől függően, egy vagy több radart alkalmaztak egyes feladatok elvégézésére adott rendszerekenél) ezt közvetítette a parancsközpontnak, amelyből jön az utasítás az adott indítókhoz, és sok esetben a lérak indítók száma, és távolsága az egyik fő paraméter a maguknak a rakétáknak a tulajdonságain kívül... és a NASAMS rendszer az amely továbbfejlesztve képes lenne új filozofiával működni..

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
Az, hogy most olvastam vissza néhány oldalt, és előtte foglalkoztam egy cikkel kapcsolatban a NASAMS-al és megdöbbent, hogy egyetlen légvédelmi rendszer sem képes arra ami alapja lenne a felderítés, célazonosítás, megsemmisítés alapelvnek, abban a tekintetben, hogy szinte mindegyik csak dedikált saját lokátorokk, lokátortípussal és tüzközponttal tud megoldani olyan dolgokat, amelyek a hálózatos hadviselés időszakában anakronisztikusnak látszik. Bele kéne gondolni, hogy minden cél gyakorlatilag egy 3D adat, hozzátarozó sebességtartománnyal és iránnyal. És eddig minden lokátorrendszer vagy lokátor (fejlettségétől függően, egy vagy több radart alkalmaztak egyes feladatok elvégézésére adott rendszerekenél) ezt közvetítette a parancsközpontnak, amelyből jön az utasítás az adott indítókhoz, és sok esetben a lérak indítók száma, és távolsága az egyik fő paraméter a maguknak a rakétáknak a tulajdonságain kívül... és a NASAMS rendszer az amely továbbfejlesztve képes lenne új filozofiával működni..
Amit tudok a a NASAMS-ről nyilt források alapján: a NASAMS bárhonnét kaphat cél infót, nem feltétlen kell neki saját radar.
Még MG is mondta annó, hogy alapvetően az ELTA radarokkal tervezzük használni a NASAMS-et. Az más kérdés, hogy mennyire sikerül egy alapvetően nem-NATO radart beilleszteni egy ilyen rendszerbe. RM Canadának elvileg ez lenne a dolga, hogy megoldja, aztán vagy sikerül nekik vagy nem...hallottam olyat hogy ez nem megy egyszerűen, vannak gondok, de a fene tudja...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 370
10 121
113
Amit tudok a a NASAMS-ről nyilt források alapján: a NASAMS bárhonnét kaphat cél infót, nem feltétlen kell neki saját radar.
Még MG is mondta annó, hogy alapvetően az ELTA radarokkal tervezzük használni a NASAMS-et. Az más kérdés, hogy mennyire sikerül egy alapvetően nem-NATO radart beilleszteni egy ilyen rendszerbe. RM Canadának elvileg ez lenne a dolga, hogy megoldja, aztán vagy sikerül nekik vagy nem...hallottam olyat hogy ez nem megy egyszerűen, vannak gondok, de a fene tudja...
Én meg éppen szvsz azonos időszakban azt az info-t kaptam, talán éppen vmely MG-s találtakor, hogy a Sentinel nélkül hajunk kenyhetjük az ELTA-t, csak annak adataival nem lehet használni a NASAMS indítóit. (nem tudom vettünk-e hozzá elektrooptikai járműveket berendezéseket).. Igazából akik beszerezték, illetve a lérakosok tudják...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
Én meg éppen szvsz azonos időszakban azt az info-t kaptam, talán éppen vmely MG-s találtakor, hogy a Sentinel nélkül hajunk kenyhetjük az ELTA-t, csak annak adataival nem lehet használni a NASAMS indítóit. (nem tudom vettünk-e hozzá elektrooptikai járműveket berendezéseket).. Igazából akik beszerezték, illetve a lérakosok tudják...
Itt legfeljebb valami integrációs probléma, vagy a gyártó (Kongsberg/RTX) "nem akarása" lehet a probléma.

Amúgy vettünk hozzá elektrooptikai járművet: volt róla fotó valamikor tavaly nyáron ha jól emlékszem. Lásd alább!

nasams-eos.jpg

• Tetszik
Reactions: kelepisti

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 411
46 216
113
A norvég NASAMS légvédelmi rendszer gyártója vegyesvállalat létrehozását tervezi Ukrajnában rakétagyártásra. A Kongsberg Defense & Aerospace elnöke megerősítette, hogy céget alapítanak Ukrajnában, amelynek célja a helyi technológia felhasználásával rakéta tömeggyártása.
Ukrán szaksajtó ugyanerről:

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
741
1 875
93