Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hogyan lehet ekkora marhaságot leírni...? No offense, fogalmad sincs a tűzvezetésről... Akkor tőmondatokban...Irod a fegyver szzorasat meg a celpont manoverezeset.
Na egy nagy szoraskepet ado fegyvernek pont az noveli meg a hatekonysagat ha a celpont manoverezik.
A kommentjeidből nekem az jön le, hogy a téma alapjaid sem érted, kb. vérpistikés szinten kommentelsz.Rajzolj fel magadnak egy sematikus abrat ahol a 4 cso elhelyezkedese egymasto x m es nem egy vonalba vannak majd rakj be egy celpontot tetszoleges tavolsagba majt egymastol tavolodo vonalakat huzzal a celpont iranyaba.
Makd szamold ki.
Momder optikaval esetleg radarral felszerelt csoves tuzerseg brutalis tuzoszpontositasra kepes... /10000 loves a vh ba jo pl de azota mar felyodott a tuzgyorsasag a pontossag a gyujto a celravezetes no meg egy dronnak 1 talalat is eleg egy csatagepnek meg lehet 50 el is hazarepul./
A nyomjelző lövedék az hol változtatja a löveg természetes szórását...? A radarvezérlésnél szerinted hol faktor a nyomjelző...?
Ne húzzál már fel... Még csak fél 9 van, de már emeled a vérnyomásom...
Mert kazettás bombával a célpont fölé kell repülni. A drónokat kiszórja a horizont alatt egy Sz-300/400-hoz képest 40-50 km-re. Aztán a drónfelhő megindul az Sz-300/400 osztály felé és szétkapja a PBU-t és a tűzvezető radart. Onnantól fogva kívánnak sok szerencsés a üzemhez. Valójában a radar szétkapása is elég.
Ilyesfajta támadás ellen jelenleg nem létezik effektív védelem. Még kis méretben ekkora hatótávolságú drón nincs, de nincs annyira messze. Hogy ez sajnos vagy szerencsére, mindenki döntse el maga....
Kézi "SAM" is létezik, lásd összefoglaló, kézifegyverren indítható irányított mini önirányító rakéta.
(A topikok közötti idézést meg tessék már használni. Valójában még a gomb sem kell, mert a válasz után az idézett szöveget még másolni is elég.)
A kérdés megválaszolására nézd meg a civil drónokat első körbe. Nem csak én dolgozzak. Szutyok 1 kg-os kamerás óccó drón 20-25 perc üzemidővel tud már 25-30 km/h-val is menni. A barátom tesója vette egyet, bringázás közben tudja követni. 1 óra 20 perc üzemidővel megvan a 40 km. Ez a cucc kb. 10x10 cm-es volt, elfért a tenyeremben, csak a rotorok nyúltak túl rajta. Szóval 30x30x10-es befoglaló méretből tudtommal már kijön a 40 km.Szerintem teljesen érthető volt,hogy mit értettem kézi drónvadászaton.
Egy 30cm-es drón repül 40km-et?
Áááááá.Irod a fegyver szzorasat meg a celpont manoverezeset.
Na egy nagy szoraskepet ado fegyvernek pont az noveli meg a hatekonysagat ha a celpont manoverezik.
Igen, ezen a ponton már én is üvöltöttem a fájdalomtól.Áááááá.
Igen, ezen a ponton már én is üvöltöttem a fájdalomtól.
Egyébként egy pontatlan modell is jobb, mint a semmilyen modell - volt tanárom szerint - , de mutatok egyszerűbbet, hogy a nagyságrend látszódjon.
2100 méteren, álló célra 300 lövéssel, 1 db elvárt találattal 0,41 vagyis 41% . Csak a probléma az, hogy H-31 nem áll, amíg a Phalanx lead 300 lövést, azalatt kb. 1 km-rel közelebb repül. Tehát lehet számolni szakaszosan, hogy a távolság csökken, hiszen ahogy a rakéta közeledik, a szóráskép javul.
- A valóságban a szórásközéphez képest az eloszlás nem egyenletes, de tegyük fel, hogy az, mert így alkalmazható a geometriai valószínűség.
