Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kruglóf

Active Member
2022. március 26.
51
208
33
Stealth gépek ellen ez a vezérlés szerintem félhalottnak a csók ketegória főleg, ha vontatott csalija is van.
Kb. AESA radar kéne a zavarvédelem és kis rendelkezésre álló idő miatt, hogy a pásztázás gyors legyen.
Én az IR + mecha radarra szavazok. Mert összességében valszeg olcsóbb és rugalmasabb, mint egy tisztán AESA radaros.

Stealth gép ellen a végfázis IR a nyerő.
De minden más ellen meg feleslegesen overkill a AESA ARH.
Egy CM, ASM, ARM és drón ellen elég a mecha scan ARH.

Ebből kiindulva egy másik gondolatmenet

Ha van is az ARH rakétádban AESA fej, realisztikusan számitani lehetne ~5km-nél nagyobb tracking távolságra stealth cél ellen ? ( radaregyenletből nagyjábó' fejből becsültem)

Illetve szerinted miért nem elterjedtebb a kombinált IR irányítás nagyobb távolságú rakétáknál (stunneren és spec. ABM rakétákon kívül), ahogy én tudom túl sok fejlesztés se folyik az irányba ?

M

molnibalage

Guest
Ebből kiindulva egy másik gondolatmenet

Ha van is az ARH rakétádban AESA fej, realisztikusan számitani lehetne ~5km-nél nagyobb tracking távolságra stealth cél ellen ? ( radaregyenletből nagyjábó' fejből becsültem)
Ez attól függ, hogy mekkora a rakéta, milyen hullámhosszon üzemel.
Légiharc rakétával 15-20 cm átmérőben kizártnak tartom.
Az R-77 esetén 0,01 m2-es (-20 dBsm) célra jön ki 2-2,5 km.
A stealth gépek -30 dBs és lefelé vannak. Ha a rakéta fél méteres, akkor talán kijön 3,5-4 km.
Illetve szerinted miért nem elterjedtebb a kombinált IR irányítás nagyobb távolságú rakétáknál (stunneren és spec. ABM rakétákon kívül), ahogy én tudom túl sok fejlesztés se folyik az irányba ?
Pénzhiány. Nem volt rá eddig szükség, akinek meg kéne (oroszok és haverjeik) végképp nem.
A stealth gépek és vonatott csali elterjedésével szükség lesz rá előbb utóbb.

M

molnibalage

Guest
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

M

molnibalage

Guest
A teljes. Vannak benne piszok érdeke részek és néhány műszaki apróság, ahol azért téved.
Pl. a szokásos not a pound to air ground to air mítosza.

M

molnibalage

Guest
F-4 híve vs F-16 pocskondiázás :)

M

molnibalage

Guest

Terepkövető CM lelövése MANPAD-dal.
A digitális technika és valós idejá komm teszi ezt lehetővé, volt idő felkészülni.
Meg azt is vegyük észre, hogy a nem manőverező CM mellett elrepült az elején egy rakéta, bizony mellément, pedig igen kis szöggel érkezett.

Az hovatovább érdekes kérdés, hogy miért nappal ment a CM.
Mert éjszaka ezt a mutatványt nem sikerült volna előadni.

• Tetszik
Reactions: endre

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 941
113
Terepkövető CM lelövése MANPAD-dal.
A digitális technika és valós idejá komm teszi ezt lehetővé, volt idő felkészülni.
Meg azt is vegyük észre, hogy a nem manőverező CM mellett elrepült az elején egy rakéta, bizony mellément, pedig igen kis szöggel érkezett.
Most meg azt írják hogy fake! Akkor mi az igazság ?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 428
61 307
113
És is bizonytalan vagyok, de a cél és a MANPAD valós. A robbanás effekt nem ismerős semmilyen játékból.
Vagy a DCS-nek valami valami új effekje.
Tegnap egyszer már be raktam!

Állítólag még az ukránok is beismerték, hogy kamu... :rolleyes:

M

molnibalage

Guest
Az ilyeneket After Effectsben szokták csinálni.
A fake videók többsége, amit láttam eddig ARMA és DCS elemekt próbált betnni, éghátteres szűréssel.

(Mondjuk az epic hazugság az oroszoktól, a Szu-27 felülnézeti kép volt DCS-ből, mint "műholdkép" ah MH esetében.)

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 093
50 341
113
A fake videók többsége, amit láttam eddig ARMA és DCS elemekt próbált betnni, éghátteres szűréssel.
Mindenféle kamura képesek. Ez a mostani eset egyrészt a kilőtt rakéta sebessége (és az elfogásig eltelt idő) , másrészt a lock-on time rövidsége, harmadrészt a robbanás kinézete és helyzete miatt gyanús.
(Mondjuk az epic hazugság az oroszoktól, a Szu-27 felülnézeti kép volt DCS-ből, mint "műholdkép" ah MH esetében.)
Ez hogy jön ide most?

M

molnibalage

Guest
Mindenféle kamura képesek. Ez a mostani eset egyrészt a kilőtt rakéta sebessége (és az elfogásig eltelt idő) , másrészt a lock-on time rövidsége, harmadrészt a robbanás kinézete és helyzete miatt gyanús.
Az elfogó rakéta égésvégi sebessége bőven 650 m/s felett van, a cél meg talán 250 m/s-mal megy. Még lineáris gyorsulással nézve is nem értem mi a gyanús ebben. Nekem a robbanás volt.
Meg, hogy indítás után a kamera a földet nézi egy ideig, de az azért van, mert a kamerás kis híán taccsra tette magát. MANPAD mögött állni indításkor elég veszélyes dolog.
Ez hogy jön ide most?
Csak a margóra. Ahhoz képest ez a videó full hitelesnek tűnik.

• Tetszik
Reactions: endre

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 093
50 341
113
Az elfogó rakéta égésvégi sebessége bőven 650 m/s felett van, a cél meg talán 250 m/s-mal megy. Még lineáris gyorsulással nézve is nem értem mi a gyanús ebben. Nekem a robbanás volt.
Meg, hogy indítás után a kamera a földet nézi egy ideig, de az azért van, mert a kamerás kis híán taccsra tette magát. MANPAD mögött állni indításkor elég veszélyes dolog.
Ok. A lock-on time reális? Épp csak elhúz a fejük felett a CM és már kb indítják is.

A másik gyanús részlet amúgy a videó maga: a keretezés (mi van képben, mi nincs), meg a minőség.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0