Ami azt illeti,pont úgy indult a truváj,hogy szerintem a Gripen C+ számunkra a logikus.Gripen E-t meg nem szabad megvenni........Ha a Gripen C+ valamiért (túl drága,elviszik előlünk,nagyobb harcértékű gépet akarunk),akkor sem Gripen E-t,hanem F35,vagy Kfir NG,ha nem akarunk/nem tudunk F35 gépet venni.Gripen C+-al szemben nem tartom jobb választásnak a Kfir NG-t-kivéve,ha igazak azok szerintem irreálisan magas árak,mit páran irtak rá (erre irtam,hogy ha az IAI 35milkáért sárkányfejlesztést és hajtóműcserét is bevállal a legmodernebb elektronika telepitése mellet,akkor a Saab se csinálhatja annyira drágán,60-90milka, a letárolt sárkányok befejezését-vagy akkor irreálisan sokat kér,és nem kell annyiert megvenni.Hozzáfűztem,hogy nem tudom,mennyiért adná a Saab.Nem találkoztam ilyen árajánlattal)
Tulajdonképpen nem érdekel a gép tipusa.Az ár/harcérték arány érdekel+megfeleljen a kritériumkövetelményeknek/az ország teherbiró képességének.Ha a koreaiak megcsinálták volna a együléses vadász FA50est,és a matek azt preferálná,akkor azt propagálnám.Ha a kanadaiak holnap előállnának egy Avro Arrows 2.0 géppel,ami ideális az igényeinknek,akkor meg azt (nem fog megtörténni,csak hipotetikus példa)
De attol tartok,hogy ami nekünk lesz 2. század gyanánt,az elég jó eséllyel AV Alba lesz,elkeresztelve harcászati felderitőnek/könnyű csatarepülőnek........