- A CEP értékek a Silkánál adottak, sugárral egy terület számolható, ahova érkeznek a lövedékek.
- A célpontok mérete egy terület, ami számolható / becsülhető a méretükből és rálátási szögből, azt kell eltalálni.
- Tegyük fel, hogy pontosan a AAA felé repülnek, ezért a keresztmetszet a célpont mérete.
- Geometriai valószínűség két terület aránya. Pl. egy H-31-es 0,36 méteres átmérővel 0,101 m2. 2100 méteren a CEP-ből számítható területe a Silkának 50,24 m2. A kettő aránya egy találat valószínűsége. Ez rohadt alacsony, 0,00018. Ennyi egy esemény sikerének az esélye. Áránypárok több távolságon itt.
- Fogjuk a lenti linket.
https://stattrek.com/online-calculator/binomial.aspx
A bemenő adatok:
- Probability of success on a single trial = fenti számolt érték célpont és távolság függvényében.
- Number of trials = ennyi lövedéket indítunk útnak
- Number of successes = hány találatot szeretnénk
- A kimenő érték:
- Cumulative probability: P(X > x) = A siker esélye 1 vagy 1-nél többre. (legalsó sor)
Persze ahhoz, hogy 1 km-nél találkozzon össze a H-31 és a lövedékfolyam, akkor kell már tüzelni, amikor a rakéta kb 3 km-nél jár.
A fenti modellel kijön az, hogy 1 sec-es szakaszokban a találat valószínűsége 1 km alatt kezd ASM-nél 90% fölé menni. Felette is lehet, de egyre inkább zuhan. Ezért van az, hogy M2.0 célsebesség felett egész egyszerűen túl kevés lövedék indítható útnak úgy, hogy korrigálni is lehessen a lövedékfolyamot.
Figyelem, a fenti modell "prosztó" modell és felül becsüli a valóságot, mert a találathoz szükséges előfordulási gyakoriságot torzítja a geometriai valószínűség felállítása. A szórásközéphez képest ASM és drón sugarában felül becsüli a találati valószínűséget, de legalább látszik az, hogy milyen módon változik a történet a szórás és tűzgyorsaság függvényében úgy kb még úgy is, hogy a legalapvetőbb bemenő paraméter torzítva van.
Akkor máshogy mondom. Pontatlan modell is jobb, mint a semmilyen modell. (Rosszul idéztem.)Ez kicsit OFF.Sosem értettem egyet igazán ezzel,hogy a rossz modell is jobb mint a semmi.Én úgy gondolom,hogy a semmiből nem tudsz semmilyen következtetést levonni ellenben a rossz modellből rossz következtetésekt fogsz levonni.Ez szigorúan magán vélemény de az utóbbi sokkal rosszabb mint az előbbi.
Akkor máshogy mondom. Pontatlan modell is jobb, mint a semmilyen modell. (Rosszul idéztem.)
Ha a modell pontossága 30%, akkor ennyivel méretezel túl. Ha 5%, akkor nem méretezel túl annyira
Az, hogy egyesek úgy pofáznak itt, hogy egy kurva számot nem írnak le, azt seggtörlésre sem jó. A mérnökök ettől mennek a falnak.
Szóval bocs, de kurvára nincs igazad.
Mondjak hasonlatot? Ha tudod, hogy a cél PONTOSAN hol van, akkor odalősz. Ha két ajtó közül valamelyik, akkor mindkettőbe belelősz. Ha van 300 ajtó, akkor bele tudsz lőni mind a 300-ba? Nem.
Érhető? Mennyire egyszerűsítsem még le...?
Becslést lehet adni rá. A normál eloszlásnak van egy alakja, a haranggörbe. A geometriai eloszlás ehhez képest koordináta szerint azonos minden pontban. Ezt így el tudod képzelni? Ha nem értesz a matek részéhez, akkor úgysem lehet ezen segíteni...Én nem akarok belemenni kis vitátokba,általánosságban írtam ezt nem konkrétan erre az esetre.
Tehát általánosságban mi van akkor ha nem tudod,hogy mennyire pontatlan a modelled?Annyit tudsz,hogy a modelled pontatlan de azt nem tudod,hogy milyen mértéken és,hogy milyen irányabn(túl méretezel,alá méretezel)?
Becslést lehet adni rá. A normál eloszlásnak van egy alakja, a haranggörbe. A geometriai eloszlás ehhez képest koordináta szerint azonos minden pontban. Ezt így el tudod képzelni? Ha nem értesz a matek részéhez, akkor úgysem lehet ezen segíteni...
A modell abból a szempontból hasznos, hogy mint mondtam fölélő a valóságnak. Tehát aki szerint 1 km távolságban 10x30-as felületet eltalál stabilan a AAA az nincs magánál. Mert a felülbecslő modell sem ezt hozza ki.
Vágod?
Persze, ha tudod honnan fog jönni az aknagránát akkor lehet. Csak ugye az aknagránát az full fémtest, a drón meg nagyrészt kompozit műanyag, "kissé" más a radar-reflexiója, észlelhetősége. Arról meg ne is beszéljünk, hogy hatótávolságát tekintve hány AHEAD-komplexum kellene egy harcterületen néhány km-es sűrűséggel előforduló drón és aknagránátok lelövéséhez, főleg ha az áraikat is összehasonlítjuk. Szóval ez csak elméleti lehetőség szerintem még gazdagéknál is ...Ez egy 2005-ös PDF az AHEAD technológiáról. Ez alapján már 10+ éve sem okozott gondot az, hogy egy aknavető gránátot leszedjenek a levegőből. A kicsi kézből indítható drón az legalább akkora , mint az aknavető gránát, csak sokkal lassabb....
https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2005/garm/tuesday/buckley.pdf
Már nem a 70's években járunk ahol a Zsu-23-4 volt a csúcs gépágyús egység
Ööööö...Ez egy 2005-ös PDF az AHEAD technológiáról. Ez alapján már 10+ éve sem okozott gondot az, hogy egy aknavető gránátot leszedjenek a levegőből. A kicsi kézből indítható drón az legalább akkora , mint az aknavető gránát, csak sokkal lassabb....
https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2005/garm/tuesday/buckley.pdf
Már nem a 70's években járunk ahol a Zsu-23-4 volt a csúcs gépágyús egység
Ja, igazad van, elvi akadálya nincs, végül is törvény nem tilltja ezt. Sajnos gyakorlati akadálya viszont nagyon is van, mégpedig az ilyen rendszerek és lőszerek horribilis ára. Mintha a Tunguzkából még hagyományos lőszerrel és a légvédelemre nagy súlyt helyező orosz hadseregben se álldogálna minden 5 km-en egy példány, és a MH-nél se nagyon tülekednek a Gepárdok - de még csak a Silkák sem!! Hüledezve és fejcsóválva olvasom milyen viták mennek itt - kizárólag technikai érvekkel, mintha a pénzbeli lehetőség és korlát nem is számítana tényezőnek. Próbáld kiszámolni hogy csak 60-80 korszerű harckocsi és a MH teljes egyéb harcoló állományát megvédeni képes AHEAD-rendszerű légvédelem mennyibe kerülne (a KUB-ok és Mi-17-ek lecserélését nem is számolva). Szerintem rá fogsz jönni hogy elkezdeni is fölösleges az ilyen bevásárlást, mert mire mindent kifizetünk éhen hal az egész ország. Nem elvileg, hanem gyakorlatilag ...emel
Szerintem nincs elvi akadálya annak, hogy a Tunguszkához vagy Gepárdhoz hasonló járgányok kísérjék a saját csapatokat. Annyi változik csak, hogy a hagyományos lövedékeket fölváltják a programozott időzítésűek. Ettől kicsit drágul a rendszer de sokszorozódik a hatékonyság.
A drón mérete meg nem tudom mennyire tényező, amikor K sávos radarokkal a saját kilőtt lövedékek röppályáját is figyelték már a 80's években. Hiába kicsi a drón RCS-je, ha egyszer nagyon közel van.